Što zdravo jesti na poslu? Imamo 10 recepata za gablec

Što zdravo jesti na poslu

Ako ste se zasitili dostavne hrane na poslu ili jednostavno nemate ideje što ponijeti na posao, donosimo nekoliko prijedloga što zdravo jesti na poslu. Jednostavni recepti za gablec, a opet uravnoteženi i ukusni, su ono što želite kao prioritet u pripremi obroka. Pritom ne morate potrošiti puno novaca jer i jeftini gableci mogu biti napravljeni na kreativan način.

Ono što svakako uvijek trebate imati pri ruci su svježe ili smrznuto povrće i voće, neki izvor zdravih masti poput maslinovog ulja, kvalitetan izvor proteina poput jaja, bijelog mesa, ribe, sira ili tofua. Sve ostalo lako se može uklopiti kada zadovoljimo potrebu za vlaknima, mineralima, vitaminima i proteinima.

Hrana za posao
FOTO: Shutterstock

Hrana za posao – lunch box

Obroci za posao mogu biti spakirani u male slatke kutije poznatije kao lunch box. Najčešće imaju nekoliko pretinaca, što je izvrstan orijentir za porcije. Uložiti novac u kvalitetnu kutiju za jela za gablece svakako se isplati jer ćete uvijek imati pri ruci svoju omiljenu posudu koja će vas motivirati na pripremu obroka.

Kako odabrati kvalitetan lunch box? Kvalitetan lunch box sadrži poklopac koji je nepropusan kako biste spriječili cijeđenje tekućine iz posude. Najbolje je da je napravljen od prirodnih materijala poput stakla, drva ili keramike. Idealno je da ima više pretinaca ili katova, kako biste mogli spremiti i užinu. Posuda može doći zajedno s torbom koja čuva svježinu.

No, i obična posuda će biti sasvim dovoljna. Izbjegavajte obične plastične posude ili, ako već koristite plastiku, neka bude BPA free kako ne biste nepotrebno unosili endokrine distruptore.

Pročitajte članak “Zašto trebamo izbjegavati plastične spremnike za hranu? Evo kako njihova upotreba utječe na naše zdravlje i okoliš te koje su alternative“.

Najbolja hrana za posao
FOTO: Shutterstock

Najbolja hrana za posao – popis namirnica

Svakako treba napomenuti da hranu ne možemo dijeliti na zdravu i nezdravu, bolju ili lošiju, već samo na nutritivno i energetski bogatu ili siromašnu.

Svaka namirnica ima mjesto u prehrani, a stvar je u količini iste.

No, kako se uvriježilo govoriti o nutritivno bogatim namirnicama kao zdravima, onda u tom kontekstu neka to bude zdrava hrana za posao:

Gablec
FOTO: Shutterstock

Ideje za gablec na poslu

Što sve možete napraviti za gablec temeljem prethodnog popisa? Vodite se sljedećim kriterijima kako biste dobili zdrave ideje za gablec na poslu:

  • uravnoteženost
  • umjerenost
  • raznolikost
  • povrće zauzima polovicu jela
  • dodati izvor zdravih masti
  • 1/4 jela izvor je proteina
  • 1/4 jela izvor je integralnih žitarica ili škrobnog povrća.

Gableci prema ovim kriterijima mogu biti u obliku:

  • tortilje
  • salate
  • rižota
  • woka
  • jela s grill tave
  • sendviča.

Što zdravo jesti na poslu? – 10 prijedloga

U nastavku donosimo 10 prijedloga koji vam mogu poslužiti kao orijentir za kombinaciju namirnica.

gablec recepti
FOTO: Shutterstock

Brza salata od tune

Kad su u pitanju gablec recepti, salata od tune prva pada napamet. Ovaj recept je idealan kada nemate više od 10 minuta za pripremu gableca, a ipak želite pojesti zdrav obrok na poslu.

Unos tune svakako treba ograničiti jer, nažalost, tuna je riba koja ima tendenciju zadržavanja žive uslijed zagađenja okoliša. Tuna jednom u dva tjedna bit će dobar orijentir.

Ovo je ujedno i mediteranska salata, a mediteranska prehrana ubraja se među najzdravije oblike prehrane.

Sastojci:
Priprema
  1. Operite povrće i narežite papriku na trakice ili je naribajte.
  2. Ocijedite tunu.
  3. Sve sastojke pomiješajte i dodajte začine, maslinovo ulje, a po želji može i koja kap aceta balsamica.
  4. Spremite salatu u omiljenu posudu i vaša hrana za posao je spremna.
Jednostavni recepti za gablec
FOTO: Shutterstock

Grilani tofu s kus-kusom

Znate li da je u nekim institucijama uveden “zeleni ponedjeljak” kada se konzumiraju jela bez mesa? Uvedite i vi takav jedan dan po izboru i kušajte fina vegetarijanska jela. Tofu je bogat proteinima, nema preveliku energetsku vrijednost, a osigurava sve aminokiseline. Za ovaj gablec trebat će vam oko 10 – 15 minuta.

Sastojci:
Priprema
  1. Prelijte kus-kus vrelom vodom malo iznad kus-kusa i ostavite sa strane da upije vodu.
  2. Pomoću ubrusa ili čiste krpe upijte višak tekućine iz tofua te ga narežite na srednje tanke ploške.
  3. Stavite tofu na zagrijanu gril tavu i pecite nekoliko minuta. Kada dobije boju, okrenite ga na drugu stranu.
  4. Za to vrijeme nasjeckajte luk, tikvicu i naribajte mrkvu.
  5. Luk popržite na maslinovom ulju, a kada dobije boju, dodajte tikvicu i mrkvu.
  6. Kada je tofu gotov, začinite ga začinima po želji i solju te ga posložite u jedan od pretinaca lunch box-a.
  7. Povrću dodajte kus-kus nakon što je upio vodu, a zatim i zobeno vrhnje. Sve pomiješajte i začinite solju i začinima po želji.
  8. Kus-kus s povrćem stavite u drugi raspoloživi pretinac vašeg lunch box-a.
  9. Salatu po izboru operite i dodajte po želji malo aceta balsamica te stavite u treći pretinac lunch box-a.
LCHF ručak za posao
FOTO: Shutterstock

LCHF ručak za posao

Iako je strah od ugljikohidrata neopravdan, ako ste ljubitelji LCHF obroka, donosimo i jedan takav. Naglasak je na unosu proteina, masti i povrća.

Sastojci:
Priprema
  1. Pureća prsa ispecite na maslinovom ulju, potom začinite i narežite na kockice.
  2. Povrće operite i narežite.
  3. Pomiješajte sve sastojke i dodajte čajnu žličicu ljutog umaka po želji. Ako ne volite ljuto, možete preskočiti umak.
jednostavni recept za gablec
FOTO: Shutterstock

Rižoto od dagnji

Ako ste ljubitelj morskih plodova, onda će vam ovaj brzi i jednostavni recept za gablec biti na meniju barem jednom mjesečno. Dagnje su bogate proteinima i niskokalorične te će vam donijeti dašak Mediterana u pauzi na poslu.

Sastojci:
  • 150 g dagnji
  • pola šalice basmati riže
  • 2 jušne žlice zobenog vrhnja ili običnog vrhnja s 10 % m.m.
  • pola glavice luka
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 1/3 tikvice
  • 50 g ribanog parmezana
  • miks zelenih salata
  • nekoliko maslina.
Priprema
  1. Rižu skuhajte prema uputama, obično je za basmati rižu potrebno oko osam minuta.
  2. Na maslinovom ulju popržite luk, potom dodajte tikvicu i dagnje te popržite nekoliko minuta.
  3. Dodajte kuhanu ocijeđenu rižu i vrhnje.
  4. Na kraju rižoto posipajte parmezanom.
  5. Zelenu salatu operite i začinite po želji.
jela za gablece
FOTO: Shutterstock

Tortilja punjena mozzarellom

Ako se pitate što zdravo jesti na poslu, tortilja je idealna namirnica za brzinski i jednostavni recept za gablec. Tortilja je neutralna okusom pa se lako može puniti raznim drugim namirnicama po izboru.

Tortilja je u ovom slučaju izvor ugljikohidrata pa su najbolji izbor za punjenje povrće i kvalitetan izvor proteina.
Sastojci:
Priprema
  1. Integralnu tortilju zagrijte na tavi (ako koristite gril tavu, dobit ćete finu hrskavu tortilju).
  2. Operite i narežite povrće te mozzarellu.
  3. Tortilju premažite namazom po želji te napunite ostalim sastojcima i začinite začinima po želji.
zdrava hrana za posao
FOTO: Shutterstock

Wok bogat povrćem

Brza i jednostavna hrana za posao može se pripremiti i u woku, pa će tako ljubitelji azijske kuhinje uživati u pripremi ovog gableca. Potrebno je oko 20 minuta pripreme i omiljena posuda za gablec.

Sastojci:
Priprema
  1. Pileći file narežite na trakice, začinite i dinstajte u woku otprilike 15 minuta.
  2. Za to vrijeme pripremite povrće, tj. mrkvu, cvjetaču i papriku, te dinstajte još neko vrijeme dok povrće malo ne omekša.
  3. Na kraju dodajte slanutak i kukuruz te začinite.
zdrav obrok na poslu
FOTO: Shutterstock

Lagana salata s kuhanim jajima

Jaja možemo smatrati izvorom proteina i masti. Možete skuhati više komada i držati do tjedan dana u hladnjaku te po potrebi oguliti i dodati u omiljenu salatu. Vrlo lako se uklapaju u svaki recept.

Sastojci:
Priprema
  1. Skuhajte proso prema uputama (prethodno ga isperite pod vodom) i brokulu (povrće i dalje treba biti hrskavo, a ne raskuhano).
  2. Na tavi na malo maslinova ulja popržite gambere.
  3. U zdjelu dodajte ocijeđeni proso, narezana kuhana jaja, povrće i gambere te začinite začinima i jušnom žlicom bučinog ulja.

Doručak prije posla – što uključuje kvalitetan doručak?

Ako ste gladni ujutro i potreban vam je kvalitetan doručak koji će vas držati sitima do ručka, a ujedno i vašu koncentraciju i šećer u krvi održati stabilnim, evo i prijedloga za doručak prije posla. Najbolji izbor za doručak su:

doručak prije posla
FOTO: Shutterstock

Palenta sa zrnatim sirom

Palenta je nepravedno zapostavljena namirnica, a odličan je izvor kvalitetnih ugljikohidrata, kao i minerala poput kalija, željeza i magnezija. Sadrži i oko osam grama proteina na 100 g proizvoda. Ako ste više ljubitelj slanog doručka, onda pokušajte napraviti ovaj doručak prije posla.

Sastojci:
Priprema
  1. Palentu skuhajte prema uputi na pakiranju.
  2. Na ghee maslacu kratko popržite luk i ribanu mrkvu.
  3. Povrće i zrnati sir umiješajte u palentu.
Sendvič od pureće šunke
FOTO: Shutterstock

Sendvič od pureće šunke

Ne morate se odreći sendviča jer smatrate da je sendvič nekvalitetan obrok. I pizza može biti nutritivno bogata ako se odaberu takvi sastojci. Sendvič za doručak prije posla idealan je kada ste u žurbi, a možete ga i ponijeti na posao.

Sastojci:
Priprema
  1. Prerežite pecivo i po želji malo ga tostirajte na grill tavi.
  2. Premažite unutrašnjost polovica namazom.
  3. Dodajte šunku, sir, jaje i povrće.
  4. Umotajte u ubrus ili pojedite prije prve jutarnje kave.

Pročitajte članak “Zdravi sendviči: Možete ih jesti u bilo koje doba dana ako odaberete prave namirnice! Evo recepata nutricionistice“.

Pirov griz teksture pudinga
FOTO: Shutterstock

Pirov griz teksture pudinga

Pirov griz odličan je izvor kvalitetnih ugljikohidrata, a sadrži čak 17 g proteina na 100 g proizvoda te nešto vlakana. Brzo i lako se priprema, a može ga se kombinirati s velikim brojem drugih namirnica.

Ovaj recept ćete zasigurno zavoljeti, a možda vam postane i omiljeni desert.
Sastojci:
Priprema
  1. Pomiješajte sve sastojke u lončiću za kuhanje i dodajte oko dvije jušne žlice vode.
  2. Miješajući na laganoj vatri kuhajte oko tri minute dok se ne zgusne.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.67 / 5   6

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu