Bol u jajnicima – uzroci, simptomi i liječenje

Jajnici su važan dio ženskog reproduktivnog sustava. Jajnici su parni organi, a smješteni su s obje strane maternice i u našem organizmu imaju dvojaku ulogu. Njihov posao je proizvodnja hormona, uključujući estrogen, koji potiče menstruaciju, a ujedno svaki mjesec otpuštaju jedno ili više jaja, za oplodnju.

Bol u jajnicima može biti akutna ili kronična. Akutna bol u jajnicima dolazi brzo i obično potraje nekoliko dana, dok kronična bol nastaje postepeno i traje puno duže, čak i do nekoliko mjeseci.

Bol u desnom jajniku isto je što i bol u lijevom jajniku. Kod svake žene jedan jajnik je veći i dominantniji, tako da se bol javlja individualno. Ponekad je, međutim, bitno koji vas jajnik boli jer uzrok boli može biti nešto drugo unutar abdomena, a reflektirana bol – može se pojaviti u jednom od jajnika. 

Bol u jajnicima se također može konstantno ponavljati i biti jača tijekom nekih određenih aktivnosti, kao što su tjelesna aktivnost ili uriniranje. Također, bol može biti toliko blaga da ju ni ne osjetite.

Kako izgleda prvi pregled kod liječnika?

Kada prvi puta posjetite liječnika zbog boli u jajnicima, on će izabrati metodu pregleda ovisno o uzroku na koji sumnja. Tada se u obzir mora uzeti povijest bolesti u obitelji i fizički pregled. Svakako bi bilo dobro i da se pripremite na sljedeća pitanja:

 • Kada ste počeli osjećati bol?
 • Koliko često osjećate bol?
 • Postaje li bol jača ili slabija s nekim određenim aktivnostima?
 • Kakvu bol osjećate (blagu, oštru…)?
 • Kako bol utječe na vašu svakodnevicu?

Kao prvotna metoda pregleda, najčešće se u obzir uzima ultrazvuk.

Što uzrokuje bol u jajnicima?

Ciste na jajnicima

Ciste su vrećice ispunjene tekućinom, koje se mogu formirati u jajnicima. One su vrlo česte u žena tijekom fertilne dobi i obično se formiraju tijekom ovulacije. Ciste uzrokuju simptome kao što su akne i prištići te oštru bol, u slučaju da cista pukne. Međutim, ciste mogu i proći nezapaženo, bez ikakvih simptoma.

Drugi simptomi cista na jajnicima su:

Ciste se dijagnosticiraju ginekološkim pregledom, često uz pomoć ultrazvuka.

Kod liječenja cista se mogu preporučiti sljedeće metode:

 • Čekanje uz kontrolne preglede –  čekanje uz redovite ultrazvučne kontrolne preglede je uobičajena praksa koja se preporučuje kod žena u postmenopauzi ako je cista ispunjena tekućinom i ima promjer manji od 2 centimetra.
 • Liječenje kontracepcijskim pilulama – kako bi se smanjila mogućnost stvaranja nove ciste tijekom budućeg menstrualnog ciklusa.
 • Kirurški zahvat – liječnik može predložiti uklanjanje ciste ako je ona velika ili ako ne izgleda kao funkcionalna cista, ako raste ili ako nije nestala nakon dva ili tri menstrualna ciklusa.
Bol u jajnicima

Tumor na jajnicima

Tumori se na jajnicima mogu formirati isto kao i u drugim dijelovima tijela. Oni mogu biti benigni ili maligni.

Neki od simptoma tumora na jajnicima su:

 • pritisak u abdomenu,
 • stalna potreba za uriniranjem,
 • proljev ili zatvor,
 • gubitak apetita,
 • značajan gubitak težine,
 • značajno dobivanje na težini.

Tumor na jajnicima se može dijagnosticirati CT-om, magnetskom rezonancom ili pozitronskom emisijskom tomografijom. Također, tumor na jajnicima može se otkriti krvnim testom.

Tumor na jajnicima može se tretirati sljedećim metodama:

 • Kirurški postupak – pomoću kojeg se uklanja tumor.
 • Kemoterapija – odnosno primjena lijekova koji uništavaju tumorske stanice. Upotrebljava se kad se rak proširio po tijelu ili kad ga nije moguće odstraniti u cijelosti.
 • Radijacijska terapija – koja se koristi kao dodatak kirurškom liječenju radi uništavanja stanica koje su ostale.

Bol u jajnicima uzrokovana endometriozom

Endometrioza je poremećaj u kojemu tkiva, koja normalno oblažu unutrašnjost maternice, počinju rasti izvan maternice. Endometrioza često uključuje jajnike, crijeva i tkiva zdjelice.

Neki od simptoma endometrioze su:

Više o endometriozi možete saznati ovdje.

Bol u jajnicima uzrokovana upalnom bolesti zdjelice

Upalna bolest zdjelice je upala gornjeg dijela ženskog genitalnog trakta: maternice, jajovoda i jajnika. Vrlo je česta i pogađa mlađe spolno aktivne žene u dobi od 15 do 24 godine. Najčešće nastaje nakon bakterijskih infekcija i uzrokuje neplodnost.

Neki od simptoma upalne bolesti zdjelice su:

Više o upalnoj bolesti zdjelice možete pročitati ovdje.

Preporuka je da kada osjetite bol, odmah posjetite liječnika, kako bi utvrdio što uzrokuje bol u jajnicima i odredio adekvatno liječenje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.96 / 5   48

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bolovi u jajnicima, bol u jajniku, bol jajnika, Želudac I Soda, bolovi u jajniku, Sta znaci jak bol u predelu jajnika, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu