Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Ganglion cista ili higrom – uzroci, simptomi, liječenje

ganglion

Ganglion ili higrom (u narodu znan i kao mrtva kost) je cista koja nastaje od tkiva koje oblaže zglobove i tetive. Najčešće se pojavljuje na zapešću ruke, ali može se stvoriti i na drugim mjestima, primjerice na koljenima, skočnim zglobovima ili stopalima.

Riječ je o dobroćudnoj tvorbi koja obično ne uzrokuje probleme, ali ponekad može pokrenuti druge simptome ili biti znakom ranog artritisa.

Uzroci ganglion ciste

Zbog čega dolazi do stvaranja gangliona zasad je nepoznato, iako znamo mehanizam njegovog nastanka. Riječ je o prekomjernom nakupljanju  sinovijalne tekućine, inače neophodne tekućine koja podmazuje zglobove i tetive olakšavajući tako kretnje zgloba te smanjujući trenje koje može dovesti do oštećenja zglobnih struktura.

Pretpostavlja se da do pretjeranog nakupljanja te tekućine dolazi zbog mikroozljeda na području zgloba ili učestalog ponavljanja određenog pokreta, kao što je potrebno u nekim zanimanjima (vodoinstalateri, mehaničari, krojačice…).

ganglion_cista

Često se ganglioni javljaju u osoba koje boluju od artritisa.

Nakupljanje sinovijalne tekućine oko zgloba tada formira okruglastu ganglion cistu koja postepeno raste vezana malenom peteljkom o tetivu ili zglob. Dok ponekad ganglion može ostati neprimjetan, na zglobovima ruku često se ispupči te manifestira kao neobična i neugodna izraslina na koži.

Ganglion je obično izolirana pojava, odnosno nastaje samo na jednom mjestu, u 65 % slučajeva na zglobu zapešća. Najčešće se formiraju kod osoba u dobi od 20 do 50 godina, tri puta češće kod žena nego kod muškaraca.

Simptomi ganglion ciste

Najčešće se cista manifestira samo kao vidljiva oteklina na zglobu, ali ponekad može uzrokovati i druge simptome:

  • bol u području ciste,
  • trnci u šaci ili stopalu,
  • smanjena pokretljivost zgloba
  • osjećaj zatezanja.

Ponekad ganglion cista nije vidljiva, a uzrokuje bol pri pokretu, najčešće pri ispružanju ruke, te je potrebno snimanje zgloba za utvrđivanje dijagnoze.

Ganglion na šaci

Iako se može pojaviti na različitim mjestima po rukama, najčešće se ganglion stvara na gornjoj strani ručnog zgloba. Često se razvija i na dnu dlana te između prstiju.

ganglion_na_ruci

Ganglion na ručnim zglobovima najčešće pogađa žene, mlađe osobe te sportaše koji vrše velike pritiske na zglobove, kao i kod ljudi koji to čine tijekom posla. Odmaranjem zahvaćenog zgloba može se s vremenom smanjiti veličina gangliona.

Ganglioni koji nastaju na zglobovima prstiju najčešće su vezani uz artritis te se sukladno tome javljaju u starijih ljudi. 

Ganglion na nozi

Cista se formira na skočnom zglobu ili na stopalu. Često se razvija kod osoba koje zbog prirode posla ili sporta vrše velike pritiske na ta mjesta pa se pretpostavlja da su ozljede ili traume zgloba i stopala uzrok nastanka gangliona.

ganglion_na_stopalu

I ovaj oblik gangliona češće se razvija kod žena te mlađih osoba.

Ganglion kod djece

U vrlo malene djece teško je primijetiti nastanak ove cistične tvorbe. Najčešće se primjećuje kod djece u dobi od 2 godine, a uzroci mogu biti genetski ili se mogu nalaziti u okolini.

Ipak, češće je riječ o genetskim bolestima, kao što su:

  • Turnerov sindrom (više pročitajte ovdje),
  • Noonanov sindrom (oblik smanjenog lučenja testosterona kod muške djece),
  • trisomija kromosoma (Downov sindrom, Edwardsov sindrom ili Patauov sindrom ako dovoljno dugo požive).

Vanjski utjecaji koji mogu uzrokovati stvaranje gangliona kod djece su zaraza virusom (prijenos određenih virusa putem majka – dijete) te izloženost fetusa alkoholu, duhanu ili drogama tijekom trudnoće.

Ganglion – liječenje

Ako ne uzrokuje bol i druge neugodne simptome, ganglion nije potrebno liječiti. Ipak, ako ganglion predstavlja estetski problem, pacijent može inzistirati na liječenju.

Ganglion se ponekad može samostalno povući ili spontano puknuti te nestati.

U narodnoj medicini često se liječio udaranjem tupim predmetom kako bi puknuo, no to se danas strogo zabranjuje jer može dovesti do opasnih upala i ozljeda.

Kod prve i lakše pojave gangliona, može se pokušati liječiti imobilizacijom, odnosno umatanjem zgloba kao kod iščašenja. Ovaj tretman nije uvijek uspješan.

Liječnici zato često ganglion liječe aspiracijom, odnosno izvlačenjem nakupljene tekućine medicinskom špricom. Ujedno se injekcijom ubrizgava lijek na bazi kortikosteroida koji sprječava upalu. Oporavak uključuje mirovanje i traje nekoliko dana.

aspiracija

Međutim, dođe li do recidiva, odnosno ponovne pojave gangliona, izbjegava se ponovna aspiracija i ubrizgavanje kortikosteroida zbog njihovih mogućih nuspojava, kao što su depigmentacija i atrofija kože.

Zato je ponekad neizbježan kirurški zahvat. Manji ganglioni mogu se operirati endoskopski, odnosno kroz dva malena okrugla reza na koži, pri čemu se kroz jednu rupicu uvodi kamera, a kroz drugu operativni instrument kojim se ganglion uklanja.

Kod većih ili kompliciranijih gangliona potreban je klasični kirurški rez veličine nekoliko centimetara kojim se ganglion može preciznije odstraniti. Nakon kirurškog zahvata potrebno je operirani zglob odmarati tjedan do deset dana, a liječnik prepiše antibiotike kako bi se spriječila infekcija.

Uspješnost liječenja gangliona

Uklanjanje gangliona špricom, odnosno aspiracijom, uspješno je u otprilike 70 % slučajeva. Međutim, nerijetko ganglion recidivira u narednih nekoliko godina.

Nešto sigurnije je kirurško uklanjanje gangliona s postotkom uspješnosti od 70 do 85 %.  Nakon operacije, u nešto više od 10 % slučajeva dolazi do povratka gangliona.

Iako vrlo rijetko, nakon kirurškog odstranjivanja gangliona može doći do poremećaja funkcioniranja zgloba.

Prirodno liječenje gangliona

Prvenstveno je potrebno smanjiti pritiske na oboljele zglobove, nositi udobnu obuću i odjeću te odmarati kako bi se spriječio rast gangliona. 

Stavljanje toplih obloga nekoliko puta dnevno po 10-ak minuta može potaknuti cirkulaciju, time i drenažu sinovijalne tekućine čime se olakšavaju tegobe koje ganglion uzrokuje.

Ganglion možete pokušati liječiti i gorkom solju; oboljeli zglob umačite 20-ak minuta dnevno u kupku tople vode u kojoj ste rastopili 1 veliku žlicu gorke soli. Potrebno je ovo ponavljati nekoliko dana za redom kako bi se osjetili rezultati.

gorka_sol

Može pomoći i tretiranje gangliona nanošenjem ehinacejine masti na oteklinu nekoliko puta dnevno, za koju se smatra da stimulira imunološki sustav i smanjuje lokalne upale.

Ulje tamjana također se može koristiti u ublažavanju simptoma gangliona, tako da se nekoliko kapi ulja nanese na topli oblog koji se potom ovije oko otekline i tamo drži desetak minuta. Potrebno je postupak ponavljati svaki dan kroz nekoliko tjedana.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.98 / 5   42

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: higrom, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu