Bolovi u ramenu – prirodno liječenje

Prirodno liječenje boli u ramenu

Bol u ramenu može imati razne uzroke i nije rijedak simptom. Kako je rameni zglob jedan od najpokretljivijih zglobova u tijelu, tako je i prilično nestabilan te zato lako može doći do povrede. Međutim, u većini slučajeva je rezultat nepravilnog i pretjeranog vježbanja te teškog fizičkog posla.

Drugi uzročnici boli u ramenu mogu biti:

Iznimno je važno precizno odrediti dijagnozu kako bi se moglo prikladno liječiti bolno rame. Prema tome, uputite se liječniku ako primijetite da vas rame boli nekoliko dana i tijekom mirovanja, ako ne možete podići ruku ili je normalno koristiti u svakodnevnom životu te ako se uz bol javljaju otekline, crvenilo i drugi neobični simptomi.

Više o uzrocima boli u ramenu pročitajte ovdje.

Bolno rame – prirodni lijek

Kod većine ljudi bolovi su posljedica prenaprezanja, stoga se uglavnom mogu liječiti prirodnim preparatima.

Kamilica kao lijek

Kamilica kao lijek
Foto: Pexels

Kamilica spada među najstarije ljekovito bilje poznato čovječanstvu. Kako sadrži razne aktivne fitokemikalije, djeluje umirujuće, antiseptički i antiupalno. Istraživanja su pokazala da je korisna u borbi protiv prehlade, grčeva, probavnih tegoba, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, ženskih tegoba i bolesti te u zacjeljivanju rana.

Uz više drugih studija, ona koju su proveli iranski znanstvenici Shoara i suradnici 2015. godine za časopis Complementary Therapies in Clinical Practice pokazala je da kamilica može biti dobra zamjena za analgetike. Ispitanici koji su bolovali od osteoartritisa su se mazati eteričnim uljem 3 puta dnevno tijekom 3 tjedna te je utvrđeno da je taj tretman smanjio potrebu za lijekovima.

Prema tome, primjena eteričnog ulja kamilice, konzumacija čaja od kamilice ili oblozi od kamilice mogu vam pomoći ublažiti bolove u ramenu.

Više o čaju od kamilice i njegovoj pripremi pročitajte ovdje.

Kurkuma kao lijek

Kurkuma kao lijek
Foto: Pexels

Dugo upotrebljavana u tradicionalnoj kineskoj medicini, kurkuma je dragocjena biljka zbog svojih antioksidativnih, antibakterijskih, antivirusnih i protuupalnih svojstava. Pomaže protiv kardiovaskularnih i probavnih bolesti, dijabetesa, staračke demencije, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

Američki i južnokorejski istraživači Daily i suradnici su u pregledu literature 2016. godine u časopisu Journal of Medicinal Food otkrili da bi kurkuma mogla biti koristan izbor u liječenju artritisa te u borbi protiv boli u zglobovima. Iako smatraju da još nema dovoljno znanstvenih dokaza da se uključi u konvencionalan tretman, zaključuju da mu zasad sasvim sigurno može poslužiti kao dodatak.

Kurkumu možete upotrijebiti u obliku začina, tableta ili praha, a više o njenim ljekovitim svojstvima i neke recepte možete pročitati ovdje.

Đumbir kao lijek

Đumbir kao lijek
Foto: Pexels

Đumbir je jedan od starijih tradicionalnih lijekova poput kamilice, a kako pripada istoj porodici biljaka kao i kurkuma, dijeli i njena ljekovita svojstva. Dakle, podiže imunitet, smanjuje mučninu i probavne probleme, pozitivno utječe na zdravlje srca i krvnih žila, ublažava upalu i smanjuje bol.

Američki znanstvenici Black i suradnici su tako 2010. godine za časopis The Journal of Pain potvrdili da konzumacija đumbira smanjuje bol uzrokovanu pretjeranim vježbanjem. Nešto kasnije, 2014. godine, bangladeški istraživači Al-Nahain i suradnici su za časopis Arthritis otkrili da đumbir posjeduje fitokemikalije koje bi mogle imati ljekovit učinak i na reumatoidni artritis.

Đumbir možete konzumirati naribanog u smoothiejima, u prahu, kao začin te u obliku čaja.

Više o đumbiru kao začinu i lijeku pročitajte ovdje.

Maslinovo ulje kao lijek

Maslinovo ulje kao lijek
Foto: Pexels

Maslinovo ulje, mediteranska namirnica puna vitamina E, antioksidansa i monozasićenih kiselina, posjeduje različite dobrobiti: štiti zdravlje srca i mozga, smanjuje rizik od dijabetesa, pomaže u borbi protiv raka te posjeduje protuupalna i antibakterijska svojstva.

Američki i južnokorejski istraživači Beauchamp i suradnici su 2005. godine u članku za časopis Nature izložili rezultate zanimljive studije koja pokazuje da bi 50 grama maslinovog ulja dnevno trebalo djelovati otprilike jednako kao 10% doze ibuprofena ili aspirina preporučenog kao analgetik odraslima.

S obzirom na to da od konzumacije maslinovog ulja možete doživjeti puno koristi, svakako se preporučuje da ga uključite u svakodnevnu prehranu.

Više o dobrobitima maslinovog ulja pročitajte ovdje.

Kamfor kao lijek

Kamfor kao lijek
Foto: Pixabay

Kamfor je bijela ili bezbojna smolasta tvar specifičnog mirisa koja se dobiva od zimzelenog kamforovog drveta i koje služi za pripravljanje eteričnog ulja. Eterično ulje kamfora posjeduje antibakterijska, antifungalna i protuupalna svojstva te se tako koristi protiv iritacije kože, gljivičnih infekcija na stopalima, grčeva, kašlja, itd.

Nekoliko istraživanja, kao što je primjerice ono koje su proveli kineski znanstvenici Li i suradnici 2009. godine za časopis China Journal of Chinese Materia Medica, pokazuju da bi upotreba eteričnog ulja kamfora mogla biti izvrsno rješenje u borbi protiv boli te artritisa.

Eterično ulje kamfora možete potražiti u trgovinama prirodnom kozmetikom i eteričnim uljima, a pri primjeni pripazite da ga koristite samo na vanjskim dijelovima kože jer može biti toksično.

Članak objavljen:

Saznajte više o ljekovitosti kurkume u sljedećim člancima:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu