Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Ketoni u mokraći – što su ketoni u urinu, mjerenje, uzroci i simptomi ketonurije, liječenje

Mjerenje ketona u mokraći

Ketoni u mokraći (ketonurija) nazivaju se još i ketoacidurijom ili acetonurijom kad su povišene koncentracije ketona u urinu. Najčešće se pojavljuju prilikom izgladnjivanja, visokoproteinske prehrane i nepravilne razgradnje ugljikohidrata. Sami ketoni produkt su razgradnje masti i proteina te se ne nalaze u normalnom urinu

Što se kemijskog značenja tiče, ketoni su organski spojevi koji u molekuli sadrže karbonilnu skupinu. Ketonska tijela su aceton, acetoacetat i ß-hidroksibutirat.

Gladovanje

Što su ketoni u urinu?

Poznato je da je glukoza glavno gorivo za proizvodnju energije, tj. za funkcioniranje organizma. Ako organizam zbog nekog razloga ne može iskoristiti glukozu, koristi masti i proteine.

Kako bi se ti elementi mogli pretvoriti u energiju, organizam ih treba rastaviti na manje dijelove – ketone. To je normalan proces u tijelu, ali može preći granicu u određenim stanjima i stvarati kisele produkte čije nakupljanje šteti organizmu.

Mjerenje ketona u mokraći

Povišena razina ketona u organizmu može se ustanoviti trima načinima:

 • mjerenjem razine u mokraći,
 • mjerenjem razine u krvi, 
 • acetonski zadah iz usta.

Što se tiče mjerenja razine ketona u mokraći, ono se može napraviti i kod kuće pomoću test traka za ketone u urinu. Potreban je sterilan jutarnji uzorak urina.

Uzorak mokraće

Radi dobivanja točnih vrijednosti od izuzetne je važnosti pravilno sakupljanje uzorka, a o tome možete pročitati ovdje.

Ovisno o koncentraciji ketona urinska će traka promijeniti boju. Ipak, laboratorijske su pretrage točnije.

Mjerenje razine ketona u mokraći ima nekoliko nedostataka:

 • može ukazati na povišenu razinu ketona, ali ne i točnu količinu,
 • urinske trake ne mogu odrediti razinu ketona ß-hidroksibutirat, a koji se pojavljuje na početku razvoja ketoacidoze,
 • ketonski spojevi u mokraći nakupljaju se od zadnjeg mokrenja pa nije moguće odrediti trenutačnu razinu,
 • kod ketoacidoze dolazi do dehidracije koja otežava prikupljanje urina.

Zato je preciznije mjerenje razine ketona u krvi, a za to se mogu koristiti i mjerači glukoze koji testiraju krv i na ketone.

Ketoni u krvi

Ketonska tijela u urinu – referentne vrijednosti

Već je rečeno da urin ne bi trebao sadržavati ketone.

Povišena razina ketona u urinu kreće se do 160 mg/dl.

Manjom količinom smatra se manje od 20 mg/dl, umjerenom količinom 30 – 40 mg/dl, a velikom razinom više od 80 mg/dl. Prisutnost ketona u urinu naziva se ketonurija (KET).

Ketonski spojevi u mokraći – uzroci

Faktori koji dovode do pojave ketona u mokraći su:

 • korištenje masti za proizvodnju energije – umjesto glukoze.
 • gladovanje ili post – 18 sati ili duže.
 • visokoproteinska prehrana, ketogene dijete (LCHF prehrana, Zelena kura itd.) – malo (ili gotovo ništa) ugljikohidrata, više proteina i masti, pritom bubrezi povećavaju urinarnu proizvodnju zbog čega dolazi do čestog mokrenja, važno je da pacijenti s bolestima bubrega prije razgovaraju s liječnikom.
 • niska razina inzulina – dijabetičari nemaju dovoljno inzulina koji bi prenio glukozu iz krvi u stanice kako bi se opskrbile energijom, stoga stanice počinju koristiti masti i proteine za energiju, dajući pri tome ketone kao otpadni produkt.
 • dijabetička ketoacidoza – prekomjerno nakupljanje ketona u krvi, za život opasno stanje.
 • stres.
 • naporne tjelesne aktivnosti,
 • prekomjerno izlaganje hladnoći.
 • povraćanje.
 • nedovoljan unos hraneanoreksija i bulimija.
 • predoziranje inzulinom.
 • teška groznica zbog infekcijezloupotreba alkohola, trovanje alkoholom, gripa, virusne infekcije.
 • rak.
 • anemija.
 • trudnoća.
Visokoproteinska prehrana

Ketoni u mokraći – simptomi

Povišena razina ketona nosi za sobom sljedeće simptome:

Ketoni u urinu bez glukoze

Ako pretraga mokraće pokaže povišenu razinu ketona i negativnu glukozu, nije riječ o dijabetesu. Najčešće je riječ o gladovanju i/ili žeđi prije davanja uzorka urina.

Razlog može biti i u visokoproteinskoj dijeti. Ketoza je uobičajena i kod bolesnih ljudi koji ne mogu jesti.

Dijabetes

Ketoni u urinu kod djece

Povišena razina ketona u mokraći kod djece može upućivati na nedovoljnu preradu masnoća i opterećenje jetre ili dijabetes, pogotovo ako je povišena i glukoza.

Prvo se rješava prilagođenom prehranom, a drugo odgovarajućom terapijom. Ako glukoza nije prisutna, pojava ketona simptom je gladovanja prije davanja uzorka urina. Uzroci mogu biti i:

Ketoni u urinu u trudnoći

Ketoni u urinu u trudnoći

Pojava ketonskih tijela u mokraći trudnice upućuje na gestacijski dijabetes i može štetiti fetusu. Također, tijekom trudnoće, zbog teške mučnine i povraćanja, u urinu se mogu pronaći umjerene količine ketona.

Ketonurija može nastupiti zbog prekomjernog unosa proteina i masne hrane, a premalo ugljikohidrata. Virusne i bakterijske bolesti mogu izazvati pojavu ketona u mokraći.

Hidracija

Ketoni u mokraći – liječenje

U ozbiljnim, životno ugrožavajućim situacijama, potrebno je primijeniti brzodjelujući inzulin i intravenski opskrbiti dovoljnom količinom tekućine s elektrolitima.

Od velike je važnosti uzimanje dovoljno tekućine i pravilna prehrana koja uključuje:

Zdrava prehrana

Treba ograničiti unos masti i prehranu obogatiti kvalitetnim ugljikohidratima. Probavu ugljikohidrata poboljšavaju vitamini B1 (zrna žitarica, mlijeko, meso, orah, povrće itd.) i B6 (meso, posebno jetra i bubrezi, jaja, riba, špinat, banane, avokado itd.).

Umjesto konzumnog šećera preporučuje se ksilitol (brezin šećer) koji organizam dobro opskrbljuje energijom, a ima niski glikemijski indeks.

Ključ u terapiji ketona u mokraći je otkriti uzrok. Ako vaši simptomi uključuju konfuziju, glavobolju, mučninu ili povraćanje, potražite hitnu medicinsku pomoć.

U slučaju dijabetesa, pojava ketonskih tijela vam je upozoravajući znak da ne kontrolirate dobro koncentraciju šećera u krvi. Posavjetujte se s vašim liječnikom u odabiru terapije.

Članak objavljen:

Saznajte više o mastima u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.09 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ketoni u urinu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu