Endometrioza – uzroci, simptomi i liječenje

bol u zdjelici

Endometrioza je često vrlo bolan poremećaj u kojemu tkiva, koja normalno oblažu unutrašnjost maternice, počinju rasti izvan maternice. Najčešća žarišta endometrioze su: jajnik (najčešće), jajovod, debelo i slijepo crijevo, crvuljak, mokraćni mjehur te vagina.

Endometriodna tkiva se mogu proširiti i izvan područja zdjelice, ali vrlo rijetko.

Kod endometrioze, krivo urasla endometriodna tkiva se nastavljaju ponašati normalno, rastu, pucaju i krvare kod svakog menstrualnog ciklusa. Zbog toga što nemaju načina da napuste tijelo ostaju zarobljena.

Kada endometrioza uključuje jajnike, može se pojaviti cista, koja se zove endometrioma. Okolna tkiva mogu biti nadražena što može izazvati ožiljke.

Tipična slika endometrioze je nalaz krvave ili ”čokoladne ciste” u maloj zdjelici na jednom ili oba jajnika. Endometrioza može uzrokovati bol, a ponekad i otekline, posebno tijekom mjesečnice. Mogu se pojaviti i problemi s plodnošću, ali srećom postoje vrlo efektivni tretmani za liječenje neplodnosti.

U nastavku članka saznajte koji su simptomi endometrioze te kako se ona liječi. 

Simptomi endometrioze

U većini slučajeva simptoma nema ili su tako blagi da se ne zamjećuju pa nije potrebno nikakvo liječenje. Primarni simptom endometrioze je bol u području zdjelice, koja je često povezana s menstrualnim ciklusom.

Iako većina žena ima grčeve tijekom mjesečnice, one s endometriozom obično bol opisuju mnogo intenzivnijom nego obično. Također se kod većine žena ta bol s vremenom povećava.

Česti znakovi i simptomi endometrioze uključuju:

 • bolnu mjesečnicu,
 • bol kod snošaja,
 • bol kod uriniranja,
 • jako krvarenje,
 • probleme s plodnošću,
 • druge simptome poput umora, proljeva, zatvora, povraćanja i slično.

Jačina vaše boli ne mora nužno biti pokazatelj razvijenosti stanja. Neke žene s endometriozom imaju veću bol, dok neke imaju manju ili čak nikakvu. Bol ovisi o smještaju endometrioznih implatanata.

Dublje usađena endometriozna tkiva i ona u područjima s većom gustoćom živčanih završetaka uzrokuju veću bol. Tkiva maternice mogu ispuštati i neke produkte metabolizma u krvotok koji mogu pojačati osjet boli, a nekad i ostavljaju ožiljke na okolnim tkivima što dodatno pridonosi neugodi“, pojašnjava dr. Conrad Stöppler za zdravstveni portal Medicine Net.

S obzirom na to da je endometrioza povezana s menstruacijom, može se javiti samo u dobi spolne zrelosti. Najčešća je između 30. i 40. godine, i učestalija kod žena koje nisu rađale. Teži oblici endometrioze koji zahtijevaju liječenje su rijetki.

endometrioza
Foto: Photospin

Endometrioza jajnika

Gotovo 90 milijuna žena u svijetu bori se s endometriozom jajnika. Veći rizik od endometrioze jajnika imaju žene kod kojih se bilježi poremećena funkcija jajnika. Najčešći uzroci endometrioze jajnika su:

 • retrogradne menstruacije,
 • pretjerano lučenje estrogena,
 • debljina,
 • početak menstruacije u ranoj dobi (prije 11 godine),
 • oslabljen imunološki sistem,
 • menstrualni ciklusi kraći od 27 dana,
 • manji indeks tjelesne mase,
 • genetski faktor.

Simptomi endometrioze jajnika mogu podsjećati na infekciju bubrega ili urinarnog trakta, celijakiju ili upalu slijepog crijeva. Najčešći simptom je snažna bol u zdjelici.

Endometrioza crijeva – najčešće je vidljiva na debelom crijevu, posljedično se javljaju teškoće sa stolicom, a u najtežim slučajevima endometrioza rezultira opstrukcijom odnosno tumorom crijeva.

Kada posjetiti liječnika?

Posjetite liječnika čim dobijete bilo koji od znakova ili simptoma koji se pojavljuju kod endometrioze. Pravi uzrok boli u području zdjelice može se otkriti vrlo teško, ali rano otkrivanje problema može spriječiti neželjene komplikacije i bol.

Prije postavljanja definitivne dijagnoze liječnik će vrlo vjerojatno izvršiti dilataciju, kiretažu kao i laparoskopiju.

Uzroci endometrioze

Iako točan uzrok endometrioze nije siguran, ima nekoliko mogućih objašnjenja:

 • Retrogradna menstruacija – većinom je ovo objašnjenje za endometriozu. Kod retrogradne menstruacije, krv koja sadržava endometrioze stanice vraća se natrag kroz jajovode i u zdjelicu umjesto izvan tijela.
 • Rast embrionalnih stanica – stanice koje oblažu trbušne i zdjelične šupljine dolaze iz embrionalnih stanica. Kada se jedno ili više manjih područja stanica koje oblažu te šupljine pretvore u endometriozno tkivo, može se razviti endometrioza.
 • Prijenos endometrioznih stanica – krvne žile i tkiva mogu prenijeti endometriozne stanice do drugih dijelova tijela.
 • Poremećaj u imunološkom sustavu – može se dogoditi da problem s imunološkim sustavom onemogući tijelu da prepozna i uništi endometriodna tkiva koja rastu izvan maternice.

Istraživanja, poput onog objavljenog 2006. u znanstvenom časopisu Fertility and Sterility, su pokazala da je incidencija pojave endometrioze veća kod žena s nižim indeksom tjelesne mase, posebno ako su niži indeks tjelesne mase imale tijekom cijelog života.

Liječenje endometrioze

Liječenje endometrioze obično uključuje operaciju ili lijekove. Pristup koji vi i vaš liječnik odaberete ovisit će o težini vaših simptoma i o vašim planovima za trudnoću. Liječnici prvo preporučuju konzervativne pristupe liječenju, a operacija je tek posljednji izbor.

Laparoskopski se klasificira kao minimalna, blaga, umjerena i teška endometrioza. Minimalne i blage promjene liječimo hormonski, teže promjene zahtijevaju kombinaciju hormonskog i kirurškog liječenja.

Iako endometrioza nije potpuno izlječiva, postoje terapijski i kirurški tretmani pomoću kojih se ona može držati pod kontrolom“, ističe zdravstveni portal Healthline.

Lijekovi protiv boli

Liječnik može preporučiti da uzimate lijekove koji će smanjiti bol, poput nesteroidnih lijekova kao što su ibuprofeni ili naproxen, kako bi vam bilo lakše kod bolnih menstrualnih grčeva.

Ipak, ako primijetite da čak i maksimalna doza ne olakšava bol i ne opušta vas, odbacite ovaj pristup i probajte neki drugi kako bi upravljali vašim simptomima.

Hormonska terapija

Dopunski hormoni su ponekad vrlo učinkoviti u smanjenju ili potpunoj eliminaciji boli koja nastaje zbog endometrioze. To se događa zbog toga što rast ili pad hormona tijekom menstrualnog ciklusa može izazvati da se implantanti endometrija zgusnu, puknu i krvare.

Hormonska terapija može usporiti rast i spriječiti novo pojavljivanja endometralnih tkiva. Hormonske terapije koje se koriste za liječenje endometrioze su:

 • Hormonska kontracepcija – pilule za kontracepciju i vaginalni umetci mogu pomoći u kontroliranju hormona koji su odgovorni za nakupljanje endometrijskog tkiva svaki mjesec.
 • Medroksiprogesteron (Depo-provera) – ova injekcija je efektivna u zaustavljanje menstruacije i u sprječavanju rasta endometrijalnih tkiva, čime će ublažiti bol i simptome koji nastaju zbog endometrioze. Nuspojave mogu biti debljanje i depresija.
 • Danazol – ovaj lijek sprječava rast endometrija s blokiranjem produkcije hormona koji stimuliraju jajnike i tako sprječava menstruaciju i simptome endometrioze. Ipak, danazol sigurno nije među prvim izborima jer može uzrokovati ozbiljne nuspojave i može biti štetan za dijete ako ostanete trudni.
Laparoskopija

Operacija

Ako imate endometriozu, a planirate trudnoću, operacija se može primijeniti kako bi se uklonilo što više endometrioze, a u isto vrijeme sačuvala vaša maternica i jajnici. Ako trpite veliku bol zbog endometrioze, operacija bi također mogla biti rješenje. Ali, bol i endometrioza se uvijek mogu vratiti.

Vaš liječnik može napraviti operaciju laparoskopski ili kroz tradicionalnu abdominalnu operaciju. Kod laparoskopskog postupka kirurg umeće instrument (laparoskop) kroz mali rez u blizini pupka i s još jednim malim rezom uklanja endometriozna tkiva.

Histerektomija

U težim slučajevima endometrioze, operacija uklanjanja maternice, kao i jajnika, može biti najbolje rješenje. Histerektomija je uvijek zadnji izbor, posebno za žene koje su još uvijek u svojim reprodukcijskim godinama. Nakon histerektomije ne možete ostati trudni.

Ključna stvar u liječenju endometrioze je pronaći liječnika s kojim se osjećate ugodno i kojemu vjerujete. Prije početka bilo kojeg tretmana također morate razmisliti koje su vam sve mogućnost ostale i koji rezultati mogu biti najbolji za vas od bilo kojeg tretmana.

Prirodno liječenje endometrioze

Sjemenke lana vrlo su korisne u borbi protiv endometrioze. Antioksidansi i omega-3 masne kiseline u sjemenkama lana pomažu usporavanju rasta abnormalnih priraslica. Lanene sjemenke pomoći će vašem organizmu u eliminaciji štetnih toksina.

Preko noći ostavite 3-4 žlice laneni sjemenki natopljene u vodi. Vodu procijedite i popijte sljedeće jutro. Ovaj recept potrebno je prakticirati sve dok simptomi ne prođu. 

Kurkuma će vam također pomoći u otklanjanju neugodnih simptoma endometrioze. Recept se sastoji od: jedne žličice kurkume u prahu, jedne žličice đumbira u prahu te jedne žlice meda i limunovog soka.

Kapsule kurkume možete konzumirati i do 3 puta dnevno dok ne dođe do vidljivog poboljšanja. Kurkumu trebate izbjegavati ako pijete antikoagulante.

“Aktivni sastojak kurkume, kurkumin, može smanjiti rast i širenje endometrioznih stanica zbog svog djelovanja na smanjenje estradiola u krvi”, dokazuje istraživanje znanstvenika kineskog Centra za reproduktivnu medicinu. 

Čajevi koje se preporučuje piti ako imate tegobe uzrokovane endometriozom su: čaj od đumbira, kamilice i maslačka.

Neka vam prehrana bude bazirana na vlaknima, jer ćete vlaknastu hranu lakše probaviti, a takva hrana je obično bogata antioksidansima koju smanjuju osjet boli u zdjelici.

 Visoko vlaknasta hrana uključuje voće, povrće, žitarice, orašaste plodove i sjemenke bundeve. Ako je ikako moguće, birajte organske proizvode.

Ako koristite lijekove koji snižavaju razinu estrogena – bilo bi dobro da povećate unos namirnica bogatih kalcijem jer lijekovi koji snižavaju razinu estrogena mogu utjecati na razvoj osteoporoze. Prije uzimanja bilo kakvih suplemenata, trebali biste se konzultirati sa svojim liječnikom.

Članak objavljen:

Izvori:

 1.  Mohamed, W.A., Higuera, V., Solan, M. (2017) Endometriosis. Healthline.
 2. Conrad Stöppler, M. (2018) Endometriosis Symptoms, Causes, Treatments, and Prognosis. Medicine Net.
 3. Hediger, M.L. , Hartnett, H.J., Louis, G.M.L. (2006) Association of endometriosis with body size and figureFertil Steril. 84(5): 1366–1374.
 4. Jones, T. (2017) 8 Diet Tips to Help Fight Endometriosis. Healthline.
 5. Grupa autora (2013) Curcumin inhibits endometriosis endometrial cells by reducing estradiol productionIran J Reprod Med. 11(5): 415–422.

Saznajte više o menstruaciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.42 / 5   31

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: endometrioza, endometrioza simptomi, simptomi endometrioze, endometrioza lijecenje, endometrioza crijeva, endometrioza jajnika, maternica, endometrioza crijeva simptomi, endometrioza simptomi i liječenje, liječenje endometrioze, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu