Gripa – prevencija, cijepljenje i liječenje

gripa3

Gripa je vrlo ozbiljna virusna bolest koja  pogađa gornji dio dišnog sustava. Virusi gripe lagano se prenose, šire se dodirom ili zrakom. Dodir inficirane kvake, tipkovnice, stola, ručnika ili drugog predmeta koji je dodirnula inficirana osoba može vas zaraziti. Gripa se prenosi i kapljičnim putem, npr. kad zaražena osoba kiše, smije se, govori ili zijeva. Ona se javlja svake godine, nekad je epidemija jača, a nekad slabija. Sezona joj je od prosinca do travnja, a epidemija traje 6 do 8 tjedana.

Simptomi gripe

Gripa obično zahvati 5 do 15% ukupne populacije, a postotak je puno veći kod populacije s pojačanim rizikom (starije osobe, djeca, kronični bolesnici te osobe smanjenog imuniteta).

Oboljela osoba je zarazna već 2 dana prije i 5 do 7 dana nakon pojave prvih simptoma. Bolest se javlja naglo. Prvi simptomi obično su visoka temperatura popraćena groznicom, glavobolja i bol u mišićima, mučnina, gubitak teka, dezorijentacija te pospanost.

Nakon dan/ dva javljaju se novi simptomi, grlobolja, problemi s disanjem, suhi kašalj. Više simptoma i ozbiljniju bolest imaju sasvim mala djeca i osobe slabijeg imuniteta. Neke osobe prebole gripu s puno blažim simptomima.

gripa
Foto: Photospin

Prevencija

Kako se gripa prenosi dodirom, kapljično i zrakom potrebno je za vrijeme trajanja epidemije izbjegavati zatvorene prostore na kojima boravi velik broj ljudi.

Treba često prati ruke i općenito pojačati higijenu. Nošenje rukavica također može pomoći. Ako moramo boraviti u prostoru s puno ljudi dobro je nositi masku koja sprečava kapljični prijenos. Maska se može nabaviti u svakoj ljekarni za svega nekoliko kuna.

Liječenje gripe

Gripa je virusna zaraza i cilj liječenja je uglavnom ublažiti simptome. Kod gripe je važno mirovati, uzimati veću količinu tekućine, pogotovo toplih čajeva s medom te povrtnih juha. Kod temperature više od 40 C treba uzeti sredstvo za snižavanje temperature. Preporučuje se uzimati sredstva za jačanje imuniteta, npr. vitamine, limun, med, propolis.

Antivirusni lijekovi

Ako se gripa identificira u ranoj fazi, moguće je liječenje antivirusnim lijekovima. Oni djeluju samo ako se uzmu unutar prvih 24 do 48 sati od pojave simptoma. Antivirusni lijekovi će ublažiti ili čak potpuno pobijediti gripu. Na tržištu su dostupni:

  • oseltamivir (Tamiflu) – u obliku kapsula, namijenjen djeci i odraslima
  • zanamivir (Relenza) – u obliku raspršivača za odrasle i djecu stariju od 5 godina

Danas se najčešće koristi oseltamivir (Tamiflu) koji se dobro podnosi te efikasno ublažava (ponekad i sasvim uklanja) simptome gripe čime se značajno smanjuje rizik dodatnih komplikacija uzrokovanih gripom.

Napomena: Tamiflu kod nekih izaziva mučninu i povraćanje, ali ta nuspojava obično prestaje nakon druge ili treće doze.

Cjepivo protiv gripe

Cijepljenje protiv gripe provodi se mrtvim, trokomponentnim (dva tipa virusa A te virus B) cjepivom i smatra se jednim od najsigurnijih cjepiva uopće. Cijepljenje treba provesti nekoliko tjedana prije sezone gripe. Kada se gripa pojavi onda je za cijepljenje prekasno.

S obzirom na to da se virus gripe antigenski mijenja, Svjetska zdravstvena organizacija svake godine određuje sastav cjepiva prema obliku koji je virus u zadnjoj sezoni poprimio.

Svi proizvođači slijede upute Svjetske zdravstvene organizacije i proizvode cjepiva identičnog sastava pa nema razlike u kvaliteti. Postoji još i adjuvantno cjepivo koje se daje starijim osobama i onima s oštećenim imunitetom. Ono sadrži iste tipove virusa kao i standardno, no potiče bolje stvaranje protutijela.

gripa
Foto: Photospin

Cijepiti se ili ne

Cijepljenje se bezuvjetno preporučuje osobama iz rizične skupine. To su mala djeca, osobe starije od 65 godina, dijabetičari, osobe s kroničnim bolestima pluća, srca, bubrega ili jetre te osobe smanjenog imuniteta.

Ostalima se također preporučuje cijepljenje koje uglavnom nije opasno i ne podnose ga samo osobe preosjetljive na jaja (jaja se koriste u proizvodnji cjepiva).

 S obzirom na to da virus gripe mutira potrebno je svake godine nanovo se cijepiti mada postoji mogućnost da se osoba cijepi jedne godine i da ju to cjepivo zaštiti i sljedeće godine (ako virus nije mutirao).

Svinjska gripa

Svinjska gripa, poznata kao H1N1 težak je oblik gripe. Rizik obolijevanja od svinjske gripe najveći je kada osoba putuje na udaljenu destinaciju na kojoj vlada epidemija.

Zato je potrebno informirati se i otkazati putovanje ako na odredištu vlada epidemija svinjske gripe. Simptomi svinjske gripe slični su ili čak jednaki simptomima standardne gripe.

Liječenje svinjske gripe provodi se antivirusnim lijekovima zanamivirom ili oseltamivirom (Tamiflu) koji ublažuju simptome ukoliko se konzumiraju unutar 48 sati od pojave simptoma. Antivirusni lijekovi sprečavaju da se svinjska gripa razvije u neku drugu kroničnu bolest.

 
Članak objavljen:

Saznajte više o imunitetu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu