Kondomi (prezervartivi) – prednosti i nedostaci

kondomi

Kondomi su najčešće primjenjivana metoda za sprječavanje začećaIzrađeni su od gume, lateksa ili sličnih elastičnih materijala. Stavljaju se na penis u erekciji, te predstavljaju mehaničku barijeru koja sprječava da ejakulirana sperma uđe u tijelo spolnog partnera.  Također pružaju zaštitu od spolno prenosivih bolesti.

Najstariji prezervativi pronađeni su među temeljima dvorca Dudley Castle pored Birminghama u Engleskoj. Radili su se od riba i životinjskih crijeva, a datiraju iz 1640. godine.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća kontracepcijska pilula i druga popularna sredstva protiv začeća učinila su prezervativ nepopularnim kontracepcijskim sredstvom, ali se nakon pojave HIV-a zaključilo da je prezervativ jedno od sredstava koje može obuzdati epidemiju širenja virusa i da postoji potreba za javno zdravstvenom edukacijom o njegovim prednostima.

Prednosti prezervativa su:

  • sigurnost i učinkovitost
  • zaštita od spolnih bolesti
  • relativno jeftina cijena u odnosu na druge metode kontracepcije
  • ne ugrožavaju zdravlje

Nedostaci prezervativa su:

  • prekidanje spolnog odnosa
  • mogućnost oštećenja noktima ili nakitom
  • ako se ne koriste ispravno mogu skliznuti

Muški kondomi dolaze u različitim veličinama, a ispravna veličina je važna kako bi se osigurala zaštita. Može se koristiti samo jedanput. Ako muškarci tokom godine pravilno koriste kondome sa svojim partnericama, 98% odnosa neće završiti trudnoćom. Taj broj pada na 85% ako se kondomi ne koriste uvijek pravilno. Korištenje vaginalnih spermicida s kondomima povećava njihovu učinkovitost.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kondomi, sigurnost kondoma, kondom, kondom sigurnost, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu