Origano/mravinac (Origanum vulgare)

origano

Origano je cijenjena ljekovita, aromatična i začinska biljka koja je rasprostranjena diljem Europe, a svoju primjenu je posebno pronašla na Mediteranu otkud i potječe. Zanimljivo je kako su origano koristili i stari Egipćani kao sredstvo za liječenje upalnih procesa i dezinfekciju.

Origano najbolje uspijeva u mediteranskim i europskim zemljama umjerene klime, ali kultiviran je i diljem svijeta. Može ga se pronaći i u zemljama SAD-a, Indije i Južne Amerike. Osim u svijetu gastronomije cijenjen je i zbog svojih ljekovitih svojstava, a zahvaljujući specifičnom mirisu čest je sastojak parfema i sapuna. 

Njegova ljekovita svojstva poznata su još od davnina te je i danas korišten u narodnoj medicini brojnih naroda. Prilično je cijenjen u turskoj narodnoj medicini gdje je korišten kao sredstvo za poboljšanje probave. 

Za origano su dokazana sljedeća svojstva:

  • djeluje antimikrobno,
  • uništava gljivice,
  • obiluje antioksidansima,
  • uništava bakterije,
  • sprječava zgrušavanje krvi,
  • smanjuje razinu glukoze.

Postoji više varijeteta biljke origano, ali  Origano vulgare posebno je zanimljiv zbog uvjeta u kojim uspijeva. To je jedina vrsta origana koja se može pronaći u Indiji, a uspijeva na području Himalaje na nadmorskoj visini od 1500 do 3600 metara.

Eterično ulje ovog origana sastoji se od različitih spojeva s dokazanim biološkim aktivnostima.

Origano
Foto: Pixabay

Mastelic i suradnici su 2008. godine zapazili učinak ovog ulja na smanjenje aktivnosti tumorskih stanica grlića maternice. Osim djelovanja na tumorske stanice, eterično ulje svoju je primjenu pronašlo i kod bolesti srca te visokog krvnog tlaka. 

Prisutnost fitokemikalija u origanu koje su korisne za zdravlje čovjeka potvrdili su na Instituta integrativne medicine u Indiji. 2013. godine. Tada su stručnjaci istaknuli mogućnost korištenja origana i eteričnog ulja origana u medicinske svrhe.

Može se koristiti protiv dojenačkih kolika, kašlja, zubobolja i nepravilnih menstrualnih ciklusa.

Antioksidansi su tvari koje nam pomažu spriječiti oksidativni stres u stanicama koji uzrokuje razna oboljenja. Samo neka od takvih oboljenja su ateroskleroza, ishemijska bolest srca, rak i upalne bolesti. Zbog svog sastava koji obiluje antioksidansima origano je posebno zanimljiv znanstvenicima dugi niz godina. 

2000. godine u znanstvenom časopisu Journal of Food Biochemistry objavljena je studija kojom su dokazana antioksidativna svojstva origanova lista. Naime, testirana su antioksidativna svojstva ekstrakata origana.

Rezultati su pokazali učinak origana na suzbijanje kemijskih reakcija u organizmu koje rezultiraju oksidativnim stresom. Zanimljivo je kako je količina origana korištena u ovom istraživanju iznosila 0.1-1 mg origana što je daleko manje od uobičajene količine korištene u mediteranskoj prehrani. 

Antioksidativna svojstva origana potvrđena su i na Sveučilištu u Bologni 2002. godine. gdje se ispitivao antioksidativni kapacitet listova origana. U studiji je korišten origano koji je uzgajan u talijanskoj regiji Kalabrija. Jednako kao i u prethodnom istraživanju dokazana je značajna koncentracija antioksidansa u origanu, ali je istaknuta i važnost daljnjih istraživanja na tu temu.

Znanstvenici su naveli i mogućnost korištenja ekstrakta origana kao prirodni izvor antioksidansa u hrani i u farmaceutskoj industriji. 

U svijetu gastronomije origano se najčešće se koristi u mediteranskoj kuhinji u obliku sušenih listova. Jedan je od najvažnijih sastojaka u jelima od rajčice,  lazanjama, raznim umacima, tjesteninama i pizzama. Također, može se dodati i jelima s roštilja. Ako vam je origano prejak možete ga  zamijeniti timijanom (majčinom dušicom) koji ima sličan okus. 

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Cervato G., Carabelli M., Gervasio S., Cittera A., Cazzola R., Cestaro B. (2007.) Antioxidant properties of oregano (Origanum vulgare) leaf extracts. Journal of Food Biochemistry, Volume 24, Issue 6, December 2000, Pages 453-465
  2. Bendini A., Gallina Toschi T., Lercker G. Antioxidant activity of oregano (Origanum vulgare L.) leaves. Italian Journal of Food Science, n. 1, vol. 14 – 2002
  3. Chishti S., Kaloo Z.A., Sultan P.  (2013.) Medicinal importance of genus Origanum: A review. Journal of Pharmacognosy and Phytotherapy, Vol. 5(10), pp. 170-177, October, 2013 

Ocijenite članak

4.25 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu