Vaginalna gljivična infekcija – uzroci, simptomi i liječenje

Žena kod ginekologa

Vaginalna gljivična infekcija odnosno tip vaginitisa (upale vagine) je jedna od najčešćih infekcija koja se javlja u spolno aktivnih žena, a karakteriziraju je vaginalna iritacija, intenzivan svrbež i vaginalni iscjedak. Vaginalna infekcija najčešće zahvaća vaginu i vulvu. 

Vaginalna gljivična infekcija, koja se također naziva i kandidijaza, u prosjeku se javlja kod tri od četiri žene tijekom života, a kod većine njih i dva ili više puta. Kandidijaza čini oko 35% svih vaginitisa.

Vaginalna gljivična infekcija, odnosno kandidijaza se ne smatra spolno prenosivom bolesti, iako se može širiti i putem oralno-genitalnog kontakta. Liječenje je obično uspješno, osim kada je riječ o periodičnim infekcijama koje se mogu javiti četiri ili više puta u jednoj godini. U tom slučaju, možda će biti potrebna duža terapija.

Kandidijaza se može javiti u žena koje imaju dijabetes, nakon primjene antibiotika, u trudnoći, nakon liječenja kortikosteroidima te često i kao pojava bez poznatog uzroka. Gljivična upala rodnice često se širi i na vanjsko spolovilo, a tada najčešće dolazi do razvoja vulvovaginitisa

Kandidijaza se rijetko javlja prije puberteta i u perimenopauzi kada je upala znatno tvrdokornija. Zbog visoke koncentracije estrogenih hormona, kandidijaza je najčešća tijekom trudnoće

“Sama vaginalna gljivična infekcija nije opasna u trudnoći ukoliko se u podlozi lokalnih gljivica ne nalazi neka druga bakterija, kao što je ureaplazma, mikoplazma ili streptokok”, objašnjava dr. Tihana Mazalin, specijalist ginekologije i opstetricije iz zagrebačke Poliklinike Mazalin. “U tom slučaju može doći do komplikacija kod zanošenja te tijekom trudnoće – poput češćih spontanih pobačaja i prijevremenog poroda. Važno je da trudnica ne uđe u porod s gljivičnom infekcijom, jer će se tada inficirati dijete prilikom prolaska kroz porođajni kanal”.

Vaginalna gljivična infekcija – simptomi

Simptomi vaginalne gljivične infekcije se kreću od blagih do teških, uključujući:

 • svrbež i iritaciju (zahvaćaju vaginu i vulvu),
 • peckanje, posebno tijekom spolnog odnosa ili prilikom mokrenja,
 • crvenilo i oticanje stidnice,
 • vaginalna bol i osjetljivost,
 • sirasti odnosno gusti i bijeli iscjedak.

Vaginalni iscjedak je u slučaju gljivične infekcije bijele boje, bez mirisa i grudičaste konzistencije. U nekim slučajevima, simptomi vaginalne gljivične infekcije mogu biti prisutni i bez iscjetka.

“Vaginalna gljivična infekcija vrlo rijetko ostaje neopažena i bez subjektivnih smetnji”, kaže dr. Tihana Mazalin, specijalist ginekologije i opstetricije iz zagrebačke Poliklinike Mazalin. “Najčešće se subjektivne smetnje pojave vrlo brzo, u obliku crvenila spolovila, pojačanog bijelog sirastog iscjetka, osjećaja svrbeži i peckanja. Pacijentica tada može otići u ljekarnu i u slobodnoj prodaji kupiti lokalni antimikotik u obliku vaginalnih tableta i kreme.” 

Kada posjetiti liječnika?

Obratite se vašem liječniku u sljedećim slučajevima:

 • prvi put ste doživjeli simptome gljivične infekcije,
 • niste sigurni je li u pitanju gljivična infekcija,
 • vaši simptomi su i dalje prisutni nakon tretmana OTC antifungalnom kremom ili čepićima,
 • javljaju se i drugi simptomi.

Dr. Tihana Mazalin naglašava: “Ukoliko se simptomi ne povuku ili se u kraćem roku ponovno pojave, tada je potrebno učiniti ginekološki pregled kako bi se učinili eventualno dodatni brisevi te dala adekvatna terapija. Uz terapiju, lokalnu ili sistemsku, treba smanjiti unos šećera u organizam, prati se običnom vodom bez sapuna i šampona, nositi pamučno donje rublje i izbjegavati dnevne uloške”.

Vaginalna gljivična infekcija – uzroci 

Vaginalna gljivična infekcija je uzrokovana gljivicom Candida. Candida je mikroorganizam koji je normalno prisutan u vagini, zajedno s bakterijama.

Vagina prirodno sadrži uravnoteženu mješavinu gljivica i bakterija. Lactobacillus bakterije proizvode kiseline, koje onemogućuju pretjerano razmnožavanje gljivica u vagini.

No, poremećaj zdrave ravnoteže može rezultirati prekomjernim razmnožavanjem gljivica. Previše gljivica u vagini može dovesti do vaginalnog svrbeža, peckanja i drugih karakterističnih znakova i simptoma gljivične infekcije.

Vaginalnu gljivičnu infekciju mogu uzrokovati:

 • antibiotska terapija – koja dovodi do smanjenja Lactobacillus bakterija u rodnici i promjene u vaginalnom pH, što omogućuje pretjerano razmnožavanje gljivica,
 • trudnoća,
 • nekontrolirani dijabetes,
 • oštećenje imunološkog sustava,
 • svi postupci koji mijenjaju vrstu i količinu bakterija koje su normalno prisutne u rodnici, kao što su ispiranje ili iritacija zbog neadekvatne vaginalne vlažnosti.

Najčešće, vaginalna gljivična infekcija proizlazi iz jedne vrste Candida gljivice, koja je poznata kao Candida albicans. Ponekad, međutim, i druge vrste Candida gljive mogu biti uzrok simptoma.

Candida albicans dobro reagira na tipične tretmane za gljivične infekcije, dok ostale vrste ponekad loše reagiraju na konvencionalne terapije i mogu zahtijevati više agresivno liječenje.

Gljivične infekcije mogu biti seksualno prenosive, posebno kroz oralno-genitalni seksualni kontakt. Međutim, one se ne smatraju spolno prenosivim bolestima jer je gljivica Candida prirodno prisutna u vagini.

Vaginalna gljivična infekcija – liječenje

Liječenje vaginalne gljivične infekcije ovisi o tome je li ona jednostavna ili komplicirana:

Liječenje nekompliciranih gljivičnih infekcija

Za blage do umjerene simptome i rijetke epizode gljivične infekcije, vaš liječnik može preporučiti:

 • Antifungalne kreme, masti, tablete ili čepiće koji učinkovito liječe gljivične infekcije u većini slučajeva. Primjenjuju se najčešće jednokratno, ili tijekom 1 do 3 dana. Vaš liječnik može vam propisati neki od lijekova, dok su neki preparati dostupni u slobodnoj prodaji. Nuspojave ovih lijekova su vrlo rijetke, a mogu uključivati osjećaj peckanja ili iritaciju tijekom primjene.
 • Oralni antifungalni lijekovi (flukonazol) – najčešće jednokratna doza.

Obratite se vašem liječniku ako ste završili tretman, a vaši simptomi se nisu povukli, ili su se vratili u roku od dva mjeseca nakon terapije. Mnogi preparati protiv gljivičnih infekcija dostupni su bez recepta. Ako ste koristili neki od njih, a simptomi se nisu povukli, posjetite vašeg liječnika.

Ginekologinja Tihana Mazalin naglasila je: “Ukoliko se vaginalna gljivična infekcija ne liječi, može prijeći u kroničnu te je tada terapija daleko dulja. Naravno, uz lokalnu i sistemsku terapiju potrebno je izrazito paziti na vanjske čimbenike koji aktiviraju i podržavaju infekciju: prehrana s obiljem ugljikohidrata, dnevni ulošci, sintetičko donje rublje, agresivni šamponi i sapuni, stres, oslabljeni imunitet…

Liječenje kompliciranih gljivičnih infekcija

Komplicirane gljivične infekcije mogu biti prisutne ako:

 • imate ozbiljnije znakove i simptome, kao što su opsežno crvenilo, otekline i svrbež koji dovode do razvoja čireva ili pukotina,
 • imate rekurentne gljivične infekcije – četiri ili više puta u jednoj godini,
 • gljivična infekcija je uzrokovana drugim tipom Candide (osim Candida albicans),
 • tijekom trudnoće,
 • imate nekontrolirani dijabetes ili je vaš imunološki sustav ugrožen zbog korištenja lijekova ili stanja poput HIV-a.

Liječenje kompliciranih gljivičnih infekcija može uključivati:

 • Vaginalne kreme, mast, tablete ili čepiće – terapija obično traje 7 do 14 dana.
 • Oralne lijekove – umjesto vaginalne terapije, vaš liječnik može propisati dvije do tri doze flukonazola, koji se uzima oralno. Međutim, ova terapija ne preporučuje se trudnicama.
 • Režim održavanja – kod periodičnih gljivičnih infekcija, vaš liječnik može propisati lijekove koji će spriječiti pretjerano razmnožavanje gljivica i buduće infekcije. Terapija održavanja počinje nakon početnog liječenja i obično uključuje flukonazol tablete, koje se uzimaju oralno jednom ili dva puta tjedno.

Obično, vaš partner se ne treba podvrgnuti liječenju. Međutim, kod periodičnih gljivičnih infekcija, liječnik može preporučiti tretman za vašeg partnera ili uporabu zaštite tijekom seksualnog odnosa.

Ukoliko pacijentica s vaginalnom gljivičnom infekcijom ima partnera te prakticira nezaštićene spolne odnose, svakako bi bilo dobro da terapiju provede i partner, jer će se nakon odnosa često i kod njega pojaviti subjektivne smetnje kao što su crvenilo i svrbež. Terapije je lokalno mazanje antimikotskom kremom kroz 7 dana te eventualno sistemski antimikotik.

Vaginalna gljivična infekcija – prirodno liječenje i prevencija

Prirodno liječenje je najbrža ”kućna” metoda, međutim bilo bi dobro da se posavjetujete sa stručnjakom odnosno liječnikom o nekim načinima terapije. Terapija eteričnim uljima je vrlo efikasna, međutim može biti  iznimno opasna zbog potencijalne alergijske reakcije.

Samostalnim liječenjem situacija se često pogoršava na što ginekolozi u posljednje vrijeme sve više upozoravaju. 

Neki postupci možda bez kombiniranog liječenja neće imati učinka, ali će barem ublažiti simptome

 • timijan, kadulja, majčina dušica, kim, lavanda (eterična ulja, začini, čajevi) – koristite u prehrani ili se raspitajte o mogućim alternativnim terapijama (otopine eteričnih ulja + tampon) uz suglasnost stručnjaka naravno,
 • kantarionovo ulje ili vaginalete,
 • pri pojavi gljivica pijte oko pola litre jogurta dnevno,
 • smanjite unos šećera (gljivice vole slatko),
 • pazite na higijenu,
 • nemojte se oblačiti u usku odjeću koja vas stišće i ispod koje se znojite npr. (sintetičke tajice),
 • redovito mijenjajte donje rublje i obavezno ga prokuhavajte,
 • uvijek se prije i nakon spolnog odnosa operite te zamolite partnera da učini isto,
 • koristite zaštitu,
 • izbjegavajte agresivne sapune kao i sredstva za intimnu njegu ako vas nakon njih ”dole” pecka.

Imajte na umu da su vaginalne gljivice dosta uporne. Iako vam se simptomi možda neće pojavljivati neko vrijeme to ne znači da su gljivice odustale i da ste ih se zauvijek riješili, dapače, potrebno je redovito ići ginekologu i popraviti loše životne navike.

U rujnu 2017. godine, u časopisu Angewandte Chemie, američki znanstvenici objavili su izvješće o tome da bi imunoterapeutici mogli postati nova linija obrane u borbi protiv tvrdokorne Candide albicans

Članak objavljen:

Izvori: 

 1. Obiteljski priručnik o zdravlju (The Macmillan guide to Family health), Mladost
 2. Herman, M. (2014.), Upala rodnice (vaginitis, kolpitis), Pliva zdravlje
 3. (2017.), Small-molecule immunotherapeutics could steer immune defense against fungal pathogens, News Medical Life Sciences

Saznajte više o gljivičnim infekcijama:

Ocijenite članak

4.21 / 5   113

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Vaginalne gljivice, vaginalna infekcija, vaginalne infekcije, gljivice na spolovilu, gljivice na vagini, gljivice u vagini, vaginalna gljivicna infekcija, gljivicna infekcija vagine, vaginalni svrbež, vaginalna kandida, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu