Zdravi recepti s batatom: “Slatki krumpir” odličan je izvor vitamina A i vlakana, nemojte ga izbjegavati! Evo kako ga spremiti
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Batat ili slatki krumpir specifičan je po svojoj narančastoj boji što ukazuje na to da je bogat beta karotenom, koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Ubraja se u korjenasto povrće. Osim beta karotena, sadrži i vlakna, vitamine B skupine, kalij te fosfor.
Zato postoje brojni zdravi recepti s batatom koji će zadovoljiti želju za nekim desertom, a bez da unesemo u potpunosti prazne kalorije.
Zdravi recepti s batatom – 7 recepata
Rižoto, popečci, kuhani ili pečeni batat, kremasta juha od batata ili browniesi od batata samo su neke od ideja kako iskoristiti batat. Naravno, batat možete pripremiti čak i kao pržene krumpiriće, ali u zdravijoj verziji – iz pećnice.
U nastavku vam donosimo sedam recepata koji će okus batata podići na novi nivo.
Rižoto s batatom
Ovaj rižoto s batatom je malo drugačiji u odnosu na onaj koji smo navikli. Rižoto s batatom bit će odličan prilog uz neki izvor bjelančevina poput bijelog mesa, ribe ili tofua.
Sastojci:
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- 1 batat (narezan na kockice)
- 2 šalice riže
- 1 čajna žličica mljevenog đumbira
- 1 režanj češnjaka (mljeven)
- pola čajne žličice tamarija
- sol
- papar.
Priprema
- Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri, pa dodajte batat, sol i papar. Poklopite i kuhajte uz povremeno miješanje oko pet minuta.
- Potom dodajte rižu, češnjak i đumbir. Nastavite kuhati miješajući oko pet minuta.
- Ugasite vatru, dodajte jaje i tamari te kuhajte oko minutu dok se jaje ne stegne.
Pečeni batat s povrćem
Pečeni batat s povrćem odličan je način unosa vlakana, vitamina i minerala, kao i povećanja unosa povrća. Ovaj miks povrća izrazito je bogat beta karotenom i osigurava potrebe za vitaminom A. No, uvijek se vodite pravilom duginih boja – što više različitih boja na tanjuru, to bolje.
Sastojci:
- 1 batat (narezan na ploške ili u obliku francuskih krumpirića)
- 1 mala hokaido tikva (narezana na šnite)
- nekoliko cvjetova brokule
- 1 luk narezan na ploške
- nekoliko komada šampinjona (prepolovljenih)
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica mediteranske mješavine začina
- sol
- papar
- 50 g ribane mozzarelle.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 220 °C.
- Povrće operite, narežite i rasporedite na pek papir koji ste stavili na lim za pečenje.
- Pomiješajte u maloj zdjeli maslinovo ulje sa soli, paprom i mediteranskom mješavinom, pa premažite povrće.
- Pecite oko 20 minuta, a pred kraj posipajte mozzarellom.
Kremasta juha od batata
Kad je u pitanju kuhani batat, recepti najčešće uključuju pire, ali batat je odličan za kremaste juhe koje će voljeti i djeca. Odličan način kamufliranja povrća upravo su krem juhe.
Sastojci:
- 1 luk (nasjeckan)
- 1 mrkva (nasjeckana)
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- 1 batat (oguljen i nasjeckan)
- 1 narančasta paprika (nasjeckana)
- 3 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 list lovora
- pola čajne žličice dimljene paprike
- pola čajne žličice korijandera
- povrtni temeljac
- pola čajne žličice majčine dušice
- sol
- papar
- 1 šalica kokosovog mlijeka.
Priprema
- Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, mrkvu i papar te kuhajte oko pet minuta.
- Zatim dodajte češnjak i lovor i ostavite još minutu da se kuha.
- Potom dodajte batat, povrtni temeljac i sve začine, pa ostavite djelomično poklopljeno da se kuha oko 30 minuta.
- Upotrijebite blender ili štapni mikser da usitnite kuhano povrće.
- Na kraju umiješajte kokosovo mlijeko i posipajte svježim peršinom po želji.
Popečci od batata
Ako ste ljubitelji popečaka od raznog povrća ili drugih sastojaka, onda će vam se svidjeti i popečci od batata. Napravite i umak od avokada koji će biti idealan za slatke popečke.
Sastojci:
- 1 batat (nariban)
- 2 jaja
- pola šalice krušnih mrvica
- 1/4 šalice brašna
- 1/4 šalice ribanog sira
- 2 čajne žličice origana
- pola čajne žličice češnjaka
- maslinovo ulje.
Sastojci za umak od avokada:
- pola avokada
- 1/4 šalice grčkog jogurta
- bosiljak.
Priprema
- Za popečke pomiješajte sve sastojke u zdjeli, a potom oblikujte popečke ili pljeskavice.
- Zagrijte ulje na tavi, a potom dodajte popečke od batata i pecite sa svake strane oko tri minute, dok ne porumene.
- Kad su pečeni, popečke stavite na papirnate ubruse da upiju višak ulja.
- Za umak od avokada izblendajte sve sastojke.
Njoki od batata
Jeste li ikada probali njoke od batata? Ovaj jednostavan recept od samo tri sastojka razbit će rutinu priloga.
Sastojci:
- 2 batata
- 2 šalice višenamjenskog brašna
- 2 čajne žličice soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 205 °C. Izbušite nekoliko rupa vilicom na slatkom krumpiru i pecite ih oko 40 minuta u pećnici. Provjerite vilicom jesu li pečeni.
- Pomiješajte brašno i sol, pa dobivenu mješavinu prebacite na površinu i napravite rupu. Kad se batat ohladio, dodajte ga u rupu od brašna.
- Pobrašnite ruke i umiješajte batat u brašno. Smjesa ne smije biti ljepljiva.
- Razvaljajte tijesto i napravite njoke.
- Njoke skuhajte kao i klasične njoke. Možete ih držati u hladnjaku do tri dana ili u zamrznutom obliku nekoliko tjedana.
Batat s puretinom
Zdravi recepti s batatom trebaju biti uravnoteženi, tj. uz složene ugljikohidrate trebaju sadržavati kvalitetne bjelančevine i masti. Takav je upravo ovaj recept.
Sastojci:
- 3 šalice batata (narezanog na kockice)
- 450 g mljevene puretine
- 1 žuta paprika (narezana na kockice)
- 1 luk (narezan na kockice)
- pola šalice vode
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- 1 i pol žličica mljevenog kima
- 1 čajna žličica mljevenog češnjaka
- papar
- sol.
Priprema
- Zagrijte ulje na tavi pa dodajte češnjak i dinstajte minutu. Dodajte puretinu i dinstajte dok ne porumeni.
- Potom dodajte sve začine, papriku i luk te dinstajte oko četiri minute.
- Dodajte batat i vodu i ostavite poklopljeno oko osam minuta dok batat ne omekša. Po potrebi dodajte još vode.
- Poslužite uz zdjelicu miješane salate.
Browniesi od batata
Može li bez deserta? Mi se slažemo da ne može, pogotovo ako je u pitanju zdraviji desert kao što su browniesi od batata. Svega nekoliko sastojka i browniesi su brzo gotovi.
Sastojci:
- 500 g batata
- 40 g organskog kakaa
- 2 jaja
- 2 jušne žlice javorovog sirupa ili meda
- pola čajne žličice praška za pecivo
- 40 g zobenog brašna.
Priprema
- Batat ogulite i narežite na veće komade. ,
- Pecite ga u pećnici oko 40 minuta na 205 °C. Vilicom provjerite je li pečen.
- Kada je batat pečen, usitnite ga vilicom i pomiješajte s ostalim sastojcima.
- Smanjite pećnicu na 180 °C i pecite oko 40 minuta.
- Za još čokoladniji okus browniese prelijte rastopljenom tamnom čokoladom.
Pročitajte i članke:
- Barkice od batata: Zdravi obrok koji ćete uspjeti “prodati” i djeci
- Malo drugačije: Recept za zapečeni punjeni batat na meksički koji ćete odmah uvrstiti u svoj tjedni jelovnik
- Povrće iz pećnice: Preporuka je pojesti oko 400 g povrća dnevno! Nutricionistica donosi recepte za više povrća na vašem tanjuru.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja