Dilatacija i kiretaža maternice – postupak i oporavak

doktor i pacijent

Kiretaža maternice je postupak kojim se kiretom struže sluznica maternice sa svim materijalom koji se u šupljini maternice nalazi. Da bi se moglo prodrijeti do sluznice maternice potrebno je prvo proširiti grlić maternice postupkom dilatacije.

Kiretaža je zahvat koji se vrši radi otkrivanja uzroka obilnih i neredovitih menstruacija i kod prekida trudnoće. 

Iako se radi o neophodnom zahvatu kada su u pitanju pobačaj i dijagnostika, dilatacija i kiretaža povećavaju rizik za prijevremeni porođaj u idućoj trudnoći.

Cijena zahvata dilatacije i kiretaže u privatnoj klinici je 500 kn.

Zašto vas je doktor uputio na dilataciju i kiretažu?

Dva su glavna razloga zbog kojih se provodi ova operacija:

  • Kod nedavne trudnoće ili kod pobačaja kako bi se odstranilo suvišno tkivo zaostalo u maternici.
  • Kao dio dijagnostičkog postupka kod žena s neredovitom i jako obilnom menstruacijom te kod krvarenja iz rodnice kod menopauze.
Kiretaža

Kiretaža kod pobačaja

Za vrijeme ili nakon pobačaja doktor će trudnicu pregledati kako bi utvrdio postoje li ostaci tkiva u maternici.

Ultrazvuk je u tom slučaju najbolja metoda pregleda maternice. Pražnjenje maternice radi se kako bi se spriječilo obilno krvarenje i kako bi se otklonila mogućnost infekcije.

Ako je do pobačaja došlo u ranoj fazi ili ako je u maternici ostalo samo malo tkiva operacija neće biti potrebna nego će se višak izbaciti sa sljedećom mjesečnicom

Postoji li alternativa dilataciji i kiretaži?

Postoji alternativa koja koristi samo lijekove. Jedan od takvih lijekova je i mizoprostol. Tabletama se potiču trudovi u utrobi koja se onda sama isprazni.

Uspješnost neoperativne metode nešto je niža, ali se koristi onda kada iz nekog razloga operaciju nije poželjno izvesti.

Kako izgleda postupak kiretaže?

Kako diletacija može biti neugodan i pomalo bolan postupak, danas se operacija najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji. Rijetko koji doktor se odlučuje napraviti diletaciju i kiretažu potpuno bez anestezije, a ponekad će se koristiti i potpuna anestezija (npr. u slučaju da pacijentica ima jako veliki strah od zahvata).

Ovdje je vrlo bitno napomenuti da ne dozvolite da vam liječnik vrši postupak ako anestezija nije počela djelovati. Nemojte se ustručavati upozoriti liječnika da ne želite nastaviti sa zahvatom ako vam nije dao anesteziju (iznimka ako ste alergični na anestetike) ili ne želi čekati da ona počne djelovati.

Ima sasvim dovoljno liječnika koji će postupak izvesti onako kako treba i osigurati vam uvjete po mjeri svakog pacijenta. Pogotovo ako su u pitanju mlađe pacijentice kod kojih bolnost ovog postupka može utjecati na svaki budući odlazak ginekologu. 

Nakon anestezije kreće dilatacija tj. širenje grlića maternice pomoću instrumenta. Nakon toga se kroz grlić provlači kireta kojom se uzdužnim pokretima sastruže sluznica maternice. Ponekad se u postupku koristi sisaljka. Uzorak tkiva šalje se na analizu.

Cijeli postupak obično ne traje dulje od petnaest minuta, ali može trajati i od 30 do 60 minuta – ovisno o tome koja se vrsta anestezije koristi.

https://www.youtube.com/watch?v=_Iv5IDmb5jQ

Oporavak nakon kiretaže

Većina žena će se od postupka oporaviti već sljedeći dan. Obično se na dan zahvata preporučuje odmor, a sljedeći dan može se nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima. Neredovita krvarenja normalna su pojava nekoliko dana nakon zahvata.

Moguća je pojava bolova u zdjelici i donjem dijelu leđa. Nakon kiretaže ne biste smjeli koristiti tampone za zaustavljanje krvarenja, te biste smjeli stupiti u spolni odnos nekoliko tjedana jer može doći do infekcije.

Oporavak od kiretaže ne možete ubrzati, pridržavajte se svih pravila liječnika i oporavak će ”doći” relativno brzo. Nemojte eksperimentirati jer posljedice mogu biti kobne. 

Kiretaža u menopauzi

Ponekad dolazi do promjena kod mjesečnice ili žena zamijeti da do krvarenja dolazi i kada se to ne očekuje, npr. između dvije mjesečnice ili za vrijeme spolnog odnosa. Takve promjene mogu biti uzrokovane hormonskim neravnotežom ili zbog poremećaja u predjelu maternice.

Starije žene koje imaju krvarenje u menopauzi podvrgavaju se kiretaži kako bi se dijagnosticirao poremećaj i kako bi se odredio postupak liječenja.

Žene mlađe od 40 godina puno rjeđe imaju poremećaje u maternici.

Rizici kod provođenja dilatacije i kiretaže

Ovaj postupak je vrlo siguran i prolazi bez komplikacija.

Postoji mogućnost da se kiretaža ne izvede do kraja pa da dio tkiva ostane u maternici. Obično tada nije potrebno ponoviti postupak nego se taj višak izbaci iz tijela sam od sebe, odnosno putem iduće menstruacije.

Članak objavljen:

Saznajte više o menopauzi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.34 / 5   41

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kiretaza, oporavak nakon kiretaze, kiretaza oporavak, kiretaza materice, kiretaža maternice, oporavak posle kiretaze, šta je kiretaža, oporavak posle abortusa, kiretaža materice oporavak, posle kiretaze oporavak, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu