Stručno odobrava

,

Bol u lijevom ili desnom ramenu – uzroci i liječenje

bol-u-ramenu

Bol u ramenu vrlo je čest simptom, a postoje mnogi mogući uzroci ovog problema. Bolovi u području ramena i ograničeni pokreti karakteristični su znakovi tzv. “bolnog ramena”.

Vrlo je važno utvrditi preciznu dijagnozu kako bi odgovarajući tretman bio usmjeren na liječenje uzroka boli.

Bol u ramenu najčešće se pojavljuje kao posljedica fizički teškog i iscrpljujućeg posla te pretjeranog i nepravilnog vježbanja. 

Zglob ramena je jedan od najpokretljivijih, ali samim tim i jedan od najnestabilnijih zglobova u tijelu. Stabilnost ramena povećavaju razne strukture (mišići, ligamenti).

Funkcionalno se sastoji od više zglobova, međutim, rame u užem smislu predstavlja zglob između nadlaktične kosti (humerus) te lopatice (scapula).

Upravo rame najviše puta dnevno koristimo u svakodnevnim aktivnostima poput češljanja, odijevanja, hranjenja, vježbanja, vožnje automobila, itd. 

Između mišića ramena nalazi se sluzna vreća (burza), čija je uloga smanjenje trenja između mišića prilikom izvođenja pokreta. Čest je uzrok boli i problema u ramenu jer dolazi do njene upale (burzitis).

Bolovi u ramenu najčešće se mogu opisati kao kratkotrajna bol koja se pojavljuje kao upozorenje za ograničenost pokreta u zglobu te kao dugotrajni i uporni bolovi koji su posljedica istrošenosti zglobne hrskavice.

Istrošenost zglobne hrskavice uglavnom se javlja kod starijih osoba te kod aktivnih sportaša poput gimnastičara ili rukometaša.

Najčešća oštećenja i bolesti ramena su:

Potražite liječničku pomoć kako bol ne bi postala kronična jer bolno rame može znatno narušiti kvalitetu života.

Istraživanje objavljeno 2005. godine u medicinskom časopisu BMJ sugerira povećanu potrebu za multidisciplinarnim pristupom u liječenju bolnog ramena. Odgovarajući pristup bi uključivao savjete o samopomoći, korištenje odgovarajućih analgetika, odmaranje te pravo na fizioterapiju. Istraživanjem je također utvrđeno da steroidne injekcije imaju marginalan i kratkotrajan učinak na bol.

Žene imaju lošiju prognozu u liječenju bolnog ramena, a prognoza se dodatno pogoršava sa starenjem, pojavom bolova u području vrata te ozbiljnim i ponavljajućim simptomima tijekom prezentacije pokreta. Tegobe se mogu javiti u bilo koje doba godine i u svakoj životnoj dobi, no češće nakon 40. godine života.

Istraživanjem se nažalost nije dokazala korist rane ortopedske intervencije u poboljšanju prognoze kada je riječ o bolovima u ramenu. U slučaju kada konzervativne metode liječenja nisu djelotvorne, potrebno je razmatrati kirurška rješenja. 

ol u ramenu
Foto: Photospin

Bol u ramenu – uzroci

Bol u desnom ramenu javlja se kod malog broja bolesti te ju je bitno razlikovati.

Ako je ta bol posljedica upale mišića – bit će dovoljno nekoliko dana “štedjeti” ruku i odmarati se, kao i suzdržavati se od radnji i pokreta koji mogu pojačati intenzitet boli.

Međutim, ako je bol dugotrajna i traje duže od nekoliko tjedana ili mjeseci – vrijeme je da potražite liječničku pomoć.

Bol u desnom ramenu može se javiti kao posljedica:

Bol u lijevom ramenu može biti izazvana ozbiljnijim stanjima od  navedene upale mišića.

Ljudi koji se žale na bolove u lijevom ramenu i lopatici koji ne prestaju ni nakon primjene analgetika uglavnom odlaze na prijem hitne pomoći gdje im se vrlo često dijagnosticiraju jasni znakovi akutnog infarkta srca. Infarkt srca tipično se manifestira kao bol pod prsnom kosti koja se može širiti u vrat, lijevu nadlakticu i rame.

Trnci i peckanje u ramenu najčešće su znak da je u pitanju upala živca vrata, a kada je u pitanju živac, nerijetko se javljaju bolovi u ramenu i ruci. Većina osoba pati od bolova u ramenu tijekom noći, odnosno bolova koji se manifestiraju osjećajem težine na ramenu prilikom pokušaja spavanja. 

Bol u ramenu pri podizanju ruke može biti posljedica gotovo svakog od niže u tekstu navedenih uzroka, a ako je bol praćena trzajem te ispadanjem predmeta iz ruke, vrlo vjerojatno se radi o problemu koji uzrokuje živac.

Neki od najčešćih uzroka boli u ramenu su:

 • Burzitis, tendonitis i sindrom sraza najčešće su dijagnoze, a mogu se javiti samostalno ili u kombinaciji. Burzitis ramena je akutna ili kronična upala burze, sluznih vrećica koje smanjuju trenje i olakšavaju pokrete. Javlja se ukočenost i smanjeni opseg kretnji u ramenu. Liječenje burzitisa ramena ovisi o mnogo faktora i najuspješnije je kada se započne što ranije moguće.
 • Ruptura rotatorne manšete pojavljuje se kada su tetive rotatorne manšete odvojene od kosti. Nastaju kao posljedica ozljede ili trošenja i degeneracije tetiva u osoba starije životne dobi. Osobe se žale na bol u ramenu, često s vanjske strane nadlaktice, pogotovo kod obavljanja poslova iznad razine ramena te slabost ruke. Kod ovog stanja ponekad će biti potreban i operativni zahvat.
 • Smrznuto rame dovodi do krutosti zgloba i ograničenja pokretljivosti ramena. To je stanje u kojem su kretnje ramena bitno ograničene, a bol prisutna u tolikoj mjeri da otežava ili onemogućava svakodnevne aktivnosti i spavanje. Ograničenje kretnji u ramenu, uz izrazitu bol pri pokretima, zbog koje osoba još više štede tu ruku dovode do ubrzanog procesa napretka sindroma. Fizikalna terapija i istezanje vrlo su važni aspekti liječenja.
 • Kalcificirajući tendinitis ili kalcifikat u ramenu je stanje depozita kalcija unutar tetive, a najčešće u tetivama rotatorne manšete. Kalcifikati mogu nastati na 2 načina – degenerativni i reaktivni. Rame je izrazito bolno (može biti toliko bolno da osoba drži ruku uz tijelo i ne dopušta nikakav pokret. Liječenje kalcificirajućeg tendinitisa ovisi o opsegu simptoma. Kalcij se najčešće deponira u tetivi m. Supraspinatusa. Terapija ide u smjeru smanjivanja simptoma te održavanja ili poboljšanja pokretljivosti zgloba ramena.
 • Nestabilnost ramena mogu uzrokovati česte dislokacije, tj. traumatske ozljede.
 • Dislokacija (iščašenje) ramena je ozljeda koja nastaje zbog odvojenosti vrha kosti ruke od lopatice. Pri iščašenju oštra bol, praćena izrazitim ograničenjem kretnji glavni je simptom. Vidljiva je promjena vanjskog oblika ramenog obruča, nije moguće dlanom dotaknuti suprotno rame, a sam pokušaj kretnje uzrokuje bolove. Tehnika koje se koristi kao liječenje je repozicija, odnosno vraćanje zglobnih tijela u prirodnu poziciju.
 • Artroza akromioklavikularnog (AC) zgloba nastaje najčešće kao posljedica ozljeda i nestabilnosti AC zgloba, odnosno kao posljedica trošenja i propadanja zglobne hrskavice. Javlja se bol pri podizanju ruke iznad visine ramena, pri naglim horizontalnim pokretima ili pri pokušaju stavljanja ruke iza leđa.
 • Odvajanje labruma od kosti može se dogoditi iz više razloga, a liječenje ovisi o specifičnosti ozljede.
 • Slap lezija je odvajanje gornjeg dijela labruma, a najčešći uzrok je pad s ispruženom rukom na rame te naglim i kontinuiranim trakcijama tetive duge glave bicepsa. Osobe se žale na bol i mehaničke smetnje u ramenu (preskakanje, zapinjanje). Potrebno je provesti fizikalnu terapiju, usredotočiti se na vježbe stabilizacije lopatice i provesti istezanje mišića ramena.
 • Artritis ramena rjeđi je od artritisa koljena i kuka, no u teškim slučajevima može zahtijevati i operativni zahvat. Javlja se bolno i ukočeno rame koje varira u intenzitetu. Može se pri pokretima javiti i zvuk krepitacija (pucketanja ili škripanja), što je znak potpunog propadanja hrskavice. Primjenjuje se konzervativno ili operativno liječenje.
 • Ruptura tetive bicepsa događa se kada tetiva bicepsa puca u blizini zgloba; nastaje pri izrazitom opterećenju. Prisutna je bol u ramenu i oteklina. 

Kada posjetiti liječnika?

Ako niste sigurni u uzrok boli u ramenu ili ako ne razumijete specifične preporuke za liječenje svog stanja, trebali biste potražiti liječničku pomoć.

Liječenje boli u ramenu mora biti usmjereno na specifičan uzrok problema.

Neki od znakova koji ukazuju na potrebu liječničke intervencije su:

 • nemogućnost nošenja predmeta ili korištenja ruke u svakodnevnim aktivnostima,
 • ozljede koje uzrokuju deformitet zgloba ramena,
 • bol u ramenu koja se javlja noću ili tijekom mirovanja,
 • bol u ramenu koja traje nekoliko dana (više od 10 dana),
 • nemogućnost podizanja ruke,
 • otekline ili modrice oko ramenog zgloba,
 • znakovi infekcije ili upale, uključujući crvenilo i toplinu,
 • svi ostali neobični simptomi u području ramenog zgloba i pokreta.

Liječenje bolnog ramena

Liječenje boli u zglobu ruke u cijelosti ovisi o uzroku problema, stoga je precizna dijagnoza od velike važnosti. Ako niste sigurni u uzrok boli ili težinu svog stanja, trebali biste potražiti savjet liječnika prije nego što započnete bilo koji tretman.

Cilj liječenja je smanjiti bol te spriječiti daljnju ukočenost i nefunkcionalnost zgloba ramena.

Navedeni tretmani nisu prikladni za svaki uzrok, no mogu biti od pomoći kod rješavanja vašeg problema:

 • umjerena aktivnost i odmor – najčešća preporuka za mnoge uobičajene uzroke boli je odmaranje zgloba i smanjivanje akutne upale. Važno je, međutim, biti oprezan jer dugotrajna imobilizacija može uzrokovati ukočenost zgloba. Prilagodite svoje aktivnosti kako biste spriječili dodatnu iritaciju zgloba i povećanje boli.
 • led i toplina – led se najčešće koristi kod akutnih ozljeda i unutar 48 h od ozljede. On pomaže kod smanjivanja oteklina, ali i u nekim kroničnim slučajevima, primjerice kod sindroma prenaprezanja kod sportaša (obavezno nakon aktivnosti, a nikako prije nje). Toplinski tretman koristi se kod kroničnih slučajeva za opuštanje tkiva i poticanje protoka krvi, a kod njega vrijedi obrnuto pravilo – uvijek se primjenjuje prije aktivnosti, a nikada nakon nje, ili neposredno nakon ozljede.
 • istezanje mišića i tetiva koje okružuju zglob – može pomoći kod nekih uzroka boli u ramenu.
 • fizikalna terapija  je važan aspekt liječenja gotovo svih ortopedskih ozljeda. Fizioterapeuti koriste različite metode i vježbe za povećanje snage, vraćanje mobilnosti te pomažu pacijentu u rehabilitaciji.
 • antiupalni lijekovi – nesteroidni protuupalni lijekovi protiv bolova (NSAR) su najčešće propisivani lijekovi za bol u ručnom zglobu, a osobito kod pacijenata kod kojih bol uzrokuje artritis ili tendonitis.
 • injekcija kortizona – kortizon je snažan lijek koji liječi upale, a one su česti uzrok boli u zglobu ruke. Konzultirajte se sa svojim liječnikom o mogućim prednostima injekcije kortizona za vaše stanje.

Kako biste ublažili bolove u ramenu, donosimo vam primjer vježbi koje možete isprobati. Prije nego što počnete vježbati, konzultirajte se s liječnikom ili fizioterapeutom koji vam mogu pokazati kako da izvodite određene vježbe, dodatno vas savjetovati te vam prije svega preporučiti vježbanje koje je prilagođenije vašem problemu.

Premda vježbe savjetuje liječnica fizikalne medicine – neke od vježbi možda ne odgovaraju vašem problemu.

Kako biste spriječili bolove u ramenu, morate se pobrinuti da vam ostatak tijela za vrijeme radne aktivnosti bude u ”pravilnom položaju”. Pazite na držanje pri sjedenju ili nekom drugom poslu. Promatrajte posturu tijela postrance u ogledalu – uho, rame, kuk bi trebali biti povezani ravnom linijom, okomitom na pod.

Ako već duže vremena patite od povremenih bolova u ramenu – priuštite si barem jednom mjesečno dobru masažu ili opuštanje u spa centru kako biste vratili malo energije svom tijelu. Osim toga, osjećat ćete se izvrsno jer ste napokon učinili nešto za sebe.

Treba razmisliti o uzrocima koji su doveli do boli u ramenu i pokušati ih riješiti – smanjiti ili modificirati aktivnosti, nabaviti, promijeniti ili podesiti pomagala, angažirati nekoga u težim svakodnevnim poslovima.

Više o prirodnom liječenju bolova u ramenima i vratu možete dodati u našem tekstu – Pobijedite bol u vratu i ramenima

Degenerativni procesi u području ramena i dalje su jedan od značajnijih uzroka boli, ali i mogućih nastanaka ograničenja i invaliditeta. Temeljna istraživanja će se u budućnosti najvjerojatnije baviti bolestima koje ugrožavaju rotaciju ramena, a jedna od njih je svakako i artritis.

Artroplastika je i dalje posljednje rješenje u liječenju gleno-omeralnih poremećaja, no bitno je napomenuti kako polako na svjetlo dana dolaze i nove vrste terapija koje poboljšavaju liječenje okolnih tkiva zglobova.

Članak objavljen:

Izvori: 

 1. Mitchell, C., Adebajo, A., Hay, E. i Carr, M. (2005). Shoulder pain: diagnosis and management in primary care. The BMJ.
 2. Killian, M.L., Cavinatto, L., Galatz, L.M. i Thomopoulos, S. (2012). Recent advances in shoulder research. Arthritis Research & Therapy.
 3. Pain Management: Neck and Shoulder Pain. WebMD.

Ocijenite članak

4.10 / 5   126

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bol u ramenu, bolovi u ramenu, bol u ramenima, bol u desnom ramenu, bolno rame, artroza ramena, bol u ramenu desne ruke, upala ramena, bolovi u ramenu desne ruke, bol u ramenu desnom, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu