Promjene u trudnoći koje vam se mogu dogoditi

Trudnoća je predivna stvar, ali morate znati da se u ovom najdelikatnijem razdoblju u životu žene događaju i razne tjelesne promjene.

Možete izgubiti kontrolu nad svojim mjehurom

U trudnoći se često javlja pretjerano aktivan mjehur. Ne samo da ćete trebati ići na WC, nego ćete trebati ići stalno. Nekim trudnicama se može dogoditi „nesreća“ prilikom kihanja ili čak smijanja.

Prije termina poroda počinje curiti mlijeko iz dojki

Rana laktacija se događa u posljednjih nekoliko mjeseci ili čak tjedana trudnoće, kada je vaše tijelo spremno za dolazak bebe. Ako vam se to dogodi, nemojte paničariti, riječ je o potpuno prirodnoj pojavi.

Možda ćete trebati veće cipele

Otečena stopala se događaju iz dva razloga: Tijekom trudnoće se zadržava više vode u tijelu te maternica vrši pritisak na vene što umanjuje sposobnost tijela da uspješno prenosi krv u ekstremitete. Nemojte ulagati odmah u 20 novih pari cipela jer ćete se nakon poroda vratiti na staru veličinu.

Vaša koža može promijeniti boju

U fenomenu poznatom kao hiperpigmentacija, tijelo trudnice proizvodi više melanina nego inače, što bi moglo izazvati mrlje na koži – obično na čelu i obrazima.

Promjene u trudnoći

Desni mogu krvariti

Povećan protok krvi i hormonalne promjene mogu dovesti do nabubrenih desni. One postaju super osjetljive, pa čak počinju i krvariti.

Vaša osjetila se pojačavaju

U trudnoći će vam vjerojatno mnoga hrana imati drugačiji miris i okus. Tako da možda nećete moći pogledati, a kamoli kušati odrezak, ali zato će sladoled imati okus bolji nego ikad.

Sve će vas svrbjeti

Pred kraj trudnoće, koža na trbuhu vas može početi nekontrolirano svrbjeti. Uzrok tome je kombinacija suhe kože i činjenice da beba raste te uzrokuje rastezanje kože.

Vaš glas se može promijeniti

Kako se u vašem tijelu razine estrogena i progesterona mijenjaju, tako vaše glasnice mogu oteći, uzrokujući da odjednom zvučite poput dječaka u pubertetu.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu