Med ili sirup od borovih iglica – ljekovitost i recept

Med ili sirup od borovih iglica

Borove iglice vjerojatno nisu najočitiji izbor u potrazi za ljekovitim biljem, ali sadrže iznenađujuće visoke količine vitamina C u odnosu na ostale vrste drveća. Bor je ujedno crnogorično stablo rasprostranjeno po čitavoj Europi, zbog čega su njegove iglice zaista lako dostupne svima.

Kao što je poznato, vitamin C je od ključne važnosti za ljudski imunološki sustav jer stimulira proizvodnju bijelih krvnih stanica koje se bore protiv upalnih stanja organizma. 

Također, vitamin C jedna je od najvažnijih komponenti kolagena koji je nužan za stvaranje novih i regeneraciju oštećenih stanica organizma. Osim C vitamina, borove iglice bogate su vitaminom A te karotenoidima, zbog čega mogu pomoći u liječenju i ublažavanju nekih medicinskih problema.

Ljekovitost borovih iglica
FOTO: Shutterstock

Ljekovitost borovih iglica

Zbog velike količine C vitamina, proizvodi od borovih iglica mogu se koristiti kao preventiva protiv prehlade i gripe u zimskim mjesecima.

Borove iglice sadrže aktivne sastojke koji potiču iskašljavanje i izbacivanje sekreta iz dišnih puteva, čime pospješuju liječenje upale grla i bronhitisa, a mogu pomoći i u ublažavanju simptoma astme.

Istovremeno, antiseptičko djelovanje eteričnih ulja iz borovih iglica uništava patogene bakterije sprječavajući širenje infekcije dišnih puteva.

Eterično ulje bora dobiva se parnom destilacijom borovih iglica i grančica, a karakterizira ga svjež i snažan miris. Najčešće je bezbojno, ali može biti i boje jantara. Najvažniji sastojci eteričnog ulja bora su bornil-acetat, α- i β-pinen i kamfor.

U tradicionalnoj medicini čest je sastojak preparata za mazanje prsnog koša kod tegoba dišnih puteva. Koristi se i u preparatima za olakšavanje bolova izazvanih reumatizmom, artrozom, artritisom, išijasom i drugim upalnim procesima živčanog sustava jer povećava prokrvljenost, osvježava i tonizira.

Djeluje blagotvorno kod upalnih stanja kože. Primjenjuje se u njezi vlasišta protiv pojačanog izlučivanja loja, a smanjuje i izlučivanje znoja.

Inhalacije eteričnim uljem bora mogu se primijeniti kod ublažavanja tjeskobe ili stresa. Vrlo dobro osvježava i dezinficira prostor, pa se koristi i u preparatima za osvježenje prostora. U skandinavskim zemljama se koristi u saunama.

Eterično ulje bora
FOTO: Shutterstock

Godine 2011. na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu provedeno je istraživanje kojim se htjelo utvrditi posjeduju li eterična ulja borovih iglica i češera s područja Gorskog kotara antimikrobno djelovanje na rast odabranih sojeva mikroorganizama koji djeluju štetno na ljude i životinje. 

Istraživanje je provedeno tako da je omogućen izravan kontakt eteričnog ulja borovih iglica i eteričnog ulja borovih češera sa stanicama mikroorganizma. Iz dobivenih rezultata izračunate su vrijednosti smanjenja rasta mikroorganizama u prisutnosti eteričnog ulja borovih iglica i eteričnog ulja borovih češera. Rezultati su pokazali kako eterična ulja bora imaju veliku potencijalnu upotrebu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.

Borove iglice karakteriziraju visoke koncentracije vitamina A i karotenoida koji djeluju blagotvorno na zdravlje očiju, sprječavajući pojavu mrene i degeneraciju makule, što su najčešći problemi vida u starijoj životnoj dobi.

Vitamin A važan je i u očuvanju zdravlja kože jer njegova antioksidativna svojstva uništavaju štetne slobodne radikale te ubrzavaju regeneraciju stanica kože, zbog čega proizvodi od borovih iglica mogu pospješiti liječenje ožiljaka od akni te usporiti nastanak bora.

Bijeli bor
FOTO: Shutterstock

Bijeli bor je najrasprostranjeniji bor, a uspijeva na različitim staništima (pjeskovitim, kamenitim, bogatim i siromašnim tlima) i u različitim klimatskim regijama. Njegovi pozitivni učinci na zdravlje čovjeka opisani su u znanstvenom radu nastalom 2019. godine na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

U radu se navodi kako se mladi izbojci beru u proljeće, suše se ili se od njih dobiva eterično ulje koje djeluje blagotvorno na rad hipofize, a može se koristiti za inhalaciju kod bronhitisa, kao i za kupke kod artritisa

Smola koja se dobije zarezivanjem stabla skuplja se radi dobivanja terpentinskog ulja koje služi za masažu. Ekstrakt običnog bora upotrebljava se u mnogobrojnim farmaceutskim pripravcima. 

U znanstvenom radu provedenom 2014. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu opisane su zdravstvene koristi Vajmutovog bora (lat. Pinus strobus L.). Njegov pozitivan učinak dokazan je kod stanja kao što su slomljene kosti, kašalj, grlobolja, bolesti bubrega i pluća, a pomaže u liječenju svih vrsta upala.

Iako se od suhih borovih iglica može skuhati klasičan blagotvorni čaj, manje je poznato kako nam one mogu poslužiti i u pripremi “meda”, odnosno sirupa koji se može koristiti svakodnevno uz prethodnu jednostavnu pripremu.

Med od borovih iglica - recept
FOTO: Shutterstock

“Med” od borovih iglica – recept

Priprema “meda” od borovih iglica ne zahtijeva mnogo vremena i sastojaka, ali sirup treba odležati 40 dana na suncu prije upotrebe, što treba imati na umu kada planirate početak njegovog korištenja.

Sastojci:

 • 1 kg iglica bora, jele ili smreke
 • 1 kg šećera ili meda
 • 1 limun.

Priprema

 1. Naberite što više mladih izboja iglica, najbolje iz šumskih područja gdje je zrak nezagađen. Dobro ih operite i ostavite da se osuše.
 2. Na dno čiste i suhe staklenke nanesite tanak sloj šećera ili meda.
 3. Preko šećera, odnosno meda nanesite gusti sloj iglica.
 4. Nanosite redom sloj šećera, pa iglica, pritom ih sabijajući prema dnu staklenke sve dok ne dođete do vrha.
 5. Između nekoliko slojeva možete dodati i par kriški limuna ako želite citrusnu aromu. 
 6. Staklenku dobro zatvorite i ostavite na osunčanom mjestu. Iglice će kroz to vrijeme pustiti smolu od koje nastaje sirup, odnosno med.
 7. Nakon 40 dana (5 – 6 tjedana) sirup procijedite i izlijte u manje staklenke
 8. Čuvajte ga čvrsto zatvorenog u hladnjaku.

Med od borovih iglica možete koristiti svakodnevno, a preporučuje se u zimskim mjesecima uzimati 2 – 3 jušne žlice čistog meda kao prevenciju od upale dišnih organa. 

Nemojte ga koristiti kao dodatak čajevima jer će vruća voda ukloniti većinu aktivnih zdravih sastojaka.

Med od borovih iglica smiju koristiti i djeca starija od jedne godine.

Trudnice ne smiju koristiti proizvode od borovih iglica ili drugih zimzelenih biljaka jer određeni aktivni sastojci u njima mogu naštetiti plodu.

Pročitajte i članak “Boravak u šumama: terapija za um i eliksir zdravlja za pluća“.

Članak objavljen:
 1. Hanousek, K. (2011). Antimikrobni učinak eteričnih ulja borovih iglica i češera (završni rad). Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
 2. Ilić, R. (2018). Drvenaste ljekovite biljke (završni rad). Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek.
 3. Čukelj, D. (2014). Ljekovita svojstva, otrovnost i ekonomska važnost golosjemenjača (završni rad). Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Saznajte kako izliječiti upalu grla:

Ocijenite članak

4.12 / 5   34

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu