Vodič kroz dojenje – pravilni položaji, kalendar dojenja i pomagala za dojilje

majka-doji-dijete

Iako je dojenje jedan od najcjenjenijih prirodnih činova, ono zahtijeva određenu praksu kako bi se pravilno izvodilo. Potrebno je naučiti kako držati i podupirati bebu u položaju udobnom za nju i vas.

Također, važno je upoznati se sa “zakonima” pravilnog dojenja i pomagalima koji ga olakšavaju. Ako se pripremate za sate dojenja koji su pred vama i vašom bebom, ovaj je članak dobar početak. Sretno!

Položaji za dojenje

Ne postoji jedan ispravan položaj za dojenje. Nekoliko različitih položaja može vam poslužiti u različitim okolnostima. Kako biste otkrili najbolji za sebe i vaše dijete, isprobajte ih što više.

Položaj kolijevke

polozaj-kolijevke

Ovaj klasični položaj za dojenje zahtijeva od vas da glavu dojenčeta podupirete pregibom svoje ruke. Sjednite na stolicu s potpornim naslonima za ruke ili na krevet s puno jastuka.

Noge podignite na stolicu, stolić ili drugu povišenu površinu kako biste izbjegli vaše naginjanje prema bebi. Nju držite u krilu polegnutu na bok, tako da njezino lice, trbuh i koljena okrenete prema sebi.

Njezinu donju ruku poduprite svojom. Ako je dojite desnom dojkom, glavu joj naslonite na pregib desne ruke. Podlakticu podmetnite pod njezina leđa da bi pravilno poduprli njezin vrat, kralježnicu i stražnjicu.

Njezina koljena privucite sebi, preko ili ispod vaše lijeve dojke. Beba bi trebala ležati vodoravno ili pod blagim kutom. Ovaj je položaj najbolji za bebe rođene u predviđenom terminu, prirodnim putom.

Ženama koje su rodile carskim rezom ovaj položaj može biti previše neudoban. Nekim je majkama u ovom položaju teže navoditi usta novorođenčeta na bradavicu.

U tom se slučaju preporučuje da ovaj položaj ne koristite dok bebi ne ojačaju vratni mišići, oko mjesec dana nakon poroda. Za to vrijeme isprobajte “unakrsni ili križni hvat”.

Križni hvat

krizni-hvat

Ovaj se položaj od položaja kolijevke razlikuje u tome što u njemu ne podržavate glavu djeteta pregibom iste ruke. Umjesto toga, vaše se ruke mijenjaju u toj ulozi.

Ako dojite desnom dojke, koristite lijevi dlan i ruku kako biste držali dijete. Rotirajte njegovo tijelo tako da njegova prsa i trbuh budu oslonjeni na vaša.

Zatim svojim palcem i prstima iza njegove glave i ispod njegovih ušiju navodite usta novorođenčeta na dojku. Ovaj položaj može pomoći pri dojenju malih beba, ali i većih koje imaju problema s hvatanjem bradavice.

Položaj “nogometne lopte”

polozaj-nogometne-lopte

Kao što ime ovog položaja sugerira, u njemu dijete držite pod rukom poput nogometne lopte. Najprije postavite bebu na bok, ispod svoje ruke. Ona bi trebala biti okrenuta prema vama.

Njezin bi nos trebao biti u razini s vašom bradavicom, a noge usmjerene prema vašim leđima. Oslonite ruku na jastuk u svom krilu ili pored vas i dlanom podignite ramena, vrat i glavu svoje bebe.

Dlanom u obliku slova C usmjerite bebina usta na bradavicu. Budite oprezni, bebinu glavu nemojte previše približiti svojim dojkama kako se ona ne bi opirala i pognula glavu pod pritiskom vašeg dlana.

Koristite podlakticu kako biste poduprli gornji dio njezinih leđa. Ovaj je položaj izvrstan za žene koje imaju velike grudi, ravne bradavice ili blizance. Povoljan je za žene koje su imale carski rez.

Bočni ležeći položaj

dojenje-na-boku

Za dojenje u ovom položaju poslužite se jastucima. Zamolite svoga partnera ili druge članove svoje obitelji da ih postave nekoliko iza vaših leđa.

Jedan jastuk možete postaviti ispod glave i ramena i/ili između vaših savijenih koljena. Cilj je držati leđa i bokove ispravljene u ravnini.

Beba je i u ovom položaju okrenuta prema vama. Privucite je k sebi i držite njezinu glavu dlanom ruke koja je ispod ili joj glavu naslonite na pregib gornje ruke, a donju stavite ispod svoje glave da ne bi smetala.

Ako je potrebno, jedan jastuk ili preklopljenu deku možete staviti i ispod bebine glave. Dopiranje do bradavice ne bi trebalo biti teško, niti bi se vi trebali nagnuti prema svome djetetu.

U slučaju da dijete ipak ima problema s dopiranjem do bradavice, podignite svoju dojku prstima da bi je ono lakše dohvatilo.

Ovakav ležeći položaj odličan je za majke koje se oporavljaju od carskog reza ili teškog poroda, kojima je sjedeći položaj neudoban ili koje doje noću u krevetu.

Dojenje na leđima ili biološko dojenje

dojenje-na-ledjima

Dojenje na leđima još se naziva i biološkim dojenjem. Ono se smatra rješenjem za više problema vezanih uz dojenje, a osobito za nenamjerni rani prestanak dojenja.

U tom položaju majka je na leđima, a dijete na njoj. Svaki dio djetetova tijela okrenut je prema majci i dodiruje je te se naslanja na prirodne krivulje majčina tijela.

Tako se potiče oslobađanje primitivnih neonatalnih refleksa koji djeluju kao stimulatori dojenja. Ovdje nema posebnih pravila. Važno je samo da majka drži dijete na svojoj koži što je dulje moguće.

Također, važno je da majka prati prirodne reakcije bebe te joj pomogne da postigne ono što želi. Ovaj položaj nije isključivo položaj za dojenje udoban za majke. Njime se potiče zbližavanje majke i djeteta.

Dojenje s jastukom za dojenje

dojenje-s-jastukom

Jastuk za dojenje ima više primjena, ali primarna je naravno dojenje. Hoćete li ga upotrijebiti ovisi o položaju tijela u kojem dojite. Ako ležite na leđima ili boku, jastuk vam neće biti previše koristan.

U suprotnom slučaju, ako dojite u jednom od sjedećih položaja, on će biti vrlo koristan. Postavite ga oko vašega struka. Tako se podupire bebina glava i vrat tijekom dojenja.

Imajte na umu da je jastuk za dojenje osmišljen kako bi pružio dodatnu udobnost. Ako vama ili bebi nije udobno pri dojenju s jastukom, odustanite od njega.

Pravilno dojenje bebe – video

Položaji za dojenje koje treba izbjegavati

Ako ne dojite u pravilnom položaju, vaše dojke mogu imati problema s proizvodnjom mlijeka. Kako bi izbjegli štetne posljedice, izbjegavajte:

 • saginjanje prema djetetu,
 • položaje u kojima su djetetova glava i tijelo položeni u različitim smjerovima i
 • položaje u kojima je djetetovo tijelo udaljeno od dojke.

Mnoge majke u naporima da približe dojke djeci znaju pognuti leđa. Trebalo bi ih držati uspravnima, a dijete približiti dojki, ne suprotno.

Također, kada su djetetova glava i tijelo okrenuti u različitim smjerovima, gutanje mlijeka postaje vrlo zahtjevno za dijete.

Dojenje bebe po mjesecima – kalendar dojenja

Iako je svako dijete posebno, mnogima majkama, osobito mladima, potrebne su informacije o onome što se smatra normalnim kada je u pitanju kalendar dojenja djece.

Više o vašoj prehrani tijekom dojenja pročitajte na poveznici.

Netom nakon rođenja

majka-s-djetetom-nakon-poroda

Ako vaše dijete odmah nakon rođenja provede dovoljno vremena u dodiru s vašom kožom, ono bi se instinktivno moglo približiti vašoj dojci i početi hraniti bez vaše pomoći.

U tim prvim trenucima bebe bi mogle sisati puno bolje nego što će to činiti u narednih nekoliko dana. Iskoristite to vrijeme, jer je majčino mlijeko vrlo važno u prvim satima.

Preporučuje se da novorođenče dojite od oko 20 do 30 minuta nakon rođenja, osim ako je pospano od lijekova koji su dani majci za vrijeme poroda. Pritom nije važno koliko mlijeka će beba unijeti.

Bebe u prvim satima još uvijek ne znaju kako učinkovito dojiti pa mogu tražiti dojku svakih pola sata ili češće. Čak i ako beba ne traži dojku, između dva dojenja ne smije proći više od dva do tri sata.

To znači da ćete u početku morati buditi svoje dijete. Dojenje u rađaonici ili prostoriji za oporavak nakon carskog reza postavlja hormonsku podlogu za buduću opskrbu vaših grudi mlijekom.

Neočekivane problemi s opskrbom grudi mlijekom mogu biti posljedica bolnoga poroda i znak da ste izgubili puno krvi ili da vam je dio posteljice još uvijek u maternici.

Prvi tjedan

S obzirom na to da se u prvim danima i vi i vaše dijete učite kako pravilno dojiti, moguće su brojne male poteškoće. Tako dojenje može trajati i do sat vremena, a ritam dojenja može biti nepravilan.

Jednom kada novorođenčetu proradi apetiti on može jesti svako malo. Njihov je želudac vrlo mali, lako se puni i brzo prazni. Tijekom ovog perioda usta vašeg djeteta izrazito su osjetljiva na bilo kakvu stimulaciju.

Pritom bočica ili prst stimuliraju usta vašeg djeteta drugačije od bradavice. Novorođenče se lako može naviknuti na pretjeranu stimulaciju jezika i tvrdog nepca.

Stoga pokušajte izbjeći ili odgoditi kontakt djeteta s predmetima koje može sisati, a koji nisu dojka. Ustrajte u tome barem prvih šest tjedana. Prva dva tjedna su od presudne su važnosti za dojenje.

Često i učinkovito hranjenje u to vrijeme postavlja temelj za optimalnu proizvodnju mlijeka. U mnogim slučajevima u kojima se pojavljuju problemi s dojenjem, izvor problema prati se od ovoga razdoblja.

Možda ste čuli izraz: “ako boli, radiš to pogrešno”. Dok snažna bol ukazuje na problem i zahtijeva trenutno pažnju, umjerena razina nelagode je normalna tijekom prvih dana dok se vaše dojke prilagođavaju sisanju.

Vaše bradavice u prvim danima mogu biti vrlo osjetljive. Međutim, kada prođe prva bol, svaka druga bol koja čini dojenje nepodnošljivim nikada nije normalna i treba hitnu pozornost zdravstvenog stručnjaka.

S obzirom na to da vaše dojke još “ne znaju” koliko je mlijeka vašem djetetu potrebno, oko četvrtog dana mogli biste iskusiti njihovo bubrenje. Ono prolazi nakon jednog ili dva dana.

Pokušajte izbjeći nošenje grudnjaka tijekom ove kratke faze, jer grudnjak može stisnuti vaše grudi i učiniti oticanje bolnijim. U ovo vrijeme posebno je važno redovito prazniti grudi.

Imajte na umu da je, baš kao što je svako dijete posebno, i svaka majka poseban slučaj. Vaše tijelo (s vašim grudima) prolazi kroz mnoge promjene u ovom razdoblju. Slušajte ga bez straha.

Od drugog do šestog tjedna

Iako se do ovoga razdoblja prevladaju mnoge početne muke, još uvijek je moguće da dijete ima poteškoća s hvatanjem bradavice pri dojenju. To je jedan od češćih problema.

Budite strpljivi. Jačanjem mišića vrata, popravlja se i djetetova vještina sisanja. U ovom biste razdoblju mogli primijetiti da vaše grudi više nisu toliko teške prije dojenja.

No ne bojte se, one zapravo stvaraju sve više i više mlijeka za vaše dijete. Također, uobičajeno je primijetiti da jedna dojka proizvodi više mlijeka od druge ili da dijete preferira brzinu isticanja mlijeka iz jedne od njih.

Bez obzira na to, uvijek ponudite drugu dojku, čak i ako vam se čini da dijete to ne želi. Kada se dijete navikne na dojke, bit će dovoljno dojiti ga po pet do deset minuta na svakoj strani, do 12 puta dnevno.

Do šestog tjedna obično prestane spontano istjecanje mlijeka iz grudi, ali kod nekih majki može se samo prorijediti, ne i nestati.

Drugi i treći mjesec

Vaša će se beba i dalje hraniti svakih dva do dva i pol sata. Normalni ritam čini osam do dvanaest hranjenja u dvadeset četiri sata.

S vremenom beba može provoditi sve manje vremena na jednoj dojki, jer je postala vještija u dojenju. Sve do četvrtog mjeseca vaše će dijete biti potrebno dojiti najmanje 6 puta u 24 sata.

Nakon četiri mjeseca

Kada krenu izbijati zubi, beba će početi sliniti, sisati prste, žvakati druge predmete ili posezati za hranom. Imajte na umu da to ne znači uvijek i glad.

Isto tako, neki od vaših prijatelja, proizvođači hrane za bebe, pa čak i zdravstveni stručnjaci mogu predložiti da sada u dječju prehranu uvedete i dohranu, odnosno krutu hranu.

Od sada pa sve do sedam mjeseci starosti vaše dijete potrebno je dojiti najmanje pet puta dnevno. Ako dijete traži majčino mlijeko češće od toga, moguće je da je uznemireno.

Mlijeko u ovom razdoblju nije samo hrana, već i utjeha. Ipak, zbog neugode koju rast zubi izaziva, dijete bi moglo i odbijati dojku. U tom slučaju trebate češće prazniti svoje grudi.

Tako ćete spriječiti blokiranje mliječnih kanala i održati proizvodnju mlijeka. Također, u ovo vrijeme dijete postaje spremno na prestanak dojenja noću. To znači da polako možete početi dojiti bebu isključivo po danu.

Nakon pola godine

Iako su poznate brojne prednosti dojenja za tjelesni, kognitivni i emocionalni razvoj djeteta, mnoge majke prestanu dojiti nakon ili za vrijeme prvih pet mjeseci.

Majke koje se vraćaju na posao trebale bi izdajati mlijeko u bočice kako bi dijete uvijek imalo zalihu majčinog mlijeka. Dijete ga još uvijek može tražiti i do osam puta dnevno.

Od šestog mjeseca do navršene prve godine

Jednom kada dijete počne redovito jesti i piti ono može odlučiti preskočiti neka dojenja u potpunosti. Sve što trebate učiniti je reagirati na njegove znakove, baš kao i dosad.

Čak i ako primijetite postupno prorjeđivanje dojenja, ne mora biti riječ o trajnoj promjeni. Sasvim je uobičajeno da dijete odbija dojku dok mu rastu zubi ili dok se bori protiv raznih prehlada.

Vaše se dojke prilagođavaju njegovim potrebama te se mlijeko može vratiti za dan ili dva, čak i ako je vaša proizvodnja mlijeka već prestala.

Liječnici najčešće preporučuju dojenje kroz cijelu prvu godinu, a na majci ostavljaju odluku o dojenju nakon tog razdoblja.

Dojenje noću

Noćna hranjenja su posebno važna i ne biste ih trebali izbjegavati. Kada dojite noću, vaše tijelo proizvodi više prolaktina, hormona koji potiče proizvodnju mlijeka.

Za početak, držite bebu u svojoj blizini. Istraživanja pokazuju da se tako smanjuje rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti.

Pokušajte ne gledati na sat tijekom buđenja po noći. Lakše ćete podnijeti buđenje ako ne znate koliko je vremena prošlo od jednog do drugog buđenja.

Također, nemojte paliti svjetla za vrijeme noćnih hranjenja. Tako ćete dijete lakše ponovno uspavati. Nemojte oblačiti ništa što vam može otežati dojenje noću.

Sve što vam je potrebno, pelene, bocu vode, pa čak i obrok za sebe, držite pri ruci kako biste što lakše prošli kroz te noći bez sna. Pokušajte spavati i preko dana, kad god i vaša beba spava.

Kako prestati dojiti

majka-doji-starije-dijete

Za bebu je najbolje da prvih šest mjeseci pije samo majčino mlijeko, a nakon toga uz mlijeko treba uvesti i dohranu. Vrlo često upravo tada majke požele prestati dojiti.

Stručnjaci smatraju da je najlakše prestati dojiti onda kada vi i vaša beba zajedno odlučite da to želite. Dojenje je djetetu više od hrane, ono mu je utjeha i zaštita.

Ako mu dopustite da se postupno odvikne od sisanja, izbjeći ćete emocionalne probleme i probleme s ponašanjem koji bi se mogli pojaviti zbog naglog prestanka dojenja.

Ako želite, možete stimulirati prirodan način prestanka dojenja.

 • Najprije potaknite svoje dijete da eksperimentira s okusima i teksturama hrane.
 • Kada vidite da dobro jede, pokušajte uvesti neke promjene. Na primjer, u nekim obrocima joj pokušajte ponuditi hranu prije dojke. Kada vam uspije, činite to češće.
 • Naposljetku, umjesto dojke ponudite joj vodu u dječjoj bočici za vodu.

Između vašeg prestanka nuđenja dojke i potpunog prestanka traženja dojke od strane djeteta može proći više vremena nego što biste očekivali. No to je i dalje najlakši način da prekinete dojenje.

Cijeli proces odvikavanja može trajati nekoliko tjedana, ali i mjeseci. To je još jedna od onih stvari u kojima se prepoznaju razlike među djecom.

Nagli prestanak dojenja

Nagli prestanak dojenja može biti opasan i za majku i za dijete. Bolne grudi mogu uzrokovati upalu grudi ili mastitis. To jednostavno možete izbjeći tako da postupno i polagano prestanete dojiti.

Ako ipak želite ili ste primorani prekinuti dojenje, postoje načini da spriječite štetne posljedice. Razgovarajte sa svojim liječnikom o načinima na koje si možete ublažiti bolove.

Praznite svoje grudi redovito, ali ne u potpunosti. Ako izdajate samo malu količinu mlijeka, vaše tijelo neće nastaviti proizvoditi velike količine mlijeka.

U suprotnom, što više mlijeka izdojite, to će ga vaše tijelo više proizvoditi. Kako bi ublažili oticanje dojki, stavite hladne i svježe listove kupusa u grudnjak.

Iako nije znanstveno dokazano, smatra se da svježi kupus ima svojstva dilatacije kojima poboljšava protok krvi unutar i izvan područja grudi, omogućujući tako tijelu da ponovno apsorbira zarobljenu tekućinu.

Bolove u grudima i njihovo oticanje pokušajte ublažiti i mekim hladnim oblozima ili toplim tušem. Pijte dovoljno tekućine i provjeravajte redovno imate li znakove infekcije dojki:

 • crvenilo,
 • groznica,
 • jaka bol i
 • kvržice u grudima.

Uzimanje lijekova koji blokiraju proizvodnju mlijeka ili vezanje dojki se više ne preporučuje. Osim već spomenutih metoda, možete pokušati s pripravcima od kadulje koji pomažu da zalihe mlijeka prirodno presuše.

Kako biste bebi olakšali prijelaz, koristite bočicu čija je struktura slična strukturi dojke. Osim toga, možete pokušati s kombinacijom majčinoga mlijeka i formule.

Kako prestati dojiti dijete od dvije godine

S malo starijom djecom cijeli proces odvikavanja od sisanja može biti vrlo sličan. Kao i u slučaju malih beba, potrebno je puno strpljenja. Ako vaš dvogodišnjak ne traži mlijeka, nemojte mu ga nuditi.

Umjesto toga, ponudite mu alternative poput soka ili posebnog obroka. Ako inzistira na dojenju, nemojte ga odbiti. S vremenom će naučiti odustati od dojke bez pobune.

Velika prednost u odvikavanju dvogodišnjaka od dojke je svakako činjenica da s njim o tome, u većini slučajeva, možete i razgovarati.

Ako vaše dijete sisa isključivo noću, prije spavanja ili za vrijeme noćnih buđenja, od te ga rutine odviknite stvaranjem nove rutine. Umjesto mlijekom, uspavajte ga pjesmom ili pričom.

Pri prestanku dojenja noću zatražite pomoć svoga partnera. Neka on tješi dijete tijekom noći. Još jedan način da odviknete svoje dijete od ove navike je ne nošenje odjeće koja olakšava pristup grudima.

Da bi vaše dijete potpuno izgubilo interes za dojenje, možda će trebati provesti neko vrijeme bez vas i naviknuti se na život bez bradavice u ustima.

Grudi nakon prestanka dojenja

vjezbanje-s-djetetom

To da dojenje uzrokuje opuštanje i vješanje grudi je mit. Trudnoća je ta koja uzrokuje promjene na vašem tijelu, a ne samo dojenje. Grudi se nakon poroda objese iz više razloga. Neki od njih su:

 • povećani indeks tjelesne mase,
 • starost majke,
 • druga ili treća trudnoća,
 • grudi velike i prije trudnoće te
 • dim.

Vaše grudi nemaju mišića. One su pričvršćene na mišiće prsnog koša tankim ligamentima koji se nazivaju i Cooperovi ligamenti. Oni nisu vrlo napeti pa se vaše grudi mogu kretati.

Kada zatrudnite, vaše grudi prolaze kroz brojne promjene. One rastu dok se pripremaju za dojenje, a vaše bradavice i koža koja ih okružuje može potamniti.

Više o tjelesnim promjenama koje vas mogu zateći u trudnoći pročitajte na poveznici.

Nekoliko dana nakon poroda vaše grudi postaju punije i teže. To uzrokuje povećana prokrvljenost grudi i nadolaženje mlijeka. Kako se vaše grudi povećavaju, tako se Cooperovi ligamenti mogu rastegnuti.

To istezanje može dovesti do blagog vješanja grudi. No ova će se promjena dogoditi bez obzira na to dojite li dijete ili ne dijete. Tjedan ili dva nakon poroda vaše grudi trebale bi se vratiti veličini koju su imale tijekom trudnoće.

Takve će ostati sve dok dojite ili dok ne prestanete dojiti. Povratkom kilaže koju ste imali prije trudnoće, vratit ćete se i veličini grudnjaka koju ste tada imali.

Šest mjeseci nakon prestanka dojenja masno tkivo postupno će zamijeniti tkivo koje proizvodi mlijeko u vašim grudima i dati vam osjećaj punih grudi.

Pomagala za dojilje

Šeširići za dojenje

sesiric-za-dojenje

Šeširići za bradavice, odnosno za dojenje su najčešće tanke silikonske i prilagodljive opne za bradavicu i areolu dojke. Njihova se upotreba preporučuje ako postoje problemi s dojenjem koji uključuju:

 • ravne ili uvučene bradavice,
 • malene bradavice,
 • ragade ili ispucale bradavice,
 • bolne bradavice i
 • te problemi hvatanja bradavice od strane djeteta.

Oni se često preporučuju i tijekom prvih nekoliko dana nakon poroda, ponekad i bez opravdanog razloga. Te bi slučajeve trebalo izbjegavati, jer u njima šeširići mogu donijeti više štete, nego koristi.

S obzirom na to da oni mogu postati izvor bakterija za dijete treba ih sterilizirati i svakodnevno održavati. Dok neke majke cijeli period dojenja provedu s njima, drugima on pomaže u navikavanju tijekom prvih tjedana.

Gotovo svaka tvrtka koja proizvodi pomagala za trudnice i dojilje ima svoju varijantu “šeširića”. Možete ih kupiti u većini ljekarni te u drogerijama poput Müller i DM-a. Njihova se cijena kreće od oko 50 do 100 kuna.

Grudnjak za dojenje

grudnjak-za-dojenje

Grudi su dio tijela koji se najviše mijenja u tijeku i nakon trudnoće te zbog toga zaslužuju odgovarajuću zaštitu. Svrha grudnjaka za dojenje je da bude udoban i olakša dojenje.

On posebno olakšava dojenje u javnosti. Više o pomagalima za dojenju u javnosti pročitajte na poveznici. Grudnjake za dojenje možete kupiti u prodavaonicama donjeg rublja.

Nažalost, najčešće nećete biti suočeni s velikim izborom, pogotovo ako živite u manjem gradu u kojem nema previše različitih butika i prodavaonica donjeg rublja.

Njihova je cijena malo viša od cijene običnih grudnjaka. Platit ćete ih od oko 150 do 200 kuna.

Jastuk za dojenje

spavanje-u-trudnoci

Jastuci za dojenje olakšavaju dojenje na više načina. Oni podupiru djetetovu težinu i čine cijeli proces, koji je vrlo često dugotrajan, puno udobnijim. Njegove glavne funkcije su:

 • smanjivanje pritiska na mišiće ruku, leđa i vrata,
 • olakšavanje promjene položaja djeteta, odnosno kuta dojenja i
 • poučavanje djeteta sjedenju.

S obzirom na to da se njima beba podiže na razinu dojke, on je posebno prikladan za žene koje imaju male grudi. Isti jastuk mnoge majke koriste i kao pomagalo za spavanje u trudnoći.

Jastuk za dojenje možete kupiti u većini dućana koji prodaju proizvode za majke i bebe. No budite pažljivi pri odabiru. Cijene se kreću od 150 do 200 kuna, ali mogu biti i znatno više.

Pritom visoka cijena ne garantira kvalitetu. Većina majki koje su ga koristile kažu da im je olakšao dojenje, ali mnogima je u sprječavanju bolova pomogao izbor pravilnog položaja dojenja.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu