Kako prepoznati artritis?

Artritis

Artritis je bolest široke učestalosti diljem svijeta i broji više od 100 vrsta, među kojima su najčešći reumatoidni artritis, osteoartritis, psorijatični artritis i drugi inflamatorni (upalni) artritisi. Usprkos brojnim istraživanjima još se ne zna točan uzrok niti postoji lijek već samo simptomatska terapija.

Svi tipovi artritisa dijele neke zajedničke karakteristike: infiltracija monocitima (vrsta bijelih krvnih stanica), upala, oteknuće sinovijalne ovojnice u zglobu, stvaranje koštanih izdanaka i oštećenje zglobne hrskavice.

Smatra se da otprilike 15 do 18% populacije ima neki oblik artritisa koji uzrokuje veliki teret kako oboljelima tako i globalnom zdravstvenom sustavu kao jedan od vodećih čimbenika koji pridonose invalidnosti.

Vrste artritisa

Gruba podjela je na upalni i neupalni artritis. Oteknuće zgloba, crvenilo, produljena jutarnja ukočenost i simetrična bol karakteristike su upalnog artritisa. Neupalni artritis prezentira se s boli koja se pogoršava pokretima i pogađa zglobove koji su najviše opterećeni težinom tijela, a jutarnja ukočenost traje kraće od 1 sata.

Preciznija podjela artritisa:

Simptomi – kako prepoznati artritis?

 • bol u zglobu (ili zglobovima),
 • osjetljivost na dodir,
 • ukočenost zglobova, ograničen opseg pokreta,
 • otečenost,
 • topla koža iznad zahvaćenog zgloba,
 • slabost mišića na strani oboljelog zgloba.
psorijaticni artritis
Foto: Photospin

Iznad navedeni su simptomi općeg karaktera koji se većinom javljaju u svim vrstama artritisa. No neke vrste imaju još svoje značajke koje ih pomažu razlikovati:

Osteoartritis
Asimetrična bol, jače pogođeni zglobovi koji nose tjelesnu težinu (npr. koljeno).

Reumatoidni artritis
Češće obolijevaju žene, simetrično pogođeni zglobovi (najčešće šake), pojava otekline i deformacija zgloba s vremenom.

Psorijatični artritis
Zahvaća više zglobova, ali i tetive te kožu i nokte (ljuštenje kože i deformacija oblika noktiju). Ponekad je psorijaza skrivena unutar skalpa ili na mjestima pregiba.

Ankilozantni spondilitis
Uglavnom zahvaća kosti, mišiće i ligamente kralježnice te vodi do pojave tzv. bambus kralježnice zbog ukočenosti.

Giht
Nastaje zbog previsoke koncentracije urične kiseline u organizmu, obično pogađa nožni palac (ali može svaki zglob). Uzrokuje bol, crvenilo i oteklinu.

Kad se obratiti liječniku?

Kada primijetite da simptomi traju već dulje vremena i ne prolaze, već se pogoršavaju i počnu ometati svakodnevne aktivnosti.

Liječenje i prevencija

Lijek ne postoji, ali pomaže tzv. simptomatska terapija koja uključuje analgetike i protuupalne lijekove – ibuprofen, kortikosteroidi te u autoimunim bolestima biološka terapija; sve u kombinaciji s fizikalnom terapijom.

Preventivne mjere su održavanje zdrave tjelesne težine kako bi se smanjio pritisak na zglobove, pravilna prehrana i umjerena fizička aktivnost više puta tjedno.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Mobasheri A, Henrotin Y. Biomarkers of (osteo)arthritis. Biomarkers. 2015;20(8):513–518.
 2. Tang CH. Research of Pathogenesis and Novel Therapeutics in Arthritis. Int J Mol Sci. 2019;20(7):1646.
 3. Coates LC, Helliwell PS. Psoriatic arthritis: state of the art reviewClin Med (Lond). 2017;17(1):65–70.
 4. Pujalte GA, Albano-Aluquin SA. Differential Diagnosis of Polyarticular Arthritis. Am Fam Physician. 2015;92(1):35-41.
 5. Arthitis. NHS.

Ocijenite članak

4.29 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu