Kako prepoznati artritis? 15 – 18 % populacije ima neki oblik ove bolesti! Postoji više od 100 vrsta, a evo koji su zajednički simptomi

Kako prepoznati artritis

Artritis je bolest široke učestalosti diljem svijeta i broji više od 100 vrsta, među kojima su najčešći reumatoidni artritis, osteoartritis, psorijatični artritis i drugi inflamatorni (upalni) artritisi. Usprkos brojnim istraživanjima, još se ne zna točan uzrok niti postoji lijek, već samo simptomatska terapija.

Svi tipovi artritisa dijele neke zajedničke karakteristike:

 • infiltracija monocitima (vrsta bijelih krvnih stanica)
 • upala
 • oteknuće sinovijalne ovojnice u zglobu
 • stvaranje koštanih izdanaka
 • oštećenje zglobne hrskavice.
Smatra se da otprilike 15 – 18 % populacije ima neki oblik artritisa koji uzrokuje veliki teret, kako oboljelima, tako i globalnom zdravstvenom sustavu kao jedan od vodećih čimbenika koji pridonose invalidnosti.

U nastavku saznajte kako prepoznati artritis.

Artritis je bolest široke učestalosti diljem svijeta i broji više od 100 vrsta
FOTO: Shutterstock

Vrste artritisa

Gruba podjela je na upalni i neupalni artritis. Oteknuće zgloba, crvenilo, produljena jutarnja ukočenost i simetrična bol karakteristike su upalnog artritisa. Neupalni artritis prezentira se s boli koja se pogoršava pokretima i pogađa zglobove koji su najviše opterećeni težinom tijela, a jutarnja ukočenost traje kraće od jednog sata.

Preciznija podjela artritisa:

simptomi artritisa
FOTO: Shutterstock

Simptomi – kako prepoznati artritis?

Ako se pitate kako prepoznati artritis, obratite pažnju na sljedeće simptome:

 • bol u zglobu (ili zglobovima)
 • osjetljivost na dodir
 • ukočenost zglobova, ograničen opseg pokreta
 • otečenost
 • topla koža iznad zahvaćenog zgloba
 • slabost mišića na strani oboljelog zgloba.
Kako otkriti artritis određene vrste
FOTO: Shutterstock

Kako otkriti artritis određene vrste?

Iznad navedeni simptomi općeg su karaktera koji se većinom javljaju u svim vrstama artritisa. No, neke vrste imaju još svoje značajke koje ih pomažu razlikovati:

 • osteoartritis – asimetrična bol, jače pogođeni zglobovi koji nose tjelesnu težinu (npr. koljeno)
 • reumatoidni artritis – češće obolijevaju žene, simetrično pogođeni zglobovi (najčešće šake), pojava otekline i deformacija zgloba s vremenom (više o tome kako prepoznati reumatoidni artritis pročitajte u članku “Reumatoidni artritis – simptomi, liječenje i prehrana“)
 • psorijatični artritis – zahvaća više zglobova, ali i tetive te kožu i nokte (ljuštenje kože i deformacija oblika noktiju); ponekad je psorijaza skrivena unutar skalpa ili na mjestima pregiba
 • ankilozantni spondilitis – uglavnom zahvaća kosti, mišiće i ligamente kralježnice te vodi do pojave tzv. bambus kralježnice zbog ukočenosti
 • giht – nastaje zbog previsoke koncentracije urične kiseline u organizmu, obično pogađa nožni palac (ali može svaki zglob); uzrokuje bol, crvenilo i oteklinu.
lijek za artritis ne postoji
FOTO: Shutterstock

Kada se obratiti liječniku?

Kada primijetite da simptomi traju već dulje vremena i ne prolaze, već se pogoršavaju i počinju ometati svakodnevne aktivnosti.

Liječenje i prevencija

Lijek ne postoji, ali pomaže tzv. simptomatska terapija koja uključuje analgetike i protuupalne lijekove – ibuprofen, kortikosteroidi te u autoimunim bolestima biološka terapija – sve u kombinaciji s fizikalnom terapijom.

Preventivne mjere su održavanje zdrave tjelesne težine kako bi se smanjio pritisak na zglobove, pravilna prehrana i umjerena fizička aktivnost više puta tjedno.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Arthitis. (2022). NHS.
 2. Tang, C. H. (2019). Research of Pathogenesis and Novel Therapeutics in Arthritis. Int J Mol Sci., 20(7): 1646.
 3. Coates, L. C. i Helliwell, P. S. (2017). Psoriatic arthritis: state of the art reviewClin Med (Lond)., 17(1): 65–70.
 4. Mobasheri, A. i Henrotin, Y. (2015). Biomarkers of (osteo)arthritis. Biomarkers, 20(8): 513–518.
 5. Pujalte, G. A. i Albano-Aluquin, S. A. (2015). Differential Diagnosis of Polyarticular Arthritis. Am Fam Physician., 92(1): 35–41.

Ocijenite članak

4.33 / 5   9

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu