Kurkuma – začin i biljni lijek
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja

Ovaj čarobni začin je jedna od najboljih namirnica (ili dopuna) koje možete konzumirati za vaše zdravlje. Kurkuma je biljka koja je uobičajena u Južnoj Aziji, posebice Indiji gdje se koristi u proizvodnji začina, te je ključni sastojak curry praha koji mu daje svoju žutu nijansu.
Kurkuma je također poznat po svojim ljekovitim svojstvima i zbog toga se stoljećima koristi u Indiji kao prirodni lijek za mnoge bolesti. Ima blagi miris koji pomalo podsjeća na naranču i đumbir, a okus joj je blago gorkast i smolast.
Kurkuma ima u sebi važne vitamine i minerale, kao što su željezo, mangan, kalij, vitamin B6 i vitamin C. Znanstvenici su tek počeli otkrivati zdravstvenu dobrobit ove biljke.
Istraživanja i povijest pokazuju kako se kurkuma može koristiti u liječenju ili sprječavanju raznih bolesti.
Ovdje su neke od zdravstvenih prednosti kurkume:
- Prah kurkume ima antibakterijsko i protuupalno svojstvo koje ga čini idealnim antiseptikom za rane.
- Vjerojatno jedna od najboljih zdravstvenim prednostima kurkume je snažno antikancerogeno djelovanje. Kurkumin je fitokemikalija u kurkumi koja ima to snažno djelovanje. Istraživanja su pokazala da smanjuje veličinu tumora i da je u stanju blokirati rast tumora.
- Istraživanja su pokazala da kurkuma može biti učinkovita u zaštiti od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti. Epidemiološke studije pokazuju da je razina neuroloških bolesti poput Alzheimerove bolesti vrlo niska u starijih osoba u Indiji, gdje se često koristi začin kurkumin.
- Kurkuma djeluje na detoksikaciju jetre, a smanjuje simptome nadutosti i plinove u ljudi koji pate od probavnih smetnji.
- Može biti koristan u liječenju psorijaze.
- Kurkuma može pomoći u prevenciji ateroskleroze, nakupljanje plaka koji mogu blokirati arterije i dovesti do srčanog ili moždanog udara. Ekstrakt kurkume smanjuje razinu ukupnog kolesterola. Također može spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka.
Trenutno se izvodi više studija kako bi se otkrile i druge zdravstvene prednosti kurkume.
Mljevena kurkumu možete se staviti u varivo, juhu, rižu i riblja jela, dobit će te nov okus i boju. Kurkuma je odličan začin za dopunu recepata s grahoricama posebno lećom. Ako pretjerate s upotrebom kurkume u jelu, rezultirati će neznatno gorkim okusom. Smatram da je dovoljno razloga da se kurkuma što češće koristiti kao dodatak prehrani.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Što su COVID nokti, simptom koji se javlja kod 20 % ljudi?
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja