Anemija – simptomi, uzroci i terapija

anemija

Premda je riječ o jednom od najučestalijih krvnih poremećaja prisutnom kod gotovo 10% opće populacije, prve simptome anemije, poput malaksalosti, inertnosti i glavobolje većina ne uzima u dovoljnoj mjeri kao razlog zbog kojega bi potražili pomoć liječnika.

Međutim, u nešto težim slučajevima, anemija može uzrokovati ozbiljne poteškoće stoga je prevencija i pravodobna reakcija od iznimne važnosti.

Što je anemija?

Najvažniji sastojak crvenih krvnih stanica je crveni pigment – hemoglobin. Hemoglobin se u plućima spaja s kisikom i raznosi ga cirkulacijom krvi u sva tjelesna tkiva. Anemija se javlja kada količina hemoglobina u krvi padne ispod vrijednosti koja je potrebna za dovođenje dovoljne količine kisika u tkiva. 

Do anemije dolazi zbog poremećaja u samoj proizvodnji hemoglobina ili u proizvodnji krvnih stanica. Za stvaranje hemoglobina potrebna je opskrba željezom. Stoga nedostatak željeza u krvi znači da se ne proizvodi dovoljno hemoglobina (sideropenična anemija). 

Zbog nedostatka vitamina B12 nastaje premalo crvenih krvnih stanica i proizvode se defektne crvene krvne stanice (perniciozna anemija). Nedostatak folne kiseline ima potpuno isti učinak. 

Ako se crvene krvne stanice pak stvaraju normalnom brzinom, ali se brzo uništavaju – onda njihov broj u krvotoku opada (hemolitička anemija). Zbog nasljednih poremećaja kao što je anemija srpastih stanica dolazi do patološkog hemoglobina. 

Vrste i uzroci anemije

Anemija je široko rasprostranjeni krvni poremećaj prisutan u gotovo 400 pojavnih oblika od kojih su neki poput nedostatka željeza lako izlječivi promjenom prehrambenih navika i dodacima željeza, dok drugi oblici mogu biti opasni po život.

S obzirom na uzroke anemija razlikovat će se simptomi pa i sama terapija koja će biti primijenjena u pojedinim slučajevima.

Premda postoje različite podjele anemija, njezini oblici se ovisno o uzrocima mogu podijeliti u tri osnovne grupe:

 • Anemiju uzrokovanu gubitkom eritrocita odnosno hemoglobina karakterizira polagani i dugi period krvarenja koji može proći posve neopaženo. Ovo krvarenje može biti uzrokovano gastrointestinalnim poremećajima, korištenjem nesteroidnih antiupalnih lijekova kao što je aspirin, a također može biti i posljedica menstrualnog krvarenja i gubitka krvi tijekom poroda.
 • Anemija kao posljedica nedovoljne sinteze eritrocita i hemoglobina može biti uzrokovana nedovoljnom proizvodnjom crvenih krvnih stanica ili njihovom disfunkcijom pri čemu se krvne stanice smanjuju zbog nedostatka minerala i vitamina potrebnih za njihovo ispravno funkcioniranje.
 • Anemija također može biti uzrokovana i hemolizom odnosno razaranjem krvnih stanica. U takvom stanju stanice su krhke i ne mogu izdržati stres cirkulacijskog sustava.
Umor

Sideropenična anemija

U većini slučajeva anemiju uzrokuje nedostatak željeza u prehrani i/ili nemogućnost apsorpcije željeza tijekom probave. U ovom slučaju riječ je o najčešćem obliku, sideropeničnoj anemiji koja je učestala kod ženske populacije uslijed značajnijeg gubitka krvi menstruacijom, tijekom trudnoće te dojenjem.

Smanjeni unos željeza prehranom kao uzrok sideropenije čest je samo u dojenčadi i djece. Kod starijih osoba je osim slabijeg unosa željeza prehranom, često važan faktor i postojanje infekcije parazitima te krvarenje iz gastrointestinalnog trakta.

Također, neki od uzroka sideropenične anemije su kronično krvarenje te pojačano razaranje eritrocita (hemoliza) kao posljedica dugih bolesti.

Osim najzastupljenijeg oblika, sideropenične anemije, razlikujemo još neke rasprostranjene oblike:

 • Aplastična anemija jedan je od vrlo ozbiljnih oblika anemije koji u težim slučajevima može biti opasan po život, a posljedica je smanjene ili nikakve proizvodnje crvenih krvnih zrnaca kojoj su uzrok oštećenje ili neaktivnost koštane srži.
 • Megaloblastična anemija uzrokovana je manjkom vitamina B12 ili folne kiseline, a ponekad se javlja i u trudnoći. Karakterizirana je razlikom u sazrijevanju jezgre i citoplazme zbog pogreške u sintezi DNK.
 • Hemolitična anemija uzrokovana je preuranjenim raspadom crvenih krvnih zrnaca pri čemu ih koštana srž ne uspijeva nadomjestiti u dovoljnoj mjeri. Ova vrsta anemije prisutna je kod nekih autoimunih bolesti.
 • Srpasta anemija uglavnom se javlja kod osoba porijeklom iz Afrike, a obično se počinje razvijati već u djetinjstvu. Naziv je dobila po neprirodnom, srpastom obliku crvenih krvnih stanica koje su slabije fleksibilnosti što rezultira njihovom ograničenom pokretljivošću.
 • Perniciozna anemija nastaje kao posljedica nedovoljne apsorpcije vitamina B12, a javlja se u odraslih kao posljedica atrofije želudca.

Simptomi i terapija kod anemije

Klinička slika anemije uključuje sljedeće opće simptome:

Teži oblici anemije mogu dovesti do pojačanog rada srca, pa i uzrokovati njegovo zatajenje prilikom većih napora. Također, anemija može uzrokovati i različite neurološke probleme praćene mentalnim poteškoćama.

Ako osoba primijeti neke od navedenih simptoma, trebala bi se obratiti liječniku, koji će na temelju simptoma i laboratorijske analize krvi postaviti dijagnozu te odrediti adekvatnu terapiju kako bi se otklonio prvobitni uzrok anemije.

S obzirom na različite pojavne oblike ovog poremećaja dijagnoza i terapija se uvelike može razlikovati u pojedinim slučajevima, pa će tako primjerice kod sideropenične anemije naglasak biti na promjeni prehrambenih navika i nadomjestku željeza, dok će kod megaloblastične i perniciozne anemije biti potrebno nadomjestiti manjak vitamina B12.

Anemija srpastih stanica

Liječenje anemije

Sideropenična anemija 

Otprilike svaka deseta žena ima blagi oblik sideropenične anemije, dok ih je 30% praktički na rubu zato što uopće nemaju rezervi željeza. Međutim, samo mali postotak zahtijeva liječenje. Premda sideropeničnu anemiju mora liječiti liječnik, možete pomoći sami sebi tako što možete unositi hranu koja ima više željeza tj. meso naročito govedina i jetra, kruh od mekinja, lisnato tamnozeleno povrće i sušeno voće. 

Anemija ovog oblika liječi se tako što se liječi prvotni uzrok anemije. Ako liječenje podrazumijeva operaciju, prije nje ćete dobiti transfuziju krvi kako biste lakše izdržali napore operacije. 

Ako se radi o teškoj anemiji čiji uzrok nije otkriven ili ga je teško liječiti, primit će vas na jedan dan u bolnicu gdje ćete dobiti transfuziju krvi ili infuziju željeza u venu. 

Ako je anemija blaga dobit ćete željezo u tabletama ili injekciju. Pošto se izliječite kurom željeza liječnik će savjetovati što da ubuduće jedete kako biste spriječili povratak anemije. U nekim slučajevima ta anemija potpuno nestaje ako se liječi osnovna bolest i ako se pacijent pravilno hrani. 

Perniciozna anemija

Čim se izgubi sposobnost apsorpcije vitamina B12 putem probavnog trakta, ona se možda neće nikada obnoviti pa se liječenje anemije zbog nedostatka vitamina B12 sastoji u doživotnom primanju vitaminskih injekcija u butinu ili bedro. Te injekcije obično se daju u ambulanti. 

Prvi mjesec ćete vjerojatno dobivati jednu injekciju na tjedan. Ranica u ustima, gubitak pamćenja i depresija mogu nestati već nakon prve injekcije. Možda će biti potrebno da prođe i nekoliko mjeseci prije nego nestanu tegobe s ravnotežom i hodanjem. Premda se može dogoditi da tegobe nikada potpuno ne iščeznu. 

Nakon nekoliko tjedana broj injekcija se smanjuje na jednu mjesečno

Hemolitička anemija 

Hemolitička anemija se najčešće liječi (kada je situaciju jednostavno nemoguće promijeniti) uklanjanjem slezene – odnosno mjesta gdje se uništavaju crvene krvne stanice. 

Samim tim procesom stanje se uvelike popravlja, a ostale funkcije slezene preuzimaju jetra i limfne žlijezde. Hemolitička anemija koja je uzrokovana lijekovima liječi se jednostavno prekidom takve terapije. 

U slučaju da je uzrok – poremećaj autoimunog sistema, stanje se popravlja samo od sebe kroz nekoliko godina. Liječnik vam za ublažavanje simptoma može i ubrzanje spontanog ozdravljenja može propisati liječenje kortikosteroidima. Ako to ne pomogne onda ponovno postoji mogućnost za kirurško odstranjenje slezene

Anemija srpastih stanica

Ako se kod vas ili vašeg djeteta pokažu simptomi anemije uz bolove u zglobovima i trbuhu, obratite se liječniku koji će potom raznim testovima potvrditi radi li se doista o anemiji srpastih stanica. Posebno je bitno istaknuti ako je netko u vašoj obitelji patio od anemije, jer je anemija srpastih stanica nasljedna. 

Kao nasljedna – ova je bolest neizlječiva. Liječiti se mogu samo simptomi. Krize akutnih bolova najveći su problem kod anemije srpastih stanica. Bolovi se liječe analgeticima, a ako je nastupila infekcija – tada se stanje nastoji normalizirati uz primjenu antibiotika

Prirodno liječenje anemije

Premda se u slučaju bilo koje od navedenih vrsta anemije trebate liječiti uz liječničku suglasnost – donosimo vam nekoliko savjeta kako možete popraviti ”stvar”. 

 • Preparate od željeza uzimajte samo uz liječničku suglasnost i preporučene doze – jer baš kao što manjak željeza može biti opasan, ista je star i kada ga je previše. 
 • Uzimajte preparate koje sadrže algu kelp jer su bogate mineralima i potiču apsorpciju željeza. 
 • Pokušajte i s čajem ili tinkturom štavelja (kiselice) jer u toj biljci ima mnogo željeza. 
 • Možete pokušati s čajem ili tinkturom maslačka ili čička. jer pomažu pri apsorpciji željeza. 
 • Osjećate li se umorno pijte čaj ili uzimajte tinkturu dobivenu od zobi ili sladića
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.22 / 5   97

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: anemija, anemija simptomi, simptomi anemije, sta je anemija, uzroci anemije, anemija uzroci, aplasticna anemija, sto je anemija, megaloblastična anemija, simptomi anemije kod odraslih, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu