Bronhitis (akutni i kronični) – uzroci, simptomi i liječenje

Čovjek kašlje

Bronhitis je upala donjih dišnih putova. Ovisno o njihovim uzrocima, razlikujemo akutni i kronični bronhitis.

Akutni bronhitis podrazumijeva virusnu upalu, a kronični bronhitis je kada kašalj (najčešće kod pušača) potraje dulje od 3 mjeseca. Saznajte više o simptomima, uzrocima i liječenju bronhitisa.

Akutni bronhitis

Uzroci akutnog bronhitisa

Akutni bronhitis je kratkotrajna infektivna upala donjih dišnih putova, što znači da su uzročnici mikroorganizmi. Najčešće su to virusi koji uzrokuju bronhitis kod djece u zimskim mjesecima.

Bronhitis je moguć u svakoj životnoj dobi, a gotovo je 100% šansa da ste ga i Vi već preboljeli. Djeca su zbog nezrelosti imunološkog sustava podložnija zarazama – oni tek uče svoj organizam kako se obraniti od infektivnih bolesti.

Više o bronhitisu kod djece i beba pročitajte ovdje.

Curica kašlje

Zašto su upravo virusne upale dišnog sustava najčešće bolesti?

Virusi se prenose kapljičnim putem s osobe na osobu (tijekom razgovora, rukovanja, kašljanjem i sl.). Prvo mjesto gdje se nakupljaju virusi je sluznica nosa. Ako se osoba već susrela sa sličnim virusom i stekla imunitet, ona će imati samo blagu prehladu jer će njen imunološki sustav nadvladati virusnu upalu.

No, ako je osobi oslabljen imunološki sustav ili je jednostavno vrsta virusa “presnažna”, virus se širi i na donje dijelove dišnog sustava. Tada se razvijaju simptomi bronhitisa.

Osim virusa, i neke bakterije poput Mycoplasma pneumoniae, Chlamydophila pneumoniae, Bordetella pertussis (uzročnik hripavca) mogu uzrokovati bronhitis.

Akutni bronhitis javlja se kada se virusni uzročnici prehlade prošire na donje dišne putove.

Pluća

Simptomi akutnog bronhitisa

Normalne stanice u dišnom sustavu stvaraju sluz, a kada dođe do upalne reakcije proizvodnja sluzi bude i mnogostruko veća. Tada sluz više ne može neprimjetno otjecati već stvara nagon na kašalj.

Kašalj je vodeći simptom bronhitisa. U početku je suhi kašalj (jer je upala tek počela i nema previše sluzi), a poslije produktivni kašalj s iskašljajem.

Povišena tjelesna temperatura je redovna pojava u djece dok kod odraslih može izostati.

Mogu biti prisutni ostali simptomi prehlade:

 • blaža grlobolja,
 • promuklost,
 • umor,
 • nesanica.

Ako osoba istovremeno pati od nekih drugih kroničnih bolesti poput zatajenja srca mogući su i drugi simptomi: dispneja (otežano disanje), tahipneja (ubrzano disanje, kratki dah) i cijanoza (modra boja kože zbog poremećenih odnosa plinova u krvi).

Liječenje akutnog bronhitisa

Bronhitis je u inače zdrave djece i odraslih bezopasna bolest koja se treba “preležati” i bez posjeta liječniku da bi se spriječila komplikacija – upala pluća.

Trajanje simptoma je 3 do 5 dana. Ako kašalj traje duže, posjetite liječnika. Liječnik će vas poslušati stetoskopom i čuti promijenjen šum disanja. Kako bi se razlikovao akutni bronhitis od upale pluća, uz pozitivan simptom boli u prsima nužno je napraviti RTG prsnog koša.

S obzirom na to da je akutni bronhitis najčešće virusna bolest, liječenje je simptomatsko. (Liječe se simptomi bolesti, ne napada se uzročnik jer ne postoje lijekovi za viruse –antivirotici za vrste virusa koji su uzrok ove bolesti.)

Antibiotici također nemaju smisla osim u slučaju kada je došlo do naknadne bakterijske infekcije ili u slučaju kada liječnik zbog duljeg kašlja i povišene tjelesne temperature te nalaza krvne slike posumnja na atipične bakterijske uzročnike navedene gore.

Simptomatsko liječenje podrazumijeva:

 • odmor,
 • tablete za snižavanje tjelesne temperature (za djecu nikako aspirin već paracetamol, odrasli mogu birati),
 • iskašljavanje,
 • provjetravati prostoriju te vlažiti zrak,
 • izbjegavati zadimljene prostore,
 • puno tekućine na usta,
 • štednja glasa,
 • prestanak pušenja.
Odmor

Kronični bronhitis

Uzroci kroničnog bronhitisa

Za razliku od akutnog, kronični bronhitis bolest je starijih osoba. Kaže se da netko boluje od kroničnog bronhitisa ako ima prisutan kašalj minimalno 3 mjeseca u dvije uzastopne godine.

Kronični bronhitis nije rijetka bolest, zahvaća 10-25% osoba starijih od 40 godina, češće muškaraca. Ako se pitate zašto ništa niste čuli o ovoj bolesti, razmislite samo jeste li ikad čuli za “pušački kašalj” kao najnormalniju stvar.

Pušenje je glavni uzrok nastanka kroničnog bronhitisa, zajedno s onečišćenjem zraka, nekontroliranom astmom, čestim infekcijama u obliku akutnog bronhitisa ili upale pluća.

Duhanski dim i podražajne tvari uzrokuju upalu na sličan način kao što to čine virusi i bakterije. Kroz dugi period, čestice duhanskog dima polako oštećuju stanice u plućima što uzrokuje da se pojačano stvara sluz. Sluz sužava unutrašnjost dišnih putova i stvara refleks kašlja.

Više o astmi i alergijskom bronhitisu pročitajte ovdje.

Čovjek i maska

Simptomi kroničnog bronhitisa

Ako netko boluje od kroničnog bronhitisa, ne znači da on kašlje svaki dan “od jutra do mraka”. Razlikujemo faze u kojima bolesnik nema nikakvih simptoma i faze pogoršanja u kojima su simptomi prisutni.

U početku bolesti, bolesnik je više zdrav nego bolestan. Ali zbog toga što i dalje unosi duhanski dim u organizam, on i dalje oštećuje svoja pluća i simptomi bolesti se pojavljuju sve češće i češće.

Kašalj u početku bude samo jutarnji, u narodu poznat kao “normalni pušački kašalj”. Nakon nekog vremena bolesnik kašlje i hropće tijekom cijelog dana. Posebno je ugrožen u vrijeme zimskih mjeseci kada djeca lako šire virusne uzročnike akutnog bronhitisa.

Najobičnija prehlada može bolesnicima s kroničnim bronhitisom stvoriti velike probleme.

Virus napada već oštećena pluća i zato kašalj bude opsežniji, češći, a javljaju se i teži simptomi poput otežanog disanja, nedostatka zraka, ubrzanog disanja i cijanoze (modra boja kože zbog poremećenih odnosa plinova u krvi).

Kronični bronhitis je kašalj koji traje duže od 3 mjeseca, to je dugotrajna i teška bolest koju svrstavamo u KOPB (kronično opstruktivne bolesti pluća). Kao najčešći uzrok ističe se pušenje. Ako se ne liječi, dovodi do zatajenja srca.

Prestanite pušiti

Liječenje kroničnog bronhitisa

Liječnika će zanimati sve o vašem kašlju – koliko dugo, koliko puta u danu, koja je količina i kako izgleda iskašljaj, je li se što promijenilo u zadnje vrijeme? Zatim će vas poslati na preglede za testiranje plućne funkcije (spirometrija).

Želite li izliječiti kronični bronhitis ili ublažiti njegove simptome, slijedite sljedeće savjete:

 • Prestanite pušiti! Obratite se za pomoć svom liječniku. Prestanak pušenja jedina je metoda za sprječavanje širenja bolesti.
 • Olakšavanje iskašljavanja (ispijanje mnogo tekućine, inhalacija, lijekovi za razbijanje sekreta – sekretolitici, lijekovi za širenje bronha – bronhodilatatori)
 • Terapija kisikom (oksigenoterapija).
 • Napadaji infektivnog bronhitisa liječe se antibioticima.
 • Cijepite se protiv gripe i pneumokoka jer infekcija može biti vrlo opasna.

Više o kašlju i prirodnom liječenju pročitajte ovdje.

Zapamtite, ne postoji “normalni pušački kašalj”.

Poznajete li nekog susjeda čiji se kašalj čuje do kraja ulice? Proslijedite mu članak!

Članak objavljen:

Saznajte više o tome kako ublažiti prehladu i gripu u našem vodiču

Ocijenite članak

4.91 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu