Brza juha od povrća: Sjajan način da unesete više povrća u organizam! Evo recepata koji će vas okrijepiti

Brza juha od povrća

Ako pogledamo piramidu pravilne prehrane, povrće volumenom zauzima najveći dio dnevnog unosa, iako ne i energetskog zbog relativno male kalorijske vrijednosti. U glavnim obrocima savjetuje se da polovica tanjura bude ispunjena povrćem. 

To je velik izazov za osobe koje ne vole povrće kao skupinu namirnica. U redu je ako nam nije ukusno pojedino povrće, npr. patlidžan, no problem se javlja kada se povrće u potpunosti izbjegava. 

Dnevne potrebe odrasle osobe za povrćem su oko 400 g.

Povrće je neophodno za dobro zdravlje, imunitet, zdravu probavu i crijevnu floru, a dobar način kako unijeti adekvatnu količinu povrća su juhe. Zato vam u ovom članku otkrivamo kako se radi brza juha od povrća.

Zdrava juha od povrća
FOTO: Shutterstock

Zdrava juha od povrća – zašto je konzumirati i kako napraviti?

Zdrava juha od povrća okrijepit će nas, pomoći u unosu vitamina, minerala, vlakana, antioksidansa, ali i tekućine koju redovito zaboravljamo unositi u hladnijim mjesecima. Pokušajte pritom ne dodavati kupovnu mješavinu začina zbog pojačivača okusa. Radije birajte prirodne i blage začine, poput mediteranskih

Također, zdrava juha od povrća je najčešće bistra, bez dodatka vrhnja i pretjerane količine soli. Sadrži povrće raznih boja, a da biste dobili juhu kao uravnoteženi obrok – dodajte tofu, komadiće kuhane piletine te cjelovite žitarice poput prosa, kvinoje ili ječma. Također, možete dodati i mahunarke. 

Ako se pitate koje povrće koristiti za juhu, dobra opcija je i svježe i smrznuto povrće. Naime, smrznuto povrće ponekad ima više očuvanih nutrijenata jer se najčešće smrzava odmah nakon berbe. S druge strane, svježe povrće gubi vitamine uslijed stajanja, topline i izlaganja svjetlosti.

Pročitajte članak “Kada koristiti svježe, a kada smrznuto voće i povrće?“.

Prilikom kuhanja idealno je da se povrće ne raskuha. Naime, dio nutrijenata gubi se kuhanjem, pa je poželjno povrće kuhati što kraće. Drugim riječima, povrće dodajte u kipuću vodu i kuhajte tek toliko da malo omekša. Povrće treba biti hrskavo, a ne premekano.

Brza juha od povrća – recepti

U nastavku vam donosimo četiri recepta s kojima će se brza juha od povrća češće naći na vašem jelovniku.

Brza juha s puno boja
FOTO: Shutterstock

Brza juha s puno boja

Ako se hitno trebate riješiti ostataka povrća iz hladnjaka, onda je brza juha rješenje za vas. U pravilu možete dodati bilo koje povrće, no mi smo iskombinirali povrće raznih boja. 

Sastojci:
  • 5 g maslinovog ulja
  • 1 luk (nasjeckan)
  • 1 mrkva (narezana na kolutove)
  • pola šalice cvjetače
  • pola šalice brokule
  • 100 g dimljenog tofua (narezanog na kockice)
  • 50 g tjestenine
  • sol
  • papar
  • đumbir u prahu
Priprema
  1. Najprije popržite luk na maslinovom ulju. Potom dodajte vruću vodu i tjesteninu
  2. Kada voda zakipi, dodajte preostalo povrće i kuhajte dok povrće malo ne omekša, a tjestenina se ne skuha. 
  3. Začinite i na kraju umiješajte tofu. 
Juha od smrznutog povrća
FOTO: Shutterstock

Juha od smrznutog povrća 

Brza juha od povrća može se napraviti i od smrznutog povrća. Ono skraćuje vrijeme pripreme, odnosno pranja, čišćenja, guljenja i rezanja povrća. Za ovu klasičnu talijansku juhu trebat će vam smrznuta minestrone mješavina povrća. 

Upravo ova juha daje bogatstvo i raznolikost povrća, a kad već postoji i smrznuta mješavina, svakako je iskoristite. Za one koji ne konzumiraju meso imamo recept i za vegetarijansku minestrone juhu.

Sastojci:
  • 450 g smrznute minestrone mješavine povrća
  • 80 g tjestenine
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 2 – 3 režnja češnjaka
  • 1 jušna žlica koncentrata od rajčice
  • 60 g pancete
  • pola čajne žličice talijanske mješavine začina
  • sol
  • papar.
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju popržite pancetu, pa dodajte češnjak.
  2. Zatim dodajte minestrone smrznuto povrće i zalijte vodom koja treba prekriti povrće. 
  3. Kada voda zavrije, ostavite da se kuha oko 20 minuta.
  4. Dodajte tjesteninu, koncentrat od rajčice te popaprite i posolite. Ostavite da se kuha dok tjestenina ne bude kuhana. 
  5. Po potrebi dodajte još vode, a pred kraj kuhanja dodajte i talijansku mješavinu začina
  6. Minestrone juhu možete poslužiti uz ribani parmezan po želji.
Juha od svježeg povrća
FOTO: Shutterstock

Juha od svježeg povrća 

Ova juha od svježeg povrća garantira sitost, bogatstvo okusa i nutrijenata. Pojedini sastojci dat će potrebnu notu okusima, a da opet udovoljava zdravoj juhi od povrća. 

Sastojci:
  • 1 luk (narezan na kockice)
  • 1 mrkva (narezana na kockice) 
  • 1 batat (narezan na kockice)
  • 1/4 šalice bijelog vina  
  • 1 limenka pečene rajčice 
  • 4 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • 1 šalica cherry rajčica (narezanih na pola) 
  • 4 šalice povrtnog temeljca
  • 2 lovorova lista
  • 1 šalica zelenih mahuna (narezanih)
  • 1 tikvica (narezana na kockice) 
  • 1 limenka slanutka (opranog)
  • pola šalice kelja (nasjeckanog)
  • 2 čajne žličice maslinovog ulja
  • sol
  • papar
  • 2 čajne žličice sušenog origana 
  • 1/4 čajne žličice crvene paprike 
  • 2 čajne žličice bijelog vinskog octa
Priprema 
  1. U loncu zagrijte ulje, pa dodajte luk, sol, papar i dinstajte
  2. Dodajte mrkvu i batat, ostavite dvije minute, pa dodajte vino.
  3. Kuhajte oko pola minute, pa dodajte još i rajčicu iz konzerve, češnjak, origano, crvenu papriku, povrtni temeljac i lovor. 
  4. Kada zavrije, ostavite da se kuha oko 20 minuta, a potom dodajte cherry rajčice, tikvice, mahune i slanutak. Poklopite i ostavite oko 10 do 15 minuta dok mahune ne omekšaju. 
  5. Na kraju dodajte ocat i kelj, a po potrebi posolite i popaprite
Domaća juha od povrća
FOTO: Shutterstock

Domaća juha od povrća 

Domaća juha od povrća najčešće u svojem sastavu sadrži korjenasto povrće. Po želji dodajte gljive

Sastojci:
Priprema
  1. Svo korjenasto povrće naribajte
  2. Zagrijte maslac ili ulje te dodajte luk, pa češnjak, sol i papar. 
  3. Nakon jedne minute dinstanja dodajte ribano korjenasto povrće i lovorov list. Ostavite da se povrće dinsta oko pet minuta.
  4. Dodajte povrtni temeljac i ostavite da se kuha oko 20 minuta. 
  5. Nakon toga juhu ulijte u blender i izblendajte. 
  6. Na kraju u juhu dodajte kuhani ječam i posipajte peršinom. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu