Ženski kondom (femidom) – prednosti i nedostaci

ženski kondom

Ženski kondom je ekvivalent kondomu za muškarce, a stavlja se u vaginu. Načinjen je od  nitrila ili poliuretana. Kao i muški, tako i ženski kondom služi za sprječavanje neželjene trudnoće i zaštitu od spolno prenosivih bolesti.

Veći je od muškog kondoma, i na svakom kraju ima obruč. Obruč na zatvorenom kraju kondoma sprječava da kondom ispadne iz rodnice, dok obruč na njegovom otvorenom kraju sprječava da kondom upadne u nju. Pri tome prekriva i dio stidnih usana, čime smanjuje mogućnost zaraze spolno prenosivim bolestima.

Prednosti ženskog kondoma:

  • može se staviti u rodnicu mnogo prije spolnog odnosa  (do 8h prije)
  • ne treba ga vaditi odmah nakon ejakulacije muškog partnera
  • nije načinjen od lateksa pa je manje osjetljiv (tek novije varijante su izrađene od lateksa, pa ženske kondome mogu koristiti i osobe koje su alergične na lateks)
  • osjećaj je mnogo bliži nezaštićenom spolnom odnosu

Nedostaci ženskog kondoma:

  • nisu široko dostupni
  • viša cijena od muškog kondoma (paket od 3 femidoma košta oko 50ak kn)
  • femidomi od poliuretana „šuškaju“ za vrijeme spolnog odnosa
  • negativno utječe na vizualni doživljaj, jer se pokrivanjem većeg dijela vaginalnog otvora, kvari estetika intimne regije

Ženski kondom se preporučuje ukoliko partner iz nekog razloga ne može ili ne želi koristiti kondome za muškarce (alergija na lateks ili smanjena erekcija nakon stavljanja kondoma). Nešto je manje učinkovit od muškog kondoma (95% ako se pravilno koristi, a 79% ako se ne koristi uvijek pravilno).

Bitno je naglasiti da se ne preporučuje istovremena primjena ženskog i muškog kondoma jer bi trenjem lateksa i poliuretana moglo doći do pucanja jednog ili oba kondoma.

Članak objavljen:

Saznajte više o kontracepciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.57 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ženski kondom, femidom, ženski kondomi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu