Stručno odobrava

,

Bol u peti – uzroci i liječenje

Bol peti je vrlo čest simptom, a postoje mnogi mogući uzroci ovog problema.

Vrlo je važno precizno utvrditi dijagnozu, kako bi odgovarajući tretman bio usmjeren na liječenje točnog uzroka boli.

Bol u peti – uzroci

Najčešći uzrok je plantarni fascitis koji se očituje kao bolnost donjeg dijela petne kosti. Nastaje zbog iritacije i upale tkiva koje tvori luk stopala, odnosno kao posljedica malih oštećenja koja uzrokuju propadanje (degeneraciju) kolagenih vlakana fascije (ovojnice) na polazištu petne kosti – ubraja se u skupinu oštećenja poznatih pod nazivom sindromi prenaprezanja.

Ostali uzroci boli u peti su:

 • Petni trn najčešće je povezan s plantarnim fascitisom, a uobičajeno se javlja kod osoba koje imaju dugogodišnju bol u peti zbog plantarnog fascitisa.
 • Sindrom tarzalnog kanala javlja se kada je veliki živac u stražnjem dijelu stopala zarobljen ili stegnut. Slično kao i sindrom karpalnog tunela ruke, sindrom tarzalnog kanala može uzrokovati bol u peti.
 • Frakture su rijetko uzrok boli u peti. Njih treba uzeti u obzir osobito kod sportaša, poput trkača na duge pruge, koji imaju bol u peti.

Plantarni fascitis

Riječ je o degenerativnom procesu. Obično se pojavljuje između 40. i 60. godine života, podjednako u muškaraca i žena.

Vanjski uzroci nastanka su:

 • istrošena obuća koja dovodi do produžene i/ili pretjerane pronacije stopala (uvrtanje stopala prema van) tijekom hoda i/ili trčanja,
 • obuća koja dobro ne podupire svod stopala,
 • “tvrda” obuća koja ne dozvoljava normalne ili fleksibilne kretnje stopala.

Spušteno stopalo i udubljeno stopalo (pes cavus – visok položaj luka stopala) najčešći su uzroci pretjerane pronacije stopala. Pretjerana napetost Ahilove tetive također dovodi do prekomjernog naprezanja fascije (ovojnice) i razvoja plantarnog fascitisa.

Osnovni simptom je bol plantarne fascije na petnoj kosti. Bol se može širiti i unutarnjom stranom stopala.

Petni trn

Petni trn se ranije neopravdano isticao kao osnovni uzrok nastanka plantarnog fascitisa, no točno je da se on javlja kao posljedica fascitisa i nalazi se u 15% ljudi koji se uopće ne tuže na bol u peti.

Stvara se kalcifikat na hvatištu tetive kako bi se spriječilo njeno oštećenje. On sprječava oštećenje hvatišta, no istodobno vrši pritisak na meko i živčano tkivo – stvara upalu i bol u području pete.

Sindrom tarzalnog kanala/tunela

Sindrom tarzalnog tunela ili kanala je zapravo neuralgija stražnjeg tibijalnog živca. Uzrokuje bol uzduž tog živca, a uzrok je obično kompresija (pritisak).

Javlja se bol u okolnom području pete (i pete) koja se može širiti sve do prstiju stopala. Također, javljaju se osjećaji peckanja i/ili trnaca. Pogoršava se pri stajanju ili hodu, a progresijom se bol javlja i u mirovanju.

Tendinoza Ahilove tetive je oštećenje, odnosno sindrom prenaprezanja, koje se može javiti na različitim mjestima: na hvatištu za petnu kost, na prijelazu tetive u mišić te na samoj tetivi (tendinoza), što je ujedno i najčešća lokalizacija. Uzrokuje bol, lokaliziranu 2 – 5 cm iznad hvatišta tetive za petnu kost.

Haglundova peta ili retrokalkanearni burzitis povezuje se s nošenjem cipela visokih potpetica ili u sportaša koji preferiraju tvrde tenisice. Može se razviti karakteristična bol u predjelu pete koja se pogoršava nošenjem visokih potpetica. Nastavak trenja može uzrokovati burzitis (upalu sluzne vreće), kada se može stvoriti i bolni otok mekog tkiva te zadebljanje kože iznad njega.

Kada kontaktirati liječnika?

Ako niste sigurni u uzrok boli u peti ili ako ne razumijete specifične preporuke za liječenje svog stanja, trebali biste potražiti liječničku pomoć.

Liječenje boli u peti mora biti usmjereno na specifičan uzrok problema.

Neki od znakova koji ukazuju na potrebu liječničke intervencije su:

 • nemogućnost normalnog hodanja,
 • bol u peti koja se javlja noću ili u mirovanju,
 • bol u peti koja traje nekoliko dana (više od 6),
 • otekline ili cijanoza (plavkasta boja kože/promjena boje kože na zahvaćenom području) na stražnjoj strani stopala,
 • znakovi infekcije, groznica, crvenilo i toplina oštećenog područja.
Bolovi u peti

Bol u peti – liječenje

Liječenje boli u peti u cijelosti ovisi o uzroku problema, stoga je precizna dijagnoza od velike važnosti.

Ako je uzrok nastanka spušteno ili udubljeno stopalo, odmah se propisuju ortopedski ulošci koji ispravljaju anatomsko odstupanje.

Ako je uzrok pretjerana napetost Ahilove tetive, propisuje se provođenje vježbi istezanja mišića potkoljenice i stopala.

U slučaju jakih bolova može se po potrebi propisati neki iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova.

Ako niste sigurni u uzrok boli ili težinu vašeg stanja, trebali biste potražiti savjet liječnika prije nego što započnete bilo koji tretman.

Navedeni tretmani nisu prikladni za svaki uzrok, no mogu biti od pomoći kod rješavanja vašeg problema:

 • Odmor – izbjegavajte naporne aktivnosti, primjerice, uzmite nekoliko dana odmora od trčanja, dugotrajnog stajanja ili hodanja. Odmor je obično nužan kako bi se ublažila bol te omogućilo smirivanje upale.
 • Primjena leda – led obično može ublažiti neke od simptoma i kontrolirati bol u peti, a osobito je koristan nakon akutnog pogoršanja simptoma. No, ne pretjerujte s hlađenjem (hladite oštećeno područje maksimalno 15 minuta).
 • Vježbe i istezanje obično pomažu da se opusti tkivo koje okružuje kost pete. Izvodite jednostavne vježbe u jutarnjim i večernjim satima.
 • Protuupalni lijekovi pomažu kod kontroliranja boli u peti i smanjenju upale. Lijekovi bez recepta su obično dovoljni, no postoje i oni koje vam može propisati liječnik.
 • Ulošci za cipele su često ključni za uspješno liječenje boli u peti, a pomažu pacijentima i kod obavljanja rutinskih aktivnosti koje obično izazivaju bol u peti. Saznajte trebate li nositi uloške za cipele u našem tekstu “Trebam li uloške za cipele?“.
 • Jastučići za pete olakšavaju bol i pritisak na stopalo, a pogodni su za petni trn ili osjetljiva stopala u dijabetičara.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.80 / 5   159

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bol u peti, trn u peti, bolovi u peti, bol u petama, bolovi u petama, bol u peti kod odraslih, bol u peti uzrok, Bol U Peti Desne Noge, bolovi u petama i tabanima, bol u petama kod odraslih, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu