Intrauterina kontracepcija (intrauterini uložak, spirala)

intrauterina kontracepcija

Intrauterina kontracepcija (intrauterine device, IUD) je oblik sprječavanja neželjene trudnoće putem čvrstog tijela koje se stavlja unutar maternice. Vrlo je efikasna metoda kontracepcije, a trajnost intrauterinog uloška iznosi od 3 – 5 godina.

Povijest intauterine kontracepcije

Hipokrat je još prije 2500 godina postavljao predmet preko olovne cjevčice u maternicu žena, međutim ne zna se u kakve svrhe i da li je bilo povezano s kontracepcijom.

Za prvi intrauterini uložak od dudova svilca, konstruiran 1909. godine u svrhu kontracepije, odgovoran je dr. Richter iz Braslowa. Česte komplikacije poput krvarenja i infekcija ubrzo su ugasile interes za ovim oblikom kontracepcije. Takav slučaj zaobišao je Japan, gdje su Oppenheimer i Ishihama nastavili istraživanja na ovom polju i 1959. godine objavili svoja istraživanja na konferenciji u New Yorku.

Do danas se na tržištu pojavilo preko 80 vrsta različitih spirala od polietilena sa ili bez dodataka metala kao što su bakar, cink, srebro i zlato.

Vrste intrauterinih uložaka

Intrauterini ulošci dijele se na dvije skupine:

  • nemedicirani ( inertni, sastavljeni samo od polietilena),
  • medicirani ( sastavljeni od polietilena sa dodatkom metala ili progestagena).

Tijekom godina najprimjenjivaniji oblik intrauterinog uloška bio je uložak oblika slova T sa dodatkom bakra.

Mehanizam djelovanja

Intrauterini uložak stavlja se u šupljinu maternice, gdje ima biološko djelovanje: kao strano tijelo izaziva upalnu reakciju sluznice maternice (endometrija) sa infiltracijom polimorfonuklearnim leukocitima i makrofazima. Posljedično, maternica postaje nepovoljna sredina za spermije i implantaciju oplođenog jajašca.

Metali se dodaju u svrhu ometanja enzimskih reakcija i pokretljivosti spermija. Zbog ometanja mnogobrojnih enzima upalna reakcija se pojačava. Današnje spirale sadrže i hormonsku komponentu – progestagen koji cervikalnu sluz zgušnjava te ona postaje nepropusna za spermije, potom utječe na sluznicu maternice koja se nalazi u stanju atrofije i snažno smanjuje pokreljivost jajovoda koji nisu u stanju prihvatiti oslobođeno jajašce.

Indikacije za primjenu intauterine kontracepcije

Intrauterini uložak je pogodan za žene koje žele dugoročnu kontracepciju. Traje 3 do 5 godina. Predlaže se ženama:

  • koje su barem jednom rodile,
  • imaju neredovite, obilne i produžene menstruacije (koristi se intrauterini uložak s dodatkom progestagena),
  • u stabilnim vezama sa stalnim spolnim partnerom,
  • urednog ginekološkog nalaza,
  • kod kojih je oralna hormonska kontracepcija kontraindicirana (sistemske bolesti, kronične infekcije, dijabetes, proširene vene, žene pušači nakon 35. godine života),
  • starijima od 40 godina zbog rizika od neželjenih učinaka pri uzimanju kontracepcijskih pilula.

Intrauterini uložak se osim za kontracepciju može koristiti i kod liječenja nepravilnih i dugotrajnih krvarenja (menometroragija), mioma i endometrioze.

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2

Članak objavljen:

Saznajte više o kontracepciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: spirala, intrauterina kontracepcija, intrauterini uložak, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu