Specijalna bolnica „Sveta Katarina“ – svjetski centar izvrsnosti

Bolnica Sveta Katarina

Dvije godine nakon početka svog djelovanja Specijalna bolnica za ortopediju, kirurgiju, neurologiju i fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Sv. Katarina“ osnovala je poslovnu jedinicu u Zagrebu, Polikliniku „Sv. Katarina“ u Trpinjskoj ulici broj 9. O aktivnostima i planovima bolnice i poliklinike razgovaramo s prof. dr. Draganom Primorcem.

Što Specijalna bolnica i Poliklinika „Sv. Katarina“ nude svojim pacijentima, ali i čime su te ustanove privukle pozornost europskih i svjetskih stručnjaka te zaslužile najprestižnija priznanja. Što je bio glavni motiv osnivanja poliklinike, po čemu se Poliklinika „Sv. Katarina“ razlikuje od ostalih hrvatskih poliklinika?

Kako se bolnica „Sv. Katarina“ nalazi u Zaboku, 40-ak kilometara od Zagreba, pokazala se potreba dio poslovnih aktivnosti organizirati i u samom Zagrebu kako bismo svim pacijentima osigurali što bolju dostupnost naših usluga.

Poliklinička djelatnost se obavlja na ukupno 500 m2 . Poliklinika ima sedam specijalističkih ambulanti (Ortopedska ambulanta, Vertebrološka ambulanta, Anesteziološka ambulanta s liječenjem boli, Ambulanta za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, Ambulanta za UZV dijagnostiku, Kirurška ambulanta, Neurološka ambulanta) te djelatnost fizikalne terapije.

Sukladno najmodernijem holističkom pristupu, u Poliklinici „Sv. Katarina“ pacijenta na jednom mjestu sustavno obrađuje multidisciplinarni tim stručnjaka koji čine specijalisti iz nekoliko područja, što je klinička praksa koja daje izvrsne dijagnostičke i terapeutske rezultate, a koja se primjenjuje u najboljim svjetskim zdravstvenim centrima.

sv-katarina-lijecnici

U bolnici „Sv. Katarina“ pacijenti mogu, i na uputnicu, obaviti ortopedske pretrage, ali i pretragu magnetske rezonancije na jednom od najmodernijih uređaja za magnetsku rezonanciju u Hrvatskoj. Koje se pretrage mogu obaviti i u čemu je posebnost tog uređaja?  

U pravu ste, uz sjajne stručnjake, radiologe i inženjere medicinske radiologije predvođene ravnateljem doc. dr. Igorom Borićem, bolnica „Sv. Katarina“ opremljena je najsuvremenijim aparatom tvrtke Siemens – MAGNETOM Avanto, A Tim System jačine magnetskog polja 1,5 T. Uređaj Avanto pruža posve novi svijet u prikazu visoke kvalitete slike uz mogućnost snimanja iznimno velikom brzinom.

Uređaj za magnetsku rezonanciju u bolnici „Sv. Katarina“ karakterizira jedinstvena kombinacija glavnog magneta i vodeće tehnologije gradijenata, čineći ga prvim i jedinim MR uređajem te vrste u Hrvatskoj, a što zajedno s revolucionarnom tehnikom prikupljanja slike donosi neprocjenjivu korist u dijagnostici.

Osim uređaja za magnetsku rezonanciju, u poliklinici se za potrebe rada radiologije, u ortopedskoj ambulanti te u ambulanti za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju nalaze dva ultrazvučna uređaja Siemens Acuson X300 opremljena i Color Doppler tehnologijom koja omogućava prikaz protoka krvi u boji.

sv-katarina-mr

S druge strane, operacijske dvorane opremljene su digitalnim Philips Veradius fluoroskopom (C-lukom) s „flat“ detektorom koji karakterizira slika veće rezolucije te boljeg kontrasta nego kod ostalih dosadašnjih uređaja, i to je jedini takav uređaj u Hrvatskoj. Što se tiče naše suradnje s HZZO-om, ona je ograničena na dva ugovorena tima za radiologiju (dijagnostika magnetnom rezonancijom) te dva ortopedska tima za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu (ambulantni pregledi).

 Prvi ste u regiji uveli princip personalizirane medicine. Možete li navesti neki primjer koji bi našim čitateljima, eventualno vašim budućim pacijentima, pojasnio taj princip liječenja?

Više nema nikakve dvojbe: individualizirani pristup pacijentu ili, drugim riječima, personalizirana medicina zamijenit će medicinu kakvu poznajemo danas. U suradnji s Genosom razvijamo niz dijagnostičkih pretraga, temeljenim na analizi genoma pojedinca. Takav pristup uključujući i farmakogenetsku analizu rezultira optimalnim terapeutskim pristupom, a postotak nuspojava se drastično reducira. O našoj posvećenosti personaliziranoj i regenerativnoj medicini najbolje govori podatak da smo za manje od dva mjeseca domaćini skupu koji organiziramo u suradnji s vodećom američkom bolnicom Mayo Clinic, a kojem su središnje teme upravo personalizirana i regenerativna medicina.

sv-katarina

Vrlo brzo svakom našem pacijentu ćemo ponuditi mogućnost genotipizacije, odnosno utvrđivanje varijacije gena koji kodiraju specifične enzime koji sudjeluju u metabolizmu lijeka, što će na kraju determinirati i količinu lijeka koji se ordinira dotičnom pacijentu.

S kliničkog aspekta, „Sveta Katarina“ je jedina bolnica u ovom djelu Europe koja na jednom mjestu, multidisciplinarnim pristupom, koristeći najsuvremeniju opremu i najnovije postupke dijagnostike i liječenja, omogućuje najbolji terapijsko-operacijski postupak i individualno pripremljenu rehabilitaciju.

Pored niza specijalističkih usluga „Sv. Katarina“ učesnica je europskog projekta Pain-OMICS. Što je cilj tog projekta i koji pacijenti mogu sudjelovati?

Projekt pod nazivom „Multi-dimensional omics approach to stratification of patients with low back pain“ u ukupnoj vrijednosti od 50 milijuna kuna. Europska Komisija je odobrila našem timu, kao i znanstvenicima iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Belgije i SAD-a. Od navedenog iznosa oko 17 milijuna kuna je odobreno bolnici „Sv. Katarina“ i tvrtki Genos d.o.o., i to predstavlja najveći iznos koji je iz područja „Zdravlje“ (Health) Republika Hrvatska ikada dobila. To je veliko priznanje djelatnicima bolnice.

Lumbalni bolni sindrom (križobolja) ili bol u donjem dijelu leđa (engl. Low back pain) predstavlja jedan od glavnih zdravstvenih problema u svijetu, a ukupna procjena troškova koji su vezani za gubitke nastale uslijed lumbalnog bolnog sindroma (uključujući troškove izostanka s posla i smanjene produktivnosti) u Europi iznose 1-2% GDP-a godišnje.

Znanstveni podaci upozoravaju da će oko 80 posto populacije barem jednom u životu oboljeti od ovoga sindroma. Naš tim uključen u projekt će tijekom narednih pet godina pokušati utvrditi biokemijske i genetske biljege odgovorne za nastanak i progresiju ove bolesti, što će u konačnici značajno omogućiti personalizirani pristup i osigurati najučinkovitiju terapiju prilagođenu svakom pojedinom bolesniku.

Koji se terapeutski zahvati najčešće obavljaju u bolnici „Sv. Katarina“?

U našoj bolnici je moguće napraviti gotovo sve dijagnostičke i terapeutske zahvate vezane uz bolesti koštanog i mišićnog sustava. Tako npr. moguće je obaviti zamjenu bolesnih zglobova koljena i ramena. Sam odabir operacije ovisi o stupnju degenerativnih promjena. Naši ortopedi u svom radu koriste najmodernije materijale i implantate, kao što su titan, keramika ili legure kobalta i kroma, i posebno su educirani za liječenje svih oblika sportskih ozljeda, posebice artroskopskim zahvatima na zglobovima koljena, kuka, ramena, gležnja i lakta.

Uz ove zahvate timovi naših liječnika rade korekcije deformacija stopala (npr. vrlo čestih koštanih deformiteta kod žena – haluksa valgusa ili čuklja), uz upotrebu najmodernijih instrumenata i implantata.

Nadalje, naši stručnjaci primjenjuju suvremenu metodu regeneracije hrskavice primjenom vlastite (autologne) krvne plazme bogate trombocitima (autologuos conditioned plasma ACP ili PRP – platelet rich plasma).

Od nedavno u Specijalnoj bolnici „Sv. Katarina“ moguće je obaviti operacije transplantacije meniskusa zbog kojih su naši pacijenti do sada odlazili u inozemstvo.

artroskopija-koljena-sv-katarina

Bolnica „Sv. Katarina“ ima jedinstven program dijagnostike bolnih stanja kralješnice, a kirurški tim provodi minimalno invazivne zahvate i kirurške postupke na kralješnici. Individualiziran pristup pacijentu u specijaliziranoj ambulanti za bolna stanja kralješnice podrazumijeva sveobuhvatnu dijagnostiku akutne i kronične boli svih segmenata kralješnice (vratna, prsna, slabinska, križna i trtična).

Prema potrebi odmah se dogovara neuroradiološka dijagnostika i/ili minimalno invazivna dijagnostička intervencija koja bolesnicima omogućuje višestruko brži oporavak. Jedan od najsveobuhvatnijih rehabilitacijskih programa u Republici Hrvatskoj obavlja se u našoj bolnici i obuhvaća tretiranje bolnih stanja zglobova i kralješnice nakon ozljeda (sportske ozljede, sindromi prenaprezanja) ili zbog degenerativnih bolesti (artroza, degenerativne promjene kralješnice) i potom preoperativnu i postoperativnu rehabilitaciju nakon ortopedskih i kirurških zahvata.

Fizikalna terapija bolnice „Sv. Katarina“ opremljena je najsuvremenijom medicinskom opremom i spravama za vježbanje. 

„Sv. Katarina“ europski je centar izvrsnosti. Koje je kriterije trebalo zadovoljiti? Tko je sve prepoznao kvalitetu i stručnost bolnice „Sv. Katarina“?

Specijalna bolnica „Sv. Katarina“ je jedina bolnica u ovom djelu Europe koja na jednom mjestu, multidisciplinarnim pristupom, koristeći najsuvremeniju opremu, omogućuje vrhunsku dijagnostiku (uključujući i onu iz područja molekularne medicine), najbolje terapijsko-operacijske postupke i individualno pripremljenu rehabilitaciju. Nedvojbeno je da je to garancija za najbrži i najbezbolniji povratak u normalan život uz kvalitetno rješenje zdravstvenog problema. Sve navedeno je prepoznato u inozemstvu i u našoj bolnici se liječe pacijenti iz SAD-a, Kanade, Irske, Francuske, Iraka, Libije, Slovenije, Njemačke itd., čime snažno pozicioniramo ne samo našu bolnicu već i hrvatsko zdravstvo.

Jedna je posebnost koja našu bolnicu razlikuje od drugih. Naime, kad je bolnici 27. veljače 2014. svečano uručena nagrada „The Leading Hospitals of the World“, „Sv. Katarina“ se uključila u popis rijetkih europskih zdravstvenih institucija kojima je dodijeljeno ovo prestižno priznanje. Nagrada se dodjeljuje bolnicama za njihovu izvrsnost u raznim područjima rada, prvenstveno za kvalitetu pružanja usluga, stručnost kadra i dr. Ta nagrada ima još veći značaj zbog ulaska Hrvatske na zahtjevno europsko tržište.

Osim toga, Specijalna bolnica „Sv. Katarina“ je 2013. godine certificirala ISO 9001:2008 sustav upravljanja tvrtkom za sljedeći opseg aktivnosti: dijagnostika, liječenje i rehabilitacija bolesti i ozljeda sustava za kretanje; snimanje magnetskom rezonancijom djece i odraslih; minimalno invazivne intervencije kralješnice; operacije kralješnice; zbrinjavanje akutne boli; dnevna kirurgija; proces zdravstvene njege. Ovaj certifikat daje pacijentu garanciju da profesionalno medicinsko osoblje, koristeći kvalitetnu medicinsku opremu, uvijek pruža kvalitetnu i standardiziranu uslugu s maksimalnom sigurnošću pacijenta, te stalno radi na usavršavanju usluge.

Bolnica „Sv. Katarina“ je danas europski centar izvrsnosti za suvremenu dijagnostiku, ortopedske zahvate te kirurgiju kralješnice s liječenjem boli (pain management), kao i za sportsku medicinu. S tim u svezi, Specijalna bolnica „Sv. Katarina“ razvija suradnju s vodećim europskim, američkim i izraelskim klinikama i stručnjacima.

Intenzivna suradnja je razvijena s Unfallkrankenhaus Berlin, jednom od najprepoznatljivijih njemačkih bolnica, a za područje minimalno invazivne kirurgije kralješnice razvijena je suradnja sa stručnjacima iz SAD-a (Caroline’s Pain Institute) posebice sa svjetski priznatim stručnjacima za liječenje bolnih stanja prof. dr. Leonardom Kapuralom i prof.dr. Richardom Rauckom, predsjednikom najutjecanije svjetske organizacije za liječenje boli World Institut of Pain.

Djelatnici anesteziološkog tima aktivno surađuju s europskim (ESA; European Society of Anaesthesiology) i američkim (IARS; International Anesthesia Research Society) udruženjem anesteziologa.

Suradna ustanova Specijalne bolnice „Sv. Katarina“ za djelatnost radiologije je austrijska dijagnostička klinika Diagnostikum (Beč, Graz), a bolnica „Sv. Katarina“ jedina je ustanova u Hrvatskoj koja je uključena u program Europskog društva muskuloskeletne radiologije za standardizaciju i primjenu jedinstvenih protokola MR pregleda.

Velike mogućnosti u razvoju svog zdravstvenog sustava prepoznalo je i jedno od vodećih afričkih sveučilišta, University of Botswana, te je bolnicu „Sveta Katarina“ odabralo kao instituciju u kojoj će se educirati njihovi stručnjaci.

Specijalna bolnica „Sv. Katarina“ konstantno razvija suradnju sa stručnjacima i znanstvenicima vodećih inozemnih ortopedskih klinika poput prof. dr. Niklausa Friedericha sa Sveučilišne klinike u Baselu, što je garancija uvođenja najviših standarda i najnovijih metoda i protokola u ortopediji.

Naši stručnjaci posebice intenzivno rade na razvoju stanične, molekularne i regenerativne ortopedije te tkivni inženjering. Posebno važnim držim znanstvenu suradnju naših stručnjaka s vodećom svjetskom ustanovom za napredna istraživanja u ortopediji (Center for Advanced Orthopaedic Studies) Sveučilišta Harvard u Bostonu. Uza sve to naša bolnica je nastavna baza Medicinskih fakulteta Sveučilišta u Splitu i Osijeku kao i Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Poznati o nama

U nastavku pročitajte što poznati kažu o nama:

marin-cilic-sv-katarinaMarin Čilić, pobjednik US Open 2014

Velike pohvale i zahvale bolnici i poliklinici Sveta Katarina na njihovoj visoko profesionalnoj brizi, dijagnostici, usluzi i znanju. Kao rijetko gdje u svijetu, u Sv. Katarini imam sve na jednom mjestu, a doktori i fizioterapeuti su jako profesionalni, bez imalo sumnje sam svaki put siguran da će dijagnosticirati pravi izvor ozljede i pomoći mi da to izliječim, na najbrži mogući način. Posebno hvala doc.dr. Boriću i prof.dr. Draganu Primorcu na uvijek velikoj pomoći i brizi, a i fizioterapeutima u Poliklinici koji su uvijek na usluzi. Siguran sam da ću s njima imati dugu suradnju, sa što je moguće manje ozljeda.

 (28. listopad 2014.)

blanka-vlasic-sv-katarinaBlanka Vlašić, osvajačica zlatne medalje na Svjetskom atletskom prvenstvu u Osaki 2007

Ozljeda koja me pratila posljednje tri godine bila je razlogom što sam često odlazila na magnetnu rezonancu i konzultacije s dr. Igorom Borićem u Sv. Katarinu. Stručno osoblje me svaki put srdačno dočekalo, pretrage su bile odrađene brzo i učinkovito, a liječnici strpljivi i temeljiti u pojašnjavanju dijagnoze. Iz Sv. Katarine sam uvijek odlazila ohrabrena i s pozitivnim utiscima. Rado je preporučujem prijateljima i znancima, znajući da će u Sv. Katarini naći sve što im je potrebno na jednom mjestu.

(29. travnja 2014.)

davor-suker-sv-katarinaDavor Šuker, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza

Bila nam je želja pod jednim krovom obuhvatiti medicinsku skrb o hrvatskim reprezentativcima i zato mi je drago što smo pronašli partnera koji, poput nas, teži biti najbolji u onome čime se bavi. Kao što naši nogometaši postižu svjetske rezultate, bolnica Sveta Katarina u kratkom je roku postala centar izvrsnosti za sportsku medicinu. Kao bivši igrač, znam koliko je zdravlje i vrhunska medicinska skrb važna svakom nogometašu i ne sumnjam da ovim ugovorom jamčimo našim igračima najbolju moguću uslugu u tom kontekstu.

(23. travnja 2014.)

blazenko-lackovic-sv-katarinaBlaženko Lacković, rukometni reprezentativac

Svakom čovjeku, posebice sportašu, nije lako za vrijeme ozljede, ali osoblje poliklinike Sv. Katarina i svojim znanjem i stručnošću a posebno uvijek dobrom radnom atmosferom učini to vrijeme ljepšim. Stoga hvala svim doktorima, fizioterapeutima, ali i svim ostalim zaposlenicima što nam pomažu da se vratim nakon ozljede još jači. Posebno hvala Dr. Damiru Hudetzu.

Iskustva pacijenata

Robert Miskic

Pozdravljam cijeli personal Sv. Katarine i ovom prilikom se zahvaljujem na fantastičnom pristupu od prijema u bolnicu, sami operativni zahvat i post operativnom liječenju u rehabilitacijskom centru u Zagrebu.
Svakako jedno izuzetno pozitivno iskustvo i za svaku preporuku.
Hvala dr. Peroviću i cijelom teamu.

Biljana Kostanjčar 

Sve pohvale SVIMA u Sv.Katarini Zabok! osjećala sam se kao da sam došla u najluksuzniji hotel! Svaka Vam čast i Hvala na svemu!

Snjezana Ukota

Zaista samo najvece pohvale svima. Ljubaznost i profesionalnost na vise nego zavidnoj razini!! Ova bolnica trebala bi biti primjer svim ostalima!!!

Zdenka Bojanic-Cvitanovic

Vama je gospodine Profesoru apsolutno za cestitati, naravno i cijeloj Sv. Katarini, na vrhunskoj brizi i lijecenju pacijenata, ovo sto radite je neprocjenjivo, srdacan pozdrav s postovanjem!

Članak objavljen:

Saznajte više o glavobolji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.38 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bolnica sveta katarina, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu