Uzroci nedostatka željeza u krvi koji su manje poznati

Uzroci nedostatka željeza u krvi

Nedostatak željeza pogađa gotovo 10 milijuna odraslih osoba u SAD-u, uključujući pet milijuna s anemijom uzrokovanom nedostatkom željeza. Mnogi ljudi ostaju nesvjesni svoje niske razine željeza i godinama pate od simptoma ne znajući uzrok.

Jedan od razloga za to je taj što apsorpcija željeza može biti otežana čak i ako uzimate dodatke prehrani ili jedete hranu bogatu željezom.

Evo koji su uzroci nedostatka željeza u krvi i kako ih riješiti.

Uzroci nedostatka željeza u krvi

Većina željeza u vašem tijelu nalazi se u hemoglobinu, proteinu u crvenim krvnim stanicama. Kronični gubitak krvi, uslijed obilnih menstruacija, operacija, razrjeđivača krvi ili stanja poput peptičkog ulkusa, glavni je uzrok nedostatka željeza.

Nedovoljna konzumacija hrane bogate željezom također može dovesti do nedostatka, uobičajenog u veganskoj ili vegetarijanskoj prehrani kojoj nedostaje željeza iz životinjskih proizvoda.

Kada je u pitanju nedostatak željeza, uzroci koji su manje očiti su sljedeći:

  • kronične bolesti – stanja poput celijakije ili Crohnove bolesti mogu oslabiti apsorpciju željeza iz hrane; bolesti poput bolesti bubrega ili raka također ometaju korištenje i skladištenje željeza.
  • određena pića – kava, čaj i mlijeko mogu utjecati na apsorpciju željeza, osobito ako se konzumiraju blizu uzimanja dodataka prehrani; kava i čaj sadrže oksalate i tanine koji se vežu za željezo, zbog čega ograničavaju njegovu apsorpciju; mlijeko sadrži kazein i kalcij koji također smanjuju apsorpciju
  • lijekovi – NSAID mogu iritirati probavni trakt, uzrokujući krvarenje i dovodeći do nedostatka željeza; neki antibiotici uzrokuju hemolizu, razgrađuju krvne stanice i smanjuju razinu željeza; inhibitori protonske pumpe i određeni vitamini također inhibiraju apsorpciju željeza, stoga je najbolje odvojiti njihov unos od dodataka željeza
  • vježbaintenzivna tjelovježba, poput trčanja, može uzrokovati razgradnju crvenih krvnih stanica, poznatu kao marš hemoglobinurija, ili hemoliza udarca nogom, budući da ponovljeni udarci nogom oštećuju kapilare
  • životna razdobljatrudnoća, dojenje i brz rast djece i adolescenata povećavaju potrebe za željezom.
Glavni način otkrivanja niskih razina željeza su krvne pretrage
FOTO: Shutterstock

Prepoznavanje niske razine željeza

Glavni način otkrivanja niskih razina željeza su krvne pretrage. Postoje različiti testovi s različitim normalnim rasponima, ovisno o čimbenicima kao što su dob, spol i zdravstveno stanje:

  • test željeza u serumu – mjeri cirkulirajuće željezo, s normalnim razinama između 60 – 170 mcg/dl
  • test transferina – mjeri protein koji transportira željezo; visoka razina transferina može ukazivati ​​na anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza, s normalnim razinama između 204 – 360 mg/dl
  • total iron-binding capacity (TIBC) – testira vezivanje željeza za proteine; visoke razine ukazuju na niske razine željeza, s normalnim rasponom 240 – 450 mcg/dl
  • test krvi za feritin – mjeri pohranjeno željezo; normalne razine su 30 – 400 ng/mL za muškarce i 13 – 150 ng/ml za žene.

Posljedice niske razine željeza

Niska razina željeza može dovesti do anemije, koju karakteriziraju loša krvna slika i nizak hemoglobin, ključan za prijenos kisika.

Simptomi uključuju umor, glavobolju, lomljive nokte, blijedu kožu, pukotine u kutovima usta, slabost, otežano disanje, vrtoglavicu, padove, nemirne noge, lupanje srca, ubrzan rad srca i žudnju za nenutritivnim tvarima poput leda, papira ili zemlje (pica).

Dugotrajna anemija može uzrokovati ozbiljne probleme poput zatajenja srca i bubrega.

Da biste riješili nisku razinu željeza, utvrdite temeljni uzrok kroz konzultacije s liječnikom, uključujući uzimanje anamneze, fizičke preglede i laboratorijske pretrage.

Razgovarajte o načinima povećanja razine željeza kroz promjene načina života i prehrane, kao što je uključivanje hrane bogate željezom poput govedine, peradi, svinjetine, janjetine, lososa, tune, sardina i jaja.

Vegetarijanci se mogu odlučiti za pečeni grah, leću, tjesteninu od cjelovitog brašna, kruh, orašaste plodove, sjemenke, kelj, špinat, brokulu ili tofu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Hui, A. (2024). 5 Surprising Things That Can Contribute to an Iron Deficiency. Verywell Health.
  2. Martin, L. (2024). 5 weird signs of iron deficiencyMedical News Today.
  3. Horton, B. (2023). 7 Sneaky Signs You Could Have Iron Deficiency. EatingWell.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu