Povrtni temeljac: Tajni sastojak koji će svako jelo dići na viši nivo! Evo kako ga napraviti i zamrznuti
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Povrtni temeljac je tekućina koja ostaje nakon kuhanja povrća u većoj količini vode, a potom se koristi kao baza za juhe ili neka druga jela poput rižota ili variva. Osim povrća, temeljac se može napraviti i od mesa ili ribe pa govorimo o mesnim i ribljim temeljcima.
Povrtni temeljac – priprema
Za povrtni temeljac najčešće se koristi sezonsko povrće. S druge strane, postoje mješavine povrća za juhu ili tzv. zelenje koje se može kupiti svježe te najčešće sadrži:
Postoje i smrznute mješavine za juhu. Međutim, domaći povrtni temeljac može sadržavati i drugo korjenasto povrće poput:
Iako se može dodati bilo koje povrće, dodatak kupusnjača poput brokule, prokulica ili cvjetače može dati gorak okus povrtnom temeljcu.
Domaći povrtni temeljac sadrži i začine:
Osim začina i povrća, za povrtni temeljac još je potrebna voda. Vrlo se lako sprema, a obično se kuha oko 40 minuta.
Nakon kuhanja povrtni temeljac treba imati miris povrća i biti bistar.
Domaći povrtni temeljac je najčešće povrtni temeljac od ostataka povrća iz hladnjaka. Kako zahtijeva pripremu koja vremenski duže traje zbog kuhanja, pravljenje veće količine i zamrzavanje temeljca je najbolji način kako uštedjeti vrijeme, a opet ga imati pri ruci prema potrebi.
Zamrzavanje temeljca je najbolje napraviti u količini od pola litre u posudama ili vrećicama. Odlična ideja je koristiti i posudice za led pa se tako mogu koristiti i smrznute kocke povrtnog temeljca.
Ako su vam ipak draže kocke, u članku ćete saznati i kako napraviti temeljac od kocke koje se mogu kupiti i gotove. Nekad se dogodi da upravo kocke spase juhu. No, kocke se mogu koristiti i za pire, umake, rižota ili pak za polijevanje mesa tijekom pečenja. Upravo kocke ili povrtni temeljac u prahu služe kao zamjena za povrtni temeljac spravljen na klasičan način.
Povrtni temeljac – recept
Ako se pitate sada kako napraviti povrtni temeljac, a da ne pogriješite u izboru povrća ili začina, evo jednog recepta za povrtni temeljac.
Sastojci:
- 3 čajne žličice maslinovog ulja
- oko 3 komada sjeckanog crvenog luka
- pola grubo sjeckanog celera
- oko 10 komada narezanih mrkvi
- 2 grubo sjeckana poriluka
- oko 10 režnjeva češnjaka
- 1 vezica peršina
- oko 15 grančica timijana
- 2 lista lovora
- oko 15 zrna crnog papra
- smrznuto povrće po izboru.
Priprema
- Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu, dodajte luk, mrkvu, poriluk, celer i češnjak te lagano dinstajte oko 15 – 20 minuta tako da povrće ne poprimi smeđu boju.
- Potom dodajte ostalo povrće i prekrijte hladnom vodom nekoliko centimetara iznad povrća.
- Najprije pojačajte vatru do srednje jačine i pustite da se lagano kuha, a nakon toga smanjite vatru i ostavite kuhati oko jedan sat.
- Na kraju povrtni temeljac procijedite, iskoristite potrebnu količinu, a ostalo možete zamrznuti.
Povrtni temeljac – kocka
Kako napraviti temeljac u obliku kocke saznajte u sljedećim uputama. Iako su navedene količine povrća, otprilike je potrebno oko 1,5 kg povrća. Ako se odlučite za povrtni temeljac u prahu, slijedite upute za pripremu u nastavku. Kocke ili povrtni temeljac u prahu ujedno se koriste i kao zamjena za povrtni temeljac pripremljen na klasičan način, odnosno u tekućem obliku.
Sastojci:
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- 4 režnja češnjaka
- 2 glavice luka
- 2 tikvice
- 3 mrkve
- 2 krumpira
- 3 štapića celera
- peršin
- do 100 g soli.
Priprema
- Operite, osušite krpom i potom naribajte povrće ili ga nasjeckajte na male kocke.
- Krumpir prebacite u vodu kako ne bi promijenio boju, a češnjak i peršin također sitno nasjeckajte.
- Na tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri, dodajte luk i dinstajte, a zatim dodajte i krumpir te kuhajte oko pet minuta.
- Potom dodajte sve ostale sastojke, osim peršina, pomiješajte i kuhajte poklopljeno oko 20 minuta na srednje jakoj vatri povremeno miješajući.
- Nakon toga dodajte sol koje treba izvući tekućinu iz povrća, pomiješajte te kuhajte dodatnih 15 do 20 minuta, ali bez poklopca uz povremeno miješanje.
- Štapnim mikserom izmiksajte povrće. Nakon toga dodajte peršin i pomiješajte.
- Pripremite pleh i papir za pečenje te na njega rasporedite pripremljeni povrtni temeljac uz pomoć lopatice.
- Prebacite povrtni temeljac u zamrzivač. Povrtni temeljac se neće do kraja smrznuti zbog velikog sadržaja soli.
- Potom izrežite povrtni temeljac u kocke koje se mogu čuvati oko šest mjeseci u zamrzivaču.
Ako želite napraviti povrtni temeljac u prahu, slijedite ove korake u pripremi.
Priprema
- Za povrtni temeljac u prahu slijedite prvih sedam koraka za izradu povrtnog temeljca u kocki.
- Povrtni temeljac koji ste rasporedili na pleh neka bude u što tanjem sloju, a možete koristiti i dehidrator.
- Ako koristite pećnicu, zagrijte je na 65 ºC. Možete malo ostaviti vrata pećnice otvorena, radi protoka zraka. Povrtni temeljac u prahu zahtjeva vrijeme sušenja, čak do 10 sati. Isto vrijedi i za dehidrator.
- Nakon sušenja povrtni temeljac mora biti dovoljno suh da se lako lomi. Razlomite ga na manje komade i usitnite u blenderu.
- Pohranite povrtni temeljac u prahu u steriliziranu staklenu posudu koju čuvajte na tamnom i hladnom mjestu, a potrošite unutar šest mjeseci.
Povrtni temeljac – cijena i gdje kupiti
Ako želite uštedjeti vrijeme potrebno za pripremu povrtnog temeljca, tada se možete odlučiti i za kupovni povrtni temeljac. Povrtni temeljac Podravka u pakiranju od četiti komada po 28 g možete naći po cijeni od 2,39 eura. Bez dodanih je pojačivača okusa, a dolazi u krutom stanju oblika srca.
Knorr temeljac košta 1,99 eura, ne sadrži umjetne arome i pojačivače okusa. Ako želite raditi domaći povrtni temeljac, moguće je kupiti i gotove mješavine začina za isti. Primjerice, u online trgovini Harissa Spice Store dostupna je mješavina za bio povrtni temeljac po cijeni od 2,70 eura za 50 g pakiranja.
Pročitajte i ove članke:
- Škola kuhanja: 4 osnovna temeljca s kojima možete pripremiti bilo koje slano jelo
- Za šaku kuna: Temeljac s kojim je lako napraviti ručak kad nema “ničega u kući”
- Brza juha od povrća: Sjajan način da unesete više povrća u organizam! Evo recepata koji će vas okrijepiti.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja