Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Upala rodnice (vaginitis, kolpitis) – vrste, simptomi i prirodni lijekovi

donje-rublje

Upala rodnice ili vagine (vaginitis ili kolpitis) čest je problem koji pogađa žene i djevojke svih dobnih skupina. Vaginitis može biti zarazne i nezarazne prirode.

Zarazni uzrokuju različite gljivice, bakterije, virusi i paraziti, dok je nezarazni posljedica hormonskih promjena (postmenopauza), loših higijenskih navika, preosjetljivosti ili nadražajnih reakcija na uloške, deterdžente, kupke, sapune, pa i na prezervative, dijafragme ili spermu.

U nastavku članka saznajte kada vaginitis nastaje, koje su vrste vaginitisa te kako spriječiti njegovu pojavu. 

Zašto i kada nastaje vaginitis?

Vaginalni iscjedak je normalno prisutan u rodnici i ne mora ukazivati na upalu.

Količina i osobine iscjetka se mijenjaju pod utjecajem hormona (oskudan prije puberteta i u postmenopauzi, obilniji u generativnoj dobi) i u pojedinim fazama menstruacijskog ciklusa.

Normalno je bijel ili proziran i rastezljiv (ovulacija), visoko viskozan, bez mirisa.

Ako je drukčije boje, obilan, grudast, pjenušast, neugodnog mirisa, izaziva svrbež ili nadražaj sluznice, tada je sigurno riječ o upali.

Normalni pH rodnice je kiseli (3.8-4.2) i ima zaštitnu ulogu jer patogenim mikroorganizmima takav okoliš ne odgovara.

Estrogeni potiču stvaranje glikogena koji se uz pomoć laktobacila, enzima i drugih bakterija metabolizira u mliječnu kiselinu i druge organske kiseline te tako ostvari kisele vrijednosti pH.

Vagina nije sterilna već u njoj živi mnoštvo “dobrih bakterija” koje sačinjavaju vaginalnu normalnu floru čija je uloga zaštitna.

Važno je izdvojiti Lactobacillus acidophilus jer je bitno njihovu koncentraciju održavati visokom.

Svako stanje koje naruši prethodno opisanu ravnotežu vaginalne flore dovodi do vaginitisa.

Vrste vaginitisa

Prema uzroku upale razlikujemo nekoliko vrsta vaginitisa. Specijalist ginekologije i opstetricije dr. med. Mislav Herman navodi: “Oko 10% žena godišnje preboli bar jednu upalu rodnice, a samo ih se 50% obrati svom ginekologu u svrhu izlječenja.”

U nastavku donosimo kratki pregled vaginitisa koji se pojavljuju.

Nezarazni vaginitis

To je upala rodnice uzrokovana kemijskim nadraživanjem vagine ili alergijskom reakcijom. Spermicidi, gelovi za tuširanje, deterdženti, omekšivači tkanina i kondomi od lateksa mogu nadražiti unutrašnjost rodnice. Također, neke vlažne maramice, toaletni papir i ulošci mogu izazvati iritaciju na ulazu u vaginu.

Atrofični vaginitis

Ovo je oblik nezaraznog vaginitisa koji se pojavljuje kod žena u postmenopauzi. Do njegove pojave dolazi zbog snižene razine hormona (estrogena) zbog čega opada glikogen, količina laktobacila, pH raste, a epitel je stanjen. To čini vaginu ranjivijom i podložnijom stalnim infekcijama.

spolni-odnos
Foto: Photospin

Zarazni ili infektivni vaginitis

Ovu upalu rodnice uzrokuju virusi, bakterije, paraziti ili gljivice.

Tri su velike skupine vaginitisa:

 • trihomonijaza, 
 • bakterijska vaginoza,
 • gljivična upala.

Trihomonijaza

Trihomonijazu uzrokuje parazit Trichomonas vaginalis koji se širi nezaštićenim spolnim odnosom sa zaraženim partnerom.

Inkubacija je od 4 do 20 dana.  Trihomonijaza je specifična zbog toga što se može naći u 10% asimptomatskih žena, a samo polovica ih ima pojačan vaginalni iscjedak što je ujedno i glavni simptom.

Iscjedak je zelenožute boje, pjenušast, neugodnog mirisa. Sluznica je natečena i crvena, ponekad prožeta točkastim krvarenjem. Svrbež, bolno mokrenje (dizurija) i bolni spolni odnosi (dispareunija) mogu pratiti infekciju.

Trichomonas se uspješno liječi antibioticima – metronidazolom. Metronidazol se primjenjuje sistemski (tablete), lokalno (vaginalete) ili kombinirano. Obavezno je liječiti oba partnera. Važno je istaknuti da se uz metronidazol ne smije piti alkohol!

Bakterijska vaginoza

Ona je najčešći uzročnik vaginitisa. Posljedica je neravnoteže između smanjenog broja laktobacila i porasta broja drugih bakterija, uglavnom Gardnerelle vaginalis.

Bakterijska vaginoza ne mora, ali i može biti spolno prenosiva bolest (inkubacija od 5 do 10 dana).

Uglavnom se radi o asimptomatskim upalama. Ako se pojavljuju, najčešći su simptomi vaginalni iscjedak bez svrbeža i žarenja, sivkaste boje i neugodnog mirisa po ribi koji se pojačava nakon menstruacije i spolnog odnosa.

I ona se liječi metronidazolom te se liječenje provodi u oba partnera. Bitno je istaknuti da se liječenjem Gardnerella neće ni ne treba iskorijeniti već se samo njen broj treba spustiti na normalnu razinu.

Gljivična infekcija ili vaginalna kandidijaza

Gljivične upale rodnice su vrlo česte. U 80-90% slučajeva upalu izaziva Candida albicans. Kandida je uvjetno patogena gljivica, što znači da se normalno nalazi u vaginalnoj flori, a da probleme izaziva samo kada joj se broj poveća.

Uzimanje antibiotika, visoka razina estrogena tijekom trudnoće ili zbog oralnih kontracepcijskih tableta, nekontrolirani dijabetes ili slab imunološki sustav neki su od rizičnih faktora.

Kandidijaza se ne smatra spolno prenosivom bolesti. Obilježena je svrbežom, crvenom i natečenom sluznicom te karakterističnim iscjetkom koji je bijel, gust, grudast (poput kravljeg sira), bez mirisa.

Liječenje može biti lokalno (vaginalete, mast za vanjsku uporabu), sistemno (tablete) ili kombinirano.

Lijekovi koji se koriste se ubrajaju u skupinu antimikotika (nistatin, klotrimazol, mikonazol, flukonazol). Ponekad su u kombinaciji s antibioticima (nistatin+oksitetraciklin). Važno je i podizanje broja laktobacila preparatima koji su dostupni na tržištu.

upala-rodnice
Foto: Photospin

Upala rodnice – simptomi

Najčešći simptom je neobičan iscjedak. Upravo zbog prepoznavanja nepravilnosti i promjena, poznavanje vlastitog tijela prvi je korak u izlječenju. Osim iscjetka koji može varirati u boji, mirisu i teksturi, simptomi upale rodnice su:

 • iritacija i svrbež u genitalnom području,
 • crvenilo i oticanje genitalnog područja,
 • neugodni vaginalni miris,
 • peckanje pri mokrenju (dizurija),
 • bol pri spolnom odnosu (dispareunija),
 • lagano krvarenje.

Simptomi se razlikuju u ovisnosti radi li se o gljivičnoj, bakterijskoj ili parazitnoj upali. 

Kako prirodno liječiti upalu rodnice?

Prije svega, promijenite svoje higijenske navike. Ako obično koristite obični sapun pri pranju,  razmislite o korištenju preparata za intimnu njegu.

Izbjegavajte bilo kakve kemijske proizvode koji narušavaju ravnotežu bakterijske flore u vašoj vagini. Također, koristite uloške umjesto tampona dok imate infekciju.

Dopusti da do vašeg genitalnog područja dopire više zraka tako da nosite pamučno donje rublje, a izbjegavate najlonke i previše usku odjeću.

Vrlo bitan element zaštite od vaginalnih infekcija je i siguran spolni odnos što uključuje upotrebu kondoma prilikom spolnog odnosa te poznavanje zdravstvenih i higijenskih navika seksualnog partnera.

Ukoliko ste alergični na prezervative (lateks) koristite one koji ne sadržavaju materijal koji vam izaziva alergijsku reakciju.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Herman, M. (2014) Upala rodnice (vaginitis, kolpitis). Pliva Zdravlje.
 2. Grupa autora (2014) Comparing the Therapeutic Effects of Garlic Tablet and Oral Metronidazole on Bacterial Vaginosis: A Randomized Controlled Clinical Trial. Iran Red Crescent Med J. 16(7): e19118.  doi: 10.5812/ircmj.19118.
 3. Gotter, A. (2017) Home Remedies for Bacterial Vaginosis. Healthline.
 4. McDermott, A., Kathryn, W. (2017) Home Remedies for Yeast Infections. Healthline.

Ocijenite članak

3.93 / 5   14

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu