Kalendar ovulacije – kalkulator plodnih dana

menstrualni kalendar

Žena u drugom stanju može ostati samo tijekom plodnih dana. Doznajte kada su vaši plodni dani tijekom kojih možete ostvariti trudnoću te izračunajte termin ovulacije pomoću našeg kalkulatora. Pouzdanost izračuna ovisi o pravilnosti vaših menstrualnih ciklusa. Menstrualni kalendar za mobitel u današnje je vrijeme vjerojatno jedna od najpopularnijih ženskih aplikacija.

U slučaju da imate neredovite mjesečnice, menstrualni kalendar će vjerojatno neće dati točne podatke.

Kalkulator plodnih dana i ovulacije

Kalkulator plodnih dana i ovulacije pomaže vam da okvirno odredite plodne dane tijekom kojih je moguće ostvariti trudnoću. Pouzdano izračunavanje plodnih dana ovisi o točnosti unesenih podataka te o pravilnosti vaših menstrualnih ciklusa.

Izračunajte plodne dane

U nastavku možete pronaći Vaš kalendar plodnih dana tijekom kojih možete ostvariti trudnoću te procjenu mogućih datuma ovulacije. Datumi su okvirno određeni prema podacima koje ste unijeli u kalkulator, a pouzdanost ovog izračuna ovisi o pravilnosti Vaših menstrualnih ciklusa. Napominjemo kako kalkulator plodnih dana nije znanstveno dokazana metoda za izračun termina ovulacije i plodnih dana.

Plodni dani Moguća ovulacija

Što je ovulacija?

Ovulacija je dio normalnog menstrualnog ciklusa, a podrazumijeva oslobađanje jajne stanice prema jajovodu, u kojem se može dogoditi oplodnja spermijem. Menstrualni ciklus mjeri se od prvog dana menstruacije pa do sljedeće menstruacije.

Premda se menstrualni ciklus razlikuje od osobe do osobe, kod većine žena on najčešće traje između 2832 dana. Normalnim se smatra svaki menstrualni ciklus između 24-35 dana. Ovulacija je period od 12-24 sata kad je jajna stanica spremna za oplodnju. U tom periodu raste spolna želja jer se razina testosterona povećava za 30%.
Vrlo česta zabluda je da žena može zatrudnjeti samo tijekom 24 sata ovulacije, iako je to period kad je žena u optimalnom stanju oplodnju, trudnoća se može dogoditi i izvan tog okvira jer sperma može preživjeti u tijelu žene čak i do 5 dana. Ako pokušavate zatrudnjeti važno je da prakticirate seksualni odnos prije i tijekom ovulacije.
ovulacija spermij jajna stanica

Plodni dani i ovulacija

Ovulacija ovisi o dužini vašeg ciklusa, tijekom prosječnog ciklusa (28 dana) ovulacije se događa između 13-15 dana (računajući od prvog dana ciklusa) prije prvog dana sljedeće menstruacije. Taj period može varirati između 10-16 dana.

Metoda određivanja plodnih dana je vrlo jednostavna za upotrebu. Kako biste mogli koristiti ovu metodu treba vam podatak o dužini vašeg ciklusa (koji prosječno traje 28 dana). Tijekom ciklusa postoje dvije faze.

  • Prva faza – koja je promjenjiva kod žena s neredovitim ciklusima, a koja traje od početka menstrualnog krvarenja do ovulacije.
  • Druga faza – period od ovulacije do menstruacije, koji je nepromjenjiv i traje uglavnom 14 dana (13-16 dana).

Kad od trajanja prosječnog ciklusa (28 dana) oduzmemo 14, dobijemo dan kad nastupa ovulacija (oslobađanje jajašca). Kako bismo dobili period plodnih dana od menstrualnog ciklusa oduzmemo 14 i umanjimo za još 3 dana (pošto spermiji mogu preživjeti do 78 sati od odnosa).

Primjer: Žena koja ima prosječan menstrualni ciklus od 28 dana ima plodne dane u periodu od 11-17. dana menstrualnog ciklusa. Važno je naglasiti da je ova metoda nepouzdana za žene kojima trajanje menstrualnog ciklusa varira. Međutim, metoda plodnih dana može poslužiti kao dobra pomoćna metoda za tempiranje spolnog odnosa ako planirate trudnoću ili se želite zaštiti od neželjene trudnoće.

Računanje plodnih dana kod neredovitog ciklusa

Ako su ciklusi neredoviti, pouzdano računanje plodnih dana nažalost neće biti posve moguće. Ovulacija bi uvijek trebala doći 14 dana prije nego nastupi menstruacija. Ako ciklusi traju do 10 dana, neki od tih ciklusa zasigurno nemaju ovulaciju.

Osobe koje nemaju redovite cikluse, većinom se okreću drugim metodama određivanja plodnih dana kao što je primjerice mjerenje tjelesne temperature ili test traka za određivanje plodnih dana. Katkada od koristi može biti i ultrazvučna folikulometrija.

Plodni dani – poslije menstruacije

Menstruacija je proces ljuštenja endometrija odnosno unutrašnje stijenke maternice. Ljuštenje maternice u prosjeku traje od tri do sedam dana. Do trećeg dana razina progesterona i estrogena raste, te nakon te faze započinje obnavljanje endometrija.

Četvrtog dana dolazi do sazrijevanja folikula, što zapravo znači da se jajnici pripremaju za oslobađanje jajnih stanica. U tom razdoblju su šanse za začeće iznimno male, osim u slučaju da osoba ima iznimno ranu ovulaciju.

U nekim slučajevima je moguće zatrudnjeti i tijekom menstruacije, a pogotovo tijekom zadnjeg dana.

ovulacija

Ovulacija – simptomi

Jedan od najprepoznatljivijih simptoma ovulacije je iscjedak iz vagine odnosno vaginalna sluz.

Plodni dani – iscjedak iz vagine (cervikalna sluz)

Promatranjem promjene vaginalne sluzi otprilike možemo odrediti dan ovulacije. Vaginalna sluz se mijenja po boji, količini i rastezljivosti.

  • Prva faza – odmah nakon menstruacije (5-9. dana) rodnica i vanjski dio spolovila su suhi.
  • Druga faza – (9-10. dana) rodnica se počinje vlažiti, te je sluz žućkaste boje, ljepljiva i nerastezljiva.
  • Treća faza – u vrijeme ovulacije, sluz postaje obilna, prozirna i vrlo rastezljiva.
Nakon završetka ovulacije vaginalna sluz ponovno postaje ljepljiva.

Ovulacija i bol u trbuhu

1/5 žena osjeti promjene koje se događaju u jajnicima za vrijeme ovulacije. Osjećaji su različiti, od blagog probadanja, blagog peckanja u jajnicima do jakih bolova u trbuhu nalik menstrualnoj boli.

Obično se bolovi osjećaju samo na jednoj strani, a mogu biti praćeni osjećajem boli u leđima i osjetljivosti nekih drugih dijelova tijela. Mogu se javiti i grčevi kao posljedica putovanja jajne stanice kroz jajovod do maternice.

Ovulacija i napuhanost

Ovulacija može uzrokovati laganu napuhanost koja je vrlo slična napuhnutosti za vrijeme menstruacije. Najčešći razlog te napuhanosti su hormonalne promjene u tijelu žena.

Ovulacija i mrlje (spotting)

Nerijetko žene primijete svijetlo crvene mrlje tijekom sredine ovulacije i pomisle da je riječ o zaostaloj menstrualnoj krvi. Međutim mrlje se javljaju kad se jajna stanica rasprsne tijekom ovulacije.

Ovulacija i mjerenje tjelesne temperature

Za vrijeme ovulacije, tjelesna temperatura se povećava za 0,3-1°C. Mjerenje tjelesne temperature kroz menstrualni ciklus pomaže u predviđanju ovulacije. Svako jutro, nakon ustajanja treba izmjeriti tjelesnu temperaturu. Za vrijeme ovulacije temperatura drastično poraste, čak i do pola stupnja.

Ovulacija i trudnoća

Ovulacija i začeće su usku povezani. Plodno razdoblje žene je dan ovulacije, par dana prije ovulacije (jer zaostali spermiji mogu oploditi jajnu stanicu) i tri dana poslije ovulacije. Pošto spermiji mogu preživjeti od 3-5 dana, a jajna stanica samo 24 sata nakon izlaska iz jajnika.

Kod normalno plodnog para u svakom ciklusu za vrijeme ovulacije šanse za začeće su 25% što ukazuje na činjenicu da 75-85% žena zatrudni u prvoj godini pokušavanja.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.19 / 5   47

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: plodni dani, kalendar ovulacije, ovulacija, plodni dani simptomi, kalendar plodnih dana, plodni dani kalkulator, kalkulator ovulacije, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu