Oticanje nogu: Može biti bezopasno, ali i znak ozbiljnih bolesti! Evo koji su uzroci, kako si možete pomoći, a kada trebate liječniku

Oticanje nogu

Oticanje nogu može se javiti u bilo kojem dijelu noge, uključujući i stopala, zglobove, listove i bedra. Otekline mogu nastati zbog zadržavanja tekućine ili upale, odnosno bolesti u ozlijeđenom tkivu ili zglobovima.

Iako se često javlja oticanje nogu kod starijih osoba, ovaj problem može zahvatiti bilo koga. Mnogi uzroci oticanja nogu, kao što su dugotrajno stajanje ili sjedenje, odnosno lakše ozljede, relativno su bezopasni, a liječnik ih lako može prepoznati. Ipak, ponekad otečene noge mogu biti znak ozbiljnijih poremećaja kao što su bolesti srca ili krvni ugrušci.

Važno je zatražiti dijagnozu i liječenje kada se jave otekline nogu bez ikakvog razloga ili su u pratnji naizgled nepovezanih simptoma, kao što su poteškoće pri disanju ili bol u prsima.

U nastavku saznajte zašto otiču noge i kako si možete pomoći.

Oticanje nogu - uzrok
FOTO: Shutterstock

Oticanje nogu – uzrok

Ako se pitate zašto otiču noge, postoji širok raspon potencijalnih uzroka, a oni su i različitog stupnja ozbiljnosti.

Uzroci koji su vezani uz nakupljanje tekućine

Otečene noge uzrokovane nakupljanjem tekućine u tkivu nogu poznate su i kao periferni edem. Nekoliko sustava u tijelu pomaže u održavanju odgovarajuće ravnoteže tekućine, uključujući krvožilni sustav, limfni sustav i bubrege. Problem u bilo kojem od ovih sustava može doprinijeti nakupljanju tekućine.

Gravitacija također može doprinijeti nakupljanju tekućine u donjim ekstremitetima, a posebice prilikom dugotrajnog sjedenja ili stajanja.

Oticanje nogu zbog nakupljanja tekućine može biti uzrokovano čimbenicima kao što su:

Znanstvena klinička studija koja se povezuje s bitnim uzročnikom oticanja nogu – limfedemom – provedena je u Klinici za procjenu naprednih limfedema (ALAC), a na njoj su radili brojni stručnjaci za plastičnu kirurgiju, rehabilitaciju, onkologiju i srodna područja sa Sveučilišta Macquarie u Australiji.

Između 2012. i 2014. godine ukupno je 104 bolesnika pohađalo ALAC kako bi sudjelovalo u ovom istraživanju, a konačni rezultati objavljeni u časopisu Annals of Surgical Oncology pokazali su da je liposukcija zaista sigurno i učinkovito rješenje za pažljivo odabrane pacijente s naprednim limfedemom.

To ujedno znači da se na taj način može riješiti i problem oticanja nogu, posebno kod pacijenata kojima je limfedem uzrokovao takve tegobe. Međutim, za procjenu pacijenata kojima je liposukcija korisna opcija za ovaj problem važno je odabrati kvalitetan multidisciplinarni tim koji će pratiti pacijente.

Otečene noge
FOTO: Getty Images

Uzroci koji su vezani uz upale

Oticanje nogu može biti uzrokovano i reakcijom imunološkog sustava, do koje dolazi zbog upale u tkivu. Pritom, može biti riječ o normalnoj reakciji na ozljedu ili bolesti ili to može biti posljedica upalnih poremećaja kao što je reumatoidni artritis. Otekline nogu, koje su vezane uz upale, obično su bolne.

Faktori koji mogu doprinijeti upali tkiva u nogama uključuju:

Kada posjetiti liječnika?

Otekline nogu koje nisu hitan slučaj svejedno zahtijevaju pregled kako bi liječnik postavio preciznu dijagnozu. Otečene noge koje su nuspojava lijekova mogu izgledati kao i otečene noge uzrokovane poremećajem bubrega. Stoga, posjetite liječnika u najkraćem mogućem roku kako bi on ispitao temeljni uzrok.

Hitnu pomoć zatražite ako:

Također, zatražite hitnu pomoć ako znate ili sumnjate da je uzrok otekline tjelesna ozljeda, poput pada, sportske ozljede ili prometne nesreće.

Varikozne vene i edem nogu
FOTO: Getty Images

Varikozne vene i edem nogu (proširene površinske vene)

Zbog gravitacije venski tlak u nogama je znatno viši od venskog tlaka u gornjim dijelovima tijela, čime se objašnjavaju nakupljanje krvi u nogama i edem. Tijelo je razvilo mehanizme zaštite u koje ubrajamo venske zaliske i vensku (mišićnu) crpku.

Venski zalisci sprječavaju povratak krvi u noge, a venska crpka funkcionira na sljedeći način – svaki put kada pokrenemo ili čak samo napnemo mišiće nogu, pritisnu se obližnje vene i krv se potisne prema srcu.

Kada vene dugo vremena budu preopterećene, zalisci počinju propadati. U tom slučaju ni venska crpka ne može spriječiti nastanak edema. Tada često primjećujemo i varikozne vene, kvrgava izbočenja vena pod kožom cijele noge.

Oticanje gležnjeva
FOTO: Shutterstock

Oticanje gležnjeva

Natečeni gležnjevi problem su velikog broja žena, kao i muškaraca. Jedan od razloga oticanja gležnjeva je i genetska predispozicija. Oticanje gležnjeva mogu izazvati lijekovi za regulaciju tlaka, hormonske tablete, kao i antidepresivi – u tom slučaju potrebno je odmah kontaktirati liječnika.

Višak kilograma također je jedan od faktora koji utječe na oticanje gležnjeva. Prilikom dugog stajanja, primjerice u gradskom prijevozu, možete primijetiti oticanje gležnjeva.

Osobama koje imaju problema s natečenim gležnjevima za vrijeme ljetnih mjeseci preporučuje se često odmaranje jer prilikom visokih temperatura dolazi do zadržavanja tekućine u organizmu.

Otečeni gležnjevi također mogu upućivati na kardiovaskularne bolesti te nepravilan rad mokraćnog sustava.

Zbog toga se oticanje nogu kod srčanih bolesnika javlja kao jedan od prepoznatljivih simptoma.

Oticanje stopala

Ako su vam stopala počela oticati samo nakon dugog hodanja, nemate razloga za brigu. Međutim, ako teško hodate i osjećate veliku bol pri svakom koraku, možda je vrijeme da posjetite liječnika i posavjetujete se kako ublažiti oticanje stopala.

Neki od uzroka koji mogu dovesti do oticanja stopala su:

Oticanje nogu u trudnoći
FOTO: Getty Images

Oticanje nogu u trudnoći

Ono s čime se gotovo svaka trudnica susrela je osjećaj da joj trebaju barem jedan broj veće cipele, po mogućnosti što udobnije. Otečene noge i stopala u prosjeku se pojavljuju kao najnormalnija pojava u 70 % trudnoća. Oticanje nogu karakteristično je za toplije vrijeme, pojavljuje se predvečer i nakon dužeg sjedenja ili stajanja. Najčešće prolazi nakon dužeg odmora.

Ako se pak pojavi oticanje dlanova i lica te edem potraje duže od jednog dana, trebali biste obavijestiti liječnika. Može se raditi o bezazlenoj pojavi, ali može biti i prvi znak preeklampsije (trudničke hipertenzije) odnosno visokog krvnog tlaka koji je prouzročen trudnoćom.

Ekstreman oblik oticanja nogu – elefantijaza

Neki paraziti, od kojih je najučestalija Wuchereria bancrofti, inficiraju limfni sustav uzrokujući limfatičku filarijazu ili elefantijazu. Bolest je karakterizirana opsežnim propadanjem limfnih žila i opsežnim edemima, najčešće nogu i testisa.

Parazit se prenosi ubodom komarca i endemičan je u tropskim i suptropskim područjima Afrike, Azije, Centralne i Južne Amerike te pacifičkih otoka. Od 2018. godine od ove je bolesti obolio 51 milijun ljudi, a Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je više od 882 milijuna ljudi pod rizikom od zaraze.

Iako cjepivo još nije razvijeno, prevencija je moguća jednokratnom godišnjom dozom dvaju lijekova. U današnje vrijeme kada putovanja u udaljene krajeve Zemlje sve više i više postaju stvar svakodnevice bitno je raspitati se o zaštiti protiv ove opasne bolesti.

Liječenje oticanja nogu
FOTO: Getty Images

Liječenje oticanja nogu, metode samopomoći i prirodni lijekovi

Ovisno u uzroku oticanja koje može zahtijevati bolničko liječenje, postoje neke stvari koje možete učiniti bez liječničke pomoći:

 • pijte zeleni čaj i čaj od maslačka (prirodni diuretici)
 • prehranu bazirajte na namirnicama koje su bogate vitaminima i mineralima (kalij)
 • povećajte unos proteina jer oni oslobađaju višak vode iz tijela
 • povećajte unos povrća – posebice kupusa, krastavaca, peršina i zelene salate
 • akupunktura – neka istraživanja navode kako je kod osoba koje su isprobale akupunkturu zabilježeno manje nakupljanje vode u organizmu
 • aerobnim vježbama poboljšajte cirkulaciju (hodanje, plivanje); svaki dan vježbajte barem 30 minuta
 • smanjite unos namirnica koje su bogate natrijem (sol ne unosite samo soljenjem hrane, već i brojnim drugim namirnicama koje sadrže sol, kao što su npr. suhomesnati i konzervirani proizvodi)
 • pripazite na tjelesnu težinu (prevelika težina vrši pritisak na zglobove)
 • izbjegavajte dugotrajne šetnje, kao i dugotrajno stajanje ili sjedenje
 • stavite jastuk pod noge u ležećem položaju (ovo bi moglo smanjiti otekline vezane uz nakupljanje tekućine)
 • ako trebate stajati ili sjediti duže vremena, uzimajte česte pauze i krećite se, osim ako to uzrokuje bol
 • nemojte prestajati uzimati lijekove na recept bez razgovora s liječnikom, čak i ako sumnjate da oni mogu biti uzrok oticanja nogu
 • kupka za otečene noge – stavljajte hladne obloge na mjesta koja su otečena i bolna.

Znanstvena studija objavljena u poznatom časopisu Applied Ergonomics istraživala je zanimanja radnika koja zahtijevaju dugotrajno stajanje ili sjedenje koje uzrokuje nelagodu i bol te oticanje nogu. Pritom se razmatrala učinkovitost određenih vježbi koje olakšavaju nelagodu donjih ekstremiteta tijekom dugog razdoblja stajanja ili sjedenja na poslu. Te vježbe su se uglavnom sastojale od kratkih kružnih pokreta gležnjeva i kukova koji se ponavljaju nekoliko puta.

Nakon provedbe eksperimenta rezultati su pokazali da bi radnici trebali nakon svakih 30 minuta stajanja ili sjedenja na poslu imati kratko vrijeme odmora tijekom kojega bi mogli razgibati tijelo pomoću navedenih vježbi kako bi se smanjila nelagoda i bol u donjem dijelu tijela. Osim što će spriječiti nastanak bolnog i nelagodnog oticanja nogu, radnici će time povećati i svoju radnu učinkovitost jer im bolovi neće ometati rad.

Za sve one kojima je dugotrajno stajanje ili sjedenje na poslu svakodnevica koju ne mogu promijeniti, savjeti dolaze iz poznatog časopisa International Journal of Industrial Ergonomics u kojem je objavljena znanstvena studija bazirana na glavnim uzrocima oticanja nogu na poslu.

Naime, pokazalo se da su bol i nelagoda najveće kada je u pitanju dugotrajno stajanje, a najmanje kada je u pitanju sjedenje. Pritom se potiče sve poslodavce čiji poslovi zahtijevaju dugotrajno stajanje da radnicima osiguraju kvalitetne stolce za odmor i smanjenje nelagode.

Preveliko opterećenje u donjem dijelu tijela, osobito nogama, može rezultirati brojnim zdravstvenim komplikacijama te neizdrživim bolovima.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Lymphatic filariasis. (2023). WHO.
 2. Boyages, J. i sur. (2015). Liposuction for Advanced Lymphedema: A Multidisciplinary Approach for Complete Reduction of Arm and Leg Swelling. Annals of Surgical Oncology, 22(3): 1263–1270.
 3. Salani, R. i sur. (2014). Swelling among women who need education about leg lymphedema (SWELL): A descriptive study of lymphedema in women undergoing surgery for endometrial cancer. International Journal of Gynecological Cancer, 24(8): 1507–1512.
 4. Lin, Y.-H. i sur. (2012). Effectiveness of leg movement in reducing leg swelling and discomfort in lower extremities. Applied Ergonomics, 43(6): 1033–1037.
 5. Chester, M. R. i sur. (2002). Leg swelling, comfort and fatigue when sitting, standing, and sit/standing. International Journal of Industrial Ergonomics, 29(5): 289–296.

Ocijenite članak

4.06 / 5   257

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: oticanje nogu, otečene noge, natečene noge, voda u nogama, oticanje zglobova, otekle noge, oticanje stopala, oticanje nogu uzrok, oticanje zglobova na nogama, oteceni zglobovi na nogama, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu