Stručno odobrava

,

Bol u zglobu ruke – uzroci i liječenje

bol-u-zglobu-ruke

Bol u zglobu ruke čest je simptom, a postoje mnogi mogući uzroci ovog problema. Vrlo je važno utvrditi preciznu dijagnozu kako bi odgovarajući tretman bio usmjeren na liječenje uzroka boli.

Rukama i njenim strukturama (zglobovima, mišićima) se služimo dok jedemo, odijevamo se, radimo, stvaramo, kao i mnoge druge aktivnosti. Da bismo mogli izvršiti te aktivnosti, šake, odnosno ruke, imaju različite sposobnosti osjeta i kretanja. Ako dođe do nekih oštećenja ili bolesti u području šaka, često će nas to ograničiti u aktivnostima i svakodnevnom funkcioniranju. 

Kada se počinju javljati problemi u području ručnog zgloba, potrebno je zbrinuti sva različita tkiva koji omogućuju pravilnu funkciju šake, odnosno ruke.

Bolovi u zglobu ruke najčešće su uzrokovani konstantnim prenaprezanjem i ponavljajućim radnjama (uz istovremenu primjenu sile) koje mogu oštetiti strukture zgloba. Također, bol može biti uzrokovana istegnućem, prijelomom ili drugim ozljedama, kao i artritisom. 

Većina osoba nažalost predugo odgađa posjet liječniku te nerijetko dolazi do trajnih oštećenja u strukturama zgloba. Najveća oštećenja javljaju se kod onih koji najlakše podnose izuzetno jaku i konstantnu bol. 

Kada nastupe takvi bolovi u šaci ili zglobu, najčešće se radi o fazi bolesti kada se više ne može učiniti mnogo, a kao opcija ostaje operacija koja će osigurati pokretljivost zgloba. 

bolovi u zglobu ruke
Foto: Photospin

Bol u zglobu ruke – uzroci

U današnje vrijeme bolovi u zglobu ruke pojavljuju se kod svih dobnih skupina.

Bol ručnog zgloba i/ili šake uzrokovane su ponavljajućim pokretima, direktnim pritiskom na strukture zgloba, dugotrajnim iskrivljenim položajem šake i izlaganjem vibracijama – sve to su uvjeti koji se susreću u mnogim radnim procesima (česte smetnje radnika vezane uz šaku). Bol može značajno utjecati na radnu učinkovitost.

Uglavnom bolesti sustava za kretanje utječu na zdravlje radno-aktivne populacije i mogu biti uzrok privremenog ili trajnog gubitka radne sposobnosti.

Padanje na ruke za vrijeme igre, poslovi za računalom, sport, istrošenost hrskavice, nastanak bolesti zglobova u starosti – sve su to razlozi zbog kojih se mogu javiti bolovi ili vrsta nelagode u zglobovima ruku.

Najčešći uzročnici boli ručnog zgloba su, uz ozljede, i različiti sindromi prenaprezanja.

Bolovi u šaci jedan su od najčešćih problema. Šaka ima velik broj osjetnih receptora koji su smješteni i u laktovima. Bolovi u šaci i bolovi u zglobovima prstiju ruke najčešće su posljedica degenerativnih promjena, poput reumatoidnog artritisa.

Najčešći uzrok boli u zglobu ruke kod zaposlenih osoba je oštećenje karpalnog kanala – doznajte više!

Bol u zglobu ruke može se pojaviti kao refleksija neke druge boli u ruci kao npr. oštećenja mišića ili živca. Većina mišića ruku nalazi se pri ramenu ili neposredno ispod lakta. Duge tetive povezuju mišiće podlaktice s ručnim zglobom i prstima. 

Najčešći uzroci bolova u zglobu ruke su:

 • Tendonitis – upala tetive, koja je čest problem i može uzrokovati bol i oteklinu na zglobu. Tendonitis na zglobu ruke javlja se zbog mikrotrauma, odnosno radi se o sindromu prenaprezanja jer nastaje uslijed mnogobrojnih ponavljanja istog pokreta ručnog zgloba i šake. Najčešći simptom je bol, u području baze palca. Liječenje obično ne zahtijeva operaciju, već samo mirovanje uz reduciranje pokreta koji uzrokuju bol i moguće oticanje zgloba.
 • Tenosinovitis – kojega karakterizira upala ovojnice uz upale same tetive. To je bolno stanje koje nastaje kao posljedica iritacije tetiva mišića koji sudjeluju u pokretu kojim palac odmičemo od dlana i na stranu.
 • Uganuće zgloba ruke – ozljeda ligamenata koja može uzrokovati razne probleme koji ograničavaju normalno korištenje ruke. Nastaje zbog naglog i prejakog pokreta u zglobu.
 • Sindrom karpalnog tunela – stanje koje proizlazi iz disfunkcije jednog od živaca u zglobu (medijanusa), koji je pritisnut (kompresija) dok prolazi kroz zglob, odnosno u području karpalnog tunela. To može uzrokovati više procesa koji izazivaju zadebljanje tetiva, otok u predjelu karpalnog tunela ili njegovo suženje. Simptomi se razvijaju polako te počinju prolaznim trnjenjem u prstima, najčešće tijekom noći, ili ujutro nakon spavanja, a kasnije se širi na cijeli dan. Također, može se razviti i otok palca (ili svih prstiju), uz popratnu bol; kasnije moguću i mišićnu slabost.
 • Artritis – je problem koji može uzrokovati bol u zglobu ruke i teškoće u obavljanju normalnih aktivnosti. Postoji nekoliko uzroka artritisa, no srećom postoje i brojni tretmani za liječenje artritisa zgloba ruke. Osteoartritis ručnog zgloba je degenerativni proces kojeg karakterizira gubitak zglobne hrskavice, suženje zglobnog prostora i nastanak nove kosti na rubovima zglobova – osteofita. Popratno se javljaju i upalne promjene. Funkcija ručnog zgloba je narušena, smanjena je pokretljivost i snaga, javljaju se krepitacije (zvuk pucketanja ili škripanja) prilikom pokreta, zglob postaje zadebljan. Glavni simptom je pojava boli.
 • Ganglion ciste – su benigne, tekućinom ispunjene otekline, koje nisu kancerogene i mogu rasti u veličini, no neće se širiti na druge dijelove tijela. Najčešće su bezbolne, ali mogu biti bolne ako pritišću obližnji živac. Također, tada se može javiti i osjećaj trnaca peckanja ili slabost mišića; a ponekad to može i ometati kretnje u zglobu. Osobe koje imaju osteoartritis malih zglobova šake ili ručnog zgloba češće razviju ganglion cistu.
 • Prijelomi – su česte ortopedske ozljede, koje zahtijevaju nošenje gipsa ili čak operaciju frakture. Nastaju uslijed pada, obično kod starijih zbog slabije kvalitete kosti te kod mlađih kod sportskih aktivnosti ili prometnih nesreća. Javlja se bol uz ograničenu pokretljivost okolnog područja – uglavnom su prijelom malih kostiju šaka ili prijelom palčane kosti (radijusa).
vježbe
Foto: Photospin

Nekolicina prikazanih vježbi može vam pomoći u ublažavanju bolova. Prije nego što se odlučite prakticirati bilo koju od ovih vježbi, konzultirajte se s liječnikom ili stručnjakom.

Bol u zglobu ruke – simptomi

Simptomi koji će vam ukazati kako s vašim ručnim zglobom nešto nije u redu su:

 • bol,
 • nelagoda,
 • trnci,
 • slabost,
 • ispadanje predmeta iz ruku,
 • smanjen opseg pokreta,
 • otekline,
 • deformacije,
 • crvenilo, itd.

Kada kontaktirati liječnika?

Ako niste sigurni u uzrok boli u zglobu ruke, ili ako ne razumijete specifične preporuke za liječenje svog stanja, trebali biste potražiti liječničku pomoć.

Liječenje boli u zglobu ruke mora biti usmjereno na specifičan uzrok problema.

Neki od znakova koji ukazuju na potrebu liječničke intervencije su:

 • nemogućnost nošenja predmeta ili korištenja ruke,
 • ozljeda koja uzrokuje deformitet zgloba,
 • bol u zglobu ruke koja se javlja noću ili u mirovanju (posebice ona bol koja vas budi iz sna),
 • bol u zglobu ruke koja traje nekoliko dana (više od 6 dana),
 • nemogućnost savijanja ili izravnavanja zgloba,
 • otekline ili modrice oko ručnog zgloba, podlaktice ili šake,
 • znakovi infekcije (groznica, crvenilo i toplina),
 • svi ostali neuobičajeni simptomi.

Liječenje boli u zglobu ruke

Liječenje boli u zglobu ruke u cijelosti ovisi o uzroku problema, stoga je precizna dijagnoza od velike važnosti.

Navedeni tretmani nisu prikladni za svaki uzrok, no mogu biti od pomoći kod rješavanja vašeg problema:

 • Umjerena aktivnost i odmor – najčešća preporuka za mnoge uobičajene uzroke boli je odmaranje zgloba i smanjivanje akutne upale. Važno je, međutim, biti oprezan jer dugotrajna imobilizacija može uzrokovati ukočenost zgloba. Prilagodite aktivnost kako biste spriječili dodatnu iritaciju zgloba i povećanje boli, odnosno ne izvodite one radnje koje uzrokuju bol i osjećaj nelagode, već trebate kompenzirati pokret.
 • Led i toplina – led se najčešće koristi kod akutnih ozljeda i unutar 48 sati od ozljede. On pomaže kod smanjivanja oteklina, ali i u nekim kroničnim slučajevima, primjerice kod sindroma prenaprezanja (obavezno nakon aktivnosti, a nikako prije nje). Toplinski tretman koristi se kod kroničnih slučajeva za opuštanje tkiva i poticanje cirkulacije krvi, a kod njega vrijedi obrnuto pravilo – uvijek se primjenjuje prije aktivnosti, a nikada nakon nje ili neposredno nakon ozljede.
 • Potpora za ručni zglob – potpora zglobu može pomoći osobama koje su imale nedavnu ozljedu ručnog zgloba, blago istegnuće. Steznici za zglob djeluju kao blaga podrška pokretima ruke. Oni neće spriječiti teže ozljede, ali mogu pomoći kod obavljanja jednostavnih aktivnosti, a osobito pri rehabilitaciji uganutog zgloba. Istovremeno vas “podsjećaju” na štedljivost ruke, odnosno pokreta u ručnom zglobu.
 • Antiupalni lijekovi – nesteroidni protuupalni lijekovi protiv bolova (NSAR) su najčešće propisivani lijekovi za bol u ručnom zglobu, a osobito kod osoba kod kojih bol uzrokuje upala ili tendonitis.

U nastavku možete pogledati i video s korisnim savjetima za vježbanje šake.

Prirodno liječenje bolova u zglobu ruke

Bolovi u zglobu ruke su najčešće uzrokovani ozljedom ili bolešću pa se u tim slučajevima treba liječiti glavni uzrok boli. Međutim, ako patite od dugotrajne kronične bolesti poput artritisa ili vas bole ruke zbog naprezanja na poslu, možete si pomoći ublažiti simptome prirodnim načinom. 

Načini na koje to možete učiniti su:

 • 30 minuta vježbanja na dan povisuje količinu endorfina koji su prirodni analgetici (smanjuju bol),
 • kako biste produljili učinak endorfina – možete vježbati 20 minuta ujutro te 20 minuta kasno poslijepodne,
 • vježbanje može pomoći kod prokrvljavanja zahvaćenog zgloba ruke,
 • uzimajte više namirnica bogatih salicilnom kiselinom – jezgričasto voće, povrće, začini i sjemenke,
 • jedite namirnice bogate kalcijem i magnezijem – pomoći će u jačanju kostiju i smanjivanju grčeva,
 • konzumirajte ananas jer sadrži bromelin koji pomaže u ublažavanju upala,
 • pijte jednu do dvije šalice čaja od: crnog kohoša, paprene metvice, kamilice, pasiflore, gospine trave ili stolisnika, a prije konzumacije ovakvih čajeva se obavezno savjetujte s liječnikom ili ljekarnikom,
 • mast od arnike – može pomoći ako ste uganuli ili slomili zglob na ruci jer pomaže u ublažavanju ozljeda,
 • preparati od masline, kestena i vrbe – mogu vam pomoći da se bolje osjećate i smanjite intenzitet iscrpljenosti koju uzrokuju bolovi.
Članak objavljen:

Izvori:

 1. Wrist pain. (2017) Mayo Clinic
 2. Jeffrey, S.L., Belcher, H.J. (2002) Use of Arnica to relieve pain after carpal-tunnel release surgeryAltern Ther Health Med. 8(2):66-8. 
 3. Grupa autora (2012) Corticosteroid injection for carpal tunnel syndrome: a 5-year survivorship analysis. Hand (N Y). 7(2): 151–156. doi:  10.1007/s11552-012-9390-8
 4. Morrison, W. (2017) Carpal Tunnel Syndrome. Healthline.

Ocijenite članak

4.09 / 5   86

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bol u zglobu sake, bolovi u zglobovima ruku, bol u zglobu ruke, bol u zglobovima, bol u zglobovima ruku, bol u rucnom zglobu, bolovi u zglobu ruke, bolovi u zglobovima, bolovi u ručnom zglobu, bol u zglobu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu