Smrznuto rame (adhezivni kapsulitis) – uzroci, simptomi i liječenje

Smrznuto rame

Adhezivni kapsulitis, poznatiji pod nazivom smrznuto rame, stanje je koje uzrokuje bol i ukočenost u zglobu ramena. S vremenom rame gubi svoju funkcionalnost i pokretljivost. Potpunom oporavku pomaže redovita fizikalna terapija koja može trajati i do 3 godine. Češće se javlja u nedominantnom ramenu kod žena starosti između 40 i 60 godina.

Ukupna prevalencija smrznutog ramena u općoj populaciji iznosi oko 2 – 5%.

Smrznuto rame – uzroci nastanka

Smrznuto rame može nastati kao primarna bolest bez poznatog uzroka, ali češće je povezana s nekim drugim bolestima.

Pacijenti s dijabetesom imaju veći rizik nastanka smrznutog ramena (čak 10 – 20% dijabetičara). Nadalje, smrznuto rame ima poveznicu i s bolestima štitnjače, produljenom imobilizacijom, moždanim udarom, autoimunim bolestima i u rijetkim slučajevima s Parkinsonovom bolesti.

Također pojavljuje se nakon drugih ozljeda ramena, poput rupture rotatorne manšete, frakture gornjeg dijela nadlaktične kosti ili operacije ramena.

Još nije razjašnjeno što točno uzrokuje nastanak smrznutog ramena, no pretpostavlja se da se prvenstveno javlja proces upale oko zgloba i ligamenata ramena što potiče razvoj adhezivnih i fibroznih materijala koji ograničavaju pokrete u ramenom zglobu. Kapsula koja obavija rameni zglob odebljava i postaje kruta.

Smrznuto rame – simptomi

Tipična bolest prolazi kroz 3 faze:

 1. Stadij “smrzavanja”
  Javlja se bol pri svakom pokretu ramenom. Polako postaje sve gore te je moguća bol i noću. Traje 6 do 9 mjeseci, s ograničenim pokretima ramenima.
 2. Stadij smrznutog ramena
  Bol popušta, ali pogoršava se ukočenost. Pokretanje ramena je otežano i svakodnevne aktivnosti su narušene. Traje 4 do 12 mjeseci.
 3. Stadij “topljenja” – oporavak
  Vraća se normalan opseg pokreta. Faza koja može trajati od 6 mjeseci do 2 godine.

Sindrom smrznutog ramena – dijagnoza

Ukoliko primijetite slične simptome koji vas opterećuju neko vrijeme, javite se liječniku koji će prvo napraviti fizikalni pregled. Bit će uočljiv ograničen opseg aktivnih i pasivnih pokreta u ramenom zglobu u usporedbi s drugim zdravim ramenom. Najviše su oštećena vanjska rotacija ramena i abdukcija (otklon ruke od tijela).

Liječnik možda odluči dati i injekciju anestetika u rame kako bi bolje ispitao funkcionalnost zgloba.
Obično je fizikalan pregled dovoljan za postavljanje dijagnoze smrznutog ramena, no u slučaju nedoumica moguće je napraviti i rendgenski pregled, ultrazvuk ili magnetsku rezonanciju za isključenje drugih dijagnoza poput artritisa ili rupture rotatorne manšete.

Smrznuto rame – liječenje

Metode liječenja kreću se od lakših konzervativnih do invazivnih tehnika, ovisno o stupnju težine bolesti.
Za smirivanje boli i upale prepisuju se nesteroidni protuupalni lijekovi (aspirin, ibuprofen). Ukoliko to ne pomaže, injekcija kortikosteroida u rame pomaže smanjivanju upale.
Najbolja opcija je fizikalna terapija i vježbe jačanja i istezanja kako bi se vratio opseg pokreta u ramenom zglobu. Ovdje možete pogledati neke od korisnih vježbi.

Bol u ramenu - terapija
Foto: Pexels

Kada ne pomognu konzervativne poštedne mjere terapije, liječnici preporučuju kirurški pristup čiji je cilj rastezanje stisnute zglobne kapsule kako bi se smanjio pritisak i povećala pokretljivost ramena. Radi se artroskopija pod anestezijom. Vrijeme oporavka traje od 6 tjedana do 3 mjeseca, uz nastavak fizikalne terapije.

Dugotrajna prognoza nakon operacije je dobra, tek rijetki slučajevi imaju određen stupanj ukočenosti nakon par godina.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Frozen Shoulder. OrthoInfo.
 2. What Is a Frozen Shoulder? WebMD.
 3. Wong CK, Levine WN, Deo K, Kesting RS, Mercer EA, Schram GA, et al. Natural history of frozen shoulder: fact or fiction? A systematic review. Vol. 103, Physiotherapy (United Kingdom). 2017. p. 40–7.

Ocijenite članak

4.40 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu