Prvi simptomi alkoholizma: Psihologinja otkriva koji poremećaji u ponašanju i fizički znakovi upućuju na ozbiljan problem s alkoholom

Prvi simptomi alkoholizma

Alkoholizam definiramo kao poremećaj konzumiranja alkohola, a smatra se progresivnom bolešću – učinci konzumiranja alkohola s vremenom postaju sve teži i ozbiljniji. Najrazorniji oblik alkoholizma je kronični poremećaj konzumiranja alkohola, a u tom je slučaju riječ o emocionalno, socijalno i fizički razornoj bolesti koja nije samo bolest pojedinca, već cijele njegove obitelji i društva u kojem živi.

Da bi se spriječila progresija ovog poremećaja, potrebno je potražiti pomoć čim se uoče prvi simptomi alkoholizma. Alkoholizam i zlouporaba alkohola pogađaju ljude svih dobi i životnih stadija, a čak i blaži oblik poremećaja kada se pojave prvi znakovi alkoholizma može izmaknuti kontroli ako izostane rano liječenje.

Prvi znakovi alkoholizma
FOTO: Shutterstock

Alkoholizam kao kolektivni društveni problem

Ozbiljnost alkoholizma, od blage do teške ovisnosti, nedovoljno se shvaća kao teška, kronična, razarajuća i progresivna bolest pojedinca, ali i cijele njegove okoline. U pitanju je bolest ovisnosti koja pogađa sve članove obitelji oboljele osobe te je jedan od najčešćih uzroka nefunkcioniranja i raspada obitelji. Zlouporaba alkohola je veliki društveni problem koji može rezultirati ozbiljnim psihičkim i fizičkim oštećenjima.

Pročitajte članak “Alkoholizam u obitelji – posljedice i prevencija alkoholizma“.

Prema međunarodnoj klasifikaciji uzroka bolesti i smrtnosti, alkoholizam se nalazi već na trećem mjestu, a ispred njega su kardiovaskularne bolesti i maligni tumori. U današnjem je društvu konzumacija alkohola poželjna, posebno ako za to postoji prigoda. Međutim, vrste alkoholičara se brzo prepoznaju kada shvatite da se alkohol uopće ne percipira kao potencijalni problem.

Kada osoba započne konzumirati alkohol da bi se osjećala bolje, ublažila bol i zaboravila tjeskobu koja je muči, riječ je o ulasku u rane faze alkoholizma. Sve češće samostalna konzumacija alkohola i izvan društvenih prigoda, konzumacija alkohola do razine nesvijesti, razmišljanje o alkoholu kao rješenju trenutnog problema te povećana želja za istim su prvi simptomi alkoholizma koji se moraju ozbiljno shvatiti.

Nikada nije bilo jednostavnije doći do alkohola
FOTO: Shutterstock

Uzroci alkoholizma

Iako točni uzroci alkoholizma nisu poznati, brojni čimbenici mogu igrati ulogu. Stanje je vjerojatno rezultat kombinacije genetskih, društvenih, psiholoških i okolišnih čimbenika. Jednom kada osoba započne s prekomjernom konzumacijom alkohola, problem dugotrajne ovisnosti je već u začetku, a razlog tome je što prekomjerno pijenje može uzrokovati fiziološke promjene zbog kojih je sve veća količina alkohola zapravo jedini način da se izbjegnu nelagoda i napetost koju pojedinac osjeća.

Svaka ovisnost započinje postepeno, a s obzirom na sve veći broj različitih vrsta alkoholnih pića sa sigurnošću se može reći da nikada nije bilo jednostavnije doći do alkohola. Dobna granica konzumacije alkohola je sve niža, a broj ovisnika o alkoholu sve veći. Nažalost, ne provodi se dovoljno dobra kontrola prodaje alkohola maloljetnicima, što znači da mnogi mladi vrlo rano započinju s eksperimentiranjem s ovakvim vrstama ovisnosti.

Pročitajte članak “Zbog alkohola dvoje maloljetnika završilo u bolnici, jedan popio čak litru votke?“.

Moguće je uočiti prve znakove alkoholizma, kako kod sebe, tako i kod drugih
FOTO: Shutterstock

Prvi simptomi alkoholizma

Moguće je uočiti prve znakove alkoholizma, kako kod sebe, tako i kod drugih. Neki od znakova su:

 • neplanirana i pretjerana konzumacija alkohola
 • zanemarivanje obveza i odgovornosti u školi, na poslu ili kod kuće
 • nastavak konzumacije alkohola unatoč negativnim posljedicama na različite domene života
 • konzumacija alkohola u situacijama koje su fizički opasne i rizične (npr. alkohol i vožnja)
 • pokazivanje sve veće tolerancije na alkohol, odnosno potreba za sve većim količinama kako bi se postigao isti učinak (sukladno tome, mozak mijenja određene neurološke funkcije i potrebe, a to je jedan od prvih fizioloških znakova ovisnosti)
 • gubitak interesa za aktivnosti u kojima ste osjećali ugodu i užitak te društvena izolacija
 • fizički ili psihički simptomi odvikavanja pri pokušaju prestanka pijenja ili apstinencije (izražena tjeskoba, depresija, nesanica, mučnina, znojenje, drhtanje, zbunjenost, napadaji, halucinacije itd.)
 • prikrivanje problema i govorenje laži najbližim osobama u okolini kako se ne bi uočio problem ili oduzeo alkohol
 • izrazita potreba i žudnja za alkoholom tijekom cijelog dana (npr. pijenje rano ujutro)
 • sve češće razmišljanje o alkoholu, a sukladno tome i stavljanje alkohola na prvo mjesto liste prioriteta.

Osobe koje krenu razvijati poremećaj konzumiranja alkohola mogu i fizički pokazivati simptome koji upućuju na nastanak problema (npr. nagli gubitak ili dobitak težine, spor i teturajući hod, crvene oči, hladni i znojni dlanovi, mučnina i povraćanje, manjak energije, zapostavljanje osnovne higijene i pogoršanje fizičkog izgleda). 

Alkoholizam često dolazi u komorbiditetima s drugim oblicima fizičkih ili mentalnih oboljenja, a dugotrajna konzumacija alkohola može razviti značajne psihičke poteškoće (npr. razvoj depresije, anksioznih poremećaja i sl.).

Kako izliječiti alkoholičara
FOTO: Shutterstock

Kako izliječiti alkoholičara?

Kao i kod svih vrsta bolesti, najbolja prognoza predviđa se onda kada se reagira na vrijeme. Pravovremena intervencija je nužna da bi se pomoglo osobi koja ulazi u stanje prekomjerne konzumacije alkohola. Nažalost, postoje čak i oni koji će liječenom alkoholičaru ponuditi čašu vina, ne shvaćajući posljedice svojeg postupka, a upravo zato moramo educirati društvo o štetnosti alkohola te ponuditi kvalitetne preventivne programe.

Najveći problem po pitanju alkoholizma događa se kada osoba ili okolina oboljelog prikrivaju prve znakove i simptome bolesti. Prema trenutnim procjenama muškarci češće obolijevaju od alkoholizma, ali od ovog poremećaja može oboljeti bilo tko tko prekomjerno konzumira alkohol i odbija uočiti njegove štetne posljedice.

Važno je imati na umu da je alkoholizam potrebno liječiti u psihijatrijskim ustanovama, uz podršku obitelji koja će sudjelovati u procesu oporavka.

Važno je imati na umu da je alkoholizam bolest koja se može liječiti, a dostupni su različiti programi i načini liječenja, kao i individualne i grupne terapije podrške oboljelima koji su odlučili potražiti pomoć. Dobivanje adekvatne pomoći prije nego što problem s alkoholom napreduje do ozbiljnog poremećaja ovisnosti može spasiti život oboljele osobe, kao i kvalitetu života cijele njegove okoline.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Stages of Alcoholism. (2019). Hazelden Betty Ford Foundation.
 2. Karlović, D. (2017). Opća psihopatologija: Prikaz života i rada Josipa Glasera. Naklada Slap: Jastrebarsko.
 3. Američka Psihijatrijska Udruga. (2014). Dijagnostički i statistički priručnik za duševne poremećaje: DSM-5. Naklada Slap: Jastrebarsko.
 4. Miljenović, A. (2010). Psihosocijalni pristup i alkoholizam: iskustvo rada u klubovima liječenih alkoholičaraLjetopis Socijalnog Rada/Annual of Social Work, 17(2): 281–294.

Ocijenite članak

4.33 / 5   6

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu