Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Vaginalni iscjedak (fluor vaginalis) – kada posjetiti liječnika?

vaginalni iscjedak

Vaginalni iscjedak je uvijek prisutan u rodnici i ne mora ukazivati nužno na upalu. Normalan vaginalni iscjedak sastoji se od vode, cervikalne sluzi, odbačenih epitelnih stanica, bakterijske flore, elektrolita i drugih kemijskih tvari. U normalnoj rodnici ima 17 do 30 različitih vrsta bakterija, aerobnih i 5 puta češćih anaerobnih. Normalan ekosustav rodnice održava Lactobacillus acidophilus te je izuzetno važno da oni budu prisutni u dovoljnoj koncentraciji.

Količina i vrsta iscjetka razlikuje se kod svake žene. Mijenja se pod utjecajem hormona pa varira tijekom menstrualnog ciklusa i ovisno o dobi. Tako je iscjedak oskudan u pretpubertetu i postmenopauzi, obilniji u generativnoj dobi žene, a prije ovulacije (oslobađanja jajašca) tijelo proizvodi do 30 puta više sluzi nego nakon ovulacije. Također, iscjedak je u toj fazi više vodenast i elastičan.

Ako dođe do promjene u izgledu vaginalnog iscjetka, u vidu promjene boje u zelenkastu ili žućkastu ili pak neugodnog mirisa, trebali biste posjetiti svog liječnika, s obzirom na to da takav iscjedak može biti znak upale ili infekcije.

Vrste vaginalnog iscjetka

Vaginalni iscjedak razlikuje se tijekom menstrualnog ciklusa, a može biti:

 • Gusti, bijeli iscjedak čest je na početku i na kraju svakog ciklusa. To je normalna pojava ako iscjedak nije praćen svrbežom. U suprotnom, mogla bi biti riječ o gljivičnoj infekciji, najčešće kandidijazi. Postoji jasna povezanost kandidijaze sa šećernom bolešću, trudnoćom, uporabom antibiotika, kortikosteroida, oralnih kontracepcijskih sredstava i unutarmaterničnog uloška (spirale).
 • Proziran i rastezljiv iscjedak, poput bjelanjka jajeta javlja se neposredno prije i tijekom ovulacije, a naziva se još i ”plodna sluz”.
 • Proziran i vodenast iscjedak, mliječno-bijele boje javlja se u različitim razdobljima ciklusa, a može biti pojačan nakon vježbanja. Vodenasti iscjedak je tipičniji za prvu, a suhi za drugu fazu ciklusa. Ako je on žute ili zelene boje, može biti riječ o infekciji, a osobito ako je iscjedak neugodnog mirisa. Obilan žutozeleni pjenušavi iscjedak govori u prilog infekciji Trichomonas vaginalisom, dok sivi iscjedak govori u prilog bakterijskoj vaginozi. Obilniji žuti, gnojni iscjedak u kombinaciji s pečenjem prilikom mokrenja može ukazivati na prisutnost klamidije ili gonoreje, spolno prenosivih bolesti koje se najčešće pojavljuju kod adolescenata i mladih koji često mijenjaju seksualne partnere. Važno je napomenuti da vrlo često osobe koje imaju klamidiju i gonoreju, nemaju nikakvih simptoma.
 • Smeđi iscjedak može se javiti nakon menstruacije zbog čišćenja maternice jer zaostala krv poprima smeđu boju.
 • Oskudno krvarenje/smeđi iscjedak može se javiti i tijekom ovulacije odnosno u sredini ciklusa, a ponekad i u ranoj trudnoći u vrijeme kada trebate dobiti menstruaciju. To krvarenje je posljedica implantacije (ugnježđenja) oplođene jajne stanice u stijenku maternice što se događa 6 do 12 dana nakon oplodnje. Također, ovakav iscjedak može biti znak cista na jajnicima, insuficijencije žutog tijela. Ako on potraje, ili se javlja tijekom više mjeseci, savjetujemo vam ginekološki pregled.

Doznajte više o liječenju vaginalnih infekcija ovdje.

Kada posjetiti liječnika?

Teško je dati jedinstven odgovor na pitanje kada je vaginalni iscjedak normalan, a kada je potrebno posjetiti liječnika. Naime, odgovor uvelike može varirati o nekim čimbenicima, kao što su:

 • starost,
 • korištenje biljnih pripravaka ili vitamina,
 • bolovi ili svrbež koji prate iscjedak,
 • trudnoća,
 • drugi zdravstveni problemi, primjerice dijabetes.

Također, važan čimbenik je i seksualna aktivnost, s obzirom na to da simptomi mogu varirati ovisno o:

 • broju seksualnih partnera,
 • korištenju kontracepcijskih pilula,
 • nekorištenju adekvatne mehaničke zaštite (prezervativa).

Općenito, normalan vaginalni iscjedak sastoji se od oko žličice (4 mililitra) iscjetka dnevno, a on je uobičajeno:

 • bijeli,
 • proziran,
 • gust ili rijedak,
 • bez mirisa,
 • nije praćen svrbežom, crvenilom, peckanjem i nadražajem sluznice.

Neugodan miris iscjetka nalazimo kod bakterijske vaginoze i Trichomonasa vaginalisa, prilikom čega kod bakterijske vaginoze postoji specifičan miris po ribi koji se pojačava nakon menstruacije i spolnog odnosa. Dakle, neugodan miris je znak za uzbunu i posjet liječniku.

Iscjedak čine normalne bakterije i tekućina koju izlučuju vaginalne stanice. Iscjedak može biti izraženiji u određenim razdobljima vaginalnog ciklusa, ovisno o ovulaciji i menstruaciji, seksualnoj aktivnosti i korištenju kontracepcijskih pilula.

Ako je vaginalni iscjedak smeđe ili druge tamnije boje pri kraju menstruacije, riječ je o uobičajenoj pojavi.

Vrlo bitna odrednica vaginalnog iscjetka je i njegov pH, vrijednost koja služi kao mjera kiselosti.

Normalni pH rodnice je kiseo i iznosi oko 4. Kiseli pH se ostvaruje uz pomoć “dobrih” bakterija, laktobacila. Estrogeni potiču stvaranje glikogena koji se uz pomoć laktobacila, enzima i drugih bakterija metabolizira u mliječnu kiselinu, ali i druge organske kiseline. Tako se postiže kiseli pH kojim se obuzdavaju potencijalno patogene bakterije i protozoi.

Povišeni tj. lužnati pH iznad 5 ukazuje na upalu uzrokovanu Trichomonasom vaginalisom (spolno prenosiva bolest) ili na bakterijsku vaginozu.

Bakterijska vaginoza može, ali i ne mora biti spolno prenosiva bolest. Uglavnom se radi o neravnoteži između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis, koje su u porastu.

S druge strane nizak pH, ispod 4.5, može biti normalan, ali i ukazivati na gljivičnu upalu. Najčešća gljivica koja uzrokuje upale rodnice je Candida albicans. Zbog svega navedenog mjerenje pH je važna dijagnostička metoda.

Ako uz vaginalni iscjedak imate bilo koji od sljedećih simptoma, preporučujemo da posjetite ginekologa:

 • bol prilikom mokrenja ili spolnog odnosa,
 • crvenilo i otok sluznice,
 • svrbež,
 • nelagodan osjećaj,
 • osip ili čireve (samostalno ili uz vaginalni iscjedak).

Mnogo žena u današnje vrijeme izbjegava odlazak kod ginekologa jer se ”osjećaju prljavo tamo dole” i imaju osjećaj da svatko može osjetiti neugodan miris njihovog iscjetka.

Često se poseže i za alternativnim metodama i samostalnim dijagnosticiranjem. Ponekad to može biti dobro, međutim u puno većem broju se počini šteta koju se popravlja mjesecima. 

Doznajte kako prepoznati i liječiti vaginalne infekcije ovdje.

Više informacija možete pročitati u sljedećim člancima:

Članak objavljen:

Saznajte više o menstruaciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.93 / 5   60

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: smeđi iscjedak, bijeli iscjedak, žuti iscjedak, krvavi iscjedak, smeđi iscjedak nakon menstruacije, smedi iscjedak, smedji iscjedak, vaginalni iscjedak, gusti bijeli iscjedak, iscjedak, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu