Medicinski odobrava

Hrvoje Pinoza, dr. med.

Vrtoglavica – uzroci, simptomi i liječenje

vrtoglavica

Vrtoglavica je jedan od češćih razloga zašto odrasli ljudi posjećuju liječnike, odmah nakon boli u prsima i umora. Ona utječe na osjetilne organe, a posebno oči i uši te može dovesti do nesvjestice. Ako patite od vrtoglavice, može Vam se činiti da se vrtite ili da stojite na mjestu dok se sve oko Vas vrti.

Vrtoglavica nije bolest, već simptom drugih zdravstvenih poremećaja. Točnije, više je od 350 stanja koja mogu uzrokovati vrtoglavicu. Premda česte vrtoglavice najčešće nisu ozbiljne, bezopasne su i prolazne, one ponekad mogu signalizirati ozbiljno pa i po život opasno stanje.

Većina napadaja vrtoglavice posljedica je trenutačnog pada tlaka u žilama koje prenose kisik u mozak. Vrtoglavica se često može javiti i nakon naglog ustajanja. Azijski medicinski stručnjaci tvrde kako jaki osjećaji poput šoka ili srdžbe mogu poremetiti sklad organa i izazvati vrtoglavicu. Isti stručnjaci su otkrili da rad na određenim akupresurnim točkama može vratiti ravnotežu.

„Četvrt stoljeća mnogobrojnih istraživanja uspostavilo je kroničnu subjektivnu vrtoglavicu kao zajednički klinički entitet u neurološkoj i otorinolaringološkoj praksi. Njezina identifikacija i liječenje nude olakšanje mnogim pacijentima za koje se pretpostavlja da imaju zagonetne i nedefinirane slučajeve trajne vrtoglavice“, tvrdi Jeffrey P. Staab, poznati američki liječnik i znanstvenik.

Liječenje vrtoglavice ovisi o uzroku i simptomima koji ju prate, ali obično je učinkovito. Ponekad je vrlo teško otkriti točan uzrok vrtoglavice, osobito kod starijih osoba.

Vrtoglavica
Foto: Photospin

Vrtoglavica – uzrok

Najčešći uzroci vrtoglavice su poremećaji unutarnjeg uha, konzumiranje lijekova i alkohola. Ona može biti uzrokovana i problemima u unutarnjem uhu koje regulira ravnotežu.

Kod vrtoglavice je često riječ i o benignoj paroksizmalnoj pozicijskoj vrtoglavici (BPPV). Ovo stanje uzrokuje kratkotrajnu vrtoglavicu kada osoba brzo promijeni poziciju, primjerice, kada naglo ustane iz kreveta. Najjednostavnije otklanjanje tog problema jest polaganije ustajanje, a pogotovo kod starijih osoba kod kojih je veća vjerojatnost nastanka ozljeda.

Vrtoglavicu može uzrokovati i Menierova bolest koja uzrokuje nakupljanje tekućine u unutarnjem uhu. Drugi uzroci mogu biti migrena ili akustični neurom, benigni rast živca koji povezuje unutarnje uho i mozak. Simptomi akustičnog neuroma obično uključuju i progresivni gubitak sluha te tinitus na jednoj strani, popraćen vrtoglavicom ili neravnotežom.

Vrlo rijetko, vrtoglavica može biti uzrokovana moždanim udarom, krvarenjem u mozgu, multiplom sklerozom ili drugim neurološkim poremećajem.

Ostali uzroci vrtoglavice su:

Suprotno većini prethodnih studija, istraživanje nizozemskih znanstvenika objavljeno u američkom časopisu Annals of Family Medicine je pokazalo da je kardiovaskularna bolest bila najčešći uzrok vrtoglavice kod starijih pacijenata u primarnoj njezi. Smatra se da je kod jedne četvrtine pacijenata vrtoglavici najviše pridonio štetni učinak različitih lijekova što je znatno veći broj oboljelih pacijenata nego u prethodnim studijama ovakve tematike.

Vrtoglavica
Foto: Photospin

Simptomi vrtoglavice

Vrtoglavica se obično može opisati kao lažni osjećaj gibanja, gubitka ravnoteže ili nestabilnosti (neravnoteže). Vrtoglavica može uzrokovati tešku ošamućenost ili gubitak ravnoteže, a ponekad je praćena i mučninom, povraćanjem, bljedilom ili gubitkom svijesti.

Brojna zdravstvena stanja mogu izazvati ove probleme. Neka od njih uključuju zbunjujuće signale koje mozak prima iz jednog ili više svojih senzorskih sustava uključujući:

 • oči – koje Vam pomažu odrediti gdje se Vaše tijelo nalazi u prostoru te gdje se kreće,
 • senzorne živce – koji šalju poruke mozgu o pokretima tijela i njegovom položaju,
 • unutarnje uho – centar za ravnotežu koji pomaže detektirati gibanje.

Vrtoglavica – kada posjetiti liječnika?

Posavjetujte se s liječnikom ako imate neobjašnjivu, ponavljajuću ili vrlo tešku vrtoglavicu.

Odmah potražite liječničku pomoć ako:

 • vrtoglavicu prati jaka glavobolja,
 • ako je vrtoglavica posljedica ozljede glave,
 • osjetite ukočenost u vratu,
 • ako je vrtoglavica praćena zamagljenim vidom,
 • ako primijetite iznenadnu nagluhost,
 • osjetite poteškoće pri govoru,
 • osjetite slabost u nogama ili rukama,
 • izgubite svijest,
 • imate vrlo tešku vrtoglavicu koja izaziva potpunu nesvjesticu ili poteškoće s hodanjem,
 • osjetite bol u prsima,
 • primijetite izrazito ubrzan ili usporen broj otkucaja srca.
Dječja vrtoglavica
Foto: Photospin

Vrtoglavica kod djece

Vrtoglavica se kod djece može javiti kao posljedica visoke tjelesne temperature, ali i kao posljedica nekih drugih rjeđih stanja. Kada dijete leži, dosta krvi stiže u glavu, točnije u mozak jer se on nalazi u liniji sa srcem. Ako se dijete naglo ustane iz kreveta, dolazi do slivanja krvi iz gornjih dijelova tijela u donje. Tada mozak privremeno ostaje bez dovoljne količine krvi.

Kako mozak ostaje bez krvi, tako ostaje i bez kisika. Kod djece s jačim kardiovaskularnim sustavom ova pojava nije česta. Nesvjestica, mučnina u želucu, vrtoglavica i slabost obično se javljaju kod djevojčica, ali i kod djece koja imaju niži krvni tlak.

Nesvjestica je češća ljeti jer se ljeti krvne žile šire, a kada se žile šire dolazi do pada krvnog tlaka. Većina ovakvih napadaja koji uzrokuju vrtoglavicu i slabost nije štetna, osim što može doći do padanja i udarca glavom u nekakav oštar predmet. Vrtoglavica kod djece može biti posljedica anemije ili neke druge bolesti pa čak i iscrpljenosti organizma ako se dijete aktivno bavi sportom.

Kod izrazito male djece može doći do nesvjestice prilikom plakanja. Takva stanja nazivaju se respiratornim afektivnim krizama, a radi se o neepileptičkim napadajima koji su posljedica nekog određenog stanja u kojem je dijete doživjelo neku vrstu stresa. Obično se javlja kod 5% djece.

Kako si pomoći kod vrtoglavice?

Vrtoglavicu možete pokušati suzbiti na mnogo načina, uglavnom izbjegavajući izvođenje onog pokreta ili radnje koja ju uzrokuje. Donosimo Vam nekoliko korisnih savjeta kako izbjeći vrtoglavicu.

 • Prije nego što se ustanete iz sjedećeg ili ležećeg položaja, nastojte nekoliko puta duboko udahnuti i zatim se polagano ustati. Krećite se polako, ustajte postupno, a ne odjednom.
 • Ako patite od šećerne bolesti, pazite na razinu šećera u krvi.
 • Hranite se namirnicama koje sadrže vlakna, a ograničite unos namirnica koje sadrže bijelo brašno i dodani šećer.
 • Poboljšajte rad srca i pluća izvodeći svakog dana najmanje 30 minuta aerobnih vježbi koje mogu uključivati hodanje, rolanje, plivanje ili pak vožnju biciklom.
 • Tuširajte se toplom i hladnom vodom naizmjenično kako biste ojačali krvne žile. Tako ćete potaknuti krvotok i spriječiti napadaje vrtoglavice.
 • Kada se kupate, pripazite da voda u kojoj se kupate ne bude prevruća jer to potiče širenje krvnih žila u nogama te pad krvnog tlaka zbog čega dolazi do pojave kratkotrajne vrtoglavice.
 • Ako Vas uhvati vrtoglavica – najvažnije je podići noge, pojedite nešto hranjivo ako niste jeli duže od dva sata. 

Neke vježbe mogu pomoći kod napadaja jake vrtoglavice, a to se najviše odnosi na vestibularnu rehabilitaciju, jedan od najvažnijih oblika liječenja vrtoglavice.

Istraživanje američkih znanstvenika s Medicinskog sveučilišta iz Pittsburgha 2010. godine je potvrdilo da je vestibularna rehabilitacija učinkovito smanjila vrtoglavicu te poboljšala funkcije hodanja i ravnoteže nakon vrtoglavice kod više od stotinu ispitanika. Pritom su svi ispitanici bili različite dobi što znači da poboljšanje nije ovisilo o godinama, ali također ukazuje na to da bi vestibularna rehabilitacija mogla jednako koristiti i djeci i odraslima.

Liječnik će Vas savjetovati kako izvoditi vježbe vestibularne rehabilitacije. U nastavku pogledajte demonstracijski video Dr. Jo.

Vrtoglavica – koje pretrage očekivati?

Ako ste imali težak napadaj vrtoglavice ili pak imate učestale napadaje vrtoglavice, najbolje bi bilo da se obratite liječniku koji će Vas zatim poslati na dijagnostičke preglede kako bi se utvrdilo što je uzrok vrtoglavice. Liječnik Vas ovisno o tome koliko Vas često hvata vrtoglavica te ovisno o tome kojim je simptomima praćena može poslati na gotovo sve pretrage.

Zašto na sve pretrage? Upravo zato što je vrtoglavica simptom koji može prethoditi bilo kojem medicinskom stanju ili bolesti. Za početak ćete vrlo vjerojatno morati napraviti kompletnu krvnu sliku, a nakon toga neurološke ili kardiološke preglede. Ako liječnik ne otkrije nikakav specifičan poremećaj, vjerojatno ćete dobiti posebne lijekove za stabilizaciju mehanizma za ravnotežu.

Vrtoglavica – lijek

Liječenje vrtoglavice fokusira se na temeljni uzrok. Često su dovoljni tretmani koje možete primijeniti kod kuće, promjena načina života i lijekovi koji mogu kontrolirati uzrok vrtoglavice.

Kada je riječ o benignoj paroksizmalnoj pozicijskoj vrtoglavici, može se obaviti postupak repozicije kanalita, odnosno njihovog premještanja na dio uha gdje neće izazivati vrtoglavicu.

Ako vrtoglavicu uzrokuju problemi s unutarnjim uhom, lijekovi i vježbe koje se izvode kod kuće mogu pomoći kod upravljanja ravnotežom.

Menierova bolest liječi se prehranom i povremenim injekcijama ili operacijom uha. Migrena se liječi lijekovima i promjenama načina života kao što je izbjegavanje aktivatora migrene.

Lijekovi mogu pomoći i kod boli i mučnine, kao i kod anksioznih poremećajaKonzumiranje veće količine tekućine pomaže kada je vrtoglavica uzrokovana pretjeranim vježbanjem, vrućinom ili dehidracijomKofein, alkohol, duhan i sve tvari koje utječu na ravnotežu ili su okidač vrtoglavice treba izbjegavati.

Poznati američki znanstvenici, Robert Post s Medicinskog sveučilišta iz New Jerseya i Lori Dickerson s Medicinskog sveučilišta iz Južne Karoline, naglašavaju sljedeće: „Vrtoglavica čini oko 5% posjeta klinikama primarne zdravstvene zaštite. Uzroci vrtoglavice su brojni, a diferencijalna dijagnoza se može suziti vrlo jednostavnim testovima fizičkog pregleda te ispitivanjem krvnog tlaka zbog čega je važno na vrijeme reagirati i krenuti s liječenjem.“

Moglo bi Vas zanimati:

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Alsalaheen, B. A., Mucha, A., Morris, L. O., Whitney, S. L., Furman, J. M., Camiolo-Reddy, C. E. i Sparto, P. J. (2010). Vestibular Rehabilitation for Dizziness and Balance Disorders After Concussion. Journal of Neurologic Physical Therapy, 34(2), 87-93.
 2. Maarsingh, O. R., Dros, J., Schellevis, F. G., van Weert, H. C., van der Windt, D. A., ter Riet, G. i van der Horst, H. E. (2010). Causes of Persistent Dizziness in Elderly Patients in Primary Care. Annals of Family Medicine, 8(3), 196-205.
 3. Post, R. E. i Dickerson, L. M. (2010). Dizziness: A Diagnostic Approach. American Family Physician, 82(4), 361-368.
 4. Staab, J. P. (2012). Chronic Subjective Dizziness. Continuum, 18(5), 1118-1141.

Saznajte više o migreni u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.28 / 5   71

Foto: Foto:Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: vrtoglavica uzroci, vrtoglavica simptomi, vrtoglavica uzrok, uzroci vrtoglavice, nesvjestica, vrtoglavica i mucnina, vrtoglavice, glavobolja i vrtoglavica, uzroci vrtoglavice kod zena, uzrok vrtoglavice, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu