Vodič: Kurkuma i kurkumin kao biljni lijek

kurkuma

Kurkuma se dobiva od korijena biljke Curcuma longa koji ima tamnosmeđu koru i tamnonarančasto meso. Kako je iz obitelji đumbira, svježa kurkuma je aromatična ljuto-žarećeg, blagog gorkog i smolastog okusa.

Ekstrakcijom same biljke dobiva se u čistoj formi njen aktivni sastojak kurkumin, čije je djelovanje proučeno u više od 5.600 biomedicinskih istraživanja te koji čak i u vrlo malim koncentracijama ima ljekovito djelovanje. Upravo zahvaljujući kurkuminu, kurkuma je stekla slavu u zemljama Dalekog Istoka, posebno u Indiji i Kini gdje tradicionalno ima široku primjenu u prehrani, kozmetici te ayurvedskoj, kineskoj i tibetanskoj medicini.

Zanimljiv je podatak o usporedbi stope obolijevanja od raka u Indiji gdje se kurkuma vrlo često, gotovo svakodnevno koristi u prehrani, sa stopom obolijevanja u SAD-u.

Treba imati na umu kako je djelovanje kurkumina neusporedivo jače od djelovanja samog začinskog praha kurkume zato što začin kurkuma sadrži najviše 3 – 5 % kurkuminoida dok ekstrakt sadrži čak 95 % kurkuminoida.

Blagodati kurkumina

 • Kurkumin je idealan izbor kod artritisa, reumatoidnog artritisa, Chronove bolesti ili ulceroznog kolitisa.
 • Vrlo značajno je njegovo povoljno djelovanje kod raka debelog crijeva, prostate, pluća, dojke, jajnika i kože. Kurkumin je antitumorski polifenol, što znači da se zaustavlja smrtonosna stanična linija od proizvodnje novih kancerogenih stanica i metastaziranja.
 • Također reducira negativne nuspojave lijekova za kemoterapiju.
 • Kurkumin je među najboljim prirodnim sredstvima za čišćenje jetre, a koristan je i kod hepatitisa, ciroze i žutice.
 • Epidemiološka istraživanja su pokazala zapažena djelovanja kod Alzheimerove bolesti i multiple skleroze.
 • Prirodni je antiseptik te se može upotrijebiti u oblozima za rane i opekline.
 • Ubrzava zacjeljenje rana i obnovu kože, a može pomoći i kod psorijaze, ekcema i ostalih upalnih procesa kože.
 • Kurkumin snižava razine kolesterola i inhibira oksidaciju LDL (lošeg) kolesterola.
 • Kurkumin uvelike smanjuje gljivične infekcije i menstrualne grčeve ako se uzima dva puta dnevno tijekom dva tjedna prije očekivane menstruacije.
 • Može pružiti pomoć kod dijabetesa tipa 2 jer povećava proizvodnju inzulina (no treba ga koristiti oprezno jer uz lijekove za dijabetes može imati štetan učinak).
 • Uzrokuje pad razine glukoze u krvi i hemoglobina A1c (marker prisutnosti viška glukoze u krvi).
 • Kod Epstein Barr virusa također je dokazano uspješno djelovanje.

Zasigurno bi potrajalo nabrajanje još konkretnih primjera blagodati kurkume (prisjetimo se da je djelovanje kurkume proučeno u više od 5.600 biomedicinskih istraživanja!) pa da za kraj napomenemo jednu zanimljivost – u Indiji se kurkuma koristi za njegu kože te se zbog toga tradicionalno koristi za uljepšavanje mladenke prije vjenčanja.

Članak uređen:

Saznajte više o ljekovitosti kurkume u sljedećim člancima:

Ocijenite članak

4.50 / 5   18

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kurkumin, kurkuma zacin, kurkuma kapsule, kurkumin 95, kurkuma cijena, ljutostkurkumina, tecni kurkumin cijena, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Vodič: Kurkuma i kurkumin kao biljni lijek

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Poštovana redakcijo, čitateljice i čitatelji !
  Jako dobar članak, no nigdje nisam našao dio koji se odnosi na utjecaj kurkume kod žučnih kamenaca i problemima sa žućnim mjehurom ?
  Možete o tome nešto ?

  Veseli i zdravi bili !

  S poštovanjem,

  Benito Račić, dr.vet.med.

  • Poštovani, istraživanja pokazuju da konzumacija kurkume potiče stvaranje žuči, pomaže žučnom mjehuru da se isprazni te smanjuje upalu i bol. Međutim, prije uzimanja se svakako trebate savjetovati sa svojim liječnikom jer zbog pretjerane doze kurkume možete imati problema s bubrezima.

 2. Nigdje niste niti spomenuli učinke bioperina u kombinaciji s kurkumom