Liposukcijska dijeta – prednosti, prehrana, jelovnik i iskustva

Liposukcijska dijeta

Liposukcijska dijeta je posebna prehrana koja se temelji na konzumaciji prirodnih masti i eliminaciji ugljikohidrata. Također, podržava vraćanje hrani naših predaka i izbjegavanje prepakiranih, polugotovih i rafiniranih proizvoda. Tijekom trajanja dijete unose se i suplementi aminokiselina koji potiču razgradnju masti u tijelu.

U nastavku članka saznajte koje namirnice dopušta liposukcijska dijeta, koje su joj prednosti te kako složiti jelovnik.

Liposukcijska dijeta Kenana Mandre

Autor liposukcijske dijete je nutricionist Kenan Mandra, iz tvrtke International Health. On tvrdi da je usavršio dijetalni program za zdravo i brzo mršavljenje. Program liposukcijske dijete nema veze s liposukcijskom operacijom, osim što ima zajednički cilj da brzo otopi masnoće u organizmu. Stručnjaci iz International Healtha objašnjavaju:

Noninvasive liposuction™ (Liposukcijska ishrana) je integrirala LowCarb/mediteransku dijetu i mehanizme hormonalne regulacije tjelesne mase u jedinstveni ultimativni protokol za mršavljenje i održavanje kilaže.

Liposukcijska prehrana uključuje vraćanje hrani koju su jeli naši preci, a to uključuje prirodne masti nađene u životinjama i biljkama. Ta dijeta nije stroga i ne uključuje izgladnjivanje, ali uvelike smanjuje unos ugljikohidrata.

Liposukcijska prehrana šta jesti
FOTO: Shutterstock

Liposukcijska dijeta i aminokiseline

Kenan Mandra smatra da je šećer najveći problem današnje prehrane, pa se liposukcijska dijeta temelji na unosu masti i proteina, uz unos aminokiselina putem suplemenata. Tako se potiče razgradnja masti u tijelu, odnosno metabolizam koristi vlastite zalihe masnoća kao izvor energije.

Liposukcijska prehrana

Takav način razmišljanja ima smisla ako uzmemo u obzir da se razgradnjom masti, odnosno procesom beta oksidacije, dobiva više energije nego upotrebom šećera. Prevelika konzumacija šećera dovodi do poremećaja u radu inzulina, hormona koji služi kao “glasnik” stanicama.

On se veže na stanične receptore kada ima puno glukoze u krvi i signalizira stanicama da je glukozu potrebno preraditi ili taložiti u obliku glikogena. Poremećajem u radu gušterače, koja izlučuje inzulin, dolazi do razvoja dijabetesa i ostalih poremećaja u metaboličkim procesima.

Liposukcijskom dijetom želi se normalizirati hormonski disbalans tako da tijelo koristi svoje zalihe masti u dobivanju energije, a ne šećere. Aminokiseline koje se unose putem suplemenata djeluju kao aktivatori enzima lipaza koji pokreću proces razgradnje masti.

Autor ove dijete tvrdi da je kod ove dijete važno stanje uma te da je glad psihološki problem. Zbog toga je važan individualni nutricionistički pristup prema svakom tko se želi upustiti u liposukcijsku dijetu. Također, prije započinjanja ove dijete, iznimno je važno da se obratite liječniku.

Liposukcijska dijeta se ne preporučuje:

Jelovnik liposukcijske prehrane
FOTO: Shutterstock

Liposukcijska dijeta bez ugljikohidrata

Autor liposukcijske dijete smatra da je debljanje posljedica hormonalne neravnoteže, a ne prevelikog unosa kalorične hrane. Hormonalnim disbalansom dolazi do taloženja masti i korištenja šećera kao primarnog izvora energije.

Također, mnoge današnje namirnice sadrže umjetna bojila, sladila i aditive. Autor smatra da takvi sastojci dodatno doprinose hormonalnim poremećajima u tijelu. Cilj liposukcijske dijete je da se zalihe masnoća u organizmu potroše u roku 10 – 14 dana i tako:

Autor Kenan Mandra kaže da:

 • liposukcijska dijeta nije restriktivna
 • liposukcijska dijeta nije opasna po zdravlje
 • kod te dijete ne postoji jo-jo efekt
 • se prvi rezultati vide nakon 24 h
 • je glad stanje uma i da se može prebroditi uz čvrstu motivaciju
 • je liposukcijska dijeta novi način života, a ne jednokratni tretman.

Liposukcijska dijeta i masti

U posljednjih 15-ak godina često se razlikuju “dobre” i “loše” masti, pri čemu se dobrima smatraju nezasićene masne kiseline, a lošima zasićene masne kiseline i transmasne kiseline.

Nezasićene masne kiseline nalaze se u ribi, biljnim proizvodima (npr. maslinovo i laneno ulje) te u orašastim plodovima.

Liposukcijska dijeta jelovnik
FOTO: Shutterstock

Transmasne kiseline umjetno su proizvedene i nalaze se u prženoj prerađenoj hrani te se gotovo svi stručnjaci slažu da su štetne za zdravlje čovjeka.

Zasićene masne kiseline nalaze se u proizvodima životinjskog podrijetla: mesu, jajima i mliječnim proizvodima. 

Prema temeljima liposukcijske dijete, zasićene masne kiseline koje se obično proglašavaju lošima, tj. masti životinjskog podrijetla, nisu zapravo loše te ih čovjek treba konzumirati redovito upravo zato što su povijesno toliko ukorijenjene u ljudsku prehranu, a pritom izbjegavati šećere.

Istraživanja o štetnosti masnih kiselina

Znanstvenici i nutricionisti još uvijek nisu postigli konsenzus oko toga jesu li “loše” masne kiseline zaista toliko loše te utječu li na učestalost pojave srčanih bolesti i pretilost. Donosimo rezultate nekih važnijih nedavnih istraživanja na tu temu.

Medline, medicinski vjesnik Nacionalne medicinske knjižnice Sjedinjenih Američkih Država, proučio je 2014. godine rezultate čak 76 studija u kojima je ukupno sudjelovalo 620.077 osoba te zaključio kako ne postoje čvrsti dokazi da prehrana koja podrazumijeva visok unos nezasićenih masti uz nizak unos zasićenih masti pomaže zdravlju srca. Upravo na temelju tog izvještaja i Kenan Mandra temelji liposukcijsku dijetu.

Također, ranije istraživanje američkog instituta Oakland iz 2010. godine koje je tijekom 5 – 23 godine obuhvatilo 347.747 osoba nije našlo nikakvu poveznicu između unosa zasićenih masti i obolijevanja od srčanih bolesti te povećavanja rizika od srčanog udara.

Međutim, najnovije istraživanje iz 2018. godine ipak je pokazalo negativan utjecaj zasićenih masti na zdravlje. Ipak, ovo je istraživanje pratilo samo 12 pretilih mladih ljudi tijekom dva tjedna prehrane temeljene na zasićenim mastima, što je malen uzorak za donošenje velikih zaključaka. No, kod svih ispitanika već u prvih tjedan dana eksprerimenta značajno je porasla razina LDL kolesterola, tzv. lošeg kolesterola, uz vidljiva oštećenja jetre

Također, istraživanje prehrambenih navika Amerikanaca od 2005. do 2012. godine pokazalo je povezanost između konzumiranja velikih količina zasićenih masti s povećanjem indeksa tjelesne mase (BMI indeksa), odnosno s pretilošću.

Liposukcijska dijeta dozvoljene namirnice
FOTO: Shutterstock

Liposukcijska dijeta – namirnice

Dozvoljene namirnice kod liposukcijske dijete su:

 • voće – svježe, sušeno bez sladila, smrznuto, u obliku nezaslađenog kompota
 • mliječni proizvodi – nemasno mlijeko i jogurt, nezaslađena sirutka, sir od obranog mlijeka, mladi sir
 • meso – svježe crveno meso, nemasna riba, ptičje meso
 • žitarice – ječam, riža, integralne žitarice
 • piće – voda, mineralna voda, svježi nezaslađeni sokovi od voća ili povrća, nezaslađeni čajevi.

Namirnice koje nisu dozvoljene u liposukcijskoj dijeti su:

 • voće – slatki džemovi i marmelade, ušećereno voće, sirupi, voćni sokovi sa šećerom
 • mliječni proizvodi – masni jogurt, mlijeko i vrhnje, šlag, mliječne kreme
 • meso – sušeno i dimljeno meso poput slanine, kobasica ili pršuta, paštete, rebarca, masna riba, mesni naresci
 • žitarice – bijelo i sojino brašno, klice i pekarski proizvodi
 • piće – alkohol, obična i beskofeinska kava, gazirani i zaslađeni sokovi.

Liposukcijska ishrana – jelovnik

Jelovnik se sastavlja individualno za svaku osobu ovisno o njezinim potrebama. Postoje razni programi prehrane kao što su:

 • program za sportaše
 • program za mršavljenje
 • program prehrane za starije osobe
 • program medicinskog tipa
 • klasični program za optimiziranje prehrane.

Prednost ovih programa je svakodnevno praćenje rezultata i stanja osobe koja je započela s liposukcijskom dijetom.

Jelovnik je raznovrstan i dopušta obilnije večere te deserte na voćnoj bazi. Uz jelo se svakodnevno uzimaju prirodni suplementi aminokiselina te barem dvije litre vode ili nezaslađene tekućine.

Liposukcijska dijeta prehrana
FOTO: Shutterstock

Primjeri jela su sljedeći:

 • doručak – voćni smoothie, omlet sa sirom, pileća salata i voće po izboru, salata od tunjevine i voće po izboru
 • ručak – pileći odrezak i salata po izboru, rižoto od piletine ili teletine i salata po izboru, pileće pljeskavice s rižom i salata, odrezak od lososa i salata
 • večera – biftek i salata, riba i salata po izboru, rižoto od morskih plodova i salata, pileći ili pureći batak i salata od tikvica.

Za desert možete pojesti:

 • nezaslađeni kompot od nekog voća
 • domaći vafl zaslađen cimetom.

Liposukcijska dijeta – Zagreb

Tvrtka za liposukcijsku dijetu International Health svoju podružnicu ima i u Hrvatskoj te nudi programe od:

 • 10 dana
 • 14 dana
 • 21 dana
 • 30 dana.

Odabir programa ovisi o vašem stanju, zdravlju organizma i BMI indeksu. Cijene programa mogu se saznati u podružnicama te tvrtke nakon dogovorenog besplatnog prvog pregleda.

Liposukcijsku dijetu možete provesti i sami, uz pridržavanje jelovnika i dozvoljenih namirnica. Ipak, trebate biti jako oprezni i savjetovati se s liječnikom jer nagla promjena prehrane i načina života može utjecati na sve aspekte zdravlja. To posebno vrijedi za osobe koje pate od kroničnih bolesti ili poremećaja.

Liposukcijska dijeta iskustva
FOTO: Shutterstock

Liposukcijska dijeta – iskustva

Na liposukcijsku dijetu su se odlučile mnoge osobe iz javnog života. Neki od njih su:

 • Dalibor Petko – koji tvrdi da je u dva tjedna smršavio 10 kilograma i otprilike 10 centimetara u struku
 • Halid Bešlić – koji je prema preporuci nutricionista odabrao liposukcijsku dijetu i u 10 dana izgubio 10 kilograma
 • Tijana Dapčević – koja je pomoću liposukcijske prehrane smršavila 12 kilograma
 • Željko Samardžić – koji je izgubio 25 kilograma
 • Monica Bellucci
 • Jennifer Aniston.

Sam početak liposukcijske dijete dolazi uz par negativnih posljedica. To mogu biti:

Proučite i ostale dijete.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.66 / 5   116

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: liposukcijska dijeta, liposukcijska dijeta jelovnik, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu