Pirov griz: Imamo recept koji će vam postati draža verzija omiljenog jela iz djetinjstva

Pirov griz

Pirov griz ili pirova krupica je nutritivno bogata zamjena za klasični pšenični griz. Za razliku od drugih varijanti griza, kao što su pšenični ili rižin griz, pirov griz sadrži malo veći udio bjelančevina i smatra se da je lakši za probavu, u odnosu na pšenični griz.

Može poslužiti za pripremu omiljenog jela iz djetinjstva – griz na mlijeku, a možete ga spremiti i kao slatki obrok, slani prilog jelu ili kao desert.

Iako je gluten u piru drugačiji po svojstvima i lakše probavljiv od onog koji se nalazi u pšeničnom grizu, imajte na umu da pirov griz sadrži gluten, stoga nije pogodan za osobe koje ga izbjegavaju. Ako ste u potrazi za bezglutenskom verzijom griza, možete isprobati rižin ili heljdin griz.

Pirov griz - nutritivna vrijednost
FOTO: Shutterstock

Pirov griz – nutritivna vrijednost

Nutritivne vrijednosti za 100 g pirovog griza su sljedeće:

  • 345 kcal
  • 1,7 g masti, od kojih je 0,2 g zasićenih masnih kiselina
  • 60,3 g ugljikohidrata, od kojih je 1 g šećera
  • 4 g vlakana
  • 17 g bjelančevina
  • 0,02 g soli.

Pir je bogat vitaminima B kompleksa i vitaminom E, a sadrži i minerale kao što su mangan, fosfor, magnezij, cink i željezo

Pirov griz – kalorije

100 g pirovog griza sadrži oko 345 kcal, što je slično i drugim varijantama griza. Za usporedbu, 100 g pšeničnog griza sadrži oko 350 kcal, dok 100 g rižinog griza sadrži oko 370 kcal.

Pirov griz - kuhanje
FOTO: Shutterstock

Pirov griz – kuhanje

Ako vas zanima koliko se kuha pirov griz, odgovor je – priprema se isto kao i pšenični griz! Pirov griz potrebno je kuhati 2 – 3 minute, a recepte za pripremu pirovog griza saznat ćete u nastavku.

Prije pripreme pirovog griza svakako provjerite uputstva na pakiranju.

Pirov griz – recepti

Pirov griz možete poslužiti za doručak ili kao lagani ručak ili večeru. Najčešće se konzumira u slatkoj varijanti, ali začinjen sa soli i maslinovim uljem može se jesti i u slanoj varijanti, kao prilog drugim jelima. Osim toga, pirov griz možete koristiti i u juhi, kako biste je zgusnuli.  

Pirov griz na mlijeku
FOTO: Shutterstock

Pirov griz na mlijeku

Za početak vam donosimo najjednostavniji recept za pripremu griza na mlijeku. Ovo omiljeno jelo iz djetinjstva malo je drugačije zbog upotrebe pirovog, a ne pšeničnog griza, ali priprema se na isti način. 

Sastojci:
  • 300 ml mlijeka
  • prstohvat soli
  • 1 čajna žličica vanilinog šećera
  • 50 g ili 5 jušnih žlica pirovog griza
  • 2 jušne žlice sitnih zobenih pahuljica
  • 1 jušna žlica kakao praha.
Priprema
  1. U lončiću pomiješajte mlijeko, sol i šećer. 
  2. Zagrijte mlijeko, a kada zakuha smanjite vatru i polako dodajte pirov griz uz neprestano miješanje.
  3. Griz kuhajte 2 – 3 minute, dok se ne zgusne.
  4. Pred kraj dodajte zobene pahuljice i kuhajte još kratko uz neprestano miješanje, dok ne postignete željenu gustoću.
  5. Griz prebacite u zdjelicu i, ako želite, posipajte kakao prahom. Jedite dok je topao i uživajte u okusima djetinjstva!

Osim na mlijeku, pirov griz možete pripremiti i u vodi ili u vodi od kompota. Možete ga začiniti i obogatiti raznim dodacima kao što su:

Proteinski pirov griz s voćem
FOTO: Shutterstock

Proteinski pirov griz s voćem

Iako pirov griz ima dosta proteina, ako želite dodatno pojačati ovaj makronutrijent, evo recepta i za vas.

Sastojci:
Priprema
  1. U lončiću zagrijte mlijeko. Kada zakuha, smanjite vatru i polako dodajte pirov griz uz neprestano miješanje.
  2. Griz kuhajte nekoliko minuta, dok ne postignete željenu gustoću.
  3. Maknite griz s vatre i umiješajte proteinski prah. Ako koristite whey protein, imajte na umu da će malo razrijediti griz.
  4. Griz prebacite u zdjelicu i ukrasite s voćem i komadićima tamne čokolade.

Pirov griz – recepti za bebe

S obzirom da se pirov griz lakše probavlja od pšeničnog griza, smatra se da je pogodniji za bebe. Za razliku od uobičajene pripreme griza, griz za bebe potrebno je napraviti rjeđe gustoće. U nastavku se nalaze načini na koje možete pripremiti pirov griz tako da je pogodan za konzumaciju za bebe od šest mjeseci i više. 

Pirov griz za bebe
FOTO: Shutterstock

Pirov griz za bebe

Recept u nastavku dostatan je kao jedan obrok za bebu. Ako vaša beba jede veću količinu hrane, pripremite više griza, ali pridržavajte se omjera vode i griza opisanog u nastavku.

Sastojci:
  • 100 ml vode
  • 1 jušna žlica pirovog griza.
Priprema
  1. U lončiću zagrijte vodu. Kada zakuha, smanjite vatru i polako dodajte pirov griz uz neprestano miješanje.
  2. Griz kuhajte tri minute ili dok ne postignete željenu gustoću.

Pirov griz i banana su kombinacija koju također možete poslužiti bebi od šest mjeseci. Potrebno je pripremiti pirov griz prema ranije navedenim uputstvima, a kada se malo ohladi, umiješajte 1/3 prignječene banane.

Osim toga, za dodani okus možete dodati i malo naribane jabuke, 2 – 3 prignječene borovnice ili malo cimeta.

Pirov griz za bebe s mliječnom formulom

Ako koristite mliječnu dohranu za bebe, pirov griz možete pripremiti s mliječnom formulom. U tom je slučaju jednu jušnu žlicu pirovog griza potrebno skuhati u 150 ml vode, a potom dodati pripremljenu mjericu mliječne formule.

Pirov griz – gdje kupiti?

Pirov griz možete kupiti u trgovinama zdrave prehrane kao što su Tvornica zdrave hrane ili bio&bio. 

Pirov griz – cijena

U odnosu na pšenični griz koji najčešće košta između 1 – 2 eura za 500 g griza, cijena pirovog griza je nešto veća, a kreće se 2 – 3 eura za 500 g pirovog griza.

Pročitajte i ove recepte s pirovim brašnom:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.33 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu