Medicinski odobrava

Hrvoje Pinoza, dr. med.

Infekcije mokraćnog sustava – uzroci, simptomi, vrste i liječenje

upale mjehura

Infekcije mokraćnog sustava mogu se javiti u bilo kojem dijelu mokraćnog sustava – bubregu, mokraćovodu, mokraćnom mjehuru i mokraćnoj cijevi. Infekcija najčešće zahvaća donji dio urinarnog traktamjehur i mokraćnu cijev.

Upravo je peckanje pri mokrenju jedan od najčešćih razloga posjeta obiteljskom liječniku. U nastavku članka saznajte kako nastaje mokraćna infekcija te kako se liječi. 

Mokraćna infekcija 

Žene imaju veći rizik od razvoja infekcija mokraćnog sustava od muškaraca, što je posljedica ženske anatomije. Mokraćna cijev je kod žena kraća pa je i prodor mikroorganizama u dublje dijelove urinarnog sustava znatno lakši.

Sporo i slabo mokrenje obično se pojavljuje kod starijih muškaraca, a posljedica je povećanja prostate. Isti simptom se može pojaviti i kod starijih žena, a posljedica je slabljenja stijenki mokraćnog mjehura. Kod žena slične probleme može uzrokovati postojanje mioma na maternici. 

“Oko 15% spolno aktivnih žena barem jednom godišnje oboli od upale mokraćnog mjehura, a gotovo dvije trećine žena će jednom u životu imati cistitis”, ističe prim. dr. med. Reljić. 

Infekcija ograničena na bubrege može biti bolna i neugodna te su ponekad moguće ozbiljne posljedice. Peckanje pri mokrenju koje se pojavljuje tijekom infekcije mokraćnog sustava, u pozadini može imati i teži uzrok poput dijabetesa.

Peckanje pri mokrenju nekad je znak i spolne bolesti, stoga biste svakako trebali posjetiti ginekologa ili urologa ako ga osjetite. 

Bol i peckanje pri mokrenju – uzroci, simptomi i liječenje – doznajte više!

Antibiotici su uobičajeni tretman kod infekcija mokraćnog sustava, no postoje i brojni prirodni lijekovi koji uz antibiotike mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Antibiotici se koriste samo u slučaju da je u pitanju bakterijska upala. 

urinarna infekcija
Foto: Photospin

Infekcija mokraćnog sustava – uzroci

Infekcije mokraćnog sustava obično se javljaju kada bakterije dospiju u mokraćni sustav kroz mokraćnu cijev i počnu se razmnožavati u mjehuru.

Iako je mokraćni sustav predviđen da se obrani od takvih mikroskopskih napadača, ta obrana ponekad nije učinkovita te se bakterije mogu pretjerano umnožiti i prerasti u infekciju mokraćnog sustava.

Najčešće se infekcije mokraćnog sustava javljaju kod žena i mogu utjecati na mjehur i mokraćovod:

 • Infekcija mokraćnog mjehura (cistitis) – ova vrsta infekcije mokraćnog sustava obično je uzrokovana bakterijom Escherichia coli, koja se nalazi u probavnom traktu. Cistitis može uzrokovati spolni odnos, ali ne morate biti seksualno aktivni da biste ga razvili. Sve žene su u opasnosti od cistitisa zbog svoje anatomije – male udaljenosti mokraćne cijevi do anusa te od njezinog otvora do mjehura. Peckanje pri mokrenju također je jedan od simptoma ove infekcije. 
 • Infekcija mokraćne cijevi (uretritis) – ova vrsta infekcije mokraćnog sustava može se dogoditi kada se bakterije iz probavnog trakta prošire iz anusa do mokraćne cijevi. S obzirom na to da je kod žena mokraćna cijev blizu vagine, spolno prenosive infekcije, kao što su herpes, gonoreja i klamidija, mogu uzrokovati uretritis.

Razvoju mokraćnih infekcija potpomažu i određeni faktori poput:

 • loših higijenskih navika, a ponekad i pretjerana higijena,
 • agresivni sapuni i gelovi koji uništavaju dobre bakterije mogu dovesti do razvoja urinarnih infekcija,
 • kupanje u kadi ili gradskom bazenu,
 • odgađanje odlaska na toalet zbog kojeg dolazi do zadržavanja bakterija na stijenkama mokraćnog mjehura,
 • nezaštićen spolni odnos zbog kojeg postoji opravdan rizik od dobivanja spolno prenosivih bolesti koje uzrokuju peckanje pri mokrenju, ali i brojne druge neugodne simptome,
 • povećana prostata kod muškaraca,
 • oslabljen imunitet

“Kad se mokraćna infekcija proširi i počne utjecati na bubrege, može se javiti i bol u donjem dijelu leđa. Ta bol nije ista kao bol u mišićima i ne prestaje ako promijenite položaj tijela”, objašnjava dr. Judith Marcin.

Infekcija mokraćnog sustava – simptomi

Infekcije mokraćnog sustava najčešće uzrokuju ove simptome:

Kod starijih osoba, infekcije mokraćnog sustava je lako predvidjeti ili ih zamijeniti za druga stanja.

Simptomi pojedinih vrsta infekcija mokraćnog sustava

Svaka vrsta infekcije mokraćnog sustava može rezultirati s više specifičnih znakova i simptoma, ovisno o tome koji dio mokraćnog sustava je zahvaćen

Znakovi i simptomi zahvaćenog dijela mokraćnog sustava

Bubrezi – akutni i kronični pijelonefritis bol u leđima, visoka temperatura, drhtavica i osjećaj hladnoće, mučnina i povraćanje.
Mjehur (cistitis) pritisak u zdjelici, nelagoda u donjem dijelu trbuha, bolno ili učestalo mokrenje, prisutnost krvi u urinu.
Mokraćovod (uretritis) peckanje prilikom mokrenja.

Primijetili ste krv u mokraći – doznajte više o hematuriji!

peckanje pri mokrenju
Foto: Photospin

Infekcija mokraćnog sustava – liječenje

Liječnici obično koriste antibiotike za liječenje infekcija mokraćnog sustava. Koji lijekovi se propisuju i koliko dugo, ovisi o vašem zdravstvenom stanju i vrsti bakterija pronađenih u vašem urinu.

Liječenje jednostavnih mokraćnih infekcija

Simptomi jednostavne infekcije obično se povlače nakon nekoliko dana liječenja, no potrebno je provesti antibiotsku terapiju do kraja kako biste bili sigurni da je infekcija potpuno nestala.

Kod nekompliciranih infekcija mokraćnog sustava, kada ste inače zdravi, liječnik može preporučiti kraći tijek liječenja, kao što je uzimanje antibiotika 1 – 3 dana.

Hoće li to biti dovoljno ovisi o vašim simptomima i medicinskoj povijesti. Također, liječnik može preporučiti lijekove protiv bolova (analgetike) kako bi se ublažilo peckanje prilikom mokrenja. Jedna od najčešćih nuspojava uzimanja analgetika je narančasta ili crvena boja urina.

Liječenje čestih i teških mokraćnih infekcija

Ako imate česte infekcije mokraćnog sustava, vaš liječnik može odrediti posebne preporuke za liječenje.

Posebne preporuke za liječenje su vezane uz dulje liječenje antibioticima ili kratkotrajno uzimanje antibiotika čim se jave prvi simptomi, testovi urina, pojedinačna doza antibiotika nakon spolnog odnosa.

Ako su infekcije vezane uz seksualne aktivnosti te vaginalna terapija estrogenom ako ste u postmenopauzi, kako bi se smanjile šanse za učestale infekcije mokraćnog sustava.

Kod teških infekcija mokraćnog sustava, možda ćete trebati liječenje s intravenoznim antibioticima u bolnici.

Infekcija mokraćnog sustava – samopomoć

Infekcije mokraćnog sustava mogu biti bolne, no možete poduzeti nekoliko koraka kako biste olakšali nelagodu:

 • pijte puno vode za razrjeđivanje urina i izbacivanje bakterija;
 • izbjegavajte pića koja mogu iritirati mjehur, kao što su kava, alkohol i bezalkoholna pića koja sadrže citruse i kofein jer mogu pogoršati infekciju ili izazvati čestu potrebu za mokrenjem;
 • stavite topli jastuk na trbuh kako biste smanjili pritisak na mjehur ili nelagodu;
 • hranite se namirnicama koje su bogate flavonoidima, selenom, cinkom, biljnim hormonima te vitaminima A, C ijer upravo ti vitamini jačaju otpornost na infekcije;
 • jedite mnogo namirnica koje su bogate vlaknima kako biste spriječili pritisak na mjehur zbog zatvora;
 • redovito praznite mjehur kako biste spriječili infekciju zbog ustajale mokraće;
 • prestanite pušiti jer se kadmij iz cigareta može nakupiti u bubrezima i potaknuti stvaranje kamenca. 

Infekcija mokraćnog sustava – prirodno liječenje

Ima nekih naznaka, iako to nije dokazano, da svakodnevno konzumiranje soka od brusnice može spriječiti infekcije mokraćnog sustava. Studije su pokazale najveći učinak kod žena koje imaju česte infekcije mokraćnog sustava. Istraživanja koja su uključivala djecu i starije osobe imala su različite rezultate.

Nije utvrđeno koliko je potrebno piti soka od brusnice, no ako ga uživate piti i osjećate kako vam pomaže kod infekcija, svakako ga preporučujemo. Za većinu ljudi, sok od brusnice je potpuno siguran i zdrav, no kod nekih osoba se mogu javiti bolovi u želucu ili proljev

Ipak, ako uzimate varfarin ili druge lijekove za razrjeđivanje krvi, ne preporučuje se piti sok od brusnice jer može dovesti do krvarenja. Postoji još prirodnih lijekova koji pomažu kod borbe protiv mokraćnih infekcija, a to mogu biti:

 • Mrkva, bijela repa i kopriva prirodni su lijekovi koji se već dugi niz godina rabe zbog dobrog djelovanja na mokraćni sustav. Upravo njihova diuretička svojstva pomažu u odstranjivanju toksičnih tvari iz organizma, a samim time i mokraćnog sustava.
 • Uva ursi – ova biljka ima snažna antibakterijska svojstva te se od nje radi najpoznatiji čaj za urinarne infekcije – uvin čaj. Ovaj čaj pijte barem 10 dana. 
 • Lišće breze također je poznato po svojim diuretičkim svojstvima. Osim kod urinarnih infekcija, lišće breze djeluje kod kožnih bolesti i reume. 
 • Peršin – je poznati po svom detoksikacijskom učinku, a osim toga djeluje i kao vrlo jak diuretik.
 • Kukuruzna svila – u 3 dl vruće vode dodajte 1 žličicu osušenih niti kukuruzne svile. Kuhajte oko 3 minute, poklopite i ostavite da se hladi. Ovaj čaj pijte 3 puta dnevno te pazite da je uvijek ohlađen jer u protivnom neće imati jednako djelovanje.
 • Soda bikarbona – zbog svojih svojstava, odnosno alkalnog sastava, utječe na neutralizaciju mokraćne kiseline te pomaže u liječenju bakterijskih infekcija. Sodu bikarbonu nemojte konzumirati duže od tjedan dana.
 • Ulje divljeg origana je djelotvorno protiv većine bakterije koje uzrokuju infekcije urinarnog trakta.
 • Konzumirajte piriku ili broćiku u obliku čaja ili tinkture kada vam je potreban blagi diuretik. 

Jedna od najkorištenijih biljaka protiv infekcije mokraćnih puteva, uva ili Uva ursi, je dokazano učinkovita za infekcije mokraćnog trakta“, zaključuju britanski znanstvenici sa Sveučilišta Southampton u istraživanju provedenom 2017. godine. Uva može djelovati antimikrobno što za rezultat ima smanjenje koncentracije bakterija koje uzrokuju upalu. 

Rana istraživanja pokazuju da bi antioksidativni spojevi brusnice mogli djelovati na smanjeno prihvaćanje bakterija za stijenku mokraćnog mjehura, a upravo zato djeluju povoljno u stanjima upale. 

Liječničku pomoć kod urinarnih infekcija trebate potražiti ako:

 • je mokrenje bolno ili imate nekakav iscjedak iz mokraćne cijevi,
 • obilno mokrenje prati neobična žeđ,
 • su simptomi izraženi i traju duže od 2 – 3 dana, 
 • se simptomi javljaju s bolovima u donjem dijelu trbuha,
 • se kod muškaraca pojave bolovi u međici, 
 • mokraća promijeni boju, odnosno postane ružičasta, mutna ili s naznakama sukrvice, 
 • simptome infekcije uočite kod svog djeteta, 
 • uopće ne možete mokriti. 

Upala mjehura kod muškaraca 

Mokraćne infekcije kod muškaraca u pravilu se pojavljuju rjeđe i obično započinju peckanjem u mokraćnoj cijevi. Mokraćna infekcija kod muškaraca može postati dugotrajan i vrlo ozbiljan zdravstveni problem.

Jedan od glavnih razloga je to anatomsko-funkcionalna povezanost prostate i testisa s izvodnim kanalima mokraćnog sustava. Uzročnici muške urinarne infekcije jednaki su uzročnicima infekcije kod žena. Simptomi se također znatnije ne razlikuju. 

Infekcije su kod muškaraca mlađih od 50 godina rijetke. Kada se pojavljuju, uglavnom su rezultat povećane prostate, suženja mokraćne cijevi, nastanka kamenca i slično.

Komplicirane upale kod muškaraca mogu nastati i širenjem lokalnih tumora te zbog funkcionalnih poremećaja i uslijed nemogućnosti pražnjenja mjehura.

Mokraćna infekcija koja nije komplicirana obično ne ostavlja nikakve posljedice na mokraćni mjehur i stoga je bitno da se liječi u začetku, piše zdravstveni portal Medicine Net.

Moglo bi vas zanimati:

Članak objavljen:

Saznajte više o infekcijama mokraćnog sustava u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.26 / 5   27

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: peckanje nakon mokrenja, mokrenje krvi, krv u mokraci kod zena i peckanje, bakterije u mokraći vrste, peckanje pri mokrenju muskarci, upala mokraćne cijevi, peckanje tokom mokrenja, peckanje nakon mokrenja žene, peckanje mokracne cijevi, Peckanje poslije mokrenja, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu