Papar crni (Piper nigrum)
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja

Crni papar se skoro u svim slanim jelima, a u Indiji čak i u slasticama. I kod nas postoji tradicionalni kolač od papra, paprenjak.
Obično ga mrvimo u mlinu, ali jako je efektan kada se dodaje nemrvljeni u variva gdje kuhanjem pušta aromu. Poboljšava lučenje probavnih sokova, koristi se kod opstipacije, vjetrova i gubitka apetita.
Ne preporučuje se ljudima s čirom na želucu i problemima s crijevima te hemeroidima. U tim je slučajevima izvrsna zamjena đumbir (naročito svjež) jer jelu daje željeni ljutkast okus, a vrlo povoljno djeluje na navedene poremećaje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Jedan od najcjenjenijih prirodnih lijekova
Bučino ulje za kosu i kožu: Evo kako koristiti “crno zlato” protiv peruti, za rast kose i njegu problematične kože
- Kreni Zdravo
- 3 min čitanja
Članak objavljen: