Papar crni (Piper nigrum)
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja

Crni papar se skoro u svim slanim jelima, a u Indiji čak i u slasticama. I kod nas postoji tradicionalni kolač od papra, paprenjak.
Obično ga mrvimo u mlinu, ali jako je efektan kada se dodaje nemrvljeni u variva gdje kuhanjem pušta aromu. Poboljšava lučenje probavnih sokova, koristi se kod opstipacije, vjetrova i gubitka apetita.
Ne preporučuje se ljudima s čirom na želucu i problemima s crijevima te hemeroidima. U tim je slučajevima izvrsna zamjena đumbir (naročito svjež) jer jelu daje željeni ljutkast okus, a vrlo povoljno djeluje na navedene poremećaje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Po preporuci nutricionistice
Zdravi i jednostavni kolači za Uskrs bez težine u želucu
- Zrinka Babić
- 4 min čitanja
Članak objavljen: