Popis kroničnih bolesti: Ovo su glavni uzroci smrtnosti

Popis kroničnih bolesti

Što je kronična bolest? Poznata i kao kronično stanje, to je zdravstveno stanje ili bolest koja je dugotrajna po svojim učincima ili bolest koja dolazi s vremenom. Termin “kronični” često se koristi kada tijek bolesti traje duže od tri mjeseca.

Bolest koja je doživotna jer završava smrću je terminalna bolest. Moguće je i nije neočekivano da se definicija bolesti promijeni iz terminalne u kroničnu. Primjerice, dijabetes i HIV su nekad bili terminalni, a sada se smatraju kroničnima zbog dostupnosti inzulina za dijabetičare i svakodnevnog liječenja pojedinaca s HIV-om lijekovima koji im omogućuju da žive uz kontrolu simptoma.

Razlika između akutne i kronične bolesti

U medicini se kronična stanja razlikuju od akutnih. Akutno stanje obično zahvaća jedan dio tijela i reagira na liječenje. Kronično stanje, s druge strane, obično zahvaća više dijelova tijela, ne reagira u potpunosti na liječenje i traje duže vrijeme. Kronične bolesti mogu imati razdoblja remisije ili recidiva u kojima bolest privremeno nestaje ili se kasnije ponovno javlja.

63 % svih smrtnih slučajeva u svijetu je od kroničnih stanja. Kronične bolesti glavni su uzrok smrtnosti, a Svjetska zdravstvena organizacija pripisuje 38 milijuna smrtnih slučajeva godišnje nezaraznim bolestima.

Pretilost i distribucija tjelesne masti, primjerice, doprinose i faktori su rizika za mnoge kronične bolesti kao što su dijabetes, bolesti srca i bubrega.

Drugi epidemiološki čimbenici, poput društvenih, socioekonomskih i okoliša, nemaju izravnu uzročno-posljedičnu vezu s dijagnozom kronične bolesti. Iako je obično viši socioekonomski status povezan s manjom pojavnošću kroničnih bolesti, nije poznato postoji li izravna uzročno-posljedična veza između ove dvije varijable.

Kronične bolesti
FOTO: Shutterstock

Kronične bolesti su dugotrajna stanja s trajnim posljedicama. Njihove društvene i ekonomske posljedice mogu utjecati na kvalitetu života ljudi. Kronična stanja sve su češća i prioritet su djelovanja u zdravstvenom sektoru.

Mnogi ljudi s kroničnim stanjima nemaju jednu kroničnu bolest, već imaju multimorbiditet – prisutnost dvaju ili više kroničnih stanja u isto vrijeme.

Popis kroničnih bolesti

10 glavnih skupina kroničnih stanja uključuje:

Kronične bolesti – obilježja

Kronične bolesti uglavnom karakteriziraju:

 • složeni uzroci
 • mnogo faktora rizika
 • duga razdoblja latencije (vrijeme između početka bolesti i osjećaja njezinih posljedica)
 • duga bolest
 • funkcionalno oštećenje ili invaliditet.

Većina kroničnih bolesti ne izliječi se sama od sebe i općenito se ne izliječe u potpunosti. Neke mogu biti odmah opasne po život, poput bolesti srca i moždanog udara, a druge se zadržavaju tijekom vremena i zahtijevaju intenzivno liječenje, poput dijabetesa. Većina kroničnih bolesti traje cijeli život, ali nisu uvijek uzrok smrti, kao što je artritis.

Poseban problem predstavljaju kronična ili dugotrajna bolest i njezino liječenje. Osoba mora:

 • naučiti kako živjeti s fizičkim posljedicama bolesti
 • baviti se tretmanima i liječenjem
 • pobrinuti se da postoji jasna komunikacija s liječnicima
 • održavati emocionalnu ravnotežu
 • zadržati samopouzdanje i pozitivnu sliku o sebi.
Suočavanje sa stresom kronične bolesti može biti zahtjevno
FOTO: Shutterstock

Suočavanje sa stresom kronične bolesti može biti zahtjevno i predstavlja dodatni pritisak na pojedinca. Važno je razgovarati sa svojim liječnikom o svojim osjećajima i o tome koliko učinkovito mislite da se nosite s bolešću i njezinim liječenjem.

Postoji niz načina da se nosite sa stresom kronične bolesti. To uključuje:

 • pronalaženje informacija – ovo može pomoći kod osjećaja bespomoćnosti ili gubitka kontrole
 • emocionalna podrška drugih – osobito obitelji i prijatelja, može biti izvor velike pomoći
 • pridruživanje dobro organiziranoj grupi podrške
 • postavljanje konkretnih, kratkoročnih ciljeva – vratiti sigurnost, moć i kontrolu
 • razmišljanje o mogućim ishodima – razgovor s vašim liječnikom može pomoći da se s njima suočite prije nego postanu stvarnost.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Chronic disease. (2023). Australian Institute of Health and Welfare.
 2. Chronic Illness. (2021). Cleveland Clinic.
 3. Chronic illness. Better Health Channel.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu