Suha vagina i kako ju navlažiti?

Dobne-razlike-između-partnera

Zbog nedostatka vremena koje je tipično za moderno doba dolazi i do promjena seksualnih navika. Jedna od promjena je da čin seksa traje u prosjeku kraće nego prije deset godina, a redukcija je zahvatila i predigru.

Jedan od problema koji se javlja kao posljedica je i suha vagina te bolan snošaj.

Razlozi suhoće mogu biti brzina predigre koja onemogućava pripremu spolnih organa. Između ostalog razlozi suhe vagine mogu biti i fizičke prirode, ako žlijezde ne proizvode dovoljno tekućine ili ju proizvode presporo.

Naravno, jedan od najčešćih razloga je ipak vezan za psihu. Žena treba biti opuštena.

Suha vagina – uzroci

Vagina je prirodno obložena tekućinom koja održava pH i elastičnost. Hormon estrogen je zaslužen za količinu tekućine s kojom će vagina biti opskrbljena. Razine estrogena u nekom dijelu ciklusa mogu opasti, ali se taj ciklus normalno ponavlja svaki mjesec i to nije razlog za brigu.

Estrogen može opasti i u menopauzi te zbog drugih razloga poput:

Suha vagina – simptomi

Osim suhoće vagine, mogu se pojaviti svrbež ili crvenilo. To može ukazivati na infekciju ili neku bolest spolno reproduktivnog sustava te se treba javiti ginekologu.

Ako se pojavljuje gorući osjećaj ili krv u urinu, to može biti znak infekcije mokraćnih puteva ili mjehura. Više o vaginalnoj gljivičnoj infekciji pročitajte ovdje.

Suha vagina – liječenje

Ginekolog će na pregledu vrlo vjerojatno obaviti briseve i Papa test kojima će se ustanoviti radi li se o infekciji ili promjeni sluznice vaginalnog kanala. Također će obaviti fizički pregled kojim će utvrditi je li došlo do stanjivanja vaginalnog zida.

Suha vagina se najčešće liječi primjenom estrogena, čiji je manjak i uzrokovao nedostatak vlažnosti. Estrogen se može primjenjivati putem krema, tableta ili fleksibilnog prstena koji se umeće u vaginu i mijenja svaka 3 mjeseca.

Osim estrogena, trenutačno su korisni lubrikanti i duga predigra.

Kako se pripremiti?

Možete pripremiti opuštajuću atmosferu koja će djelovati poticajno. Lagana muzika, upaljene svijeće i mirisni štapić su od koristi.

Duga predigra koja uključuje stimuliranje erogenih zona također će izazvati seksualnu želju i potaknuti žlijezde na proizvodnju tekućine.

Lubrikanti za podmazivanje vagine

Kao dobra opcija pokazuju se i lubrikanti. Preporučuje se koristiti prirodne lubrikante bez umjetnih aroma jer ipak se radi o vrlo osjetljivom području. Najbolje je lubrikant ili ulje lagano umasirati u stijenke rodnice što će ženi pružiti užitak te ju dodatno opustiti.

Suha vagina u menopauzi

Žene s godinama gube sposobnost vlaženja kakvu su imale prije. Radi se o fizičkom procesu koji se događa zbog pada estrogena pri završetku menstruiranja.

U menopauzi dolazi do stanjivanja površinskog tkiva zbog pada estrogena, a uz to žene iskuse i napadaje vrućine te druge neugodnosti poput iritacije ili crvenila vagine.

Menopauza

Osim toga, dolazi do fizičkih promjena na ženskom spolovilu što može dovesti do daljnjih neugodnosti i boli pri pokušaju seksualnog odnosa. Menopauza je prirodan proces koji se događa svakoj ženi, ali ne iskusi svaka žena sve simptome.

Suhoću vagine iskusi oko 50% žena. U nekim slučajevima se pojavi već u predmenopauzi, a nekad i kasnije.

Iskustva nekih muškaraca koje ovom prilikom nećemo imenovati pokazuju da je seks sa starijom ženom izuzetno zanimljiv i zahvalan.

Više o zdravlju vagine pročitajte ovdje.

Članak uređen:

Saznajte više o menopauzi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.79 / 5   63

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: suha vagina, suha rodnica, suva vagina, suhoca vagine, vlaznost vagine, suha rodnica prirodni lijek, suhoća rodnice prirodni lijek, kako navlažiti ženu, suhoća rodnice, kako se navlaziti, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Suha vagina i kako ju navlažiti?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Suha vagina je ekvivalent spustenom (opustenom) penisu, ali svejedno nema toliko epopeja o drugoj strani price niti se savjetuje zene da se toliko detaljno pobrinu o svojim partnerima.
    Zanimljivo. 🙂