Brza juha od povrća: Sjajan način da unesete više povrća u organizam! Evo recepata koji će vas okrijepiti
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Ako pogledamo piramidu pravilne prehrane, povrće volumenom zauzima najveći dio dnevnog unosa, iako ne i energetskog zbog relativno male kalorijske vrijednosti. U glavnim obrocima savjetuje se da polovica tanjura bude ispunjena povrćem.
To je velik izazov za osobe koje ne vole povrće kao skupinu namirnica. U redu je ako nam nije ukusno pojedino povrće, npr. patlidžan, no problem se javlja kada se povrće u potpunosti izbjegava.
Povrće je neophodno za dobro zdravlje, imunitet, zdravu probavu i crijevnu floru, a dobar način kako unijeti adekvatnu količinu povrća su juhe. Zato vam u ovom članku otkrivamo kako se radi brza juha od povrća.
Zdrava juha od povrća – zašto je konzumirati i kako napraviti?
Zdrava juha od povrća okrijepit će nas, pomoći u unosu vitamina, minerala, vlakana, antioksidansa, ali i tekućine koju redovito zaboravljamo unositi u hladnijim mjesecima. Pokušajte pritom ne dodavati kupovnu mješavinu začina zbog pojačivača okusa. Radije birajte prirodne i blage začine, poput mediteranskih.
Također, zdrava juha od povrća je najčešće bistra, bez dodatka vrhnja i pretjerane količine soli. Sadrži povrće raznih boja, a da biste dobili juhu kao uravnoteženi obrok – dodajte tofu, komadiće kuhane piletine te cjelovite žitarice poput prosa, kvinoje ili ječma. Također, možete dodati i mahunarke.
Ako se pitate koje povrće koristiti za juhu, dobra opcija je i svježe i smrznuto povrće. Naime, smrznuto povrće ponekad ima više očuvanih nutrijenata jer se najčešće smrzava odmah nakon berbe. S druge strane, svježe povrće gubi vitamine uslijed stajanja, topline i izlaganja svjetlosti.
Pročitajte članak “Kada koristiti svježe, a kada smrznuto voće i povrće?“.
Prilikom kuhanja idealno je da se povrće ne raskuha. Naime, dio nutrijenata gubi se kuhanjem, pa je poželjno povrće kuhati što kraće. Drugim riječima, povrće dodajte u kipuću vodu i kuhajte tek toliko da malo omekša. Povrće treba biti hrskavo, a ne premekano.
Brza juha od povrća – recepti
U nastavku vam donosimo četiri recepta s kojima će se brza juha od povrća češće naći na vašem jelovniku.
Brza juha s puno boja
Ako se hitno trebate riješiti ostataka povrća iz hladnjaka, onda je brza juha rješenje za vas. U pravilu možete dodati bilo koje povrće, no mi smo iskombinirali povrće raznih boja.
Sastojci:
- 5 g maslinovog ulja
- 1 luk (nasjeckan)
- 1 mrkva (narezana na kolutove)
- pola šalice cvjetače
- pola šalice brokule
- 100 g dimljenog tofua (narezanog na kockice)
- 50 g tjestenine
- sol
- papar
- đumbir u prahu.
Priprema
- Najprije popržite luk na maslinovom ulju. Potom dodajte vruću vodu i tjesteninu.
- Kada voda zakipi, dodajte preostalo povrće i kuhajte dok povrće malo ne omekša, a tjestenina se ne skuha.
- Začinite i na kraju umiješajte tofu.
Juha od smrznutog povrća
Brza juha od povrća može se napraviti i od smrznutog povrća. Ono skraćuje vrijeme pripreme, odnosno pranja, čišćenja, guljenja i rezanja povrća. Za ovu klasičnu talijansku juhu trebat će vam smrznuta minestrone mješavina povrća.
Upravo ova juha daje bogatstvo i raznolikost povrća, a kad već postoji i smrznuta mješavina, svakako je iskoristite. Za one koji ne konzumiraju meso imamo recept i za vegetarijansku minestrone juhu.
Sastojci:
- 450 g smrznute minestrone mješavine povrća
- 80 g tjestenine
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 2 – 3 režnja češnjaka
- 1 jušna žlica koncentrata od rajčice
- 60 g pancete
- pola čajne žličice talijanske mješavine začina
- sol
- papar.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju popržite pancetu, pa dodajte češnjak.
- Zatim dodajte minestrone smrznuto povrće i zalijte vodom koja treba prekriti povrće.
- Kada voda zavrije, ostavite da se kuha oko 20 minuta.
- Dodajte tjesteninu, koncentrat od rajčice te popaprite i posolite. Ostavite da se kuha dok tjestenina ne bude kuhana.
- Po potrebi dodajte još vode, a pred kraj kuhanja dodajte i talijansku mješavinu začina.
- Minestrone juhu možete poslužiti uz ribani parmezan po želji.
Juha od svježeg povrća
Ova juha od svježeg povrća garantira sitost, bogatstvo okusa i nutrijenata. Pojedini sastojci dat će potrebnu notu okusima, a da opet udovoljava zdravoj juhi od povrća.
Sastojci:
- 1 luk (narezan na kockice)
- 1 mrkva (narezana na kockice)
- 1 batat (narezan na kockice)
- 1/4 šalice bijelog vina
- 1 limenka pečene rajčice
- 4 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 šalica cherry rajčica (narezanih na pola)
- 4 šalice povrtnog temeljca
- 2 lovorova lista
- 1 šalica zelenih mahuna (narezanih)
- 1 tikvica (narezana na kockice)
- 1 limenka slanutka (opranog)
- pola šalice kelja (nasjeckanog)
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- sol
- papar
- 2 čajne žličice sušenog origana
- 1/4 čajne žličice crvene paprike
- 2 čajne žličice bijelog vinskog octa.
Priprema
- U loncu zagrijte ulje, pa dodajte luk, sol, papar i dinstajte.
- Dodajte mrkvu i batat, ostavite dvije minute, pa dodajte vino.
- Kuhajte oko pola minute, pa dodajte još i rajčicu iz konzerve, češnjak, origano, crvenu papriku, povrtni temeljac i lovor.
- Kada zavrije, ostavite da se kuha oko 20 minuta, a potom dodajte cherry rajčice, tikvice, mahune i slanutak. Poklopite i ostavite oko 10 do 15 minuta dok mahune ne omekšaju.
- Na kraju dodajte ocat i kelj, a po potrebi posolite i popaprite.
Domaća juha od povrća
Domaća juha od povrća najčešće u svojem sastavu sadrži korjenasto povrće. Po želji dodajte gljive.
Sastojci:
- 3 mrkve
- 2 korijena peršina
- 1 glavica celera
- povrtni temeljac
- 1 luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka
- 1 lovorov list
- 2 jušne žlice zobenog vrhnja
- 70 g kuhanog ječma
- 2 jušne žlice maslinovog ulja ili maslaca
- sol
- papar
- sušeni peršin.
Priprema
- Svo korjenasto povrće naribajte.
- Zagrijte maslac ili ulje te dodajte luk, pa češnjak, sol i papar.
- Nakon jedne minute dinstanja dodajte ribano korjenasto povrće i lovorov list. Ostavite da se povrće dinsta oko pet minuta.
- Dodajte povrtni temeljac i ostavite da se kuha oko 20 minuta.
- Nakon toga juhu ulijte u blender i izblendajte.
- Na kraju u juhu dodajte kuhani ječam i posipajte peršinom.
Pročitajte i članke:
- Juha od brokule bez vrhnja: Veganski recept od kojeg ne može jednostavnije i finije
- Juha od tikvica i mrkve: Dva recepta za toplu i hladnu varijantu juhe
- Pikantna juha od pečene rog paprike i mrkve – nešto ljuto da vas zagrije
- Kremasta juha od cvjetače i kokosa – recept
- Tako fino! 5 brzinskih recepata uz koje ćete zavoljeti povrće.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja