Prvi simptomi (znakovi) trudnoće – simptomi trudnoće u ranim danima

Pitate se jeste li trudni? Najraniji simptomi trudnoće mogu uključivati:

 • izostanak menstruacije,
 • osjetljivost dojki,
 • osjećaj mučnine,
 • povećani vaginalni iscjedak,
 • umor.

Neke žene, ali ne sve, mogu doživjeti ove simptome samo dva tjedna od dana začeća.  Svaka trudnoća je različita, tako da je teško predvidjeti znakove, ali važno je da pratite i primjećujete promjene u svom tijelu.

Rani simptomi trudnoće, kao što su bol u grudima, umor i osjećaj mučnine, vrlo su slični simptomima PMS-a, stoga ih mnoge žene olako shvaćaju. Ženama je uglavnom prvi znak trudnoće izostanak mjesečnice.

Izostanak mjesečnice

Izostanak mjesečnice je najočitiji znak trudnoće, premda se nekim ženama može pojaviti krvarenje i tijekom trudnoće, ali manjeg intenziteta i trajanja. Zbog takvih slučajeva najbolje je potražiti dodatne znakove kako biste bili sigurni.

Prvi simptomi prije izostanka menstruacije

Međutim, ako vam je teško čekati do predviđenog datuma mjesečnice, prvi simptomi prije izostanka menstruacije su najčešće: spotting (implantacijsko krvarenje), povišena bazalna temperatura, osjetljive grudi, umor, mučnina, nadutost trbuha, pojačana potreba za mokrenjem, averzije prema određenoj hrani, nesvjestica, zatvor, glavobolja, bolovi u leđima, pojačano lučenje sline, metalan osjećaj u ustima, žeđ, kratkoća daha.

Osjetljive grudi

To može biti jedan od najranijih znakova trudnoće. Prisutan je osjećaj peckanja ili trnci u dojkama, osobito oko bradavica. To se događa jer hormoni povećavaju dotok krvi u grudima.

Bol u grudima
Foto: Photospin

Vaš uobičajeni grudnjak će vam postati neudoban s većim osjećajem trenja nego inače. Međutim, osjetljivost grudi će biti izraženija oko četvrtog tjedna od začeća.

Vaginalni iscjedak u trudnoći

Još jedan rani znak trudnoće je promjena boje vaše vulve i vagine. Ona je obično ružičaste boje, ali se mijenja u crvenkastu kako vaša trudnoća napreduje. Ta promjena je uzrokovana povećanjem količine krvi koja se doprema u tkiva oko rodnice.

Također u ranoj fazi trudnoće možete primijetiti i promjene vaginalnog iscjetka. Povećanje iscjetka je normalna pojava u trudnoći, ali ako primijetite promjene u boji i mirisu, obvezno posjetite liječnika.

Želja za hranom

U ovoj ranoj fazi, vjerojatno će doći do promjene u apetitu i žudnje za određenom hranom. Ponekad se može javiti metalni okus u ustima i osjetljivost na mirise određene hrane.

Hormon trudnoće progesteron je zaslužan za “divljanje” apetita. Međutim, taj isti hormon je zaslužan i za povećani apetit neposredno prije menstruacije. Dakle, povećani apetit ne znači nužno da ste trudni.

Prvi simptomi trudnoće
Foto: Photospin

Međutim, poznati znanstveni časopis Obstetrics & Gynecology među prve simptome trudnoće posebno ističe pojačan apetit i dobitak težine. Iako neke žene ove simptome pripisuju brojnim drugim okolišnim čimbenicima (npr. stres, depresija), s vremenom shvate da je riječ o nečem ozbiljnijem, posebno kada uz sve to dođe do izostajanja menstruacije. 

Mučnine

Jedan od znakova trudnoće može biti i nagli gubitak apetita, pogotovo ako počnete osjećati nelagodu i jutarnje mučnine. Može vam se dogoditi da odjednom više ne možete podnijeti hranu koju ste prije obožavali.

Jutarnje mučnine mogu se pojaviti već drugi tjedan od začeća, iako se uglavnom pojavljuju od četvrtog ili šestog tjedna trudnoće.

Mučnina se može pojaviti u bilo koje doba dana, s ili bez povraćanja. Mučnine uglavnom nestanu do kraja prvog tromjesečja.

Spotting – točkasto krvarenje

Točkasto, blago krvarenje u ranoj trudnoći poznato je i kao implantacijsko krvarenje. Do njega dolazi kada se oplođeno jajašce ugradi u stijenku maternice, što se obično događa 10 do 14 dana nakon oplodnje

Takvo krvarenje pojavljuje se stoga prije nego što se očekuje mjesečnica, obično dolazi u obliku nekoliko kapi svijetlije, ružičaste krvi i brzo prestaje. Može biti popraćeno laganim grčevima.

Umor

U ranoj fazi trudnoće vrlo vjerojatno ćete osjećati konstantan umor. Taj osjećaj traje otprilike do 12. tjedna trudnoće. Također je prisutna i pretjerana emocionalnost, odnosno u jednom trenutku ste ushićeni, a za par minuta na rubu suza.

Iako umor nije pouzdan znak trudnoće, on je učestao i ide pod ruku s jutarnjim mučninama.

Trudnički-umor
Foto: Photospin

Nadalje, znanstvenik John C. Licciardone je sa svojim kolegama proveo studiju objavljenu u časopisu American Journal of Obstetrics and Gynecology, a osvrnuo se na bolove u leđima koji također mogu biti simptomi trudnoće u ranim danima.

Zbog širenja i prilagođavanja tijela za nadolazeće stanje, žene nerijetko osjećaju blage bolove u leđima koji se s napredovanjem trudnoće sve jasnije osjećaju uz umor i iscrpljenost. Iako mnogi i ovaj simptom pripisuju nečem drugom, tijelo šalje jasne signale koje žene uglavnom shvate tek nakon prvog ultrazvuka.

Povećana potreba za mokrenjem

Povećana potreba za mokrenjem, osobito noću, jedan je od ranih simptoma trudnoće koji se može očitovati nešto prije očekivanog datuma mjesečnice. 

To se događa zbog hormonalnih promjena te povećane proizvodnje krvi, zbog čega bubrezi rade jače i brže pune mokraćni mjehur.

Averzija prema određenoj hrani

U ranoj trudnoći trudnice mogu osjetiti mučninu nanjuše li određenu hranu; može biti u pitanju čak i hrana koje su prije trudnoće obožavale. Averzije prema hrani u ranoj trudnoći iskusilo je čak 85 % trudnica.

Iako se još ne zna točno što je tome uzrok, pretpostavlja se da je zbog naglog porasta hormona progesterona, što se događa odmah nakon začeća pa je tako ovo jedan od najranijih simptoma trudnoće.

Promjene raspoloženja

Znanstvena studija objavljena u časopisu American Journal of Obstetrics and Gynecology uključuje i neke psihološke čimbenike koji su također relevantni simptomi trudnoće u ranim danima. Hormonalne promjene u tijelu ne zaobilaze ni one neurotransmitere koji su povezani s raspoloženjem pa se tako kod mnogih žena zna pojaviti sniženo raspoloženje i manjak energije.

Iako ovi prvi simptomi trudnoće prije izostanka menstruacije mnogim ženama ne znače apsolutno ništa već samo svakodnevni stres, oni su također znak da se s vašim tijelom nešto događa. Zanemarivanje psiholoških čimbenika kod otkrivanja trudnoće nije rijetkost zato što su ljudi nedovoljno informirani o snažnim učincima hormona na ponašanje i stanje žene.

Testovi za trudnoću

Kućni testovi za trudnoću su problematični prilikom otkrivanja stanja u prva dva tjedna, premda postoje osjetljiviji testovi za trudnoću koji mogu otkriti niske razine hormona trudnoće u toj najranijoj fazi.

Međutim, najpouzdaniji znak trudnoće je izostanak mjesečnice. Ako vaša menstruacija kasni, a do tada ste imali redovite cikluse, napravite test za trudnoću. Čak i ako on bude negativan, za siguran rezultat pokušajte se testirati ponovno nakon tri dana.

U slučaju da je test pozitivan, posjetite svog ginekologa čim prije.

Prvi simptomi trudnoće – iskustva trudnica

Istraživanje koje je provela American Pregnancy Association pitalo je skupinu trudnica koji je prvi simptom trudnoće koji su primijetile. Odgovori su sljedeći:

 • izostanak mjesečnice bio je prvi signal za 29 % trudnica,
 • mučnina je bila odgovor kod 25 % ispitanih trudnica,
 • osjetljivost grudi zabilježilo je 17 % trudnica,
 • neuobičajen umor prijavilo je 8 % trudnica,
 • a spotting je samo 3 % trudnica navelo kao prvi simptom trudnoće.

Ostali simptomi (pojačan apetit, osjetljiviji njuh, vjetrovi, zatvor, promjene raspoloženja itd.) pojedinačno su dobili manje od 2 % glasova trudnica kao prvi simptom trudnoće.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Abrams, B., Carmichael, S. i Selvin, S. (1995). Factors associated with the pattern of maternal weight gain during pregnancy. Obstetrics & Gynecology, 86(2), 170-176.
 2. Betts, K. S., Williams, G. M., Najman, J. M. i Alati, R. (2014).Maternal Depressive, Anxious, and Stress Symptoms During Pregnancy Predict Internalizing Problems in Adolescence.Depression and Anxiety, 31(1), 9-18.
 3. Lancaster, C. A., Gold, K. J., Flynn, H. A., Yoo, H., Marcus, S. M. i Davis, M. M. (2010). Risk factors for depressive symptoms during pregnancy: a systematic review.American Journal of Obstetrics and Gynecology, 202(1), 5-14.
 4. Dr. Roger Henderson. 10 weird signs you could be pregnant (2017) NetDoctor (UK).
 5. Pregnancy Symptoms — Early Signs Of Pregnancy (2018) American Pregnancy Association.
 6. Early pregnancy symptoms: First signs you might be pregnant (2018) KidSpot. News Pty Limited.
 7. Licciardone, John C. et al. Osteopathic manipulative treatment of back pain and related symptoms during pregnancy: a randomized controlled trial. American Journal of Obstetrics & Gynecology , Volume 202 , Issue 1 , 43.e1 – 43.e8
 8. Hasan R, Baird DD, Herring AH, et al. 2010. Patterns and predictors of vaginal bleeding in the first trimester of pregnancyAnn Epidemiol 20(7):524-31.

Saznajte kako ublažiti proljetni umor i iscrpljenost

Ocijenite članak

4.09 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: simptomi trudnoce, prvi simptomi trudnoće, prvi znaci trudnoce, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu