Stručno odobrava

,

Plantarni fascitis – simptomi, uzroci i prirodno liječenje

plantarni fascitis

Plantarni fascitis ili “petni trn” naziv je za bolest donjeg dijela petne kosti (calcaneusa). Nastaje kao posljedica oštećenja plantarne fascije (tanko vezivno tkivo koje se proteže donjom stranom stopala – od petne kosti do prstiju) te dovodi do djelomičnog ili potpunog puknuća njezinih vezivnih niti. Spada u sindrome prenaprezanja.

Plantarna fascija ima veliki značaj na biomehaniku stopala – tijekom hoda ublažava mehaničke udare na stopalo i odražava ga prema naprijed prilikom hoda.

Najčešće uzrokuje oštru bol u peti koja se pojavljuje pri prvim koracima ujutro.

Nastaje zbog dugotrajnih ponavljajućih opterećenja na plantarnu fasciju (dolazi do mikroruptura ili potpunih ruptura fascije). Do oštećenja može doći iz raznih razloga kao što su pretjerana količina trčanja, neadekvatna obuća ili dugotrajno stajanje.

Obično je unilateralan, a u 15% osoba pojavljuje se obostrano. Najčešće se pojavljuje između 40. i 60. godine života.

Plantarni fascitis – uzroci

Kada se stopalo previše isteže i napreže, može doći do malih puknuća vezivnih niti, što uzrokuje upalu i bol.

Ova bolest najčešće zahvaća osobe koje previše trče po neravnom terenu ili hodaju u neadekvatnoj obući.

Rizik se povećava u sljedećim slučajevima:

 • nošenje obuće s neadekvatnom potporom za stopalo,
 • greške u treningu i nagla promjena intenziteta treninga,
 • udubljeno stopalo (pes cavus),
 • valgus položaj stopala,
 • pojačana napetost Ahilove tetive (tetiva koja se nalazi na stražnjoj strani potkoljenice i veže se na petnu kost),
 • često nošenje visokih peta,
 • pretilost,
 • stajanje na nogama više sati.
plantarni fascitis

Plantarni fascitis – simptomi

Najčešći simptom ove bolesti je oštra bol u donjem dijelu petne kosti. Najviše se javlja jutarnja bol, pri prvim koracima (nestaje nakon desetak koraka) iako se može osjetiti i tijekom dana. Bol se može osjetiti i prilikom ustajanja nakon dugog perioda sjedenja ili nakon vježbanja.

Plantarni fascitis otežava hodanje i trčanje. Ponekad stvara osjećaj da je stopalo toplo i natečeno (edem ili oteklina se rijetko javljaju).

Plantarni fascitis – komplikacije

Ignoriranje plantarnog fascitisa može dovesti do kronične boli u peti koja otežava izvođenje svakodnevnih aktivnosti.

Mijenjanje načina hoda zbog boli može dovesti do dodatnih problema sa stopalima, koljenima, kukovima ili kralježnicom – općenito posturom tijela.

Plantarni fascitis – dijagnoza i liječenje

Plantarni fascitis najčešće se dijagnosticira fizičkim pregledom i uvidom u povijest bolesti. Prilikom pregleda posebnu pozornost trebalo bi posvetiti lokalizaciji i značajkama boli, a pažljivo se pregledava i obuća bolesnika.

Rendgenska snimka stopala ili magnetska rezonanca se rade kako bi se eliminirali drugi mogući uzroci boli (kao što su frakture ili tumori). Na RTG snimkama osoba s plantarnim fascitisom često se može primijetiti koštani petni izdanak ili trn (calcar calcanei), koji se pojavljuje i u 15% bolesnika bez simptoma bolesti i nastaje kao posljedica kroničnog rastezanja. MR pokazuje zadebljanje plantarne fascije, rupturu (puknuće fascije), a koristan je i pri razlikovanju plantarnog fascitisa od drugih patoloških stanja.

Plantarni fascitis – liječenje

Postoje različiti načini liječenja koji pomažu kod ove bolesti, a najčešće se preporučuje mirovanje. Uz to, koristi se i masaža ledom nekoliko puta dnevno na bolno područje.

Neki od konvencionalnih načina liječenja su sljedeći:

 • Lijekovi – lijekovi kao što je ibuprofen mogu pomoći smanjenju boli i upale koja se povezuje s plantarnom fascijom.
 • Injekcije – injekcije steroida u područje boli mogu pridonijeti smanjenju boli. Injekcije se najčešće preporučuju ako je bol prevelika ili lijekovi ne djeluju. Najčešće se uzima jedna injekcija koja smanjuje bol na oko mjesec dana.
 • Fizikalna terapija – ako lijekovi, led i odmaranje ne pomažu, liječnik može preporučiti fizikalnu terapiju. Fizikalni terapeut izvodi razne vježbe istezanja na stopalu te nastoji ojačati mišiće i stabilizirati petu i gležanj.
 • Operacija – u rijetkim slučajevima (kada simptomi traju duže od 6 do 12 mjeseci) preporučuje se operacija kojom se fascija odvaja od petne kosti.
plantarni fascitis liječenje

Ulošci za cipele ili ortoze su također jedna od opcija za liječenje ove bolesti. Liječnik može prepisati posebne uloške za cipele ili ortoze koji pomažu distribuiranju težine stopala ravnomjerno.

Koriste se i noćne udlage koje drže stopalo pod pravim kutom u odnosu na potkoljenicu, a nose se samo tijekom spavanja. Budući da je u stalnom neutralnom položaju (u udlagi), ne nastaje skraćenje plantarne fascije pa samim tim izostaje i bol koja se javlja ujutro kod prvih koraka.

Plantarni fascitis – prirodno liječenje

Kako biste smanjili bol koju uzrokuje plantarni fascitis, pokušajte neke od ovih metoda kod kuće:

 • Tjelesna težina – ako ste pretili, poradite na tome da smanjite tjelesnu težinu kako biste smanjili pritisak na plantarnu fasciju.
 • Cipele – izbjegavajte nošenje visokih peta i bosonogo hodanje. Nosite cipele s dobrom potporom za petu. Također nemojte koristiti stare sportske tenisice ako je potpora istrošena, već kupite nove.
 • Sport – umjesto hodanja i trčanja probajte aktivnosti kao što su plivanje i bicikliranje.
 • Led – zamotajte led u tkaninu i držite 15 – 20 minuta na području koje vas boli 5 – 6 puta dnevno ili nakon fizičke aktivnosti. Led može pomoći smanjenju boli i upale.

Plantarni fascitis – vježbe

U borbi protiv ove bolesti također vam mogu pomoći i vježbe protiv petnog trna. Kod kuće možete izvoditi jednostavne vježbe za istezanje stopala koje možete vidjeti na videu.

plantarni fascitis trčanje

Plantarni fascitis – trčanje

Iako je jedan od češćih uzroka petnog trna trčanje, to ne znači da morate prestati trčati. Važno je pobrinuti se oko nekoliko stvari ako želite i dalje trčati.

Za početak počnite s laganim trčanjem na manje daljine. Prije početka trčanja se dobro zagrijte, s naglaskom na razgibavanje nogu.

Kao što je ranije navedeno, zamijenite stare sportske tenisice novima koje imaju bolju potporu za stopalo. Ako ne znate kako odabrati tenisice za trčanje, pročitajte ovaj članak. Nakon trčanja stavite oblog s ledom na područje koje vas boli i držite ga 10 – 15 minuta.

Najvažnije – slušajte svoje tijelo. Nemojte se forsirati i trpjeti bol samo kako biste nešto odradili, već radije smanjite intenzitet vježbi i trčanja.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: plantarna tendinopatija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu