Pire od batata – uobičajeni pire na zdrav način
- 1 komentara
- 4 min čitanja
Batat je kvalitetna i visoko nutritivna namirnica koja se zbog svojeg jedinstvenog sastava ne bi smjela izbjegavati kod uravnotežene prehrane. Iako ga nazivaju “slatkim krumpirom”, batat se uvelike razlikuje od uobičajenog krumpira, a mi vam stoga donosimo recept za ukusan pire od batata.
U našim kućanstvima jela od krumpira ili pire od krumpira kao prilog široko su poznata i gotovo se tjedno stavljaju na stol. S druge strane, poznato je da krumpir sadrži mnogo ugljikohidrata koji nisu toliko zdravi za naš organizam niti se preporučuju učestalo konzumirati.
Batat ili slatki krumpir može vam pomoći u potpunosti zamijeniti ugljikohidrate iz krumpira mnogo zdravijim ugljikohidratima. Preporučuje se čak i osobama koje zbog zdravstvenih razloga poput dijabetesa moraju izbjegavati šećer ili onima koji žele izgubiti na težini.
Osim zdravih ugljikohidrata, batat je bogat vitaminom A, C, D, E i mnogim vitaminima iz B skupine. Tu su također brojni minerali poput fosfora, kalija, mangana i bakra. Zbog vrlo malo masti, preporučuje se i sportašima jer je odličan i brz izvor energije.
Kako biste iskoristili sve dobrobiti batata, možete ga ispeći u pećnici, koristiti u kolačima i raznim drugim receptima. U nastavku vam stoga donosimo recept za pripremu pirea od batata, kojeg možete jesti kao prilog ili pak dodati u kremastu juhu od bundeve i povrća.
Kako pripremiti pire od batata?
Za pripremu pirea, potrebno je izabrati između dvije vrste batata na našim područjima. Uobičajeni, crveni batat ima narančasto-crvenskatu boju kore (pokožice), dok je druga najzastupljenija sorta kod nas ona s bakreno-ljubičastom bojom izvana, a svjetlijom unutrašnjosti.
Sve sorte batata su slatkog okusa, a najbolje ga možemo usporediti s teksturom i okusom bundeve/tikve. Okus nije jako sladak, no ponekima bi mogao smetati uz slana jela, ukoliko nisu navikli na takve kombinacije.
Ljubičasta sorta batata ipak je nešto slađa od narančasto-crvene, a nju možete koristiti u slatkim jelima poput kolača, biskvita, browniesa, muffina i sl. Kuhanje batata vrlo je slično kuhanju krumpira, a detaljne upute slijede u nastavku.
Potrebno je
- 400 – 500 g batata
- 2 – 4 žlice maslaca ili ulja
- 1 žličica soli
- 1 režanj češnjaka (izborno)
- 1 žlica maslinovog ulja
- 100 mlijeka (ili vode)
- Začini: muškatni orašćić i papar (izborno)
- Batat možete oguliti prije kuhanja ili ga kuhati s korom, a zatim oguliti i usitniti.
- Kuhajte batat u na srednjoj temperaturi dok unutrašnjost ne postane mekana (otprilike 30-40 minuta). Još bolja opcija je kuhanje batata na pari kako biste zadržali aromatičan okus.
- Kada je kuhan, batat procijedite i zgnječite uobičajenom gnječilicom za krumpir. Ako vam nije pri ruci, možete se poslužiti štapnim mikserom ili čak blenderom.
- Dodajte maslac, začine, ulje, češnjak (ako želite) i mlijeko te sve dobro izgnječite ručno ili umutite ručnim mikserom.
- Za vegansku verziju koristite ulje umjesto maslaca i vodu umjesto mlijeka. Po potrebi dodajte još tekućine ili ulja/maslaca po svome ukusu te dok ne budete zadovoljni gustoćom i teksturom pirea.
Pire možemo poslužiti uz sva jela te dodati u kremastu juhu od povrća ili bundeve za idealan i zdrav obrok bogat vitaminima, mineralima i brzo raspoloživom energijom.
Pire od bundeve i batata
Bundeva i batat odlično se slažu okusima, stoga je također moguće napraviti pire od bundeve i batata. Za ovaj pire, jedino dodatno što trebate je ispeći bundevu u pećnici, a zatim je dodati batatu u prethodnom receptu. Možete koristiti sveukupno 500 g batata i bundeve ili udvostručiti recept.
Bundevu pecite tako što ćete je prvo oguliti, a zatim narezati na kockice veličine otprilike 2-3 cm. Kockice posložite na papir za pečenje ili foliju u niski pleh i pecite 40-50 minuta na 180-200°C stupnjeva. Pečenu bundevu pomiješajte s kuhanim batatom i slijedite daljne korake u prethodnom receptu.
Pire od batata za bebe
Batat je idealna namirnica i kada je riječ o bebama jer sadrži mnogo nutrijenata te je odličan za uvođenje krute hrane, pogotovo kod beba nakon 4-5 mjeseci starosti. Za dohranu beba ipak je potrebno izbjegavati začine, dok pire od batata u blagoj verziji možete napraviti uz drugo povrće.
Za bebe, batatu možete dodati mrkvu, tikvice i drugo ukusno povrće. Svakako se preporučuje korištenje domaćeg i organski uzgojenog povrća s lokalne tržnice ili iz vlastitog vrta. Batatu eventualno možete dodati i malo maslaca, no preporučuje se pripremati pire od samog povrća.
Pire od batata i krompira
Ukoliko želite postepeno uvoditi batat u svoju prehranu ili vam je sam pire od batata odviše sladak, isprobajte napraviti kombinaciju. Pripremite pire od batata i krumpira u omjeru 1:1, tako ćete smanjiti slatkoću samog batata i zadržati dio tradicionalnog pirea.
Ova kombinacija također je poželjna jer batat osigurava mnogo više hranjivih tvari od uobičajenog krumpira. Jednostavno pripremite pire kako biste i inače, gnječilicom za krumpir, u blenderu ili pak s ručnim mikserom.
Pire od batata i slanutka
Još jedna odlična kombinacija je pire od batata i slanutka jer osigurava mnogo vitamina i minerala potrebnih našem organizmu. Prije pripreme ovog recepta, skuhajte slanutak i batat u sljedećim količinama:
- 250 g kuhanog slanutka
- 250 g kuhanog batata (narančaste sorte)
- 1-1,5 dcl ulja po izboru
- Začini: crvena paprika, češnjak (izborno), sol i papar
Prethodno skuhani slanutak i batat pomiješajte u blenderu ili lagano zgnječene miješajte štapnim/ručnim mikserom. Dodajte ulje po izboru (preporučujemo kokosovo, kvalitetno suncokretovo ili bučino) i protisnuti češnjak ukoliko ga koristite.
Sve skupa dodatno miješajte do željene teksture, a zatim dodajte začine te za kraj sve skupa umutite do kremaste teksture. Pire poslužite topao te kao prilog raznim jelima.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja