Bolne grudi (bol u dojkama) – mogući razlozi i kako ublažiti bol

Bolne grudi nakon ovulacije

Bol u grudima (bol u dojkama) u medicinskom rječniku znana i kao mastalgija, mamalgija i mastodinija, česta je neugoda koju doživljavaju žene svih dobi. Često se uz tupu bol osjeća i težina u grudima, pritisak i osjećaj peckanja te osjetljivost grudi na dodir.

Uzroci osjećaja boli i osjetljivosti u grudima su raznoliki, no najčešće je riječ o bezopasnom simptomu te ne postoji povezanost između bolnih grudi i višeg rizika za razvoj malignih oboljenja kao što je rak dojke, sudeći po rezultatima istraživanja britanskog Zavoda za javno zdravstvo.

Donosimo najčešće razloge osjećaja bolnosti u grudima te kako ih olakšati:

Ciklička mastalgija (bolovi vezani uz PMS)

Ciklička mastalgija vezana je za menstrualni ciklus, pa se tako bol osjeća najčešće jedan do tri dana prije menstruacije, ali može se osjetiti i odmah nakon ovulacije, odnosno u drugom dijelu ciklusa.

U tom vremenu hormoni jajnika mogu uzrokovati nakupljanje vode u dojkama što izaziva poznati efekt “punoće” grudi, ali i bol pri kretanju i dodirima.

Simptomi cikličke mastalgije:

 • bol je prisutna u čitavoj dojci,
 • bol se osjeti u obje dojke,
 • grudi mogu postati natečene i djelovati veće nego uobičajeno,
 • bol se pojačava s približavanjem prvog dana menstruacije,
 • mogu se osjetiti malene kvržice ispod kože grudi,
 • ponekad se bol širi u područje ispod pazuha,
 • češća pojava boli u mlađih žena te kod žena na hormonalnoj terapiji.

Bol u grudima uzrokovana ciklusom prolazi s menstruacijom i obično nisu potrebni analgetici, ali ako neugoda sprječava ženu u njezinim svakodnevnim aktivnostima, lijekovi protiv bolova mogu ublažiti bol.

Trudnoća

Bol u dojkama jedan je od prvih znakova trudnoće, a uzrokuju ju estrogen i progesteron. Također, tijekom trudnoće grudi se pripremaju za dojenje, pojačava se cirkulacija krvi u tom području i grudi dobivaju na težini zbog čega grudi postaju osjetljivije.

Za olakšavanje boli tijekom trudnoće preporučuju se lagane masaže i topli oblozi, te korištenje kvalitetnih grudnjaka. Zbog zaštite ploda obično se izbjegavaju analgetici.

Nošenje neodgovarajućeg grudnjaka

Cjelodnevno nošenje neodgovarajućeg grudnjaka može pritiskati grudi i uzrokovati neugodu i bol. Osim premalih košarica, osjećaj stezanja može uzrokovati i neodgovarajuća širina grudnjaka. Kako biste to izbjegle, pri kupovini grudnjaka držite se zlatnog pravila dva prsta; najbolja širina je kada možete bez problema provući dva prsta ispod kopče na grudnjaku.

grudnjak-za-dojenje
Foto: Photospin

Bol uzrokovana tjelovježbom

Naprezanje pektoralnih mišića tijekom tjelovježbe može dovesti do upale mišića koja rezultira tupom boli pri pokretu ili na dodir. Ova bol, kao i kod svake upale mišića, prestaje nakon jednog ili dva dana, a može se olakšati toplim oblozima.

Ako osjećate bolove uzrokovane tjelovježbom, napravite jedan dan pauze za tu grupu mišića kako bi se oni imali vremena oporaviti i osnažiti prije novih opterećenja.

Fibrocistično grudno tkivo

U nekih žena se pod utjecajem hormona u grudima stvaraju fibrocistične kvržice. Riječ je o manjim i benignim nakupinama koje se stvaraju tijekom menstrualnog ciklusa kada se tijelo priprema na moguću trudnoću.

fibrocisticne_dojke
Foto: Photospin

Nastanak ovih kvržica je najčešće genetski uvjetovan, ali njihova pojava ne treba zabrinjavati. Ipak, savjetuje se kod bilo kakvih promjena na grudima posjetiti liječnika.

Kvržice ponekad mogu biti bolne, pri čemu neke žene osjećaju tupu, blagu i dugotrajnu bol, a neke oštru i naglu. Bol se može olakšati toplim oblozima, mirovanjem ili analgeticima.

Kontracepcijske pilule ili hormonska zamjenska terapija

U prvim tjednima korištenja oralne kontracepcije ili zamjenskih hormona mnogo žena osjeća nadimanje i oticanje grudi te osjećaj neugode, boli i osjetljivosti na dodir. Moguće je da grudi postanu i za broj veće zbog čega će i stari grudnjaci postati neadekvatni.

Ova bol je normalna i obično prolazi u roku od tri tjedna, a ako postane neizdrživa ili se nastavi i dalje, potrebno je promijeniti terapiju.

Kofein i nikotin

Istraživanja provedena na sveučilištu u Durhamu pokazala su da se 61% žena riješilo bolova u dojkama kada su prestale piti kavu.

Znanstvenici smatraju da osjetljivost i bol u grudima može uzrokovati naglo širenje krvnih žila zbog sastojka metilksantina koji se nalazi u velikoj koncentraciji u napicima bogatima kofeinom, poglavito u kavi.

Izbjegavanjem kofeinskih napitaka u predmenstrualno vrijeme tako možete izbjeći neugodne simptome oticanja grudi.

Istraživanje iz 2014. godine u Istanbulu pokazalo je kako je bol u grudima povezana i s većom konzumacijom nikotina, odnosno cigaretama i drugim duhanskim proizvodima.

Rak dojke

Iako karcinom na dojci obično ne uzrokuje bol, ako osjećate oštru i probadajuću bol, najsigurnije je odmah posjetiti liječnika.

Uz bol, rak dojke može uzrokovati i druge simptome, kao što su iscjedak iz bradavica, iznenadna pojava kvržica koje ne nestaju sa svršetkom menstrualnog ciklusa, te crvenilo i osip na grudima.

Simptomi raka dojke

Znakovi za opasnost od raka dojke

Međutim, ako osjetite bol u dojkama, nemojte paničariti! Kako su pokazali istraživači i znanstvenici za The Journal of Breast Health, bolne grudi uglavnom nisu pokazatelj maligne bolesti.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Breast Pain: Mastalgia (2018) Virtual Medical Centre.
 2. Mastalgia – Breast Pain (2018) Children’s Hospital of Philadelphia.
 3. Tunc Eren, Adem Aslan, Ibrahim A. Ozemir, Hakan Baysal, Julide Sagiroglu, Ozgur Ekinci, Orhan Alimoglu. Factors Effecting Mastalgia (2016) Breast Care. Karger Publisher.
 4. Russel LD. Caffeine restriction as initial treatment for breast pain (1989) Department of Surgery, Duke University Medical Center, Durham, N.C.
 5. Yıldırım, Ali Cihat et al. Mastalgia-Cancer Relationship: A Prospective Study. The Journal of Breast Health 11.2 (2015): 88–91. PMC. Web. 8 Oct. 2018.

Ocijenite članak

3.81 / 5   31

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Bolne grudi, bolne dojke, bol u dojkama, bol u dojci, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu