Pretilost: Najveći udio pretilih osoba u EU je baš u Hrvatskoj! Liječnik otkriva koje su posljedice na zdravlje, kako je izračunati i liječiti

Pretilost

Epidemija pretilosti pogađa sve više država u svijetu, što bogatih, tako i siromašnih. Zato ne čudi da pretilost u svijetu bilježi trend rasta.

Od 1975. godine broj pretilih osoba se utrostručio, a trenutni udio osoba prekomjerne tjelesne težine je iznad 40 %.

Podatak da je najveći udio pretilih osoba u Europskoj uniji baš u Hrvatskoj (i Malti) je posebno zabrinjavajuć, pogotovo imajući u vidu dugoročne posljedice pretilosti i pretilost djece koja također raste. Pretilost u Hrvatskoj je alarmantna i zato što gotovo svako peto dijete ima problem s prekomjernom težinom.

Kako izračunati pretilost – što nam govori indeks tjelesne mase?

ITM (BMI – body mass index) je mjera mršavosti ili korpulencije osobe na temelju njezine visine i težine, a namijenjena je kvantificiranju mase tkiva. Široko se koristi kao opći pokazatelj ima li osoba zdravu tjelesnu težinu za svoju visinu.

Vrijednost dobivena izračunom ITM-a koristi se za kategorizaciju je li osoba pothranjena, normalne težine, prekomjerne težine ili pretila, ovisno o tome unutar kojeg raspona vrijednost pada.

Pretilost - kako izračunati
FOTO: Shutterstock

ITM nije u potpunosti točan jer je to mjera prekomjerne tjelesne težine, a ne višak tjelesne masti. Na ITM dodatno utječu čimbenici kao što su dob, spol, etnička pripadnost, mišićna masa i tjelesna mast te razina aktivnosti.

Na primjer, starija osoba koja ima zdravu težinu, ali je potpuno neaktivna u svakodnevnom životu, može imati velike količine viška tjelesne masti, iako nije velike tjelesne mase. To bi se smatralo nezdravim, dok bi se mlađa osoba s višim mišićnim sastavom istog ITM-a smatrala zdravom.

Formula koja se koristi za izračun ITM-a je dijeljenje tjelesne težine s kvadratom tjelesne visine. Po toj formuli osoba visoka 170 cm, odnosno 1,7 m, i teška 70 kg ima ITM u vrijednosti 24,2 kg/m².

Pretilost kod djece se može procijeniti posebnim grafikonima koji povezuju spol, dob i ITM (pretilost kod djece). Kategorije ITM-a su sljedeće (pretilost – stupnjevi):

 • pothranjenost (ITM ispod 18,5)
 • normalna tjelesna težina (ITM 18,5 – 25)
 • prekomjerna tjelesna masa (ITM 25 – 30)
 • debljina prvog stupnja (ITM 30 – 35)
 • debljina drugog stupnja (ITM 35 – 40)
 • debljina trećeg stupnja (ITM 40+).
Uzroci pretilosti
FOTO: Shutterstock

Pretilost – simptomi i uzroci pretilosti

Pretilost označava stanje prekomjernog nakupljanja masti u organizmu (pretilost – definicija). To je stanje posljedica nerazmjera između unosa energije hranom i pićem i njezine potrošnje u tijelu. Povećanje pretilosti u odrasloj dobi ne karakterizira povećanje broja masnih stanica kao u dječjoj dobi, nego povećanje njihova volumena.

Muški tip pretilosti je abdominalna pretilost (ramena, prsni koš, gornji dio trbuha), a ženski tip je glutealni tip (donji dio trbuha, stražnjica, bokovi).

Uzroci pretilosti su razni. Možemo ih podijeliti u dvije glavne grupe. Primarni uzroci pretilosti gdje su uzroci pretilosti genetički, utjecaj okoliša i navike pojedinca, a sekundarni uzroci gdje je pretilost posljedica bolesti.

Primarni uzroci pretilosti su:

 • genetski faktori
 • prekomjeran unos energije
 • smanjena tjelesna aktivnost
 • lijekovi (triciklički antidepresivi, glukokortikoidi)
 • psihički i socijalni čimbenici
 • endokrini disruptori.

Sekundarni uzroci pretilosti su:

Primarni uzroci danas su najčešći krivci za pretilost u svijetu. Kombinacija prekomjernog unosa energije bogate ugljikohidratima i mastima sa smanjenom tjelesnom aktivnosti koja je karakteristična za moderno doba najčešća je podloga tako velikog broja pretilih pojedinaca u društvu. Također, tome pridonose i genetski faktori koji utječu kako pojedinac razgrađuje i skladišti masno tkivo i uzimanje određenih lijekova.

Indeks tjelesne mase koristi se samo kao jedan od alata za procjenu pretilosti pojedinca. Dodatne moguće mjere koje liječnik može poduzeti su mjere struka i kukova, visina krvnog tlaka, razina glukoze, lipida i kolesterola u krvi, testovi za otkrivanje dijabetesa, testovi štitnjače i jetre, EKG i ultrazvuk srca.

Posljedice pretilosti
FOTO: Shutterstock

Posljedice pretilosti

Čitav je niz posljedica koje pretilost može ostaviti na zdravlje pojedinca, a neke od njih su:

U obzir valja uzeti i mentalne tegobe koje dolaze uz pretilost, a to su depresija, sram i krivnja, socijalna izolacija i manja uspješnost na poslu.

Kako se riješiti pretilosti
FOTO: Shutterstock

Pretilost – liječenje i kako se riješiti pretilosti

Ne postoji brzi način na koji se može izliječiti pretilost. Liječenje pretilosti počiva na promjeni životnog stila i uvođenju zdrave životne higijene.

Evo kako se riješiti pretilosti:

 • smanjite unos kalorij.
 • konzumirajte više namjernica poput ribe, povrća i voća, umjesto suhomesnatih proizvoda, slatkih sokova, čokolada, prerađenih proizvoda i sl.
 • povećajte fizičku aktivnost na minimalno 30 minuta dnevno; trenažni napor odredite u skladu sa zdravstvenim stanjem s liječnikom, ali ga prakticirajte svakodnevno.

Pročitajte članke:

Tablete za liječenje pretilosti koriste se u idućem koraku liječenja. Rade na principu smanjenja apetita ili smanjenja apsorpcije hrane. Primjenjuju se kod ljudi kojima je ITM iznad 30 ili kod onih koji imaju ITM 27 i više, ali imaju neke od komorbiditeta povezanih s tjelesnom težinom (povišeni šećer u krvi, povišeni tlak, povišeni lipidi i kolesterol ili “sleep apneja”).

Zadnji oblik liječenja pretilosti je kirurški. Barijatrijska kirurgija koristi nekoliko tehnika da bi na dva principa pomogla gubljenje težine. Jedan mehanizam pomoći je umanjiti unos kalorija tako što se reducira površina želuca, a drugi način je smanjiti apsorpciju hrane tako što se smanji duljina funkcionalnog tankog crijeva.

Vrlo je korisna kod gubljenja težine, smanjenja simptoma i popravka kvalitete života. Zahvat može produljiti život i do tri godine kod nekih bolesnika.

Barijatrijska kirurgija preporučuje se kod bolesnika koji imaju ITM veći od 40 (ili 35 s izrazito izraženim simptomima koji se mogu smanjiti operacijom), kod onih kojima druge mjere liječenja nisu polučile uspjeha zadnjih šest mjeseci, kod onih koji mogu izdržati anesteziju i operaciju te kod onih koji su informirani o mogućim rizicima i potencijalnim uspjesima zahvata.

Pretilost liječenje
FOTO: Shutterstock

Može se birati između tri tehnike:

 • laparoskopska podesiva želučana vrpca (LAGB) – restriktivna tehnika kojom se stvara vrećica pomoću silikonske trake oko vrha želuca koja služi kao novi, manji želudac, vrećica je podesiva u veličini, dolazi do sporijeg gubtika težine nego drugim tehnikama, ali je prisutno i manje komplikacija te je stanje reverzibilno
 • rukavac gastrektomija – želudac se podijeli vertikalno i smanji se u dimenzijama za oko 75 %, osnovne strukture za normalno funkcioniranje želuca ostanu netaknute, može biti prvi korak u kompliciranijoj operaciji nakon čega slijedi Roux-en-Y želučani bypass
 • Roux-en-Y želučani bypass – izvodi se laparoskopski ili otvoreno, dio tankog crijeva spaja se na želudac i na taj način dolazi do restrikcijskog i malapsorpcijskog učinka, unutar pet godina dolazi do gubitka 62,8 % viška tjelesne mase, pokazuje bolje rezultate u smanjenju komorbiditeta i veći gubitak težine u odnosu na LAGB, ali i više komplikacija, zahvat je ireverzibilan.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Moores, D. (2020). Obesity: What You Need to Know. Healthline.
 2. Obesity. (2023). Mayo Clinic.
 3. Obesity. (2022). Healthdirect.
 4. Obesity and overweight. (2021). WHO.
 5. Wilkinson I. B. (2017). Oxford Handbook of clinical medicine. Oxford University Press: New York City.

Ocijenite članak

4 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu