Brzo skidanje šećera u krvi – prehrana i tjelesna aktivnost

Šećer u krvi

Hiperglikemija je stručni naziv za stanje visoke razine šećera (tj. glukoze) u krvi. Hiperglikemija nastupa kada je vrijednost šećera u krvi veća od 11,1 mmol/L. Javlja se zbog toga što organizam nema dovoljno inzulina ili ga ne može efikasno iskorištavati, i to kod različitih oblika šećerne bolesti ili dijabetesa. Visoki šećer u krvi potrebno je tretirati jer on može dovesti do brojnih nepovoljnih posljedica za zdravlje

Iako se visoki šećer u krvi može tretirati brzodjelujućim inzulinom, u ovom članku bit će riječ o prehrani i tjelesnoj aktivnosti, a ne lijekovima. Ako vam je razina šećera u krvi izrazito visoka, odnosno veća od 13,9 mmol/L, može doći do takozvane ketoacidoze ili dijabetičke kome.

Ketoacidoza je češća među oboljelima od dijabetesa tipa 1, a posljedica je nakupljanja takozvanih ketonskih tijela u organizmu te zahtijeva hitan odlazak kod liječnika. Simptomi koji su pokazatelj ketoacidoze su: 

 • žeđ i izrazito suha usta, 
 • mučnina i povraćanje, 
 • zadah voćnog mirisa, 
 • bol u abdomenu. 

Kada je potrebno skidati šećer u krvi? 

Poželjna vrijednost glukoze u krvi na tašte, tj. prije jela, je između 4,0 i 7,0 mmol/L, dok je ciljana vrijednost glukoze u krvi 2 sata nakon jela između 5,0 i 10,0 mmol/L. Veće vrijednosti razlog su za zabrinutost i posvećivanje dodatne pozornosti kontroliranju razine šećera u krvi. 

Kao što je već spomenuto, hiperglikemijom se smatra vrijednost šećera u krvi koja je veća od 11,1 mmol/L. 

Neki simptomi mogu biti pokazatelj previsoke razine šećera u krvi. To su: 

 • žeđ, 
 • učestalo mokrenje, 
 • umor, 
 • nezainteresiranost, 
 • nedostatak apetita, 
 • zamućeni vid, 
 • bolovi u abdomenu. 

Ako sumnjate u hiperglikemiju, izmjerite si razinu šećera u krvi i usporedite s gore navedenim vrijednostima. 

Mjerenje šećera u krvi
Foto: Photo Secrets

Brzo skidanje šećera u krvi 

Ako je razina šećera u krvi visoka i urin ne sadrži ketonska tijela, tada je važno utvrditi razlog zbog kojega je došlo do visoke razine šećera u krvi i nastojati njega ublažiti ili ukloniti

Za nagli porast šećera u krvi mogu biti odgovorni: 

 • previše hrane, a osobito one bogate ugljikohidratima i mastima, 
 • nedovoljna tjelesna aktivnost, 
 • preskakanje propisane terapije, npr. nedovoljna doza inzulina ili zaboravljanje uzimanja lijekova za dijabetes, 
 • drugi lijekovi – neki lijekovi poput steroidnih lijekova i antipsihotika mogu izazvati nagli porast šećera u krvi, 
 • bolesti, poput prehlade ili vrućice, 
 • osobito stresne životne situacije, 
 • kratkoročna ili dugoročna bol, npr. kao posljedica opeklina od sunca, 
 • menstruacija, 
 • dehidracija. 

U nekim slučajevima nije lako ukloniti uzrok povišenog šećera u krvi. Tada je potrebno obratiti se liječniku pa u suradnji s njim prilagoditi terapiju. Međutim, ako je razlog blago povišenog šećera u krvi suvišak hrane ili nedovoljna doza inzulina, šećer u krvi možete smanjiti i samostalno. 

Općenito, dva osnovna načina brzog skidanja šećera u krvi su primjena brzodjelujućeg inzulina u potrebnoj dozi i tjelesna aktivnost

Osim primjene brzodjelujućeg inzulina, šećer u krvi može se smanjiti provođenjem tjelesne aktivnosti koja povisuje brzinu otkucaja srca, poput primjerice brzog hodanja. Tjelesna aktivnost omogućuje snižavanje vrijednosti šećera u krvi zbog toga što je šećer potreban mišićima kao izvor energije za aktivnost. 

Ipak, ako je razina šećera u krvi veća od 13,3 mmol/L prvo je potrebno provjeriti jesu li ketonska tijela prisutna u urinu. To je moguće provesti kod kuće uz pomoć test trake, a više o ketonima u urinu kao i načinima mjerenja možete pročitati u članku Ketoni u mokraći – što su ketoni u urinu, mjerenje, uzroci i simptomi ketonurije, liječenje.

Ako su u urinu prisutna ketonska tijela, vježbanje se treba izbjegavati jer ono može dodatno povisiti razinu šećera u krvi. 

Uz vježbanje, visoku razinu šećera u krvi moguće je sniziti i pijenjem dovoljno tekućine, osobito vode. Unos tekućine potiče mokrenje i time izbacivanje suviška glukoze. Osim toga, redovito pijenje vode smanjuje rizik od pojave hiperglikemije. 

Tijekom nastojanja skidanja šećera u krvi preporučuje se redovito ga pratiti i mjeriti prosječno svakih pola sata. Ako se vrijednosti razine šećera u krvi ne smanjuju, potrebno je obratiti se liječniku. 

Nakon što ste skinuli šećer u krvi, važno je utvrditi zašto je do njegovog naglog porasta uopće došlo. Tako ćete ubuduće moći spriječiti nastanak komplikacija. 

Prirodni lijek protiv povišenog šećera 

Općenito, cilj terapije dijabetesa je sprječavanje ili odgađanje pojave komplikacija i očuvanje kvalitete života. 

Pravilna prehrana jedan je od temelja terapije dijabetesa. Upravo pravilna prehrana prilagođena nutritivnim potrebama svakog pojedinog dijabetičara može spriječiti pojavu hiperglikemije i općenito pomoći u regulaciji šećera u krvi. Detaljnije smjernice za oblikovanje jelovnika za dijabetičare možete pronaći u članku Jelovnik za dijabetičare – kako ga oblikovati i primjer

Iako se na mnogobrojnim portalima mogu pronaći popisi namirnica koji su takozvani prirodni lijek protiv povišenog šećera, Američko društvo za dijabetes (engl. American Diabetes Association) u svojim službenim smjernicama ističe da ne postoje jasni dokazi o učinkovitosti korištenja različitih dodataka prehrani s vitaminima i mineralima, odnosno upotrebe bilja ili začina za kontroliranje razine šećera u krvi. Kao primjer bilja i začina navode aloa veru i cimet. 

Usprkos tome što ne postoji jedna namirnica koja bi mogla zamijeniti pridržavanje pravilnoj dijabetičkoj prehrani, postoje pojedine namirnice koje zaista mogu dodatno pomoći u održavanju normalne razine šećera u krvi. 

Jedan dobar prirodni lijek za snižavanje šećera u krvi je vjerojatno najpoznatiji začin među dijabetičarima, tj. cimet. Istraživanje skupine američkih znanstvenika objavljeno 2013. godine koje je saželo zaključke drugih 10 različitih znanstvenih istraživanja došlo je do spoznaje da svakodnevno konzumiranje do 6 grama cimeta može imati povoljne učinke na razinu glukoze na tašte te razinu kolesterola i triglicerida kod osoba s dijabetesom tip 2.

Cimet
Foto: Photo Secrets

Pri tome, trebati imati na umu da je cejlonski cimet zbog manje količine kumarina bolji izbor u odnosu na obični cimet. 

Ocat se također pokazao kao potencijalni korisni dodatak terapiji dijabetesa. Ocat usporava probavu unesenih ugljikohidrata pa tako i brzinu ulaska šećera u krv. Osim toga, pokazalo se da ocat poboljšava lučenje inzulina iz gušterače i iskorištavanje šećera u mišićima.

Pokazalo se da konzumiranje 2 žlice octa uz jelo može smanjiti razinu glukoze u krvi 30 minuta nakon obroka za čak 1 mmol/L, u odnosu na nekonzumiranje octa uz jelo. 

Indijsko istraživanje objavljeno 2017. godine u časopisu Ayu utvrdilo je da dodatak 10 grama sjemenki piskavice tijekom 6 mjeseci (namočenih u vrućoj vodi) može dovesti do smanjenja razine šećera u krvi na tašte i razine HbA1c. 

Djelotvornost nekih namirnica na razinu šećera u krvi još uvijek nije ispitana kod ljudi, ali su za sada pokazale obećavajuće rezultate u istraživanjima provedenim na životinjama, stoga i njima vrijedi dati priliku. 

Čičoka
Foto: Pixabay

Čičoka ili jeruzalemska artičoka zbog svog sadržaja topljivih prehrambenih vlakana, odnosno takozvanog inulina, može imati pozitivan učinak na razinu glukoze u krvi, ali i masnoće u krvi. Inulin djeluje kao prebiotik – hrana je za bakterije u crijevima pa tako utječe i na razinu glukoze u krvi. 

Konzumiranje zelenog čaja pokazalo se da povoljno utječe na metabolizam ugljikohidrata i razinu šećera u krvi nakon jela. Svakodnevni unos zelenog čaja poboljšava učinak inzulina na stanice, tj. povećava inzulinsku osjetljivost. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.28 / 5   29

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu