Vrste meda i kako prepoznati pravi med?

vrste meda

Med sadrži sve što je potrebno za zdravlje i pravi je eliksir za organizam. Ne samo da povećava otpornost organizma na infekcije i pomaže nam u borbi protiv bolesti, već je i izvrsno sredstvo za smirenje, povećanje energije, poticanje umne aktivnosti i poboljšanje duševnog zdravlja.

Kako konzumirati med?

Da bi med sačuvao svoja blagotvorna svojstva treba pripaziti na sljedeće: ne stavljajte ga nikada u kipući napitak. Med na temperaturi višoj od 45 stupnjeva Celzijevih gubi svoja svojstva. Kada pravite čaj, pustite ga da se malo ohladi prije dodavanja meda.

Što se tiče uzimanja meda metalnom žličicom, točno je da metal utječe na ph vrijednost meda te tako smanjuje njegova ljekovita svojstva. Tako se nikako ne preporučuje ostaviti metalnu žličicu duže vrijeme u medu, no ako samo trebate zagrabiti med, ne trebate se brinuti jer se radi samo o vrlo kratkom kontaktu koji neće imati toliko štetne posljedice.

Kako razlikovati pravi med od lažnog?

Ponekad medari ili trgovci u med dodaju vodu i sladila kako bi stvorili veću količinu i više zaradili.

Glavna razlika je ta da pravi med sadrži manje od 20 % vode. Možete testirati je li vaš med pravi na sljedeće načine:

  1. U čašu vode dodajte žlicu meda. Čisti med će se zgrudati i spustiti na dno, a lažni med će se početi otapati jer sadrži više vode.
  2. Nekoliko kapi meda stavite na papir. Čisti med neće probiti papir dugo vremena jer ne sadrži previše vode.

Vrste meda i njihov utjecaj na zdravlje

Zahvaljujući različitim kemijskim i biološkim svojstvima, na raspolaganju nam je više vrsta meda, od kojih svaka različito djeluje na bolesti:

1. Med od kestena – crvenosmeđe je boje, prepoznatljivog mirisa te izrazito karakterističnog trpko-gorkog okusa. Među najljekovitijim je vrstama meda. Povoljno djeluje na cjelokupni probavni sustav, poboljšava cirkulaciju i krvni tlak, a može se koristiti i za sve ostale tegobe.

» Više o kestenovom medu.

2. Livadni (cvjetni) med – svijetao, ugodnog mirisa i okusa. Preporučuje se u dnevnoj prehrani starijih osoba i male djece. Pomaže u oporavku i povratku energije.

» Više o livadnom medu.

3. Med od kadulje – tamnožute ili zelenkaste boje, jakog mirisa (po kadulji) te pomalo gorkog okusa. Učinkovit je kod problema s dišnim putevima. Regulira tek te djeluje smirujuće.

» Više o kaduljinom medu.

4. Bagremov med – svijetložuti, bistri med jedan je od najomiljenijih zbog ugodnog okusa i blagog mirisa. Preporučuje se prilikom nesanice, nagomilanog stresa ili tjeskobe.

» Više o bagremovom medu.

5. Med od lipe – ugodnog je i blagog okusa te gotovo proziran. Često se koristi kod bolesti čije liječenje uključuje znojenje, dobar je za revitalizaciju i vraćanje energije, smiruje grčeve i olakšava psihičku napetost. Ne preporučuje se srčanim bolesnicima jer ubrzava rad srca.

» Više o medu od lipe.

6. Medun – naziva se još i tamni šumski med ili medljikovac. Tamne je boje te izrazito specifičnog gorkastijeg okusa i intenzivnog mirisa. Bogat je mineralima i aminokiselinama. Izvrstan je za probavne tegobe, anemiju i dijabetes.

» Više o medunu.

7. Med od lavande – jedna od najkvalitetnijih vrsta meda, intenzivnog mirisa i vrlo oštrog okusa. Pomaže kod mnogih tegoba, a osobito je koristan za probavne probleme, opuštanje i nesanicu.

» Više o lavandinom medu.

8. Med od bora – izrazito je tamne boje i aromatičnog okusa. Preporučuje se kod bolesti dišnog sustava jer djeluje protuupalno te je iznimno efikasan za oslobađanje sluzi.

9. Med uljane repice –  kristalizira se već nakon nekoliko dana. Svijetložute je do bijele boje i ugodnog okusa i mirisa. Koristi se kod problema s jetrom te za regulaciju masnih kiselina u organizmu. Laboratorijskim istraživanjima utvrđeno je da pokazuje i antikarcinogena svojstva.

10. Voćni med – vrlo je ugodnog mirisa i okusa te je uglavnom dio drugih vrsta meda. Dobiva se od nektara cvjetova voćki i dosta brzo kristalizira. Dovodi so ravnoteže u organizmu, a najčešće se preporučuje kao zamjena za šećer, osobito u trudnoći te osobama koje se oporavljaju od teže bolesti.

11. Med od heljde – najtamnije je boje među cvjetnim vrstama meda, oštra mirisa i okusa. Zbog visokog udjela bjelančevina i željeza, preporučuje se slabokrvnim osobama. Pomaže kod kašlja i prehlade, ima snažno antioksidativno djelovanje i bogat je mineralima. Smatra se jednom od najzdravijih i najkvalitetnijih vrsta meda.

12. Med od metvice (mente) – tamnocrvene je boje, vrlo jakog mirisa po mentolu i oštrog slatkasto-kiselkastog okusa. Kristalizacijom promijeni boju u tamnožutu. Preporučuje se osobama s nedostatkom željeza, a bogat je vitaminom C.

13. Med bijele djeteline – svijetle je do tamnožute boje i dobre kakvoće. Preporučuje se za smanjenje kolesterola, čišćenje krvi, te posebno kod vrtoglavice uzrokovane niskom razinom šećera u krvi.

14.  Med od ružmarina – svijetložute boje i naglašenog okusa. Kad kristalizira, sasvim je bijel. Koristi se kod problema s radom jetara, pomaže kod nadutosti i plinova. Djelotvoran je za kardiovaskularne bolesti, reumu i giht.

15. Med od vrijeska – primorski vrijesak smatra se najukusnijom vrstom, dok je kontinentalni izrazito cijenjen zbog svojih svojstava. Pomaže kod reumatskih oboljenja i gihta. Potiče mokrenje, dezinficira i djeluje protuupalno te se preporučuje kod bolesti mokraćnih putova, bubrežnih kamenaca, cistitisa i oboljele prostate.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Mandl, E. (2018). Does Honey Ever Go Bad? What You Should Know. Healthline.
  2. Vrste meda. Pčelarsko društvo Ludbreg.
  3. Medved, I. (2018). Koje sve vrste meda poznajemo? Agroportal.hr.

Doznajte više o dobrobiti meda i matične mliječi:

Ocijenite članak

3.86 / 5   28

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: vrste meda, med od bora, tamni med, med od uljane repice, crni med, najzdraviji med, bagremov med, med od kadulje za djecu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu