Povrtni temeljac – recept za ukusnija jela

Povrtni temeljac

Povrtni temeljac je tekućina koja ostaje nakon kuhanja povrća u većoj količini vode, a potom se koristi kao baza za juhe ili neka druga jela poput rižota ili variva. Osim povrća, temeljac se može napraviti i od mesa ili ribe, pa govorimo o mesnim i ribljim temeljcima.

Povrtni temeljac – priprema

Za povrtni temeljac najčešće se koristi sezonsko povrće. S druge strane, postoje mješavine povrća za juhu ili takozvano zelenje koje se može kupiti svježe te najčešće sadrži:

Postoje i smrznute mješavine za juhu. Međutim, domaći povrtni temeljac može sadržavati i drugo korjenasto povrće poput:

Povrtni temeljac - priprema
FOTO: Shutterstock

Iako se može dodati bilo koje povrće, dodatak kupusnjača poput brokule, prokulica ili cvjetače može dati gorak okus povrtnom temeljcu.

Domaći povrtni temeljac sadrži i začine:

Osim začina i povrća, za povrtni temeljac još je potrebna voda. Vrlo se lako sprema, a obično se kuha oko 40 minuta. Važno je da se kuha na laganoj vatri bez pojave mjehurića. Nakon kuhanja povrtni temeljac treba imati miris povrća i biti bistar.

Domaći povrtni temeljac je najčešće povrtni temeljac od ostatka povrća iz hladnjaka. Kako zahtijeva pripremu koja vremenski duže traje zbog kuhanja, pravljenje veće količine i zamrzavanje temeljca je najbolji način kako uštedjeti vrijeme, a opet pri ruci imati povrtni temeljac prema potrebi.

Zamrzavanje temeljca
FOTO: Shutterstock

Zamrzavanje temeljca je najbolje zamrznuti u količini od pola litre u posudama ili vrećicama. Odlična ideja je koristiti i posudice za led pa se tako mogu koristiti i smrznute kocke povrtnog temeljca.

Ako su vam ipak draže kocke, u članku ćete saznati i kako napraviti temeljac od kocke koje se mogu kupiti i gotove. Nekad se dogodi da upravo kocke spase juhu. No, kocke se mogu koristiti i za pire, umake, rižota ili pak za polijevanje mesa tijekom pečenja. Upravo kocke ili povrtni temeljac u prahu služe kao zamjena za povrtni temeljac spravljen na klasičan način.

Povrtni temeljac - recept
FOTO: Shutterstock

Povrtni temeljac – recept

Ako se pitate sada kako napraviti povrtni temeljac, a da ne pogriješite u izboru povrća ili začina, evo jednog recepta za povrtni temeljac.

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu, dodajte luk, mrkvu, poriluk, celer i češnjak te lagano dinstajte oko 15 – 20 minuta tako da povrće ne poprimi smeđu boju.
  2. Potom dodajte ostalo povrće i prekrijte hladnom vodom nekoliko centimetara iznad povrća.
  3. Najprije pojačajte vatru do srednje jačine i pustite da se lagano kuha, a nakon toga smanjite vatru i ostavite kuhati oko jedan sat.
  4. Na kraju povrtni temeljac procijedite, iskoristite potrebnu količinu, a ostalo možete zamrznuti.
Kako napraviti temeljac od kocke
FOTO: Shutterstock

Povrtni temeljac – kocka

Kako napraviti temeljac od kocke saznajte u sljedećim uputama. Iako su navedene količine povrća, otprilike je potrebno oko 1,5 kg povrća. Ako se odlučite za povrtni temeljac u prahu, slijedite upute za pripremu u nastavku. Kocke ili povrtni temeljac u prahu ujedno se koriste i kao zamjena za povrtni temeljac pripremljen na klasičan način, odnosno u tekućem obliku.

Sastojci:

Priprema

  1. Operite, osušite krpom i potom naribajte povrće ili ga nasjeckajte na male kocke.
  2. Krumpir prebacite u vodu kako ne bi promijenio boju, a češnjak i peršin također sitno nasjeckajte.
  3. Na tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri, dodajte luk i dinstajte, a zatim dodajte i krumpir te kuhajte oko pet minuta.
  4. Potom dodajte sve ostale sastojke, osim peršina, pomiješajte i kuhajte poklopljeno oko 20 minuta na srednje jakoj vatri povremeno miješajući.
  5. Nakon toga dodajte sol koje treba izvući tekućinu iz povrća, pomiješajte te kuhajte dodatnih 15 do 20 minuta, ali bez poklopca uz povremeno miješanje.
  6. Štapnim mikserom izmiksajte povrće. Nakon toga dodajte peršin i pomiješajte.
  7. Pripremite pleh i papir za pečenje te na njega rasporedite pripremljeni povrtni temeljac uz pomoć lopatice.
  8. Prebacite povrtni temeljac u zamrzivač. Povrtni temeljac se neće do kraja smrznuti zbog velikog sadržaja soli.
  9. Potom izrežite povrtni temeljac u kocke koje se mogu čuvati oko šest mjeseci u zamrzivaču.
Povrtni temeljac u prahu
FOTO: Shutterstock

Ako želite napraviti povrtni temeljac u prahu, slijedite ove korake u pripremi.

Priprema

  1. Za povrtni temeljac u prahu slijedite prvih sedam koraka za izradu povrtnog temeljca u kocki.
  2. Povrtni temeljac koji ste rasporedili na pleh neka bude u što tanjem sloju, a možete koristiti i dehidrator.
  3. Ako koristite pećnicu, zagrijte je na 65ºC. Možete malo ostaviti vrata pećnice otvorena, radi protoka zraka. Povrtni temeljac u prahu zahtjeva vrijeme sušenja, čak do 10 sati. Isto vrijedi i za dehidrator.
  4. Nakon sušenja povrtni temeljac mora biti dovoljno suh da se lako lomi. Razlomite ga na manje komade i usitnite u blenderu.
  5. Pohranite povrtni temeljac u prahu u steriliziranu staklenu posudu koju čuvajte na tamnom i hladnom mjestu, a potrošite unutar šest mjeseci.
Povrtni temeljac - cijena
FOTO: Shutterstock

Povrtni temeljac – cijena i gdje kupiti

Ako želite uštedjeti vrijeme potrebno za pripremu povrtnog temeljca, tada se možete odlučiti i za kupovni povrtni temeljac. Povrtni temeljac Konzum u online trgovini ima u ponudi dvije vrste:

  • povrtni temeljac Podravka goveđi s ekstra povrćem 112 g, po cijeni od 12,99 kn
  • povrtni temeljac Podravka za jela 4 x 28 g, po cijeni od 12,99 kn.

Ovi povrtni temeljci su bez dodatnih pojačivača okusa, a dolaze u krutom stanju oblika srca.

Knorr temeljac također košta 12,99 kn, ne sadrži umjetne arome i pojačivače okusa. Ako želite raditi domaći povrtni temeljac, moguće je kupiti i gotove mješavine začina za povrtni temeljac. Primjerice, u online trgovini Harissa začina dostupna je mješavina povrtni temeljac BIO po cijeni od 16,94 kn za 50 g pakiranja.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu