Što uzrokuje inzulinsku rezistenciju? (1. dio)

inzulinsku rezistencija

Ja bih ju radije nazvao zlobna masna inzulinska rezistencija.

Inzulinska rezistencija je tiha, užasno nagrizajuća, gotovo korodirajuća pojava koja baš ometa naš svakodnevni rad i život. Tiho, podmuklo i na tanko krade naše zdravlje bez imalo srama. Nevidljiva je i bezosjećajna- van svakog radara i sumnje. Nažalost- nije ništa novo.

Dobra vijest je da se može lako spriječiti pametnim odabirom hrane.

Ali evo kako smo uopće saznali za njeno postojanje- zaista samo kratko da bi razumjeli zašto i kako se braniti od ove napasti.

Studije koje datiraju unazad gotovo stoljeće pokazuju jednu zanimljivu pojavu.

Ako uzmete mlade, zdrave ljude i podijelite ih u dvije skupine. Pola njih neka jede mastima bogatu hranu, a druga polovica hranu bogatu ugljikohidratima.

Evo što se dogodilo unutar dva dana ovakve prehrane:

 • Koncentracija glukoze raste i ide nebu pod oblake u skupini koja je konzumirala masti.
 • Začuđujuće, grupa koja je uredno konzumirala šećernu vodu nije imala tako jaki i veliki porast šećera u krvi.
 • Dok je grupa koja je doslovce “šopana” mastima imala dvostruko više šećera u krvi.

Kao što količina loših (margarinskih) masti u prehrani ide gore, tako raste i količina šećera u krvi.

To je proporcionalna veza.

Tko radi – taj se i naradi

Trebalo je znanstvenicima gotovo sedam desetljeća da odgonetnu ovu tajnu, a sve da bi završilo briljantno kao ključno otkriće za naše sadašnje razumijevanje uzroka dijabetesa tipa 2.

Sportaši za pripremu pred neki naporni trening jedu puno ugljikohidrata. Pokušavaju izgraditi dovod-izvor goriva unutar svojih mišića. Naša probava prerađuje i razgrađuje škrob u glukozu, a ona pak kruži kao krvna glukoza, krvni šećer, a uzimaju ju naši mišići i pohranjuju za daljnje spaljivanje i stvaranje energije.

E sada, ono što znamo je da šećer u krvi, ne može ući u stanice tijela (osim mozga) bez propusnice koja se zove inzulin- to već znaju i vrapci na krovu.

Evo za primjer mišićnih stanica. Šećer u krvi (prvenstveno glukoza) izvan stanica strpljivo čeka svoj red da uđe u stanicu. Inzulin je ključ koji otvara vrata da bi glukoza u krvi mogla ući u stanice mišića.

Da ne zalazim duboko u detalje, ukratko, idemo prečacom.

Naime kada se inzulin prikopča na hvatače (brave) inzulina, aktivira se jedan enzim koji aktivira drugi enzim, koji pak aktivira još dva enzima koji aktiviraju transportera, nosača glukoze- onog istog koji je donedavno hrkao na gusto u hladovini i ne mareći za nestrpljivu Tetu Glukozu po koju je morao doći na vrata stanice – ako se sjećate mojeg članka o lipotoksičnosti.

 • Rezultat: nedostatak Glukoze u stanicama a zbog toga opći raspad sistema u stanicama- kojeg osjećamo kao 100 i jednu vrstu oboljenja i simptoma – od umora do nesvjestice, seksualne disfunkcije do kancera.

Metabolizam šećera općenito nije za igru upravo zato što se bolest razvija vrlo, vrlo sporo, puževim korakom (i to onim dosadnim pužem koji priča sa svakim koga sretne dva-tri dana).

Bolest se razvija nevidljivo, ispod radara, gotovo nečujno… i najedanput BAM!- eto zeca iz šešira.

Mnogi će ostati u tom trenutku jako, jako zatečeni i “iznena-dje-ni”.

Inzulin – zlatni ključ koji otključava vrata za Tetu Glukozu.

A što ako nema inzulina ili ga pak nema dovoljno?

Šećer u krvi će biti zaglavljen u krvotoku i bezuspješno će kucati na sva vrata naših mišića… Zbog toga što Teta Glukoza nema kamo otići nastaje gužva, raste tlak i opća konfuzija- stanje se zove visoki šećer u krvi poznatiji kao dijabetes.

To je ono što se događa u dijabetesu tipa 1, stanice u gušterači koje stvaraju inzulin bivaju oštećene ili uništene, a bez inzulina Teta Glukoza iz krvi ne može ući u mišiće, i zbog toga šećer u krvi raste.

Još uvijek je teško reći zašto te stanice koje proizvode inzulin bivaju oštećene ili ne rade… Ali, duboko sam uvjeren da se daju popraviti. Postoje uvjeti oporavka.

Teti Glukozi može postati dosadno, a ima neugodan običaj da se sastaje s kolegicama na beskonačno dugoj kavi, i to nigdje drugdje nego baš u očnom živcu- stvarajući tamo veliku gužvu, dižući tlak i zbog toga dovoditi naš vid u opasnost oštećenja- pucanja očnog živca.

Iz moje perspektive gledano, riječ je o nedostatku građevinskog materijala da bi stanice profunkcionirale i napravile inzulin.

Čini mi se da momak koji je zato zadužen- a toga nije svjestan- nije kvalitetno i pomno odabrao “materijal” (čitaj – hranu) kojeg će unijeti u organizam.

Ili je pak svojim dugotrajnim i sustavnim zanemarivanjem i neznanjem o prehrani oslabio apsorpciju do mjere da se unatoč dovoljnoj količini materijala dovoljno ne apsorbira. Često viđate tog momka u ogledalu u kupaoni.. 🙂

Inzulinska rezistencija je stoga, vrlo loša pojava i nezgodna baza za sve daljnje moguće poremećaje od dijabetesa do kancera. Zaslužuje ako ništa drugo, onda barem da podignete obrve na spomen imena njenog!- da s pjesnički izrazim.

Na sreću lako se može izbjeći, a i vidljiva je golim okom. Ali o tome u sljedećoj epizodi.

Drugi dio ovog teksta pročitajte ovdje.

Članak uređen:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.69 / 5   16

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: inzulinska rezistencija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Što uzrokuje inzulinsku rezistenciju? (1. dio)

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. DOPRINOS ENORMNIH (NEPRIRODNIH ) MAGNETNIH POLJ U ETIOPATOGENEZI DIJABETESA I INSULINSKE REZISTENCIJE

  Uvod i cilj. Istraživanjem uticaja neprirodnih magnetnih (M) i promenljivih M polja na nastanak malignih neoplazmi u boravišnim prostorijama ljudi primetili smo da oboleli od dijabetesa (D) borave pri noćnom i dnevnom boravku (NiDB) u visokim vrednostima M polja. Zato smo pristupili istraživanju uticaja M polja na nastanak D.
  Ova istraživanja traju više od 30 godina i te rezultate prikazujemo na ovom u ovom komentaru.
  Cilj ovog rada je utvrditi doprinos nastanku D pod uticajem neprirodnih M polja pri NiDB ljudi. Zatim utvrditi korelecionu vezu lokacijske podudarnosti neprirodnih M polja u krevetima obolelih i organa koji su odgovorni za metabolizam glikoze. Objasniti insulinsku rezistenciju.
  Materijal: Korišćen je instrument protonski magnetometar, za merenje M polja i geološki kompas.
  Metoda rada. Merenje M polja u krevetima je vršeno na više od 500 kreveta pacijenata obolelih od D oba pola, različitih starosnih grupa i tipova dijabetesa 1 i 2 koje su dijagnostikovale odgovarajuće zdravstvene ustanove. Merili smo zbirne intenzitete prirodnog Zemljinog magnetnog polja (ZMP) na koj se superponira indukovano i remanentno namagnetisanje iz kreveta obolelih od D.
  Tako smo utvrdili postojanje anomalijskih zona (Az) lociranih u krevetima gde u NiDB boravi glava, paknreas i nadbubrežna žlezda tj. celo telo korisnika.
  Utvrdjivali smo korelacionu vezu, u krevetima obolelih, izmedju Az i organa zaduženih za metabolizam glikoze u organizmu.
  Vršeno je razmeštanje i izbacivanje stvari koje stvaraju Az u NiDB obolelih, odnosno postavljali smo obolelog da provodi vreme NiDB u prirodnim ZMP. Pratili smo zdravstveno stanje obolelih nakon adekvatnog razmeštanja.
  Izučavali smo literaturu iz etiopatogeneze D i nejasnoće objašnjavali poznavanjem magnetnih osobina u životnom prostoru.
  ™Rezultati: Utvrdjena je puna korelaciona veza Az i organa koji omogućavaju matabolizam glikoze.
  Posedujemo 10 skica sa Az u krevetim obolelih i 2 skice zdravih za ilustraciju. Praćenjem zdravstvenog stanja obolelih posle postavljanja ležaja u prirodno ZMP, konstatovano je da se kod svih obolelih smanjuje sadržaj glokoze u krv. Kod nekih je registrovana vrednost glikemije u opsegu referentnih vrednosti.
  Izučavanjem etiopatogeneze obajsnili smo mnoge nejasnoće iz literature o D poznavajući stanje M plja u NiDB.
  Objasnili smo: kako i zašto nastaje nedostatak insulina pri cirkulaciji kod D tipa 1i 2 i nastaje hiperglikemija, zašto nastaje smanjena osetljivost ćelija na insulin i zbog čega je smanjena sekrecija beta ćelija insulina, kako i zšto nastaje rezistencija na insulin u ćelijama.
  Dato je objašnjenje o učestalosti D po geografskim širinama (Skandinavske zemlje, Severna amerika, Kina, Japan i sl.). Objašnjeno je zašto je veća pojava D u hladnijim danima, zatim kako je došlo do povezivanja genetske predisponiranosti za D. Zašto i kakav je doprinos virusa , tumora i drugih ,,faktore rizika,, u nastanku D. Objasnili smo zašto su oboleli od D ugroženi od kardiovaskularnih bolesti i kako ih izbeći. Sintezom svih podataka, konstatovana je podudarnost praktičnih rezultata (1. korelacija Az i lokacije nastalog oboljenja, 2. preaćenje zdravstvenog stanja obolelih posle razmeštanja da provode vreme NiDB u prirodnom ZMP) i teoretskih objašnjenja etiopatogenetskih nejasnoća.
  Zaključak Na osnovu svega prikazanog može se zaključiti da je glavni uzročnik pojave dijabetesa neprirodna magnetna polja u krevetima obolelih. Najveća pomoć pacijentu pri lečenju dijabetesa je boravak obolelog u prirodnim Zemljinim magnetnim poljima
  Ključne reči; DM, ZMP, AMP

 2. Poštovani magistre,uistinu informativan članak ste napisali ,ali ne mogu da Vas ne priupitam, s obzirom na količinu stilskih figura korištenih u prijenavedenom tekstu, da li se bavite poezijom(pa,makar to bilo samo amaterski)?
  Pitam iz razloga jer sam zaljubljenik u struke koje spajaju znanost i umjetnost na način koji to čine glazbalarstvo,arhitektura, tonska produkcija ili pak matematičko izučavanje zakonitosti harmonije i ritma u glazbi. Iz Vaše biografije primjećujem da ste fan dalekoistočnih medicinskih postupaka,pa mi se učinilo kako bi bilo zgodno napisati kakav haiku uradak o plemenitim plinovima ili elektronegativnosti flora( samo prijedlog).
  Sve najbolje i budite mi pozdravljeni
  P.S. Imate li kakav lijek za predložiti koji potpomaže kreativnost? Osobno, tabletu Xanaxa u kombinaciji sa tamnim pivom nalazim kao najbolji “boost” kad je plesanje u pitanju. Inače, ja sam još jedan od mnogih primjera kojem beta blokatori pomažu u sviranju.